Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Tijmen

8 thuistips voor kids (en ouders)

Nu de meeste mensen thuis werken en kinderen niet naar school kunnen, merk je dat verveling al snel om de hoek komt kijken. Dat willen jij en wij graag voorkomen. Daarom hebben we zo snel mogelijk 8 tips verzameld voor thuisblijvende kinderen. En omdat ze niet naar school kunnen op het moment, zijn deze tips allemaal gericht op leerzaam vermaak. Zo vang je twee vliegen in één klap: geen verveling én er wordt geleerd! Lees dus snel verder.
 

Tip #1: Educatief spelen

Spelen is goed voor kinderen, of ze dit nu samen of alleen doen. Het verbetert de motoriek, inlevingsvermogen en sociale ontwikkeling (zoals je ook al in ons artikel over educatief speelgoed kunt lezen). Educatief speelgoed is gemaakt om deze vaardigheden mee te nemen, maar kinderen ook nog op een actieve manier bezig te laten zijn met bijvoorbeeld rekenen, klokkijken of leren lezen en schrijven. Het ideale speelgoed voor kinderen die thuis moeten blijven.

Bekijk ons assortiment educatief speelgoed
 

Tip #2: Doe eens een rollenspel

We gaven het al aan: spelen is ontzettend goed voor het inlevingsvermogen van kinderen. Een rollenspel is daarbij het perfecte voorbeeld. Door zich in te leven in anderen, leren kinderen juist meer over zichzelf en hun eigen identiteit. Verkleedkleren zijn daarbij de ideale partners. Je kunt namelijk wel zeggen dat je een cowgirl, verpleger of astronaut bent, maar het is pas echt overtuigend als je zo gekleed bent. En voor ouders is het aan te raden om er volledig in mee te gaan. Praat niet tegen je kind, maar tegen het karakter. Je zult merken dat ze bereid zijn om je met van alles te helpen, zolang je het maar bij hun personage laat passen.

Bekijk ons assortiment verkleedkleding

Kind in een astronauten pak
Laat de fantasie de vrije loop met verkleedkleding.
 

Tip #3: Puzzelen maar!

Een puzzel leggen kan kinderen urenlang bezighouden. Dat is niet alleen ideaal voor de rust in huis, maar ook goed voor de hersenen van kinderen. Het is namelijk een mentale uitdaging waarbij focus heel belangrijk is. Deze focus komt later nog goed van pas! Maar het allerleukste aan een puzzel is natuurlijk het laatste stukje leggen en trots kunnen zeggen dat je het voor elkaar hebt gekregen. Goed voor het zelfvertrouwen, dat puzzelen! Lees meer over puzzels op onze pagina 'Alles over puzzels'. 

Bekijk ons assortiment puzzels
 

Tip #4: Organiseer een spelletjesmiddag

Bordspellen, kaartspellen, spelletjes waar geduld bij wordt gevraagd en spellen waarbij je juist vingervlug moet zijn. Je kunt het zo gek niet meer bedenken, of het bestaat (en wij hebben het allemaal). Spelletjes zijn goed voor kinderen, vooral omdat het de relatie tussen spelers verbetert. Je kunt tijdens een spelletje monopoly echt een band opbouwen (of hem volledig afbreken, we weten er alles van).

Bekijk ons assortiment spellen

En speciaal voor ouders nog een aantal tips:

  1. Leg je telefoon weg als je een spelletje aan het doen bent.
  2. Laat kinderen niet altijd winnen, omgaan met verlies is belangrijk.
  3. Als ze toch winnen, geef dan het goede voorbeeld en wees een sportieve verliezer.
  4. Spreek uit wat je doet en laat je kind hetzelfde doen: ‘Ik gooi 4 met de dobbelsteen, dan mag ik 4 stappen vooruit’.
  5. Stel vragen tijdens het spelen: ‘Hoeveel stappen heb je nog nodig om te winnen?’. Dit nodigt uit tot nadenken over waar jullie mee bezig zijn.
     

Kind en ouder spelen spel op de grond
Spellen zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen én ontzettend leuk.
 

Tip #5: Knutselen!

Kinderen kunnen hun ideeën, creativiteit en fantasie volledig kwijt in een middagje knutselen (zoals je ook al in ons artikel over knutselen kunt lezen). De kleine motoriek wordt daarnaast volledig ontwikkeld, en als het lukt geeft dat een geweldige boost in vertrouwen! Het leukste gedeelte zit hem misschien wel in het laatste. Bij knutselen en iets creëren loop je vroeg of laat tegen een dood punt aan. Je weet dan niet meer precies hoe verder te gaan. Dat punt overwinnen vraagt om doorzettingsvermogen, en slagen met je idee is dan de beste beloning. Let er bij het knutselen wel altijd op dat je toezicht houdt!

Bekijk ons assortiment knutselspullen
 

Tip #6: Maak een fijn leeshoekje

Lezen en voorgelezen worden is ontzettend gezond voor kinderen (zoals we al beschreven hebben in onze adviespagina over kinderboeken). Lezen werkt namelijk ontspannend, en het laat kinderen volledig inleven in een andere wereld. Zo kunnen zorgen even vergeten worden en wordt de verbeeldingskracht flink aangewakkerd. Lezen zorgt er daarnaast voor dat de taalontwikkeling vooruit vliegt, waar je later op school dan weer profijt van hebt. En als je dan ook nog heerlijk kunt zitten of liggen in het leeshoekje... Wat wil je nog meer?!

Bekijk ons assortiment boeken
 

Tip #7: Music, maestro!

Muziek maken zorgt ervoor dat het gevoel voor ritme en taal gestimuleerd wordt. Het is zelfs bewezen dat op jonge leeftijd zelf muziek maken het IQ van kinderen verhoogt. Je kunt er daarbij voor kiezen om te zingen en een leuk dansje te bedenken, óf het echt professioneel aan te pakken en mooie (speelgoed) muziekinstrumenten te gebruiken. Want muziek is goed voor kinderen, maar lol hebben is misschien wel het allerbelangrijkste!

P.S. Oordopjes zijn wel handig bij beginnende muzikanten.

Bekijk onze muziekinstrumenten:

 

Tip #8: Lekker sporten

Sporten is gezond! Zeker nu kinderen veel binnen zitten, kan beweging tijdens de dag geen kwaad. Je kunt ervoor kiezen om een flinke wandeling te maken, maar ook binnen is er genoeg te doen. Denk bijvoorbeeld aan een potje darten, sjoelen of (mini-)tafeltennissen. Het is goed voor de motoriek, je leert tegen je verlies kunnen en het is daardoor een prima vervanger voor de pauzes op het schoolplein.

Bekijk ons assortiment sport & spel
 

Bekijk al ons speelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm