Bekijk hele assortiment

Hoe houd ik mijn zwembad schoon

Een zwembad vraagt om regelmatig onderhoud. Schoon zwembadwater is niet alleen hygiënisch, maar verhoogt ook het zwemplezier. Daarom moet je de waterkwaliteit dagelijks meten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Hoe houd ik mijn zwembad schoon

Het zwemwater blijft schoon als je het regelmatig onderhoudt. Dat betekent dat je dagelijks de waterkwaliteit moet meten, zelfs als het zwembadwater kraakhelder is. Je meet de waterkwaliteit door met een teststrip de pH-waarde, chloorgehalte, alkaliteit, cyaanzuur en temperatuur te meten. Wanneer de waardes afwijken van de norm stel je ze bij met zwembadreiniging. Ook heb je een zwembadpomp nodig die grote vuildeeltjes uit het water filtert. Haal met een schepnet dagelijks de insecten uit het water en stofzuig de bodem met een zwembadstofzuiger. De randen maak je schoon met een wandborstel. Alleen door het zwembadwater dagelijks te controleren en te reinigen, houd je het zwembadwater in topconditie.

pH-waarde zwembad

De pH-waarde geeft aan of het zwembadwater zuur, neutraal of basisch is. De pH-waarde heeft veel invloed op de werking van het chloor, want wanneer deze te hoog of te laag is, desinfecteert het chloor niet. De pH-waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8 en heeft een ideale waarde van 7,2.

Chloorwaarde zwembad

Chloor desinfecteert het zwembadwater. De chloorwaarde meet je door de vrije en gebonden chloorwaarde te meten. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor het water bevat. De normale waarde hiervan ligt tussen 0,5 en 2,5 p.p.m. Gebonden chloor is niet meer actief en heeft een maximale waarde van 1,0 p.p.m. Een hogere waarde veroorzaakt een scherpe chloorlucht en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.

Alkaliteit zwembad

De alkaliteit van het water heeft invloed op de pH-waarde. Het geeft de capaciteit aan van het water om zuur te neutraliseren. De alkaliteit waarde moet tussen 100 en 250 p.p.m. liggen.

Cyaanzuur

Cyaanzuur zit standaard verwerkt in chloorgranulaat en chloortabletten. Het voorkomt dat het chloor te snel uitgast en het daardoor zijn desinfecterende werking verliest.

Watertemperatuur

De temperatuur van het zwembadwater heeft invloed op hoeveel zwembadreiniging je moet gebruiken. Hoe warmer het water is, hoe sneller algen en bacteriën in het water groeien en hoe meer huidvellen en cosmetica (zoals zonnebrand) loslaten. De ideale watertemperatuur ligt tussen 25ºC en 27ºC.

Zwembadbodem reinigen

Zware vuildeeltjes zakken naar de bodem en worden niet opgevangen door de filter. Als dit vuil op de bodem blijft liggen wordt het water troebel en gaat de waterkwaliteit achteruit. Met een zwembadstofzuiger maak je de bodem eenvoudig schoon.

Wanden reinigen

Op de wanden van de zwembadliner groeien de eerste algen. Als je deze regelmatig schoonmaakt met een wandborstel voorkom je dat de algen verder groeien het water groen en troebel wordt.

Wateroppervlak reinigen

Insecten en bladeren op het wateroppervlak tasten de waterkwaliteit aan. Haal deze daarom minimaal één keer per dag uit het water met een schepnet. Om het vuil zo veel mogelijk uit het water te houden dek je het zwembad iedere avond af met een afdekzeil.

Zwembadfilter

Bij grote opzetzwembaden en opblaaszwembaden doe je er goed aan om een zwembadpomp op het zwembad aan te sluiten. Deze haalt het kleinere vuil uit het water, waardoor de waterkwaliteit beter op peil blijft. Controleer regelmatig of je de cartridgefilter moet vervangen. Als deze vol zit kan hij het vuil niet goed meer opnemen.

 

Het zwembad opzetten

Het zwembadwater onderhouden gaat een stuk makkelijker als je het zwembad op de juiste manier opzet.

  • Plaats het zwembad altijd op een stabiele en vlakke ondergrond.
  • Leg een grondzeil over de ondergrond. Dit helpt tegen lekkages, maar beschermt ook het gras of de tegels.
  • Vul het zwembad met leiding water. Dit is al helder en schoon en is daardoor makkelijker te onderhouden.

Lees ook: zwembad schoonhouden: de meest voorkomende problemen (met oplossing)

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm