Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over opblaaszwembaden Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over opblaaszwembaden

Breng verkoeling naar jouw achtertuin met een opblaasbaar zwembad. Een opblaasbaar zwembad is goedkoop, makkelijk op te zetten en neemt niet superveel ruimte in beslag. Voordat je er een aanschaft is het slim om er wat meer over te weten te komen. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken en zul je niet teleurgesteld worden. Met de informatie op deze pagina leer jij alles wat je wilt weten over opblaasbare zwembaden.  

Snel naar:


Hoe ziet een opblaasbaar zwembad eruit?

Een opblaasbaar zwembad is een zwembad met een opblaasbare constructie die boven de grond staat. Je zet hem binnen no-time op en breekt hem ook snel weer af als het zwemseizoen voorbij is. Deze baden hebben een opblaasbare bovenrand, of ze zijn helemaal opblaasbaar. Daarnaast zijn opblaasbare zwembaden vaak ovaal of rond van vorm. Voor de kleinere kinderen zijn er ook zwembaden met een opblaasbare ondergrond, extra zacht dus!
 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een opblaaszwembad?

Voordelen

 • De grootste voordelen zijn: goedkoop, snel op te zetten en af te breken, en comfortabel.
 • Daarnaast zijn opblaasbare zwembaden verkrijgbaar in uiteenlopende maten, vormen en kleuren. Je vindt er altijd wel eentje die perfect in jouw tuin of op jouw terras past.
 • De met lucht gevulde randen zorgen ervoor dat de kans op pijnlijke confrontaties met de zwembadrand verkleind wordt of zelf helemaal nooit voorkomt.

Nadelen

 • Scherpe objecten zijn de vijand van opblaasbare zwembaden. Let erop dat als je je zwembad neerzet, je hem niet op een ondergrond zet met scherpe randjes of voorwerpen.
 • En zelfs al houd je er rekening mee: gaatjes of scheurtjes zullen er altijd komen. Je zult het zwembad dus af en toe dus moeten plakken. 
 • Daarnaast zijn ze niet zo stevig en minder duurzaam dan een opzetzwembad met een hard frame.

Indien je ook overweegt een opzetzwembad aan te schaffen, lees dan hier alles over opzetzwembaden


Soorten opblaaszwembaden

Ringbad

Bij een ringzwembad zijn de zijkanten en soms ook de onderkant opblaasbaar. Ringzwembaden zijn niet heel erg groot, waardoor je ze dus snel opzet en afbreekt. En omdat ze niet zo groot zijn, zijn ze ook heel gemakkelijk en klein op te bergen. Daarnaast zijn deze opblaasbaden echt ideaal voor kleine kinderen. 

Met een aparte vorm

Zwembaden met aparte vormen zijn erg leuk voor iets oudere kinderen. Voor peuters kunnen deze baden wat gevaarlijk zijn. Opblaasbaden met een aparte vorm zijn ook vaak groter dan ringzwembaden, waardoor ze niet ideaal zijn voor in een kleine tuin. En doordat ze groter zijn duurt het ook langer om ze op te zetten en af te breken. Deze zwembaden zijn eigenlijk gewoon een soort springkussens met waterelementen.

Opblaasbare zwembaden met frame

Dit soort baden heeft enkel een opblaasbare bovenrand. De wanden zijn gemaakt van dunner materiaal. Opblaasbare zwembaden met een frame zijn over het algemeen wat meer geschikt voor oudere kinderen dan voor jongere kinderen. Ze zijn vaak wat groter en je hebt in veel gevallen een trapje nodig om erin te gaan.

Drie kinderen in een ring badRingbaden zijn ideaal voor kleine kinderen; er gaat niet zo veel water in en de randen zijn zacht.
 

Waar let je op bij het kopen van een opblaaszwembad?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt (of moet) letten voordat je een opblaasbaar zwembad aanschaft. Afmetingen en de prijs zijn logische aspecten om op te letten, maar het is ook slim om rekening te houden met bijvoorbeeld de accessoires die met het zwembad meegeleverd worden of die je los aan wilt schaffen.

Type kiezen

Zoals al eerder beschreven kun je grofweg kiezen uit drie verschillende typen opblaasbare zwembaden: een ringbad, een zwembad met een aparte vorm of een zwembad met een frame. Bedenk van tevoren welk type zwembad het beste aan jouw wensen voldoet. Heb je nog wat kleinere kinderen, dan is een opblaasbaar zwembad met een thema erg leuk.

Afmetingen en gebruikers

Bedenk vooraf waar je het opblaaszwembad neer wilt gaan zetten. Zo kun je bepalen wat de maximale afmetingen mogen zijn. Denk ook aan wat voor vorm het meest praktisch voor je is. Een vierkante variant schuif je bijvoorbeeld gemakkelijker in een hoek dan een rond bad. Bij een rond zwembad is de watercirculatie in veel gevallen beter, waardoor het filteren van het water beter lukt. Let daarnaast op de capaciteit van het opblaaszwembad en de gebruiksleeftijd. Zo weet je of het bad groot en diep genoeg is voor jou en je vrienden maar ook of bijvoorbeeld kinderen er ook gebruik van kunnen maken.

Prijs

Hierbij gaat het vooral om de prijs-kwaliteitverhouding. Tenzij je natuurlijk gewoon voor de goedkoopste variant wilt gaan en het niet erg vindt om elk jaar, of meerdere keren per jaar, een nieuw opblaasbaar zwembad aan te schaffen. Bedenk dus vooral hoe vaak of waarvoor je hem wilt gebruiken. Dan weet je of het goedkoopste zwembad voldoende is of dat je beter een iets duurder bad kunt overwegen. Er zijn al opblaasbare zwembaden verkrijgbaar vanaf ongeveer €10,- en de duurste varianten in onze shop zijn rond de €100,-. 

Onderhoud en accessoires

Naast bovenstaande aspecten is het ook slim om alvast te bedenken wat voor aanvullende producten je aan wilt schaffen bij je zwembad. Denk hierbij aan accessoires om je zwembad schoon te houden maar ook aan producten om het zwemmen nog leuker te maken.

Pomp

Om je water mooi helder te houden is het slim om een zwembadpomp aan te schaffen. De kleinere ringzwembaden hebben vaak geen aansluiting voor een zwembadpomp. Bij die baden kun je het beste het water om de week of paar weken verversen. Omdat er niet zo veel water in zo’n badje gaat is dat vaak ook snel gebeurd. De opblaasbare zwembaden met frame hebben meestal wel een aansluiting voor een pomp.

Afdekzeil

Om het zwembadwater langer schoon te houden is het slim om na het zwemmen een afdekzeil over het water te plaatsen. Dit houdt het water schoon van vuil van buitenaf, zoals blaadjes en beestjes. Een solar afdekzeil verwarmt daarnaast het zwembadwater met behulp van de noppenfolie onder het zeil. Hiermee zwem je dus altijd in schoon water met een aangename temperatuur.

Grondzeil

Met een grondzeil bescherm je de onderkant van je zwembad tegen vuil en onnodige beschadigingen. Het kan dus de levensduur van je zwembad verlengen. Is de ondergrond echt heel hobbelig dan kun je ook een mat of tapijt onder het zwembad leggen. Je koopt al een grondzeil voor enkele euro’s. Hierdoor is het zijn waarde vaak wel waard, omdat je zwembad echt aanzienlijk langer mee kan gaan.

Kinderen in zwembad met zwembanden en luchtbedden
Opblaasbaar speelgoed zorgt voor nog meer plezier in het water.

Opblaasbaar zwembadspeelgoed

Er is ontzettend veel waterspeelgoed waarmee je nog meer zwemplezier kunt creëren. Dit zijn meestal dingen die je pas aanschaft als het zwembad al in je tuin staat, maar het is toch slim om alvast te bedenken wat je allemaal kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan zwembanden, strandballen, duikspeelgoed of opblaasbare zwemdieren. Of ga voor een plastic glijbaan zodat jouw kinderen op een leuke manier het zwembad in kunnen glijden. Heb je kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen? Denk er dan aan om eventueel kinderzwemvleugeltjes of andere zwemhulpmiddelen aan te schaffen.

Bekijk ons opblaasbaar speelgoed:

 

Hoe zet je een opblaaszwembad op?

Lees van tevoren de gebruiksaanwijzing van het zwembad dat je wilt aanschaffen eens door. Is het eenvoudig op te zetten of zal het nog wat moeite kosten? Heb je een keuze gemaakt voor een zwembad en wil je hem op gaan zetten, volg dan het volgende stappenplan:

 1. Kies een goede plek uit. Het liefst zo vlak mogelijk. En zorg ervoor dat er geen scherpe objecten op de grond liggen die je zwembaddoek kapot kunnen prikken. Is je ondergrond nergens echt geschikt, dan kun je eventueel houten vlonders neerleggen om de ondergrond te egaliseren.
 2. Leg vervolgens een grondzeil of ondertapijt neer. Dit zorgt voor extra bescherming van de onderkant van je zwembad. Let er op dat het zeil of tapijt groter is dan de afmetingen van je zwembad.
 3. Blaas het zwembad op. Een klein badje kun je nog eenvoudig zelf opblazen, voor een groter bad is een elektrische pomp aan te raden. Let op de aangegeven ideale druk voor het zwembad.
 4. Vul het zwembad met water. Een klein badje kun je eventueel met emmers vullen, maar over het algemeen is vullen met een tuinslang het handigst.
 5. Sluit de zwembadpomp aan op je zwembad. Lees de handleiding goed door zodat je weet wat je doet.

Heb je kleine kinderen? Dan is het aan te raden om een hekje rond het bad te plaatsen. Zorg er anders voor dat je altijd buiten bent als je kinderen ook buiten zijn. Zelfs een klein kinderbadje kan al voor gevaarlijke situaties zorgen bij erg jonge kindjes. Deze en meerdere tips lees je ook in ons artikel over zwemveiligheid.


Welke merken zijn er?

Je hebt opblaasbare zwembaden van verschillende bekende en onbekende merken. Bekende merken die je in onze shop kunt vinden zijn onder andere Intex, Bestway en Happy People:

Intex

Dit merk staat bekend om eenvoudige montage en goede prijs-kwaliteitverhoudingen. Intex is marktleider op het gebied van opblaas- en opzetzwembaden. Daarnaast heeft het merk losse onderdelen en accessoires waarmee je jouw zwembad kunt upgraden en de levensduur van je zwembad kunt verlengen. Daarnaast is Intex nog marktleider op het gebied van luchtbedden en opblaasbare pvc producten.

Bestway

Bestway is eigenlijk het minder bekende broertje van Intex. Het biedt ook goed prijs-kwaliteitverhoudingen en zwembaden zijn eenvoudig op te zetten en af te breken. Bestway richt zich met zijn producten op de sport- en vrijetijdssector. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het ruime assortiment tassen van Bestway.

Happy People

De Happy People zwembaden staan bekend om de vrolijke patronen en bekende figuren die afgebeeld zijn op de zwembaden, zoals Peppa Pig en Paw Patrol. Deze baden zijn dus superleuk voor kleinere kinderen. Happy People richt zich met zijn producten vooral op de speelgoedmarkt.

Bekijk onze opblaaszwembaden:


Hoe onderhoud je een opblaaszwembad?

Het is belangrijk maar vooral ook gewoon prettig om het water van je opblaasbare zwembad goed schoon te houden. Bij groen water zijn er te veel algen in je water aanwezig, bij bruin water is er te veel ijzer in je water aanwezig. Meer weten over het schoonmaken van je zwembad? Lees dan onze pagina 'Alles over het zwembad schoonmaken' eens door. We geven je hieronder een overzichtje van producten waarmee je het zwembadwater schoonhoudt: 

Chloor

Met chloor kun je het water eenvoudig desinfecteren. Het verwijdert onder andere de bacteriën en algen die in het water zitten. Je kunt kiezen uit chloortabletten of chloorgranulaat/chloorpoeder. Houd altijd rekening met de juiste dosering. Chloor verhoogt de pH-waarde van het water. Daarnaast desinfecteert chloor het beste bij een pH-waarde tussen 7,0 en 7,6. Komt je pH-waarde boven de 7,6 dan werkt het niet goed meer. Voeg dan nooit meer chloor toe, maar verlaag de pH-waarde. Het al in het water aanwezige chloor zal dan weer beter zijn werk gaan doen. Er zijn verschillende middelen om de pH-waarde van je water op peil te houden en te meten. Kijk in onze shop voor een uitgebreid aanbod aan producten.

Zoutwatersysteem

Te veel chloor in je water kan geïrriteerde ogen veroorzaken. De ideale chloorwaarde voor je zwembad is 1mg/l. Door regelmatig de waterkwaliteit te controleren, voorkom je ongewenste lichamelijke reacties op het middel.

Wil jij geen chloor in je zwembad doen? Dan kun je overwegen een zoutwatersysteem op je bad aan te sluiten. Deze sluit je aan op je filterpomp en voegt zout toe aan het zwembad. Chloor is dan niet meer nodig, omdat het zout je water desinfecteert. Daarnaast is de hoeveelheid zout in je water zo laag dat je het niet zal proeven, mocht je wat water binnenkrijgen. Met zout heb je wel kans dat je roest krijgt op zwembadonderdelen.

Zwembadpomp

Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in het bad circuleert en gefilterd wordt. Tussen je zwembadpomp en zwembad kun je ook nog een warmtepomp aansluiten. Hiermee kun jij ook als het weer wat minder is in het zwembad zwemmen, omdat het water op een aangename temperatuur gehouden zal worden. Wil je meer weten over zwembadpompen en warmtepompen, lees dan de adviespagina over zwembadpompen

Schepnet en schuurborstel

Met schepnetten en borstels kun je jouw zwembad extra goed schoonhouden. Met een schepnet schep je het vuil dat, ondanks het gebruik van een afdekzeil, toch nog in het water terecht is gekomen uit het water. En met borstels en sponzen houd je de zijkanten en bovenrand van je zwembad schoon, waardoor het vuil dat op deze randen zit niet in het water terecht zal komen. Deze producten zijn goedkoop in aanschaf en gemakkelijk op te bergen. Altijd handig dus om een paar van deze artikelen in huis te halen.

Zwembadstofzuiger

Vuil wat naar de bodem zakt kun je niet meer (goed) met een schepnet uit het water halen. Daarnaast wordt het vuil wat op de bodem ligt niet meer uit het water gefilterd. Met een zwembadstofzuiger kun je de bodem van je zwembad schoonmaken.

Schepnet in zwembadHoud het water van je zwembad goed schoon met: chloor, een pomp, een stofzuiger, een schepnet en/of schuurborstel.
 

Hoe repareer je jouw opblaaszwembad?

Een van de nadelen van een opblaasbaar zwembad is dat er gemakkelijk gaatjes in komen waardoor het bad gaat lekken. Een klein gaatje kan door de druk van het water helemaal uitscheuren, waardoor je bad meteen de vuilcontainer in kan. Zelfs nieuwe zwembaden kunnen ergens een klein gaatje hebben door fabricagefouten. Zorg er dus voor dat je altijd een reparatiekit of reparatiemateriaal aanschaft. Lekt je zwembad? Onderzoek dan eerst waar het gaatje zit. Neem dan twee pleisters, waarvan je er eentje aan de binnenzijde van het zwembad plaatst en een aan de buitenzijde. Indien je bad gevuld is met water breng je eerst de binnenzijde aan, indien je bad leeg is maakt de volgorde van aanbrengen niet uit.

Bekijk onze reparatiesets

Merk je dat het bad op meerdere plekken gaatjes bevat, dan kan het tijd zijn om je zwembad te vervangen. Plakken heeft dan weinig zin, want nieuwe gaatjes ontstaan al voordat je oude gaatjes geplakt hebt.


Waar kun je een opblaasbaar zwembad nog meer voor gebruiken?

Is het zwemseizoen voorbij, dan kun je jouw opblaaszwembad eenvoudig opvouwen en opbergen. Je kunt hem ook voor andere dingen gebruiken. Hieronder zie je een aantal tips waar je jouw zwembad voor kunt gebruiken:

 1. Een bed. Zowel voor binnen als buiten. Leg er wat kussens en dekens in en het is een ideale plek om lekker te chillen. Vooral wanneer de bodem van het badje ook opblaasbaar is.
 2. Een drankkoeler. Vul het bad met ijs en leg je drank koel. Vooral leuk voor tijdens een feestje!
 3. Een speelplek, zandbak of ballenbak voor je kindje. Vul het lege bad met speelgoed, zand of ballen en spelen maar!
   

Alles op een rijtje over opblaaszwembaden

Ben jij van plan een opblaasbaar zwembad aan te schaffen, let dan op de volgende punten:

 • Wat voor bad wil ik; grootte, kleur, prijs?
 • Welke zwembadaccessoires zijn handig om aan te schaffen?
 • Onderhoud: chloor, zoutwatersysteem, zwembadpomp, zwembadstofzuiger en schepnet.
 • Koop een reparatiekit of –materiaal nog voordat je zwembad echt kapot is. Gaat je bad kapot, dan kun je hem meteen repareren en hoef je niet één of meerdere dagen te wachten en je zwemplezier uit te stellen.


Ben je enthousiast geworden over opblaasbare zwembaden en zit jij eraan te denken om een opblaasbaar zwembad aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm