Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Alles over educatief speelgoed

Waarom is educatief speelgoed goed voor je kindje? Waar kun je allemaal op letten bij het kopen van educatief speelgoed? Dit zijn mogelijk vragen die in je op komen als je iets hoort of leest over educatief speelgoed. Of het nu gaat om de ontwikkeling van de motoriek, cognitieve vaardigheden of sociale ontwikkeling: Internet-Toys heeft speelgoed voor al deze doeleinden! Op deze pagina lees jij alles over educatief speelgoed. Na het lezen van deze informatie weet jij precies wat voor speelgoed bij jou kindje past!

Snel naar:  

1. Wat is educatief speelgoed?

2. Waarom is educatief speelgoed goed?

3. Waar let je op bij het kopen van educatief speelgoed?

4. Welk speelgoed past bij welke leeftijd?

5. Wat is de rol van de ouders?

6. Alles op een rijtje


Wat is educatief speelgoed?

Naast alle vaardigheden die je kindje automatisch leren, zoals leren lopen, en dingen die kinderen op school leren, zoals lezen en schrijven, is speelgoed ook echt ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Spelen is niet alleen leuk, het is ook nog eens educatief. En niet alleen gewoon speelgoed is in zekere zin educatief, er is ook speciaal educatief speelgoed. Dit speelgoed is er voor gemaakt om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Kinderen leren door te ervaren. Educatief speelgoed prikkelt de zintuigen op allerlei verschillende manieren; met kleuren, geluiden, interactie en meer. Spelenderwijs leren zorgt ervoor dat kinderen ook echt willen leren.
 

Waarom is educatief speelgoed goed?

Educatief speelgoed stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Het is de ideale manier om kinderen spelenderwijs vaardigheden bij te brengen. Maar waar is het eigenlijk allemaal precies goed voor?

  1. Lichamelijke ontwikkeling. Zowel de grove als fijne motoriek kunnen gestimuleerd worden. Denk hierbij aan: grijp-reflex, hand-oog coördinatie en leren lopen.Twee kinderen aan het spelen met een moeder
  2. Cognitieve vaardigheden. Kinderen leren concepten als oorzaak-gevolg, probleemoplossend denken en delen met anderen. Hierdoor leren ze creatief te zijn en ‘buiten het kader’ te denken.
  3. Sociale en emotionele vaardigheden. Speelgoed moet soms gedeeld worden en soms moet je een spel met meerdere personen spelen. Dit helpt bij de ontwikkelingen van deze vaardigheden.
  4. Kennis ontwikkeling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld reken- en taalvaardigheden. Spelen met cijfers om zo te leren rekenen. Maar ook het horen van woorden en geluiden, en het napraten, zodat taalontwikkeling wordt gestimuleerd.
  5. Persoonlijke ontwikkeling. Doordat kinderen zich ontwikkelen leren ze steeds beter wat ze wel en niet leuk vinden. Zo leren ze zichzelf steeds beter kennen.

Elk kind ontwikkeld op zijn/haar eigen tempo. Het ene kind leert bijvoorbeeld heel snel probleemoplossend te denken terwijl het andere kind daar lang moeite mee kan hebben. Dit is allemaal niet erg. Het ene kind leert sneller sociale vaardigheden, het andere leert sneller cognitieve vaardigheden. Ieder kind ontwikkelt vaardigheden op verschillende leeftijden. Educatief speelgoed kan kinderen een voorsprong geven, maar het kan ook hulp bieden aan kinderen die moeite hebben om met hun leeftijdsgenoten bij te blijven.

Kinderen met speciale behoeften of leermoeilijkheden

Voor kinderen met speciale behoeften of leermoeilijkheden kan educatief speelgoed ontzettend helpen bij de ontwikkeling. Ze kunnen zo op een spelende manier dingen leren. Voor elk soort achterstand of speciale behoefte is er wel speelgoed wat daarbij aansluit. Denk maar eens aan een loopwagen voor een kindje wat moeite heeft met lopen of letterblokken waarmee woorden gevormd kunnen worden voor kinderen met een taal- of spraakachterstand. Spelen is de beste stimulatie voor kinderen van jong en oud!
 

Waar let je op bij het kopen van educatief speelgoed?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij het kopen van educatief speelgoed. Eigenlijk is het belangrijkste dat je kindje het speelgoed leuk vind én dat het bij zijn/haar leeftijd past. Drie andere punten om rekening mee te houden zijn:

  1. Is het speelgoed veilig voor mijn kind?
  2. Kan mijn kind het speelgoed alleen gebruiken of is het speelgoed voor twee/drie of meer personen?
  3. Wat voor activiteiten stimuleert het speelgoed?
     

Welk speelgoed past bij welke leeftijd?

Afhankelijk van de leeftijd van kinderen helpt educatief speelgoed bij de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden. Let in ieder geval altijd op het CE-keurmerk en de leeftijdsaanduiding van het speelgoed. Zitten er onderdelen los? Kinderen tot 3 jaar stoppen nog veel in hun mond, dus het is altijd goed om hier op te letten. En houd ook rekening met de geluidssterkte. Als kinderen speelgoed dat geluid maakt dicht bij hun oor houden en plots aanzetten kan dit slecht zijn voor het gehoor. Ga voor de veilige optie en kies speelgoed waarbij het volume op stil gezet kan worden.


Kleurrijk houten stapelspeelgoed Educatief speelgoed baby tot 1 jaar

In het eerste levensjaar leert een kindje al ontzettend veel. Baby’s zijn echt bezig met het ontwikkelen van hun zintuigen en het leren begrijpen van de wereld om zich heen. Ze worden geboren zonder enige kennis van de wereld. Ze kijken naar speelgoed en raken het aan met hun handen en mond, om zo te leren wat het is. Als je dit in je achterhoofd houdt is het logisch dat speelgoed voor baby’s eigenlijk altijd felgekleurd is en uit verschillende soorten materialen bestaat. Als de zintuigen maar worden geprikkeld!

  • Vanaf ongeveer 3 maanden gaat je baby naar dingen grijpen. Dan is een babygym, muziekdoosje of stoffen bal erg leuk.
  • Vanaf 4-6 maanden is speelgoed wat geluid maakt erg leuk, zoals bijvoorbeeld een rammelaar. Je baby gaat steeds meer ontdekken. In de eerste maanden is felgekleurd speelgoed al heel interessant, enkele maanden later is het leuk als er een dimensie aan toegevoegd wordt (zoals geluid of licht). Zo wordt het allemaal net wat interessanter!
  • Vanaf 6 maanden is speelgoed dat de grove motoriek stimuleert interessant. Maar je kunt ook al denken aan speelgoed wat de cognitieve ontwikkeling ten goede komt. Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn: een vormenstoof en speelgoed met liedjes.

> Bekijk ons assortiment educatief speelgoed voor kinderen tot 1 jaar
 

Rood, geel, groen, blauw stapelspeelgoed Educatief speelgoed dreumes tot 2 jaar

In een jaar tijd heeft je kind zich al enorm ontwikkeld. Ze kunnen al van alles, zoals kruipen en soms al lopen. In het tweede levensjaar gaat je kind de wereld om zich heen beter begrijpen en begint de spraak zich echt te ontwikkelen. Een rammelaar is nu al echt niet meer interessant. Het speelgoed moet uitdaging blijven geven.

  • Vanaf 1 jaar wordt speelgoed wat de fijne motoriek stimuleert interessant. Denk hierbij aan simpele puzzels en kralenspiralen.
  • Daarnaast is ‘actief’ speelgoed goed voor kinderen om vertrouwen te krijgen in hun eigen kunnen. Hierbij kun je denken aan een driewieler, loopfiets of klimrek.
  • Ook alles wat de cognitieve vaardigeden stimuleert is leerzaam. Trekfiguren, loopwagens, noppenpuzzels en speelgoed met magneten zijn aan te raden. Met dit speelgoed worden de fijne en grove motoriek gestimuleerd, maar ook cognitieve vaardigheden zoals oorzaak-gevolgrelaties en probleemoplossend denken. 

> Bekijk ons assortiment educatief speelgoed voor kinderen tussen 1 en 2 jaar
 

Educatief speelgoed peuter tot 4 jaar

De motorische ontwikkeling loopt nog steeds door, maar maakt vanaf een jaar of 2 minder grote stappen dan daarvoor. Je kind kan namelijk al lopen en dingen vastpakken. Deze motoriek wordt wel verder verfijnd. Tussen de 2 en 4 jaar kan een loopfiets worden ingeruild voor een echte fiets met zijwieltjes.

  • Kinderen in deze leeftijdscategorie ontwikkelen zich vooral Omhelzingsspelsnel op cognitief niveau en de taalvaardigheid ontwikkelt snel. Ze beginnen alles echt te begrijpen. Ook begint de sociaal-emotionele ontwikkeling echt tot stand te komen.
  • Tussen 2 en 4 jaar is dus speelgoed wat zich richt op de ontwikkeling van cognitieve-, sociale- en emotionele vaardigheden erg interessant. Denk hierbij aan: simpele puzzels, bouwspeelgoed, rijdend speelgoed en bouwspeelgoed zoals Duplo.
  • Vanaf een jaar of 3 wordt het naspelen van ‘grote mensen dingen’ leuk. Peuters leren langzaamaan om rekening te houden met anderen. Ze leren gevoelens te herkennen in zowel zichzelf als anderen. Als dit enigszins lukt wordt dit naspelen een ontzettend leuke manier om gevoelens te leren uiten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een dokter-set, keukentje, boerderij of trein-set aanschaffen. Maar je kunt ook gewoon gaan voor verkleedkleding en de fantasie van je kind zijn vrije loop laten gaan.
  • Over fantasie de vrije loop laten gaan gesproken: knutselen. Alles waarbij je kinderen zelf iets kunnen maken is leuk, zoals schilderen, kleien of kralen rijgen.

> Bekijk ons assortiment educatief speelgoed voor kinderen tussen 2 en 4 jaar
Dino ontdekkings-ei



Educatief speelgoed kleuter tot 6 jaar

Als je kind 4 jaar wordt begint er een hele nieuwe fase, namelijk de schooltijd. Wat vanaf deze leeftijd echt ontwikkelt zijn de sociale vaardigheden. Je kind moet op z’n beurt wachten, dingen delen en samen spelen met andere kinderen. In deze leeftijdscategorie kun je vooral gaan voor educatief speelgoed dat ze helpt met alles wat ze op school moeten gaan leren. 

  • Tussen 4 en 6 jaar is speelgoed dat de sociale-, emotionele- en cognitieve vaardigheden stimuleert aan te raden. En in het bijzonder het speelgoed waarbij de focus ligt op taal- en kennisontwikkeling. Hierbij kun je denken aan: muzikaal en interactief speelgoed, en speelgoed waarbij cijfers, kleuren en letters worden geleerd.
  • Gezelschapsspellen bevorderen rekenen, lezen, schrijven en kritisch denken. En daarnaast is het goed voor de concentratie en sociale vaardigheden.
  • Vanaf een jaar of 5 is speelgoed wat ‘ontdekking’ stimuleert interessant, zoals bijvoorbeeld een microscoop. Dingen waarmee je kind zelf de wereld kan ontdekken en uitvinden hoe dingen in elkaar steken.

> Bekijk ons assortiment educatief speelgoed voor kinderen tussen 4 en 6 jaar
 

Educatief speelgoed 6 jaar tot 10 jaar

In deze jaren gaat de taalontwikkeling super hard en leert jEen setje om je eigen planten te kwekene kind lezen, rekenen en logisch nadenken. Daarnaast leren je kinderen echt om vrienden te maken, hebben ze speelafspraken en leren ze wat een spelletje verliezen inhoudt. Je kind ontwikkelt eigenwaarde en de waardering van de omgeving wordt belangrijker.

  • Tussen 6 en 10 jaar is educatief speelgoed waarbij de focus ligt op taal, rekenen en lezen super leuk. Oorzaak-gevolgrelaties worden steeds duidelijker, waardoor kinderen steeds beter in staat zijn om verbanden te leggen. Wat dus ook echt aan te raden is: wetenschapsspeelgoed. Speelgoed waarbij je kind wordt gestimuleerd zelf dingen te ontdekken.
  • En speelgoed wat voor kinderen van deze leeftijd echt leuk is: LEGO. Met LEGO kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten en de mooiste creaties maken. Je zult er van versteld staan wat ze allemaal kunnen bouwen!

> Bekijk ons assortiment educatief speelgoed voor kinderen tussen 6 en 10 jaar
Een meisje met een tablet in haar handen


Educatief speelgoed vanaf 10 jaar

Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen al heel erg veel. Lezen, schrijven, rekenen: niets is te moeilijk. Toch kan je kind nog steeds spelenderwijs van alles leren. Denk hierbij vooral aan spellen die de kennis van je kind vergroten of de sociale- en emotionele vaardigheden verfijnen. Als ze goed Nederlands kunnen lezen kun je bijvoorbeeld met Engelse boeken gaan beginnen. En net als wat jaren eerder blijft speelgoed waarmee ze dingen kunnen ontdekken leuk, zoals microscopen en telescopen.

Vanaf 10 jaar zal het spelen wel een 'shift' maken naar online. Waar ze als ze jonger zijn nog vaak met fysiek speelgoed spelen, wordt dat als ze wat ouder worden minder. Je kind zal vooral op de smartphone, tablet of computer aan het spelen zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat deze spellen niet educatief meer zijn. Houd maar een boerderij draaiende of bouw maar eens een huis in een online spel, dat blijkt allemaal toch wat lastiger dan je denkt.

> Bekijk ons assortiment educatief speelgoed voor kinderen vanaf 10 jaar


 

Wat is de rol van de ouders?

Als ouder heb je echt een rol in de ontwikkeling van je kind. Educatief speelgoed kan hierbij zeker helpen. Maar dat gezegd hebbende is er nog iets wat belangrijk is, namelijk dat je als ouder ook betrokken bent in het leerproces. Enkel het aanschaffen van educatief speelgoed en je kinderen het verder ‘zelf uit laten zoeken’ is niet de manier om er het meeste uit te halen. De combinatie van educatief speelgoed én actieve ouders is het beste. Hoe kun je als ouder actief betrokken zijn:

  1. Speel met je kind mee. Niet voorzeggen maar echt meespelen en je kind de leiding laten nemen.
  2. Stel je kinderen vragen: wat is dit, wat voor kleur is dit, kun je me laten zien hoe…?

Je hoeft er natuurlijk echt niet altijd (actief) bij te zijn als je kindje met educatief speelgoed speelt, maar denk er wel aan dat actief betrokken zijn ervoor zorgt dat je kind nog effectiever leert. En daarnaast is samen met je kind spelen ook nog eens goed voor jullie band.
 

Alles op een rijtje

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over educatief speelgoed. Hopelijk helpt deze informatie jouw bij het maken van de juiste keuze voor educatief speelgoed. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

  • Spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind.
  • Kinderen leren door te spelen. Vanaf een jaar of 10 gaat dit leerproces veelal online verder, met spelletjes op de computer of smartphone.
  • Educatief speelgoed stimuleert onder andere: lichamelijke ontwikkeling, cognitieve vaardigheden, sociale- en emotionele vaardigheden, kennis ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.
  • Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen tempo.
  • Pas als ouder actief betrokken zijn in het leerproces wordt educatief speelgoed echt effectief.
     

Heb je toch nog vragen of wil je advies over specifiek educatief speelgoed? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al ons educatief speelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm