Bekijk hele assortiment

Puzzel kopen? Lees hier alles wat je moet weten

Puzzels zijn van alle tijden en voor alle leeftijden. Het is een fijne manier om even tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Ben jij een puzzelaar of wil je gaan puzzelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Snel naar:  
1. Waarom puzzelen 6. Puzzel leggen
2. Hoe worden puzzels gemaakt

7. Opbergen

3. Soorten puzzels 8. Populaire merken
4. Bekende reeksen 9. Alles over puzzels nog één keer op een rijtje
5. Aantal stukjes kiezen  

Waarom is puzzelen goed voor je

Een puzzel traint je cognitieve vaardigheden, oftewel je geheugen en denkvermogen. Tijdens het leggen gebruik je de linker- en rechterhersenhelft. Links is de analytische kant die de stukjes logisch probeert te leggen. Rechts is de creatieve kant die het grote plaatje ziet. Ze moeten dus allebei aan het werk om de puzzel op te lossen. Daardoor ontstaan er verbindingen tussen de twee hersenhelften en de individuele hersencellen. En dat helpt weer bij het vermogen om te kunnen leren, begrijpen en onthouden.

Hoe worden puzzels gemaakt

Een puzzel is een kartonnen plaat met een afbeelding die in stukjes wordt gesneden. De afbeelding wordt op een vel papier gedrukt. Dit wordt vervolgens op een kartonnen plaat geplakt. Als de lijm gedroogd is gaat de plaat in een stansmachine. Die snijdt vervolgens de puzzelstukjes uit de plaat. Daarna worden de losse stukjes in een zakje en doos gedaan en is hij klaar om verkocht te worden.

Wat voor puzzels kun je kopen

Puzzels zijn er in allerlei maten, vormen en voor alle niveaus. We vertellen hieronder welke soorten puzzels verkrijgbaar zijn en wat de verschillen zijn.

Legpuzzels

De legpuzzel is de bekendste soort. Hij is plat, heeft een afbeelding en bestaat uit tien tot soms wel tienduizenden stukjes. Makkelijk, moeilijk, met een legpuzzel kun je alle kanten op. Daarom is deze soort zo populair.

> Bekijk alle legpuzzels

3D-puzzels

3D-puzzels hebben een extra dimensie. De puzzel bouw je in plaats van dat je hem legt. Je kunt gebouwen, voertuigen en anderen dingen namaken. Van de Eifeltoren in Parijs tot het stadion van je favoriete voetbalclub.

> Bekijk alle 3D-puzzels

Breinbrekers

Een breinbreker bestaat niet uit stukjes, maar uit onderdelen die je in elkaar moet halen, in elkaar moet zetten of in een logische volgorde moet zetten. Een bekende breinbreker is bijvoorbeeld de Rubik's Kubus.

> Bekijk alle breinbrekers

Vormenpuzzels

Bij een vormenpuzzel maak je geen afbeelding, maar puzzel je een vorm. Bijvoorbeeld een tractor of brandweerauto. Deze puzzels zijn gemaakt voor kinderen. Zo trainen ze het ruimtelijk inzicht en leren ze meer over verschillende thema’s, zoals over het verkeer, de boerderij, dieren, kleuren, vormen en letters.

> Bekijk alle vormenpuzzels

Blokkenpuzzels

Bij blokkenpuzzels vorm je met vierkante blokken een afbeelding. De puzzelstukjes hebben allemaal dezelfde vorm en zijn bedrukt met een deel van de afbeelding. Ieder vlak vormt een afbeelding. Dus eigenlijk koop je niet één, maar vier puzzels!

> Bekijk alle blokkenpuzzels

Schuifpuzzels

De puzzel ligt al in elkaar. Je hoeft alleen de stukjes naar de juiste plek te schuiven. Dat is moeilijk er dan je denkt! Maar als dat eenmaal is gelukt, komt er een mooie afbeelding tevoorschijn.

> Bekijk alle schuifpuzzels

Vloerpuzzels

De naam zegt het al. Een vloerpuzzel maak je niet op tafel maar op de grond. De puzzelstukken zijn extra groot, net als het eindresultaat!

> Bekijk alle vloerpuzzels

Denkpuzzels

Dit zijn geen puzzels met puzzelstukken, maar met letters, cijfers en woorden. Denk aan een sudoku, woordzoeker, kruiswoordpuzzel, binaire puzzel of Zweedse puzzel. Je vindt ze in de krant en in puzzelboeken.

> Bekijk alle puzzelboeken

Bekende reeksen

Onder de puzzelaars zijn een aantal puzzelreeksen enorm populair. Ze vragen namelijk om een andere of unieke manier van leggen en geven daardoor extra uitdaging.

Jan van Haasteren

Tekenaar Jan van Haasteren is een icoon in de puzzelwereld. Van zijn dolkomische tekeningen zijn al miljoenen puzzels gemaakt. De cartoons zitten vol met verrassingen specifieke kenmerken, zoals de haaienvin, het kunstgebit, Jan’s zelfportret, de handjes en Sinterklaas. De cartoons zijn heel gedetailleerd, op iedere puzzelstukje gebeurt wel iets.

> Bekijk alle Jan van Haasteren puzzels

Wasgij

Puzzelen, maar dan anders. Bij de Wasgij-puzzels leg je niet de afbeelding die op de doos staat, maar moet je jouw fantasie gebruiken. Je moet je verplaatsen in een persoon die op de afbeelding van de doos staat. Beeld je in wat die persoon ziet en leg vervolgens (met behulp van aanwijzingen) de puzzel.

>Bekijk alle Wasgij puzzels

Hoe kies je het juiste aantal stukjes

Het aantal stukjes bepaalt hoe moeilijk de puzzel is. Hoe meer stukjes, hoe meer de details van de afbeelding verspreid zijn. Hoeveel stukjes een puzzel moet hebben, is daarom ook afhankelijk van de leeftijd.

Kinderen van 0 tot 1 jaar

Kies voor kinderen van 0 tot 1 jaar een puzzel met zo minmogelijk stukjes, zoals een vormenpuzzel. Hierbij hoeft er geen afbeelding te worden gelegd, maar moeten de vormen van de stukjes in de vormen van het bord passen.

Kinderen van 1 tot 4 jaar

Voor kinderen tot 4 jaar geven puzzels met maximaal 50 stukjes genoeg uitdaging. De kleurrijke afbeeldingen maken van het leggen een echt feest.

> Bekijk alle puzzels tot 50 stukjes

Kinderen van 4 tot 6 jaar

Kinderen tot 6 jaar vermaak je met een puzzel met maximaal 250 stukjes. De afbeeldingen hebben meer details en geven daardoor meer uitdaging.

> Bekijk alle puzzels tot 250 stukjes

Kinderen van 6 tot 8 jaar

Kies voor kinderen tot 8 jaar voor een puzzel met maximaal 500 stukjes. Hiermee houd je ze wel even zoet.

> Bekijk alle puzzels tot 500 stukjes

Kinderen van 8 tot 12 jaar

Bij kinderen van 8 tot 12 jaar is het ruimtelijk inzicht al goed ontwikkeld. Je kunt dus gerust een puzzel kiezen tot 1000 stukjes.

> Bekijk alle puzzels tot 1000 stukjes

Volwassenen

Een puzzel wordt voor volwassenen uitdagend vanaf 1000 stukjes. Is dat niet genoeg voor je? Daag jezelf uit en ga voor een puzzel met 3000 stukjes. Of als je echt gek bent op puzzelen, ga dan voor een puzzel met meer dan 10.000 stukjes!

> Bekijk alle puzzels vanaf 1000 stukjes

Hoe leg je een puzzel

Iedereen heeft zo zijn eigen techniek om een puzzel te leggen. De één begint meteen met de randen, de ander sorteert eerst op kleur. Onze tip: sorteer de stukjes eerst op kleur. Terwijl je daarmee bezig bent, pik je de randen er vanzelf uit. Leg na het sorteren de rand als eerst, zo krijg je een goede indicatie van de grootte van de puzzel.

Hoe berg je een puzzel op

Het leggen van een puzzel doe je vaak niet in één dag. Zeker bij grote puzzels van 1.000 of meer stukjes. En wat doe je als de puzzel af is? We geven je hieronder tips.

Opbergen

Leg de puzzel op een puzzelmat. Neem je even een puzzelpauze? Dan verplaats je deze eenvoudig naar een andere plek. Zo houd je de tafel vrij om bijvoorbeeld te eten en gaat jouw harde werk niet verloren.

> Bekijk alle puzzelmatten

Inlijsten

Je hebt eindeloos gezocht naar dat éne puzzelstukje, minuten zitten turen naar de afbeelding, alle kleuren uitgeplozen, en dan komt de euforie, want alle stukjes liggen op de juiste plek. De puzzel is af! Wil je na al dat werk het eindresultaat niet terugstoppen in de doos? Hang hem dan op. Met puzzellijm bewaar je hem zonder dat de stukjes uit elkaar vallen. Laat het even drogen en lijst hem daarna in.

> Bekijk alle puzzellijm

Populaire merken puzzels

Een aantal merken in de puzzelwereld springen eruit. Deze merken zijn echte specialisten en daarom erg populair bij puzzelaars. Kies je voor een puzzel van één van deze merken, dan zit je altijd goed!

Jumbo

Jumbo is bekend van de Jan van Haasteren en Wasgij puzzels, maar ook van puzzels met afbeeldingen van prachtige landschappen, natuurverschijnsels en nog veel meer. Zo zijn de puzzels uit de Falcon-reeks ook ontzettend populair.

> Bekijk alle puzzels van Jumbo

King

King maakt puzzels voor jong en oud. Van vrolijke afbeeldingen uit bekende Disney-films tot afbeeldingen van surrealistische landschappen. Wat je ook legt, het eindresultaat is altijd even verbluffend.

> Bekijk alle puzzels van King

Castorland

Voor ieder niveau heeft Castorland een passende puzzel. De afbeeldingen zijn sprookjesachtig mooi en soms levensecht. Een puzzel die je wil inlijsten!

> Bekijk alle puzzels van Castorland

Clementoni

Clementoni laat met zijn puzzel kinderen de wereld ontdekken aan de hand van prachtige afbeeldingen. Maar ook voor volwassen heeft dit merk de meest uitdagende puzzels.

Puzzel kopen

Nu weet je alles over puzzels. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze en heb je heel veel puzzelplezier. De belangrijkste tips uit dit artikel zetten we nog één keer voor je op een rijtje:

  • Wat voor soort puzzel wil je maken? Ga je voor een klassieke legpuzzel of voeg je een extra dimensie toe?
  • Kies het aantal stukjes dat past bij je niveau.
  • Begin met het sorteren van de stukjes op kleur en leg daarna de randen.
  • Opbergen gaat het makkelijkst op een puzzelmat
  • Puzzel ophangen? Gebruik puzzellijm.
  • Kies voor een puzzel van een vertrouwd merk.

 

Bekijk al onze puzzels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm