close Let op: je verzending kan in de huidige situatie vertraging oplopen. Wij doen er alles aan om de service te blijven bieden die je van ons gewend bent. Meer informatie.
Bekijk hele assortiment

Puzzel kopen? Lees hier alles wat je moet weten

Puzzels zijn van alle tijden en voor alle leeftijden! Het is een fijne manier om even tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Ben jij een puzzelaar of wil je gaan puzzelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Snel naar:  
1. Waarom puzzelen? 5. Puzzel leggen
2. Hoe worden puzzels gemaakt?

6. Opbergen

3. Soorten puzzels 7. Populaire merken
4. Aantal stukjes kiezen 8. Alles over puzzels nog één keer op een rijtje

 

Waarom is puzzelen goed voor je?

Thuiszitten hoeft helemaal niet saai te zijn. Je kunt namelijk ontzettend veel leuke, creatieve dingen doen om jezelf  (en je kinderen) te vermaken. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van gezelschapsspelletjes, knutselen en natuurlijk puzzelen!

Door te puzzelen train je je cognitieve vaardigheden, oftewel je geheugen en denkvermogen. Tijdens het leggen gebruik je je linker- en rechterhersenhelft. Je linkerhersenhelft zorgt ervoor dat je analytisch kunt denken, en dus de stukjes op een logische manier neer kunt leggen. Je rechterhersenhelft zorgt ervoor dat je creatief kunt denken, en dus het grote plaatje ziet. Beide gedeeltes moeten dus aan het werk om ervoor te zorgen dat je de puzzel op kunt lossen. Doordat beide gedeeltes geactiveerd worden, ontstaan er verbindingen tussen de twee hersenhelften en de individuele hersencellen. En dat helpt weer bij het vermogen om te kunnen leren, begrijpen en onthouden. Naast dat je je cognitieve vaardigheden traint met puzzels, hebben puzzels nog meer voordelen:

 • Als je puzzelt maak je dopamine aan, een geluksstofje dat een rol speelt bij het beloningssysteem van je hersenen. Als je een stukje vindt wat past roept dat een gevoel van blijdschap op. Hierdoor wil je de puzzel afmaken. Ook wil je hierdoor dat de nieuwe puzzel die je na het voltooien van een puzzel gaat maken net wat ingewikkelder is dan degene die je al hebt voltooid. Je gaat jezelf dus ook nog meer uitdagen. 
 • Het zorgt voor ontspanning. Met je handen door de puzzelstukjes gaan en je compleet focussen op de puzzel zorgt ervoor dat je in een soort meditatieve staat komt. 

Een puzzel stimuleert dus op verschillende manieren de hersenactiviteit, maar is daarnaast tegelijkertijd ook nog eens ontzettend ontspannend.  
 

Hoe worden puzzels gemaakt?

Een puzzel is een kartonnen plaat met een afbeelding die in stukjes wordt gesneden. De afbeelding wordt op een vel papier gedrukt. Dit wordt vervolgens op een kartonnen plaat geplakt. Als de lijm gedroogd is gaat de plaat in een stansmachine. Die snijdt vervolgens de puzzelstukjes uit de plaat. Daarna worden de losse stukjes in een zakje en doos gedaan en is hij klaar om verkocht te worden. 

 • Puzzels kunnen ook gemaakt zijn van allerlei andere materialen. Vroeger wat hout het meest voorkomende puzzelmateriaal. Tegenwoordig zijn er ook puzzels van plastic, rubber, metaal, glas en zelfs chocola!
 • Puzzelstukjes kunnen alle vormen hebben. Het meest voorkomend: klassieke stukjes die in elkaar haken. Maar je hebt puzzels waarbij de puzzelstukjes gekke vormen hebben, zoals gebouwen of dieren.
   

Wat voor puzzels kun je kopen?

Puzzels zijn er in allerlei maten, vormen en voor alle niveaus. We vertellen hieronder welke soorten puzzels verkrijgbaar zijn en wat de verschillen zijn:

Legpuzzels

De legpuzzel is de bekendste soort. Hij is plat, heeft een afbeelding en bestaat uit tien tot soms wel tienduizenden stukjes. Hou jij van legpuzzels maar wil je eens net wat anders proberen? Er zijn ook puzzels te vinden waar je in de rondte puzzelt. Is je puzzel af, dan heb je dus een puzzelbol in plaats van een plat vlak. Makkelijk, moeilijk, met een legpuzzel kun je alle kanten op. Daarom is deze soort zo populair.

 > Bekijk alle legpuzzels

3D-puzzels

3D-puzzels hebben een extra dimensie. Deze puzzels bouw je in plaats van dat je ze legt. Je kunt gebouwen, voertuigen en anderen dingen namaken. Van de Eifeltoren in Parijs tot het stadion van je favoriete voetbalclub. Met een 3D-puzzel komt je creatie helemaal tot leven!

 > Bekijk alle 3D-puzzels

Breinbrekers

Een breinbreker bestaat niet uit stukjes, maar uit bijvoorbeeld onderdelen die je in elkaar moet schuiven of zetten, of in een logische volgorde moet plaatsen. Je hebt hier je hersenen dus echt voor nodig! 
Een bekende breinbreker is bijvoorbeeld de Rubik's Kubus.

 > Bekijk alle breinbrekers

Vormenpuzzels

Bij een vormenpuzzel maak je geen afbeelding, maar puzzel je een vorm. Bijvoorbeeld een tractor of brandweerauto. Deze puzzels zijn echt gemaakt voor kinderen! Zo trainen ze het ruimtelijk inzicht en leren ze meer over verschillende thema’s, zoals over het verkeer, de boerderij, dieren, kleuren, vormen en letters.

 > Bekijk alle vormenpuzzels

Blokkenpuzzels

Bij blokkenpuzzels vorm je met vierkante blokken een afbeelding. De puzzelstukjes hebben allemaal dezelfde vorm en zijn bedrukt met een deel van de afbeelding. Ieder vlak vormt een afbeelding. Dus eigenlijk koop je dus niet één, maar vier puzzels. Een blokkenpuzzel is net als een vormenpuzzel echt superleuk voor jonge kinderen!

 > Bekijk alle blokkenpuzzels

Schuifpuzzels

De puzzel ligt al in elkaar. Je hoeft alleen de stukjes naar de juiste plek te schuiven. En dat is stiekem nog stukken moeilijker dan je denkt! Als dat eenmaal is gelukt, komt er een mooie afbeelding tevoorschijn.

 > Bekijk alle schuifpuzzelsVloerpuzzels

De naam zegt het al. Een vloerpuzzel maak je niet op tafel maar op de grond.  Ideaal voor als je kinderen niet goed stil kunnen zitten aan tafel. Heb je de puzzel helemaal gelegd dan kun je hem in principe, voornamelijk bij varianten met foam-materiaal, gebruiken als een soort speelmat. De puzzelstukken zijn extra groot, net als het eindresultaat!

 > Bekijk alle vloerpuzzels

 


Denkpuzzels

Dit zijn geen puzzels met puzzelstukken, maar met letters, cijfers en woorden. Denk aan een sudoku, woordzoeker, kruiswoordpuzzel, binaire puzzel of Zweedse puzzel. Dit is vooral een aandrader voor volwassenen, maar veel kinderen zullen er ook echt van smullen om een denkpuzzel op te lossen!

 > Bekijk alle denkpuzzels
 

Hoe kies je het juiste aantal stukjes?

Het aantal stukjes bepaalt hoe moeilijk de puzzel is. Hoe meer stukjes, hoe meer de details van de afbeelding verspreid zijn. Bij kinderen houdt je rekening met de leeftijd van je kind. Hoe jonger je kind hoe minder stukjes, en naarmate je kind ouder wordt kun je puzzels met steeds meer stukjes aan gaan schaffen. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

Kinderen van 0 tot 1 jaar

Kies voor kinderen van 0 tot 1 jaar een puzzel met zo min mogelijk stukjes, zoals een vormenpuzzel. Hierbij hoeft er geen afbeelding te worden gelegd, maar moeten de vormen van de stukjes in de vormen van het bord passen.

Kinderen van 1 tot 4 jaar

Voor kinderen tot 4 jaar geven puzzels met maximaal 50 stukjes genoeg uitdaging. De kleurrijke afbeeldingen maken van het leggen een echt feest en al soms ook al best een uitdaging!

 > Bekijk alle puzzels tot 50 stukjes

Kinderen van 4 tot 6 jaar

Kinderen tot 6 jaar vermaak je met een puzzel met maximaal 250 stukjes. De afbeeldingen hebben meer details en geven daardoor meer uitdaging. Ga bijvoorbeeld voor een superleuke puzzel van Frozen.

 > Bekijk alle puzzels tot 250 stukjes

Kinderen van 6 tot 8 jaar

Kies voor kinderen tot 8 jaar voor een puzzel met maximaal 500 stukjes. Hiermee houd je ze wel even zoet.

 > Bekijk alle puzzels tot 500 stukjes

Kinderen van 8 tot 12 jaar

Bij kinderen van 8 tot 12 jaar is het ruimtelijk inzicht al goed ontwikkeld. Je kunt dus gerust een puzzel kiezen tot 1000 stukjes.

 > Bekijk alle puzzels tot 1000 stukjes

Volwassenen

Een puzzel wordt voor volwassenen uitdagend vanaf 1000 stukjes. Is dat niet genoeg voor je? Daag jezelf uit en ga voor een puzzel met 3000 stukjes. Of als je echt gek bent op puzzelen, ga dan voor een puzzel met meer dan 10.000 stukjes!

 > Bekijk alle puzzels vanaf 1000 stukjes
 

Hoe leg je een puzzel?

Iedereen heeft zo zijn eigen techniek om een puzzel te leggen. De één begint meteen met de randen, de ander sorteert eerst op kleur. Onze tip: sorteer de stukjes eerst op kleur en/of kijk alvast of je bepaalde patronen herkent die bij elkaar horen. Leg na het sorteren de rand van de puzzel als eerst, zo krijg je een goede indicatie van de grootte van de puzzel en waar alle patronen ongeveer gelegd moeten worden. Maar nogmaals: iedereen heeft zijn eigen techniek. Je ontwikkeld een eigen manier van puzzel leggen als je regelmatig puzzelt. 

 • Een veel voorkomend probleem bij puzzels die veel stukjes in dezelfde vorm én kleur hebben: het laatste stukje past niet.
  Tip: draai de puzzelstukjes om, dan zie je in sommige gevallen beter of een stukje past of niet. En ga de andere puzzelstukjes die dezelfde kleur als het laatste stukje na om te zien of deze echt op de goede plek liggen.
   

Hoe berg je een puzzel op?

Het leggen van een puzzel doe je vaak niet in één dag. Zeker bij grote puzzels van 1.000 of meer stukjes. En wat doe je als de puzzel af is? We geven je hieronder tips:

1. Opbergen

Leg de puzzel op een puzzelmat. Neem je even een puzzelpauze? Dan verplaats je deze eenvoudig naar een andere plek. Wil je de volgende dag pas verder gaan met puzzelen? Dan rol je de mat eenvoudig op en leg je hem ergens in een hoekje weg. Zo houd je de tafel vrij om bijvoorbeeld te eten en gaat jouw harde werk niet verloren. Want als er iets is wat je niet wil, is het dat je puzzel uit elkaar valt en je weer opnieuw kunt beginnen.

2. Inlijsten

Je hebt eindeloos gezocht naar dat éne puzzelstukje, minuten zitten turen naar de afbeelding, alle kleuren uitgeplozen, en dan komt de euforie, want alle stukjes liggen op de juiste plek. De puzzel is af! Wil je na al dat werk het eindresultaat niet terugstoppen in de doos? Hang hem dan op. Met puzzellijm bewaar je hem zonder dat de stukjes uit elkaar vallen. Je brengt puzzellijm rechtstreeks aan op je puzzel. Let op: schuif de puzzel op een plastic ondergrond/onderlegger om te verkomen dat de puzzel vast komt te zitten aan je puzzelmat of tafel. Na het aanbrengen van de lijm laat je het even drogen en vervolgens kun je de puzzel inlijsten.  

 

Populaire merken

Een aantal merken in de puzzelwereld springen eruit. Deze merken zijn echte specialisten en daarom erg populair bij allerlei soorten puzzelaars. Kies je voor een puzzel (of meerdere puzzels natuurlijk) van één van deze merken, dan zit je altijd goed!
 

Jumbo

 

King

Jumbo is bekend van de Jan van Haasteren en Wasgij puzzels, maar ook van andere kwalitatieve puzzels met afbeeldingen van prachtige landschappen, natuurverschijnsels en nog veel meer. Daarnaast zijn de puzzels uit de Falcon-reeks zijn ook erg populair.        King maakt puzzels voor jong en oud. Van vrolijke afbeeldingen uit bekende Disney-films tot afbeeldingen van surrealistische landschappen. Wat je ook legt, het eindresultaat is altijd even verbluffend.
 > Bekijk alle puzzels van Jumbo    > Bekijk alle puzzels van King

Castorland

 

Clementoni

De puzzels van Castorland zijn er voor elk niveau puzzelaar. Bij dit merk vind je altijd een passende puzzel! De afbeeldingen zijn sprookjesachtig mooi en soms super levensecht. Kortom, een puzzel die je nooit af wilt breken!    Clementoni laat met zijn puzzel kinderen de wereld ontdekken aan de hand van prachtige afbeeldingen. Maar ook voor volwassen heeft dit merk de meest uitdagende puzzels.
> Bekijk alle puzzels van Castorland   > Bekijk alle puzzels van Clementoni

 

Puzzel kopen

Nu weet je alles over puzzels. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze en heb je heel veel puzzelplezier. De belangrijkste tips uit dit artikel zetten we nog één keer voor je op een rijtje:

 • Wat voor soort puzzel wil je maken? Ga je voor een klassieke legpuzzel of voeg je een extra dimensie toe?
 • Kies het aantal stukjes dat past bij je niveau.
 • Begin met het sorteren van de stukjes op kleur en leg daarna de randen.
 • Opbergen gaat het makkelijkst op een puzzelmat
 • Puzzel ophangen? Gebruik puzzellijm.
 • Kies voor een puzzel van een vertrouwd merk.

 

Bekijk al onze puzzels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm