Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Top 10 gezelschapsspellen Banner
Geschreven door Yvonne

Top 10 gezelschapsspellen

De top 10 gezelschapsspellen lijst van Internet-Toys is geen standaard lijst. De klassieke, bekende bordspellen zoals Monopoly, Ganzenbord, Risk en Cluedo worden niet in de lijst opgenomen. Ook al hebben deze spellen ondertussen meerdere varianten, zoals Monopoly Fortnite en Stratego Junior Joris en de Draak, er zijn veel meer goede en leuke spellen die ook eens genoemd kunnen worden. Vandaar dat deze top 10 lijst mogelijk spellen bevat waar je nog nooit van had gehoord, die ook zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Sommige spellen zijn super origineel, anderen zijn snel even tussendoor te spelen en weer anderen zijn ideaal om met het hele gezin te spelen. Kortom, in de lijst staan allerlei uiteenlopende spellen (waarvan er altijd wel een aantal tussen zitten die jou zullen bevallen). 

Ook benieuwd naar andere top 10's? Bekijk dan onze top 10 dobbelspellen of reispellen of eens. 
 

Onze top 10 lijst:

1. Codenames
2. Tiny Towns
3. Ticket to Ride
4. Carcassonne
5. Azul
6. Pandemic Legacy Seizoen 2
7. Exploding Kittens
8. Brieven uit Whitechapel
9. De Mol: de Code-opdracht
10. Escape Room

 

1. Codenames

Leeftijd: vanaf 10 jaar. Voor 2-8 spelers. Duur: +/- 15 minuten.

Bij Codenames speel je in teams (twee geheime diensten) tegen elkaar. Het is een woordspel waarbij je de identiteit van spionnen moet raden. Als team ken je de spionnen alleen bij hun codenamen, maar weet je hun identiteit niet. Elk hoofd van het team kent de namen wel en geeft aanwijzingen.

 • Hoge herspeelbaarheid. Er zitten 400 verschillende woorden in het traditionele spel, en bij elk spel worden er steeds 25 woorden gebruikt.
 • Een echt partyspel, maar ook leuk voor tijdens een normaal spellenavondje.
 • Je kunt het spel met twee personen spelen, maar dan is het minder leuk.
   

Speel je vaak spellen met z’n tweeën? Ga dan voor Codenames Duet

Codenames varianten: 

 

2. Tiny Towns

Leeftijd: vanaf 10 jaar. Voor 1-6 spelers. Duur: +/- 45 minuten.

Bij Tiny Towns draait alles om het aanleggen van je eigen dorp. Je moet patronen maken om grondstoffen weg te halen en gebouwen te plaatsen. Er zijn best veel regels om rekening mee te maken, de ene keer is een gebouw wel punten waard en de andere keer juist niet. Wie de meest welvarende stad bouwt, wint!

 • Het spel is ingewikkelder dan in eerste instantie lijkt (door de kleuren, kinderlijke voorkant en de naam van het spel). Dit is een positief aspect, omdat het spel hierdoor interessant blijft om te spelen.
 • Je concentratievermogen wordt tot het uiterste gedreven, je moet tot het einde gefocust blijven. Lastig als het moeilijk voor je is om lang geconcentreerd bezig te zijn, maar leuk als je uitgedaagd wil worden.
   

Tiny Towns varianten:

 

3. Ticket to Ride

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 60 minuten.

Bij Ticket to Ride reis je per trein door een land of continent. In het spel bouw je je eigen treinnetwerk op. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen op het moment dat je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het einde van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben je de winnaar.

 • Makkelijk te leren.
 • Onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat het tot het einde spannend is wie er gaat winnen.
 • Het lijkt in eerste instantie een ingewikkeld spel, niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.
 • Duurt best lang: +/- 60 minuten.
   

Ticket to Ride varianten:

 

4. Carcassonne

Leeftijd: vanaf 7 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 30 minuten.

Bij Carcassonne bouw je de Franse stad Carcassonne op door om de beurt tegels te leggen. Bouw slim en groot, om zo meer punten te verdienen. Carcassonne is een ontzettend tactisch spel, je krijgt steeds één tegel en die moet je zo goed mogelijk plaatsen. Geen enkele tegel is waardeloos. Tegels waar je zelf niets aan hebt, kun je inzetten om anderen te dwarsboomen. 

 • Door de uitgebreide spelregels met voorbeelden is het spel eenvoudig uit te leggen aan nieuwe spelers.
 • Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7, dus een ideaal spel voor het hele gezin!
 • Wat jammer is, is dat je echt geluk moet hebben met de tegels die je krijgt.
   

 

5. Azul

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: +/- 40 minuten.

Bekleed de ramen en paleismuren zo goed mogelijk! Leg op je eigen scoreplateau tegeltjes zo goed mogelijk neer om zoveel mogelijk punten te halen. Maak bepaalde setjes voor meer punten en zorg ervoor dat al je tegels aan het einde van het spel op het bord liggen, anders leveren deze minpunten op.  

 • Erg makkelijk te leren, maar wel een spel waarbij je goed na moet denken.
 • De kleuren en de vormgeving van het spel zijn fantastisch.
 • Vind je het niet leuk om te werken met abstracte puzzels en patronen, dan is dit spel niks voor jou.
   

Azul varianten:

 

6. Pandemic Legacy 

Leeftijd: vanaf 13 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: +/- 60 minuten.

Bij Pandemic Legacy staat de wereld op een afgrond. Speel samen met andere spelers om ziektes uit te bannen. Het spel is onderverdeeld in twaalf maanden. Elke maand brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en acties van de ene periode hebben gevolgen voor de volgende periode. Alle beslissingen beïnvloeden elkaar, en dat maakt het spel zo ontzettend interessant. Je moet namelijk steeds weer een nieuwe strategie bepalen.

 • Een ontzettend uitgebreid spel. Goed doordacht en niet te eenvoudig.
 • Duurt lang (wat het ook weer leuk maakt). Een maand is eigenlijk een ronde van het spel en duurt 60 minuten. Maar om het hele spel te spelen zul je dus met jouw groep 12 tot 24 keer bij elkaar moeten komen, of meerdere maanden op een avond moeten spelen.
 • Misschien net wat té ingewikkeld. Ontzettend veel keuzemogelijkheden waardoor je mogelijk het overzicht kwijtraakt.
   

Pandemic varianten:

 

7. Exploding Kittens

Leeftijd: vanaf 7 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 15 minuten.

Hou je van katten, explosies, lasers en geiten? Dan is dit tactische spel iets voor jou. Bij Exploding Kittens speel je een soort Russisch roulette. Je trekt om de beurt kaarten van een stapel. Degene die als eerste een exploderende kitten-kaart trekt is af. Met andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan, etc. Het spel is er in verschillende varianten, waaronder ook een 18+ versie. 

 • Leuk om even snel tussendoor te spelen.
 • Makkelijk te leren.
 • Engelse en Nederlandse versie combineren niet goed samen. Let hier dus op als je een uitbreiding gaat kopen.
 • Je speelt het niet meer dan een paar keer kort na elkaar, dan wordt het eentonig.
   

Exploding Kittens varianten:

 

8. Brieven uit Whitechapel 

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Voor 2-6 spelers. Duur: +/- 100 minuten.

Bij dit spel is het de bedoeling dat je 'Jack the Ripper' vangt. Een van de spelers neemt de rol van Jack op zich. De andere spelers vormen een team van politieagenten die naar hem op zoek zijn. Zij moeten samenwerken en overleggen om Jack uiteindelijk in de val te lokken. Jack the Ripper pleegt vijf moorden in vier nachten en keert na elke misdaad terug naar zijn vaste schuilplaats. Weet Jack ook na de vierde nacht terug te keren naar zijn schuilplaats, dan heeft hij gewonnen. Lukt dat niet, dan wint het detectiveteam.

 • Uitgebreid spel. 
 • Verschillende doelen. Je kunt het spel blijven spelen en afwisselend Jack of een politieagent zijn. 
 • Duurt misschien wat lang, je moet er echt voor gaan zitten. 
 • Er zijn veel spelregels. Maar tijdens het spelen worden de regels allemaal duidelijk.
   

Brieven uit Whitechapel:

 

9. De Mol: de Code-opdracht

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Voor 3-6 spelers. Duur: +/- 45 minuten.

Naast het reguliere Wie is de Mol bordspel (en de pocketeditie) is er ook deze variant. Wat je bij dit spel moet doen: samenwerken en het mysterie rondom de codes oplossen. Maar… niets is wat het lijkt! Eén persoon loopt de boel te saboteren, de mol. De mol doet er alles aan om te voorkomen dat het codewoord geraden wordt. En natuurlijk zijn er ook weer gewone spelers die zichzelf verdacht proberen te maken. Wie kun je vertrouwen en wie is de mol?

 • Uitdagend spel.
 • Extra leuk voor de echte Wie is de Mol fans.
 • Wanneer je een set kaarten hebt gespeeld en het codewoord hebt geraden, kun je deze set niet meer opnieuw gebruiken.
   

 

10. Escape Room

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Voor 3-5 spelers. Duur: 60 minuten.

Net als bij een echte escape room, zit je ook bij dit spel opgesloten en moet je binnen een uur proberen vrij te komen. Alles draait om teamwork, communicatie, aandacht voor detail en vindingrijkheid. Er zijn inmiddels allerlei varianten en edities (oftewel: extra kamers om uit te ontsnappen). Doel van het spel: vind binnen 60 minuten de code om te ontsnappen uit een gevangenis, een atoombom te ontmantelen, een virus te stoppen, etc.

 • Ontzettend spannend.
 • Het spel zit echt goed in elkaar.
 • Het grootste nadeel van dit spel is dat het niet echt herspeelbaar is. Je kunt het pas na een lange tijd weer spelen, omdat je anders nog weet hoe je vrijkomt.  
 • Lastig voor jongere kinderen, leeftijdsgrens van +/- 12 jaar.
   

Escape Room varianten:

 

Ben je enthousiast geworden over de spellen en overweeg je om er één (of meerdere) aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in het uitgebreide en voordelige spellen-assortiment van Internet-Toys. En voor extra hoge kortingen en voordelige prijzen kijk je in onze opruiming

Heb je nog vragen over een specifiek product of een algemene vraag, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk al onze gezelschapsspellen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm