1. Hoe ziet een opzetzwembad eruit?
2. Voordelen en nadelen opzetzwembaden
3. Waar moet je op letten bij het kiezen van een opzetzwembad?
4. Hoe zet je een opzetzwembad op?
5. Eerste gebruik

Alles over opzetzwembaden
In de zomer lekker afkoelen in je eigen achtertuin? Dat kan met een opzetzwembad. Een eigen zwembad hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Opzetzwembaden zijn er al vanaf enkele tientallen euro’s. Weet je nog niet precies wat voor soort opzetzwembad je wilt gaan kopen? Of wil je gewoon wat meer te weten komen over opzetzwembaden? Met de informatie op deze pagina leer jij alles wat je wilt weten over opzetzwembaden. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken en zul je niet teleurgesteld worden.
Snel naar:
Hoe ziet een opzetzwembad eruit?
Een opzetzwembad is een zwembad met een sterke liner, vaak van pvc, en een kunststof, houten of metalen behuizing. Zoals de naam al aangeeft zet je deze zwembaden boven de grond. In principe plaats je hem tijdelijk, maar je kunt een opzetzwembad in veel gevallen ook permanent plaatsen. Kijk altijd even in de handleiding van het zwembad om er zeker van te zijn dat de materialen in de winter buiten kunnen blijven staan. Als je hem tijdelijk plaatst is het slim om niet een té groot bad aan te schaffen. Anders wordt opbergen een hele uitdaging.
Een opzetzwembad is steviger dan een opblaaszwembad, en zal over het algemeen niet zo snel scheuren.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een opzetzwembad?
Voordelen
- Opzetzwembaden zijn betaalbaar en makkelijk te instaleren.
- Daarnaast kun je een opzetzwembad ingraven of half ingraven, waardoor het qua ‘looks’ veel lijkt op een vast zwembad.
- Ook zijn opzetzwembaden over het algemeen steviger dan opblaaszwembaden. Ze zullen bijvoorbeeld niet snel volledig scheuren als er een klein gaatje in zit.
Nadelen
- Een van de nadelen van een opzetzwembad is dat de rand en zijkanten minder comfortabel zijn dan bij een opblaaszwembad. Ongelukken met de zwembadrand zullen dan ook vaker voorkomen.
- Daarnaast duurt het iets langer om op te zetten dan een opblaasbaar zwembad, al heb je dit bad vaak nog binnen één dag staan.
- Ook is een opzetzwembad over het algemeen wat duurder dan een opblaasbaar zwembad, al is het nog stukken goedkoper dan een ‘vast’ zwembad.
Twijfel je tussen een opzet- en opblaaszwembad? Lees dan ook zeker onze adviespagina over opblaaszwembaden eens door om eveneens een idee te krijgen van dit type bad.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een opzetzwembad?
Er zijn verschillende aspecten waar je aan moet denken voordat je een opzetzwembad koopt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de grootte van het bad, de kleur en de prijs.
Grootte en vorm
Een opzetzwembad kun je kopen in verschillende maten, kleuren en vormen. Rechte baden zijn meer geschikt om baantjes te trekken dan ronde banden. Bij ronde baden kun je dan juist in een kring gaan zitten met vrienden en familie. Elke vorm heeft zo zijn eigenschappen, bedenk dus van tevoren even wat je het liefste hebt. Daarnaast moet je er natuurlijk altijd rekening mee houden dat je weet hoe groot je tuin is en hoe groot je zwembad dus kan zijn. Zorg ervoor dat je altijd wat ruimte overhoudt om in en uit te kunnen stappen en de randen van het zwembad goed schoon kunt houden.
Materiaal
De buitenwand van een opzetzwembad kan uit verschillende materialen bestaan. Zo heb je baden zonder behuizing en met alleen pvc folie en een frame. Je kunt ook kiezen uit een bad met een houten, metalen of kunststof behuizing. Hierbij gaat het vooral om persoonlijke voorkeur. Een zwembad zonder behuizing is gemakkelijker op te bergen, terwijl een bad met behuizing er over het algemeen mooier uitziet.
Prijs
Opzetzwembaden zijn al te koop vanaf een paar tientjes. Wil je echt uitpakken dan kun je zelfs een opzetzwembad kopen van enkele duizenden euro’s. De prijzen liggen over het algemeen wat hoger dan bij opblaaszwembaden, maar stukken lager dan bij het aanleggen van een vast zwembad. Hier liggen de prijzen gemiddeld tussen de €6.000 en €25.000. In het Nederlandse klimaat met slechts enkele dagen of weken lekker weer om te zwemmen is een goedkopere versie van een vast zwembad, die je ook nog eens op kunt bergen in de winter, zeker een aanrader.
Merk: Intex
Intex is marktleider op het gebied van opblaas- en opzetzwembaden, luchtbedden en andere opblaasbare pvc producten. Het merk staat daarnaast bekend om de eenvoudige montage van zwembaden en goede prijs-kwaliteitsverhoudingen. Met een Intex zwembad zit het dus altijd wel goed!
Accessoires en speelgoed
Creëer nog meer zwemplezier met zwembadspeelgoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwembanden, strandballen of duikspeelgoed. Of ga voor een leuke opblaasbare flamingo waar je op kunt gaan liggen! Kunnen je kinderen nog niet (goed) zwemmen, denk er dan aan om zwemvleugeltjes of andere zwemhulpmiddelen aan te schaffen.
Ook is het aan te raden om een trapje te kopen, zodat je gemakkelijk je zwembad in- en uitklimt. Soms worden zwembaden met enkele accessoires geleverd, maar het is ook altijd mogelijk om deze accessoires los te bestellen.
Bekijk ons zwembadspeelgoed:
Hoe zet je een opzetzwembad op?
Het opzetten van een opzetzwembad hoeft niet heel veel tijd te kosten. Meestal is het binnen een half uur tot twee uur opgezet. Het bad moet natuurlijk ook nog gevuld worden, en afhankelijk van de grootte kan dat ook nog uren duren. Tijdens warm weer staat er minder druk op de kraan en kan het vullen zelfs nog wat langer duren. Trek dus zeker een dag uit voor het opzetten en vullen van je zwembad. En om niet voor onverwachte verassingen te komen is het slim om rekening te houden met onderstaande punten:
- Bedenk van te voren of je je opzetzwembad in wilt graven, half in wilt graven of opstaand neer wilt zetten. Opstaand heeft als voordeel dat kleine kinderen er niet in kunnen vallen. Graaf je hem in? Dan is het slim om een hekje om het bad te plaatsen.
- Maak vervolgens de plek waar je je zwembad neer wilt zetten gereed. Om je bad goed en stevig neer te zetten graaf je een ondiep gat met een diameter die +/- 5 cm groter is dan de omtrek van je zwembad. Tenzij je hem natuurlijk helemaal of half ingraaft, dan zul je echt aan de slag moeten om een goed diep gat te graven. Is je grond goed egaal, dan kun je ook enkel een grondzeil neerzetten en daar je zwembad op plaatsen.
- Het laatste T-stuk zet je tussen de laatste twee horizontale buizen door de buizen voorzichtig een stukje omhoog te tillen, het stuk er tussen te plaatsen en het geheel vervolgens te laten zakken.
Lees de handleiding van je zwembad goed door, hierop staat in eenvoudige stappen uitgelegd hoe je je zwembad op moet zetten.
Eerste gebruik
Heb je het zwembad opgezet, controleer dan eerst nog goed of het frame stevig staat. Daarna wordt het tijd het zwembad te vullen met water. Doe dit gewoon met een tuinslang. Vul het water tot boven de skimmers en inspuiters, zodat deze hun werk kunnen doen. De skimmer is het afzuigpunt waar je je filterpomp op aansluit en via de inspuiter(s) komt het gefilterde water weer terug in je zwembad.
De ideale watertemperatuur is ongeveer 27 °C. Als je alleen met koud water kunt vullen, 10-15 °C, kan het fijn zijn enkele emmers heet water toe te voegen en/of een solar afdekzeil te gebruiken om de temperatuur van je water sneller te laten stijgen. Het is beter om je zwembad niet te vullen met grondwater, tenzij je dit water regelmatig test op de aanwezigheid van bepaalde stoffen. Grondwater bevat mogelijk mineralen en stoffen die mogelijk niet goed zijn voor je zwembad, waardoor je het bad aantast.
Houd het water van je zwembad schoon met chloor, een pomp, een afdekzeil, schoonmaakmiddelen en meer.
Chloorgehalte op peil krijgen
- Eerste gebruik zwembad (of gebruik na een winterperiode)? Voer een chloorshock uit om het chloorgehalte, als het dicht bij 0 zit, op peil te krijgen. Op deze manier herstelt het chloorgehalte zich het snelst.
- Na het uitvoeren van een chloorshock wordt aangeraden om rond de zes uur te wachten voordat je gaat zwemmen. Tip: voer de chloorshock dus in de avond uit, dan kun je de volgende dag in de ochtend al zwemmen!
- Vervolgens houd je het chloorgehalte op peil door regelmatig (2x per week) het chloorgehalte te meten en, indien nodig, chloor toe te voegen.
Hoe onderhoud je een opzetzwembad?
Wil je extra lang zwemplezier, dan is het belangrijk om de kwaliteit van je water optimaal te houden. Als je dit goed doet dan hoef je het water in een seizoen niet te verversen, mogelijk enkel wat bijvullen omdat de zon een gedeelte van het water verdampt en omdat er wat water over de rand van het bad kan spatten.
Zwembadpomp
Maak gebruik van een zwembadpomp om je water te filteren en zodat je zwembadwater circuleert. Je hebt keuze uit een filterpomp of een duurdere zandfilterpomp. Bij een zandfilterpomp wordt het zwembadwater door zand heen gepompt. Grootste voordeel: filterzand gaat jaren mee. Een normale filtercartridge moet je regelmatig vervangen.
Een zwembadpomp moet minimaal vier uur en eigenlijk zelfs acht uur aan staan om ook echt schoon water te krijgen. Er zijn pompen met een timer, handig als je zeker wilt zijn dat je pomp elke dag lang genoeg aan staat. Lees ook zeker ons artikel over zwembadpompen eens door voor meer informatie.
pH-waarde
Om je water goed schoon te houden is het noodzakelijk om de pH-waarde op niveau te houden. De optimale waarden zijn tussen de 7,0 en 7,6. Een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat chloor en andere desinfectiemiddelen extra goed werken, maar je ogen raken dan snel geïrriteerd en de chloorlucht is niet prettig. Een te hoge pH-waarde zorgen ervoor dat chloor en andere desinfectiemiddelen niet goed meer werken. Komt je PH-waarde boven de 7,6, voeg dan nooit meer chloor toe maar verlaag de pH-waarde. Het chloor zal dan automatisch zijn werk weer beter gaan doen. Van een te hoge waarde kun je ook gezondheidsklachten krijgen, zo kan je huid uitdrogen en kun je geïrriteerde ogen krijgen. Met pH+ en pH- chemicaliën kun je de pH waarde van je zwembad herstellen.
Afdekzeil
Als jij je zwembad niet gebruikt is het slim om er een afdekzeil overheen te trekken. Op die manier komt er geen vuil in het bad. Ga voor een solar afdekzeil als je het water in het zwembad sneller wilt verwarmen. De noppen die onder dit zeil zitten hebben een isolerende werking en zorgen ervoor dat de warmte van de zon onder het zeil blijft en zo het water opwarmt.
Wil je jouw zwembad toch meer verwarmen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om zwembadverwarming op je zwembad aan te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een elektrisch verwarmingselement of zwembadverwarming met zonnecollectoren.
Schoonmaakmiddelen
Om je zwembadwater goed schoon te houden kun je verschillende producten gebruiken. Om te beginnen is het slim om chloor in je water te doen, bijvoorbeeld via een chloordrijver. Liever geen chloor? Sluit dan een zoutwatersysteem aan op je zwembadpomp. Een zoutwatersysteem voegt wat zout toe aan het zwembadwater en heeft hetzelfde desinfecterende effect als chloor. Daarnaast is dit zoutgehalte zo laag dat als je per ongeluk wat water in je mond krijgt je het zout niet proeft. Zout kan echter wel voor roest zorgen op bepaalde onderdelen van je zwembad. Ook is een zoutwatersysteem redelijk duur.
Daarnaast kun je gebruik maken van een zwembadborstel, schepnet en zwembadstofzuiger om je zwembad schoon te houden. Denk er ook aan om de rand van je zwembad schoon te houden van vuil, dit vuil belandt anders vroeg of laat in het water. Een zwembadstofzuiger is ideaal om het vuil wat al naar de grond is gezakt op te zuigen. Dit vuil wordt door de filter niet meer uit het water gehaald en is met een schepnet moeilijk te bereiken.
Bekijk al onze reinigingsproducten
Extra vuil buiten je bad houden? Overweeg dan om een voetenbadje aan te schaffen. Zo spoel je het vuil van je voeten voordat je in het zwembadwater stapt.
Wil jij meer weten over het schoonmaken van je zwembad? Lees dan onze pagina 'Alles over het zwembad schoonmaken' eens door. Op deze pagina lees je alles over de producten die je nodig hebt om het zwembad te reinigen en hoe je een zwembad schoonmaakt en -houdt.
Met een zwembadpomp houd je je zwembadwater mooi schoon.
Hoe breek je een opzetzwembad af?
Laat het zwembad leeglopen. Vervolgens maak je alles goed schoon, zowel de binnen- als buitenzijde maar ook de pomp en andere accessoires. Daarna haal je voorzichtig de onderdelen een voor een los. Berg het zwembad pas op als het goed droog is. Bij voorkeur breek je het zwembad dus af op een zonnige dag, zodat hij nog goed kan drogen. Door vocht kunnen er schimmels ontstaan die je zwembad aan kunnen tasten. Je kunt je zwembad ook het hele jaar buiten laten staan. Meer hierover weten? Lees dan verder en kom erachter hoe je een zwembad winterklaar maakt.
Hoe repareer je een opzetzwembad?
Een opzetzwembad is minder gevoelig voor scherpe voorwerpen en objecten dan een opblaasbaar zwembad. Toch kan hier ook een gaatje in komen. Een klein gaatje in een opzetzwembad is minder erg dan een klein gaatje in een opblaasbaar zwembad, omdat er minder druk staat op het zwembaddoek, maar moet natuurlijk toch gerepareerd worden. Zorg er dus voor dat je altijd een reparatieset of reparatiemateriaal thuis hebt liggen.
Lekt je zwembad? Onderzoek dan eerst waar het gaatje zit. Neem dan twee pleisters waarvan je er eentje aan de binnenzijde van het zwembad plaatst en een aan de buitenzijde. Indien je bad gevuld is met water breng je eerst de binnenzijde aan, indien je bad leeg is maakt de volgorde van aanbrengen niet uit.
Hoe maak je een opzetzwembad winterklaar?
Je opzetzwembad in de winter buiten laten staan en het water erin laten zitten? In de meeste gevallen kan dat prima. Als je wilt dat je zwembad heelhuids de winter door komt, is het noodzakelijk om hem winterklaar te maken. Je zult er waarschijnlijk de hele winter niet naar omkijken en wilt in de lente/zomer natuurlijk niet voor vervelende verassingen komen te staan. Winterklaar maken doe je aan de hand van de volgende stappen:
Test eerst het water en zorg dat de pH waarde, alkaliteit (of carbonaathardheid) en chloorwaarden op peil zijn:
- PH tussen 7,0 en 7,6. Te hoog of te laag? Voeg een middel toe om het te verhogen of te verlagen.
- Alkaliteit tussen 100 en 150 mg/l. Zelden te hoog. Te laag? Voeg dan een middel toe om de alkaliteit te verhogen.
- Chloorwaarde tussen 1 en 1,5 mg/l.
Daarna ga je de volgende punten af:
- Maak je zwembad goed schoon. Zorg ervoor dat het water en de zwembadranden en -onderkant goed schoon zijn.
- Voeg winterchemicaliën toe.
- Pomp je zwembad gedeeltelijk leeg, in ieder geval tot onder de skimmers en inspuiters.
- Om te voorkomen dat er regen of sneeuw door de skimmers of inspuiters in je zwembad komt kun je ze dichten met een rubberen (of ander materiaal) stop.
- Maak je zwembadpomp winterklaar. Een van de belangrijkste dingen die je moet doen: ervoor zorgen dat al het water uit de pomp is, bij zowel een gewone filterpomp als een zandfilterpomp. Zorg er daarnaast voor dat de pompen niet meer aangesloten zitten op de stroom en berg ze ergens binnen op.
- Dan koppel je alles los wat eenvoudig los te halen is en berg je het binnen op. Leg de spullen op een vochtvrije plek.
- Vervolgens plaats je een afdekzeil over je zwembad. Een goed zeil helpt algengroei te verminderen en houdt vuil buiten je zwembad.
Optioneel: plaats winterdrijvers in je zwembad. Zo kan het water uitzetten als het bevriest, maar zal je bad niet kapotvriezen. Het aantal winterdrijvers dat je nodig heb is afhankelijk van de grootte van je zwembad. Perfecte bescherming? Maak een diagonale lijn van winterdrijvers van de ene hoek naar de andere hoek van je zwembad.
Alles op een rijtje over opzetzwembaden
Je hebt op deze pagina ontzettend veel gelezen over opzetzwembaden. Hieronder lees je nog eens kort de belangrijkste informatie van deze pagina:
- Ben jij van plan een opzetzwembad aan te schaffen, let dan op de volgende punten:
- Welk zwembad wil ik: kleur, grootte, prijs en vorm?
- Hoe en waar zet ik hem in mijn tuin: ingegraven of niet ingegraven, en niet te dicht tegen objecten of muren aan.
- Houd de kwaliteit van je water op orde door het water goed te filteren en chloor, alkaline en pH waardes op peil te houden.
- Denk er ook aan om los vuil niet in je bad te laten drijven. Gebruik hiervoor een schepnet, voetenbadje en houd de randen van je bad goed schoon.
- Is het zwemseizoen voorbij? Maak je zwembad dan winterklaar of breek hem af en berg hem op.
Ben je enthousiast geworden over opzetzwembaden en zit jij eraan te denken om een opzetzwembad aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment zwembaden. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.