Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland

Buitenspelen in je achtertuinWaarom buitenspelen? 
 

Gezondheidsvoordelen

Met buitenspelen kun je, als de zon schijnt, helemaal gratis vitamine D opdoen! Je lichaam maakt dit zelf aan als je huid in contact komt met zonnestralen. Ook bouwt je kind weerstand op. En hiervoor hoeft echt geen zand gegeten te worden. Doordat je kind in contact komt met gras, dieren, zand en water wordt weerstand opgebouwd. En daarnaast zorgt buitenspelen voor een gelukkig gevoel. In de frisse buitenlucht volop energie kwijt kunnen raken, daar worden kinderen gewoon blij van!

Goed voor de ontwikkeling

Buitenspelen is daarnaast goed voor de ontwikkeling van je kind. Je kind leert bijvoorbeeld:

 • Grenzen verleggen en probleemoplossend denken. Tijdens het buitenspelen doen zich eerder onverwachte situaties voor dan wanneer je kind binnen speelt. Zo’n situatie moet natuurlijk ook opgelost worden. Hierdoor leert je kind beter risico’s in te schatten en grenzen te verleggen.
 • Bevordert grove motoriek. Buiten heb je nu eenmaal meestal meer ruimte om te rennen, koprollen en voetballen dan binnen in huis.
 • Goed voor de fantasie en verbeelding. Binnen spelen is ook goed voor de fantasie en verbeelding, maar buiten voegt net wat extra’s toe. Je kind kan van alles ontdekken in de tuin. En vaak moeten ze zich met net wat minder speelgoed dan ze binnen hebben kunnen vermaken. Dit vergt de nodige dosis fantasie en verbeelding.
 • Openbare speelplek? Sociale vaardigheden worden gestimuleerd. Je kindje leert om samen te spelen, te delen en vrienden te maken.

Kennis opdoen

Leren over de natuur is nu eenmaal het leukst in de natuur! Je kind kan ontzettend veel kennis opdoen tijdens het buitenspelen. Bomen, planten, dieren en insecten: je komt ze buiten overal tegen! Ga bijvoorbeeld op een insectenspeurtocht waarbij je kinderen bepaalde insecten moeten zoeken of zo veel mogelijk insecten moeten vinden. Leerzaam, avontuurlijk én ontzettend vermakelijk. In het echt de natuur ontdekken is helemaal anders dan uit een boek.

Kortom, volop voordelen!
 

Hoe maak je de tuin leuk?

 1. Afwisseling van tegels en gras. Zo kunnen je kinderen op ontzettend veel verschillende manieren spelen.
  Bijvoorbeeld: voetballen of tikkertje spelen in het gras en fietsen of stoepkrijten op de tegels.
 2. Zorg voor verstopplekken. Denk hierbij aan: bomen, struiken, tuinspeelgoed en hekken.
 3. Zet een speeltoestel, trampoline, zandbak en/of zwembad in je tuin neer.
 4. Hoogteverschil creëren. Hier kunnen je kinderen van af rollen of fietsen.
 5. Gras, grind, boomschors, water, zand. Afwisseling maakt alles nog interessanter!

Tip: maak het vooral spannend en zorg voor veel afwisseling.
 

Hoe maak je buitenspelen veilig?

De hele tijd alleen maar binnen zitten is voor niemand goed. Maar hoe zorg je ervoor dat het buitenspelen op een veilige manier gebeurt? Daarvoor is het slim om rekening te houden met enkele punten:Veilig tuinspeelgoed

Zorg ervoor dat al je tuinspeelgoed veilig is en dat je altijd in de buurt bent als je kinderen buiten spelen. Je kunt er het beste zelf bij zitten, maar zorg er in ieder geval voor dat je je kinderen in het zicht hebt. Ongelukjes kunnen namelijk altijd gebeuren. Je kunt de kans op ongelukjes wel verkleinen. Zorg ervoor dat:

 • Je goedgekeurd speelgoed aanschaft. Zo weet je dat de producten in ieder geval aan veiligheidseisen voldoen.
 • Je het tuinspeelgoed (speeltoestel, trampoline, zandbak, zwembad…) controleert op scherpe randen of afgebroken stukken.
 • Je tuingereedschap goed opgeborgen is.
   


> Bekijk al onze speeltoestellen en trampolines

Heb je een zwembad in je tuin? Lees dan onze adviespagina over ‘zwemveiligheid’.
 

Natuurlijke omgeving

In Nederland hebben we niet veel extreem gevaarlijke dieren of planten waar je kinderen mee in aanraking zullen komen. Toch zijn niet alle planten veilig en kunnen sommige dieren ook voor veel ongemak zorgen. Planten die niet veilig zijn kun je het beste uit je tuin verwijderen of afschermen met een hekje/gaasje.

Planten om rekening mee te houden: hortensia, gouden/blauweregen, monnikskap, doornsappel, oleander, gevlekte scheerling, nicotiana, lelietje-van-dalen, herfsttijloos, rododendron, vingerhoedskruid, taxus, buxus, en peperboompje.
- Daarnaast zijn ook sommige bessen van planten gevaarlijk. Leer je kinderen om niet zomaar planten in hun mond te steken of bessen van planten te eten.

Dieren waar je rekening mee moet houden: wespen, teken, adders, gerande oeverspin en rood-witte celspin.


Insmeren

Zorg ervoor dat je kind (en jij zelf ook) goed ingesmeerd is met zonnebrand van minimaal UV-factor 30, voordat hij/zij in de felle zon gaat spelen. Bewolkt weer? Smeer je kind ook in met minimaal factor 15. Tussen april en oktober, de maanden waarin je kind(eren) het vaakst buitenspelen, komt de UV straling bijna altijd boven 3 en is smeren erg belangrijk! Daarnaast is de zonkracht tussen 12:00 en 15:00 meestal het hoogst en is regelmatig smeren en/of schaduw opzoeken essentieel.
> Gaat je kind met water spelen? Kies dan voor een waterbestendige zonnebrand.

Twee weetjes over UV straling:

 1. Ook in de schaduw kun je verbranden. Ga je dus tussen 12:00 en 15:00 uur netjes in de schaduw zitten, let er dan wel op dat je kind(eren) en jij zelf toch goed ingesmeerd zijn.
 2. Niet verbranden = smeren, smeren en nog eens smeren. Op zonnige dagen zou je eigenlijk om de twee uur opnieuw moeten smeren.
   

Speltips

Op zoek naar inspiratie? Maak buitenspelen nóg leuker met onze speltips:

 Creatief

 

 Energiek

 

 Waterpret

 

Stoepkrijten. Laat creativiteit de vrije loop! Of teken een hinkelbaal op de stoep en geniet van een middagje  hinkelen!  

 

  

 

Touwtje springen. Uitdaging:  probeer het eens met twee  touwen tegelijkertijd.

 

 > bekijk al onze springtouwen

 

  

 

Flessenvoetbal. Vul een fles water voor iedereen die meespeelt, en probeer elkaars fles omver te trappen. Je fles leeg? Dan heb je verloren.

 

 > bekijk al onze voetballen

 

 

Bellenblazen. Ga voor een grote bellenblaas voor extra veel plezier!

 

 

Tikkertje/verstoppertje.

 

 

Waterballonnen/splash-ball.

 

 > bekijk al onze waterballonnen

 

 

Knikkeren. Koop een plastic knikkerpot of maak een putje in het zand. 

 

 

Stand in de mand. “Stand in  de mand en de bal is voor…” 

 

 

In de roos. Maak met stoepkrijt een grote cirkel, daarin een iets kleinere en dan een kleine cirkel. De binnenste cirkel is 5 punten waard, die daarna 3 en dan 1. Gooi met waterballonnen en haal zoveel mogelijk punten.

 

 

Schatzoeken. Bedenk een speurtocht met aanwijzingen én een beloning aan het eind.

 

 

 

Annemaria Koekoek. Wie bereikt als eerste de persoon  die dit roept?  

 

 

 

Sproeierpret. Ze de sproeier aan en rennen maar!

 

 > bekijk al onze sproeiers

 

 

Koekhappen. Hang koek aan een lijn en happen maar!

 

 

 

Bliklopen. Benodigdheden:  oude blikken, spijkers, touw.

 

 

 

Snoephappen. Vul een wasteil of grote emmer met water, gooi er verpakte snoepjes in en  probeer ze met je mond te pakken.

 

 

Eigen hut maken. Dit kan met allerlei materialen;  hout, dozen, kussens, dekens...

 

 

 

Levend ganzenbord. Pak de regels van ganzenbord erbij en creëer een levensgrote variant. Urenlang speelplezier gegarandeerd!

 

Benodigdheden: karton, een stift en schuimblokken voor extra grote dobbelstenen.

 

  

 

Auto/fiets wassen. Maak van de auto of fiets wassen een spel. Vooral met warm weer vinden kinderen het vaak erg leuk om mee te helpen.

 

 

Spelen in het zand.

 

 > bekijk al onze zandbakken

 

       

 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm