Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Onmisbaar winterspeelgoed: 7 tips Banner
Geschreven door Yvonne

Onmisbaar winterspeelgoed: 7 tips

Het leukste aan de winter is dat er een mogelijkheid is dat er sneeuw kan vallen. Dit is tegelijkertijd ook een aspect wat niet leuk is aan de winter. Maar dat geldt vooral voor volwassenen, als die op zo’n moment dat er sneeuw is gevallen ergens naartoe moeten met de trein, auto of fiets. Voor kinderen is het over het algemeen vooral leuk. En als er genoeg sneeuw valt en de sneeuw blijft liggen, kun je in de sneeuw spelen. De laatste jaren extra speciaal, omdat het niet meer zo vaak voorkomt dat het sneeuwt en blijft liggen. Als je in de sneeuw wilt gaan spelen is er bepaald speelgoed wat bijna onmisbaar is. Meer daarover weten? Lees dan snel verder!
 

Hoe kies je het juiste sneeuw speelgoed voor je kind?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je winterspeelgoed voor je kind aan wilt gaan schaffen:

  • Leeftijd. Waar je vooral op moet letten is dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van je kind. Je kind kan zowel te jong als te oud voor bepaald speelgoed zijn, maar zorg er vooral voor dat je naar de minimum leeftijd van speelgoed kijkt.
  • Veiligheid. Zorg ervoor dat het speelgoed wat je aanschaft aan strenge veiligheidseisen voldoet. Je wilt niet dat er zomaar dingen afbreken of loslaten. Ga voor kwaliteit als je jaren gebruik wilt maken van het speelgoed.
  • Wat je ermee kunt. Houd er rekening mee waar je woont. Heb je heuvels of hellingen in de buurt, dan is een slee of glijmat superleuk. Is alles vooral vlak, dan is het misschien leuker om voor speelgoed te gaan waarmee je iglo’s kunt bouwen of een sneeuwballengevecht kunt houden. Kortom, bedenk of je het speelgoed rondom je huis kunt gebruiken voordat je het aanschaft.
     

Daarnaast heeft buitenspelen zelf genoeg algemene voordelen. Buitenspelen biedt verschillende gezondheidsvoordelen, het is goed voor de ontwikkeling van je kind en je kinderen doen veel kennis op als ze buiten spelen. Meer weten over buitenspelen? Lees dan eens onze adviespagina ‘Buitenspelen in je achtertuin’.

Vader, moeder en kind in sneeuw
Spelen in de sneeuw is leuk en koud, en biedt verschillende gezondheidsvoordelen (het is gewoon goed om in de buitenlucht te spelen).
 

Spelen in de sneeuw: veiligheid

Als je kinderen buiten in de sneeuw gaan spelen, is het slim om even wat uit te leggen over de mogelijke gevaren van sneeuw.

  1. Laat je kinderen weten dat ze zich warm aan moeten kleden. Zorg ervoor dat telkens als ze buiten in de sneeuw gaan spelen, ze warm aangekleed zijn. Let op: ga je sleeën, draag dan geen sjaal. Deze kan ergens achter blijven haken, wat erg gevaarlijk kan zijn.
  2. Zorg ervoor dat je altijd mee naar buiten gaat, in ieder geval bij kinderen onder de 12 jaar. Let bovendien op de aanbevelingen van fabrikanten voor elk speelgoed wat je gebruikt. Staat er bijvoorbeeld een minimum leeftijd op het speelgoed vermeld of is er een bepaald gewichtslimiet?
  3. Ga je echt van hoge heuvels af sleeën of andere ‘gevaarlijke’ dingen doen? Zorg er dan voor dat je kinderen in ieder geval een helm dragen. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je gewoon sleeën of rustig schaatsen dan is een helm natuurlijk niet nodig. 

 

7 tips voor winterspeelgoed

1. Slee

Een slee is misschien wel het bekendste winterspeelgoed wat er bestaat. Al valt er maar een klein beetje sneeuw, als de sneeuw blijft liggen kun je de slee tevoorschijn halen. Lekker door besneeuwde straten sleeën of van een heuveltje naar beneden. Urenlang speelplezier gegarandeerd! Daarnaast zijn de meeste sleeën ook helemaal niet duur, je kunt voor bijna elk budget wel een slee kopen. Sleeën zijn er in verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof of aluminium slee of natuurlijk een klassieke houten slee. En misschien wel een nóg betere optie: een opvouwbare slee. Deze kun je na het sleeën, of na de winter, eenvoudig opvouwen om ruimte te besparen en dan opbergen.

Alternatieven voor een slee:

  • Een (oude) wasmand.
  • Een koffer.
  • Een grote plastic shopper of vuilniszak;.

2. Glijmat

Het lijkt een beetje op een slee, maar een glijmat is toch net wat anders. Ten eerste kost een glijmat over het algemeen een stuk minder dan een slee. Een glijmat is er daarnaast echt puur voor gemaakt om in de sneeuw van een heuvel af te glijden. Er zit een handvat aan, die je zelf vast kunt houden om naar beneden te glijden. Er zijn ook opblaasbare glijmatten. Deze lijken erg op een opblaasband voor in het zwembad, en zitten over het algemeen wat comfortabeler dan een niet-opblaasbare mat.

3. Schaatsen

Schaatsen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Voor jonge kinderen zijn glij-ijzers een mooie opstap in het leren schaatsen. Dit zijn losse ijzers die je onder je schoenen vast kunt binden. Vervolgens kun je kiezen uit ijshockeyschaatsen, kunstschaatsen en norenschaatsen. We leggen de belangrijkste eigenschappen van de drie verschillende schaatsen even voor je uit:

  1. IJshockeyschaatsen zijn enorm wendbaar en geven veel steun en stabiliteit. Dit type is de ideale schaats om op te leren schaatsen.
  2. Kunstschaatsen zijn ook enorm wendbaar, maar minder stevig dan ijshockeyschaatsen. Daarnaast hebben kunstschaatsen andere ijzers dan ijshockeyschaatsen. Het ijzer heeft aan de voorkant een aantal tanden zitten (toe-picks) en loopt aan de achterkant wat verder door.
  3. Noren schaatsen zijn echt gemaakt om lange afstanden mee af te leggen. Ze zijn minder wendbaar en stabiel dan ijshockeyschaatsen. Maar om snelheid te maken zijn deze schaatsen echt perfect.
     

Meer weten over schaatsen? Lees dan ons uitgebreide advies over de verschillende schaatsen eens door. Wij geven je daarnaast ook advies over het kopen van je eerste schaatsen op de pagina 'Alles over je eerste schaatsen'. 

4. Sneeuwbaltang

Sneeuwballengevecht! Wat is er nou leuker dan een sneeuwballengevecht met verse sneeuw? En omdat er maar een paar dagen in een jaar zijn waarin er sneeuw ligt, wordt een sneeuwballengevecht steeds specialer. Met een sneeuwbaltang ben jij goed voorbereid op het volgende sneeuwballengevecht. Grijp de sneeuw met de tang en het wordt meteen de pérfecte sneeuwbal. Het grootste voordeel van een sneeuwbaltang is dat je geen koude handen meer krijgt bij het draaien van sneeuwballen. Als is het als het gesneeuwd heeft natuurlijk nog steeds koud buiten, waardoor je waarschijnlijk toch wel handschoenen aan zult doen.

  • Naast sneeuwbaltangen waar je eenvoudig sneeuwballen mee maakt, zijn er ook mallen waarmee je bijvoorbeeld sneeuw-bakstenen kunt maken. Zo wordt het maken van een sneeuwkasteel, sneeuwfort of iglo een stuk eenvoudiger.
     

Kindje in de sneeuw met sneeuwballen
Een sneeuwballengevecht is een van de leukste dingen van de winter.

5. Snowboard en ski’s

We hebben het hier niet over professionele snowboards of ski’s. Er zijn namelijk ook speciale speelgoed snowboards en ski’s te koop. Deze zijn ideaal om het snowboarden of skiën onder de knie te krijgen. Ze zijn licht, redelijk klein en hebben van een antislip stukje waar je je voeten op kunt zeggen. Met deze snowboards of ski’s ga je niet op wintersport, maar ze zijn wel ideaal voor die momenten dat er in Nederland wat sneeuw valt. Ook de kwaliteit is niet te vergelijken met een professionele snowboard of ski’s, maar de prijzen zijn dan ook stukken lager.  

Bekijk ons winterspeelgoed:

6. Sneeuwschep

Het klinkt misschien niet echt als speelgoed, maar een sneeuwschep is ook echt superleuk voor kinderen. Kinderen kunnen mee helpen met het schoonmaken van de inrit, maar de schep kan ook gebruikt worden tijdens het maken van bijvoorbeeld een sneeuwfort. Kortom, een veelzijdig sneeuw-item.

7. Sneeuwpop decoratie

Niet echt speelgoed, maar zeker ook niet onmisbaar. Het is altijd leuk om wat sneeuwpop decoratie in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een leuke das/sjaal, hoge hoed en knopen. Mocht er genoeg sneeuw vallen om een sneeuwpop te kunnen maken, dan wil je de pop uiteraard wel op en top kunnen versieren. Alleen wat stenen om ogen van te maken is natuurlijk niet genoeg. Daarnaast nog een wortel om de neus van te maken en wat taken om armen te creëren, maar dit zijn geen dingen die je standaard in je huis legt voor het geval dat er sneeuw gaat vallen.

Versierde sneeuwpop in een sneeuwlandschap
Met de juiste sneeuwpop decoratie maak je van elke 'kale' sneeuwpop een gezellige vriend.
 

Multifunctioneel speelgoed

Je kunt veel van bovenstaande producten ook in de zomer, in het zand, gebruiken. Glijd bijvoorbeeld met je glijmat van een zandheuvel af of gebruik een sneeuwbaltang om zandballen te maken als je in het zand aan het spelen bent. Veel van dit speelgoed is dus niet alleen maar in de winter als het gesneeuwd heeft te gebruiken, maar gewoon het hele jaar door.
 

En, kleed je goed aan als je naar buiten gaat

Zorg er natuurlijk voor dat als je kinderen naar buiten gaan, ze warm aangekleed zijn. Hoe kleed je ze warm aan? Denk aan dingen als: handschoenen, een goede jas, dikke trui, extra dikke sokken, warme schoenen. Als ze buiten gaan spelen en rondrennen zullen ze het waarschijnlijk warm krijgen. Zorg ervoor dat ze dan niet zomaar hun jas uittrekken en houd het goed in de gaten als ze hun jas toch uit willen. Een kind koelt sneller af dan volwassenen en heeft vaak ook minder snel door dat hij/zij onderkoelt raakt. Wil je kind de jas echt uitdoen? Laat ze dit dan heel even doen en daarna de jas weer aantrekken of laat ze de jas alleen maar open doen.

Bekijk onze winterkleding:

 

Heb je nog vragen of wil je advies over bepaald winterspeelgoed? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al ons winterspeelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm