Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over het zwembad schoonmaken Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over het zwembad schoonmaken

Ben jij op zoek naar informatie over het schoonmaken van je zwembad? Op deze pagina geven wij je alle informatie die je nodig hebt om het zwembad in de tuin goed schoon te maken én schoon te houden. Van wat je nodig hebt om te reinigen tot een volledig stappenplan om dagelijks te volgen, je vindt het hier op één plek. Ben je dus van plan om een zwembad te gaan (of laten) plaatsen in de tuin, of zit je met een bad met groen water en weet je niet hoe je dat weer helder krijgt? Lees snel verder!

Snel naar:

 

Waarom moet ik het zwembad schoonmaken?

In de zomer wordt er bijna dagelijks in het zwembad gezwommen. Dat zorgt voor haren, huidschilfers, zonnebrandcrème en nog veel meer dat in het water belandt. Daarnaast komen er bladeren en insecten in het water terecht. En we hebben allemaal wel eens een zwembad gezien dat niet goed onderhouden is. Het water is dan vaak groen uitgeslagen. Die groene kleur wordt veroorzaakt door algen, bacteriën die in (warm) water hard groeien. Ook een te hoge waarde van cyaan kan de oorzaak zijn.

Door regelmatig het zwembad schoon te maken houd je dus niet alleen het grove vuil uit het zwembad, je voorkomt er ook de niet-uitnodigende groene kleur mee. De algen en bacteriën die dit veroorzaken zijn daarnaast niet goed voor de gezondheid van degene die er in rond zwemt. Naast gezondheidsgevaren van vies water, zijn er nog meer 'zwemgevaren'. Je leest daar meer over op onze pagina 'Alles over zwemveiligheid'. 

Schepnet en zwembad stofzuiger in zwembad
Maak je zwembad regelmatig goed schoon, om te voorkomen dat het water groen uit gaat slaan.
 

Wat heb ik nodig om het zwembad schoon te maken?

Er zijn een hoop apparaten en accessoires die je kunt gebruiken om een zwembad schoon te maken en te onderhouden. We zullen ze hier benoemen en kort bespreken.

Zwembadpomp

Een zwembadpomp is belangrijk voor de circulatie en filtering van het water. Een goede pomp zorgt ervoor dat al het water in het zwembad in 4 uur door de filters heen is gegaan. Dit zorgt ervoor dat vuil als haren en insecten uit het water gefilterd worden. De circulatie is belangrijk in het tegengaan van algen en bacteriën. Die groeien namelijk het beste in stilstaand water.

Patroonfilterpomp en zandfilterpomp

Zwembadpompen zijn er in twee varianten: de patroonfilterpomp (cartridge filterpomp) en de zandfilterpomp. Bij een patroonfilter vangen papieren filters de vuiligheden op, en bij een zandfilter wordt het water door zand gepompt. Zand is een beter filter, maar daardoor wel duurder. Let er wel op dat zwembadpompen de hele kleine deeltjes en losse algen niet kunnen filteren. Om dat mogelijk te maken, voeg je vlokmiddel aan het water toe. Dit zorgt ervoor dat de kleine deeltjes zich aan elkaar hechten. Dan haalt je filter ze zo uit het water.

Chemicaliën voor in het zwembadChemicaliën

Onder chemicaliën vallen voornamelijk chloor, pH-plus en pH-minus. Chloor desinfecteert het water, en verwijdert zo dus bacteriën en algen. Maar om chloor zijn werk te laten doen, moet de zuurtegraad van het water in orde zijn. Dit weet je door de pH-waarde te meten. Dit meten doe je met behulp van teststrips die worden meegeleverd met de chemicaliën. De ideale pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Als de waarde te hoog is, voeg je pH-minus aan het water toe. En andersom werkt dat hetzelfde, bij een te lage waarde voeg je pH-plus toe.

Wanneer chloor toevoegen aan zwembad?

Als de pH-waarde éénmaal op niveau is, kun je chloor toevoegen. Dit kan op verschillende manieren. Er bestaat poeder dat je eerst moet mengen met water voor je het toevoegt. Maar je kunt ook een tablet in een chloordrijver doen. Deze drijft dan op het water en zorgt voor een geleidelijke verspreiding. Het is niet erg van belang hoe je dit doet, als je maar let op de chloorwaarde. Deze is ideaal als de waarde tussen 1 en 1,5 ppm ligt. De eenheid ppm staat voor parts per million. Je berekent dit door de inhoud van het zwembad te vermenigvuldigen met 0,000001 (5 nullen).

Houd er rekening mee dat de chemicaliën effect hebben op elkaar en beïnvloed worden door omstandigheden. Zo werkt chloor minder goed bij warm weer, en groeien bacteriën en algen dan juist harder. Ook heeft chloor effect op de pH-waarde in een zwembad en werkt het niet goed als de waardes niet tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Die pH-waarden kunnen ook weer flink aangepast zijn na een regenbui. Een hele hoop om rekening mee te houden dus. De truc van een zwembad schoonhouden is om er aandacht aan te besteden. Als je dat doet, dan zul je zien dat het geen moeite kost om te onderhouden.

Zoutwaterinstallatie

Bovenstaand ging het over chemisch chloor in het water. Dit kan leiden tot jeuk, rode ogen en irritaties op de huid. Er bestaat een tweede variant: natuurlijk chloor. Via een zoutwatersysteem kan dit natuurlijke chloor uit zout worden gehaald en aan het water worden toegevoegd. Op die manier ben je van de chemische geur en de klachten van het chloor af, én je hebt geen last van het zout. Dat is namelijk ontzettend weinig (zo’n 10% zoutgehalte van zeewater). Een zoutwatersysteem vraagt ergweinig onderhoud, en je hoeft vaak maar één keer zout toe te voegen. Dit komt omdat het systeem uit het natuurlijke chloor ook weer zout maakt.

De hoeveelheid zout die je moet toevoegen bereken je door de rekensom inhoud x 0,003. Bij een zwembad van 10.000 liter heb je dus 10.000 x 0,003 = 30 kilo zout nodig.

Blijf de pH-waarden meten

Let er wel op dat je met enkel een zoutwatersysteem niet volledig klaar bent met het onderhoud. Je zult alsnog de pH-waarden moeten blijven meten, anders werkt het chloor niet goed. Het grote voordeel is dus dat je niet meer met chemisch chloor aan de slag hoeft. Een zoutwatersysteem is een flinke investering, maar dat haal je er wel uit door de besparing op het kopen van chloor.

Zwembadstofzuiger

Een stofzuiger is het ideale apparaat om de wanden en de bodem van het ingebouwde zwembad te reinigen. Zwaarder vuil zoals gras en zand zakt naar de bodem, waardoor het niet goed wordt meegenomen door de zwembadpomp. Dit kun je dan gemakkelijk met behulp van een stofzuiger toch schoonmaken. Voor de stofzuiger is het voornamelijk heel belangrijk dat je een telescopische steel gebruikt. Met deze steel kun je namelijk overal goed bij, en hoef je zelf het water niet in om de zwembadstofzuiger te gebruiken. Sowieso raden we je aan om een telescopische steel in huis te halen. Niet alleen de stofzuiger kan daar namelijk op bevestigd worden.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer betaalbare stofzuigrobots voor in het zwembad. Mocht je geen zin/tijd hebben om iedere dag de wanden en bodem zelf te stofzuigen, dan is een zwembadrobot de perfecte oplossing voor jou.

Afdekzeil

Niet meteen iets waar je aan denkt als het gaat om het schoonmaken van het zwembad, maar een afdekzeil is ontzettend belangrijk om viezigheid uit het zwembad te houden. Dat is echter niet de enige functie. Bacteriën en algen groeien het hardst in zonlicht. Met een afdekzeil houd je zonlicht tegen, en voorkom je de groene kleur dus.

Voetenbad

In het zwembad stappen met vieze voeten is de grootste reden voor het vies worden van een zwembad. De beste manier om dit te voorkomen is door een voetenbadje neer te zetten en hier je voeten in schoon te maken voordat je in het zwembad stapt.

Schepnet

Het grotere vuil (zoals bladeren) kun je heel gemakkelijk uit het water vissen met een schepnet. Ze zijn er over het algemeen in twee varianten: Met een ‘vangnet’ of zonder. Als je kiest voor het schepnet met een vangnetje, zit er nog een opvangnet aan de achterkant vast. Handig om vuil in op te vangen, maar het is ontzettend vervelend legen als het nat is. Een schepnet zonder vangnet kan minder meenemen uit het water, maar is in een handomdraai weer klaar om het water in te gaan.

Borstels en zeem

Een schoon uiterlijk creëer je mede door een echt schone bodem en zijkanten. Hiervoor kun je een borstel en zeem gebruiken. Door deze vaak te gebruiken op de zijkanten, voorkom je kalkaanslag. Zet deze weer op de telescopische steel, en je kunt zonder moeite overal bij.

Bekijk onze schoonmaakproducten voor het zwembad:

 

Je zwembad reinigen: hoe doe je dat?

Als het zwembad éénmaal staat, is het wel nodig dat er dagelijks naar wordt omgekeken. Maar hoe houd je je zwembad dan schoon? We hebben een makkelijk stappenplan opgezet dat je iedere dag kunt volgen. We raden je aan om direct nadat er op de dag voor het laatst wordt gezwommen in het zwembad, deze stappen uit te voeren. Zo kun je de volgende dag altijd op een schoon zwembad vertrouwen. Met deze stappen lukt het namelijk om je zwembadwater (redelijk) schoon te houden.

Stap 1. Haal het grove vuil uit het water.

Bladeren, gras en ander grof vuil. Je kunt het zien drijven in het zwembad, en er dus ook gemakkelijk uit vissen met een schepnet. Het schoonmaken van je zwembad begint met het opruimen van de grofste vuil. 

Stap 2. Zet de zwembadpomp aan.

Heb je geen zwembadpomp? Ga dan door naar stap 3. Als je wel een zwembadpomp hebt, is dit het moment om hem aan te zetten en aan te laten. Hoe langer je de pomp aan laat staan, des te schoner is het water. Let er op dat als je een patroonfilterpomp hebt, je het filter even schoonspoelt. Bij een zandfilterpomp doe je iedere week een backwash. Meer hierover vind je in ons artikel 'Alles over zwembadpompen'.

Stap 3. Voeg vlokmiddel toe aan het water.

Door vlokmiddel toevoegen, worden de kleine deeltjes in het zwembad aan elkaar ‘gevlokt’. Op die manier haalt de zwembadpomp meer uit het water.

Stap 4. Stofzuig de wanden en bodem van het zwembad.

Dan is het nog tijd om de wanden en bodem van je zwembad schoon te maken. Hiervoor gebruik je het beste een stofzuiger. Ook als je geen zwembadpomp hebt, is dit de stap nadat je het vlokmiddel hebt toegevoegd. De stofzuiger werkt dan ook als een soort filter, maar zorgt alleen niet voor de circulatie. 

Zwembad stofzuiger in zwembad\
Een zwembad stofzuiger gebruik je voor het reinigen van de bodem en eventueel wand van je zwembad.

Stap 5. Controleer de waarden en pas aan waar nodig.

Controleer na het stofzuigen de pH- en chloorwaarde. Je hebt nu als het goed is een volledig schoon bad. Als de waarden dan ook nog in orde zijn, kun je er op vertrouwen dat dat ook zo blijft. Zijn ze niet in orde, pas ze dan aan met de chemicaliën chloor, pH-plus en pH-minus.

Stap 6. Dek het zwembad af.

De laatste stap in de dagelijkse routine is om het zwembad af te dekken met een net of afdekzeil. Op die manier komt er geen grof vuil meer in het water. Daarnaast geef je algen geen kans om te groeien als je een zeil over het water legt. Klaar voor een nieuwe dag zwemplezier!
 

Ik ga mijn zwembad opruimen, hoe doe ik dat?

Zit het zwemseizoen erop, en ga je je opblaasbare zwembad of opzetzwembad opruimen? We hebben ook hier een gemakkelijk stappenplan voor je opgesteld. Zo kun je het zwembad snel en veilig opbergen, en het volgende jaar weer veel plezier van hebben! We beginnen met twee tips: Ruim je zwembad op met goed weer. Je moet het namelijk laten drogen, en dat gaat een stuk sneller met de zon erop. En de tweede tip is om een paar dagen van tevoren geen chemicaliën zoals chloor meer toe te voegen. Dat is namelijk slecht voor de planten, de grond en de leidingen.

1. Laat het zwembad leeglopen

Voor je het zwembad kunt gaan schoonmaken, moet eerst al het water eruit. Je kunt ervoor kiezen om het ventiel zo los te draaien, zonder slang. Het water verdwijnt zakt dan langzaam de grond in. Je kunt er ook voor kiezen om een slang vast te maken aan het ventiel. Je kunt het water dan leiden naar een plek waar je het wilt laten weglopen, bijvoorbeeld een rioolput.

2. Maak het zwembad schoon

Voor het schoonmaken van het zwembad kun je milde zeep gebruiken, of een goed afbreekbaar schoonmaakmiddel. Je zorgt er dan voor dat de binnen- en buitenkant goed schoon worden. Na het schrobben spoel je het hele zwembad af, en leg je het te drogen. Het is heel belangrijk dat er geen zeepresten overblijven, en het zwembad echt volledig droog is. Anders kan er schimmel ontstaan.

3. Vouw en berg het zwembad op

Als alles volledig droog is, kun je het zwembad opvouwen. Doe dit niet te strak! Door strak opvouwen kunnen scheuren ontstaan. Leg het opgevouwen zwembad daarna op een veilige plaats, waar het vooral niet onder de 5⁰ Celsius wordt en het niet te vochtig is. Dat voorkomt scheuren en schimmel op het zwembad.
 

Hoe krijg je groen zwembadwater weer helder?

Wat nu als je het al te ver hebt laten komen, en er een volledig groen zwembad in de tuin staat? Groen water heeft over het algemeen twee mogelijke oorzaken: te hoge waarde cyaanzuur of algen in het zwembad. Je moet eerst weten welke van de twee oorzaken het geval is. Je start met het meten van verschillende waarden. Daarbij begin je met het meten van de waarde van het cyaanzuur in het water. Cyaanzuur is de stabilisator in het water, die ervoor zorgt dat chloor minder snel verdwijnt en beter hecht in het water. Hiervoor bestaan teststrips. Een juiste waarde is gemiddeld zo’n 25 mg cyaanzuur per liter (mag verschillen van zo’n 20 mg tot 30 mg per liter). Er zijn twee mogelijke uitkomsten. De levels zijn in orde of té hoog of té laag. Wat doe je dan?

  1. Is de cyaanzuurwaarde te hoog of te laag? Dan moet je simpelweg het water verversen. Je laat het zwembad daarvoor leeglopen, en vult het weer aan met leidingwater. Een te lage waarde is geen grote ramp, je kunt eventueel wat cyaanzuur aanvullen.
  2. Is de waarde van het cyaanzuur in orde? Dan heb je algen in het zwembad. Om het water weer helder te krijgen ga je eerst het grove vuil uit het water halen. Vervolgens voeg je vlokmiddel toe en meet je de pH- en chloorwaarde. Als deze afwijkt van de advieshoeveelheid (pH-waarde tussen 7,2 en 7,6 en chloorwaarde tussen de 1 en 1,5 ppm), dan voeg je pH-plus, pH-minus of chloor toe aan het water om ze in de juiste hoeveelheid te krijgen.

Ga voor een shock-chlorering

Mocht het water heel erg groen zijn, dan kun je ook voor een shock-chlorering kiezen. Hierbij breng je de chloorwaarde omhoog tot 3 ppm, waar je bacteriën en algen direct mee doodt. Daarna zet je de pomp aan, voor minstens 24 uur. Controleer zo’n 3 keer per dag of er vuil blijft hangen in de filter, en maak hem schoon. Zodra dat niet meer het geval is, is het water schoon. Om de algen volledig te verwijderen, kun je anti-alg aan het water toevoegen. Het water is na het doorlopen van deze stappen vaak snel weer helder en klaar voor meer zwemplezier!
 

Alles op een rijtje over zwembadreiniging

Nu het schone zwembad buiten op je staat te wachten, begrijpen we volledig dat het tijd is om te gaan zwemmen. Toch hebben we hier nog een kleine samenvatting van alles wat we tot nu toe hebben verteld.

  • Door een zwembad regelmatig te reinigen houd je vuil, bacteriën en algen uit het water. Dat is niet alleen fijn voor het oog, maar ook voor de gezondheid van degene die in het zwembad gaat zwemmen.
  • Om het zwembad schoon te maken (en houden) heb je een zwembadpomp, chemicaliën (of een zoutwatersysteem), een zwembadstofzuiger, afdekzeil, voetenbad, schepnet en schoonmaakartikelen nodig.
  • Een zwembad schoonmaken doe je dagelijks, en het fijnste is om een stappenplan te volgen nadat er voor het laatst gezwommen is op een dag.
  • Bij het opruimen van een zwembad laat je het eerst leeglopen, dan maak je het schoon. Vervolgens vouw je het bad niet te strak op, en berg je het op een vries en vochtvrije plek op.
  • Een groen zwembad schoonmaken doe je door eerst te achterhalen wat de reden is (cyaanzuurgehalte of algen). Aan de hand daarvan kun je stappen ondernemen om het schoon te maken.
     

Ben je er helemaal klaar voor? Niets is zo fijn als een schoon zwembad in de tuin, waar je ieder moment in kunt gaan zwemmen. Bekijk dus snel ons grote assortiment zwembadreiniging, en ga snel het water in! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact met ons opnemen via onze klantenservice of via de live chat op onze website. Vergeet je ook zeker niet aan te melden voor onze nieuwsbrief en zo updates te ontvangen over onze zwembadreinigingsartikelen.
 

Bekijk al onze producten voor zwembadreiniging

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm