close We verwachten grote drukte tijdens de feestdagen. Voorkom vertraging van je bestelling en bestel op tijd! Meer informatie.
Bekijk hele assortiment
Profiteer nu al van BLACK FRIDAY MEGA DEALS Shop direct >
Geschreven door Yvonne

Top 10 gezelschapsspellen

De top 10 lijst van Internet-Toys is geen standaard lijst. De klassieke, bekende spellen zoals Monopoly, Ganzenbord, Risk en Cluedo worden niet in de lijst opgenomen. Ook al hebben deze spellen ondertussen meerdere varianten, zoals Monopoly Fortnite en Risk The Walking Dead, er zijn veel meer goede spellen die genoemd kunnen worden. Vandaar dat deze top 10 lijst mogelijk spellen bevat waar je nog nooit van had gehoord, die ook zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Sommige spellen zijn super origineel, anderen zijn snel even tussendoor te spelen en weer anderen zijn ideaal om met het hele gezin te spelen. Kortom, in de lijst staan allerlei uiteenlopende spellen (waarvan er altijd wel een aantal tussen zitten die jou zullen bevallen). 

 

Onze top 10 lijst:


1. Codenames
2. Tiny Towns
3. Ticket to Ride
4. Carcassonne
5. Azul
6. Pandemic Legacy Seizoen 2
7. Exploding Kittens
8. Camel Up
9. De Mol: de Code-opdracht
10. Escape Room

 

1. Codenames

Leeftijd: vanaf 10 jaar. Voor 2-8 spelers. Duur: +/- 15 minuten.

Bij Codenames speel je in teams (twee geheime diensten) tegen elkaar. Het is een woordspel waarbij je de identiteit van spionnen moet raden. Als team ken je de spionnen alleen bij hun codenamen, maar weet je hun identiteit niet. Elk hoofd van het team kent de namen wel en geeft aanwijzingen.

 • Hoge herspeelbaarheid. Er zitten 400 verschillende woorden in het traditionele spel, en bij elk spel worden er steeds 25 woorden gebruikt.
 • Een echt partyspel, maar ook leuk voor tijdens een normaal spellenavondje.
 • Het is met z’n tweeën te spelen, maar dan is het spel wel minder leuk. Speel je vaak spellen met z’n tweeën? Ga dan voor Codenames Duet.
   

Het traditionele spel + varianten: 

 

2. Tiny Towns

Leeftijd: vanaf 10 jaar. Voor 1-6 spelers. Duur: +/- 45 minuten.

Bij Tiny Towns draait alles om het aanleggen van je eigen dorp. Je moet patronen maken om grondstoffen weg te halen en gebouwen te plaatsen. Er zijn best veel regels om rekening mee te maken, de ene keer is een gebouw wel punten waard en de andere keer juist niet. Wie de meest welvarende stad bouwt, wint!

 • Het spel is ingewikkelder dan in eerste instantie lijkt (door de kleuren, kinderlijke voorkant en de naam van het spel). Dit is een positief aspect, omdat het spel hierdoor interessant blijft om te spelen.
 • Je concentratievermogen wordt tot het uiterste gedreven, je moet tot het einde gefocust blijven. Lastig als het moeilijk voor je is om lang geconcentreerd bezig te zijn, maar leuk als je uitgedaagd wil worden.

 

3. Ticket to Ride: Europe

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 60 minuten.

Bij Ticket to Ride reis je per trein door een land of continent. In het spel bouw je je eigen treinnetwerk op. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen op het moment dat je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het einde van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben je de winnaar.

 • Makkelijk te leren.
 • Onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat het tot het einde spannend is wie er gaat winnen.
 • Het lijkt in eerste instantie een ingewikkeld spel, niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.
 • Duurt best lang: +/- 60 minuten.
   

Ticket to ride: Europe + varianten:

 

4. Carcassonne

Leeftijd: vanaf 7 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 30 minuten.

Bij Carcassonne bouw je de Franse stad Carcassonne op door om de beurt tegels te leggen. Bouw slim en groot, om zo meer punten te verdienen. Carcassonne is een ontzettend tactisch spel, je krijgt steeds één tegel en die moet je zo goed mogelijk plaatsen. Geen enkele tegel is waardeloos. Tegels waar je zelf niets aan hebt, kun je inzetten om anderen te dwarsboomen. 

 • Door de uitgebreide spelregels met voorbeelden is het spel eenvoudig uit te leggen aan nieuwe spelers.
 • Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7, dus een ideaal spel voor het hele gezin!
 • Wat jammer is, is dat je echt geluk moet hebben met de tegels die je krijgt.

 

5. Azul

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: +/- 40 minuten.

Bekleed de ramen en paleismuren zo goed mogelijk! Leg op je eigen scoreplateau tegeltjes zo goed mogelijk neer om zoveel mogelijk punten te halen. Maak bepaalde setjes voor meer punten en zorg ervoor dat al je tegels aan het einde van het spel op het bord liggen, anders leveren deze minpunten op.  

 • Erg makkelijk te leren, maar wel een spel waarbij je goed na moet denken.
 • De kleuren en de vormgeving van het spel zijn fantastisch.
 • Vind je het niet leuk om te werken met abstracte puzzels en patronen, dan is dit spel niks voor jou.
   

Het traditionele spel + varianten:

 

6. Pandemic Legacy Seizoen 2

Leeftijd: vanaf 13 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: +/- 60 minuten.

Bij Pandemic Legacy staat de wereld op een afgrond. Speel samen met andere spelers om ziektes uit te bannen. Het spel is onderverdeeld in twaalf maanden. Elke maand brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en acties van de ene periode hebben gevolgen voor de volgende periode. Alle beslissingen beïnvloeden elkaar, en dat maakt het spel zo ontzettend interessant. Je moet namelijk steeds weer een nieuwe strategie bepalen.

 • Een ontzettend uitgebreid spel. Goed doordacht en niet te eenvoudig.
 • Duurt lang (wat het ook weer leuk maakt). Een maand is eigenlijk een ronde van het spel en duurt 60 minuten. Maar om het hele spel te spelen zul je dus met jouw groep 12 tot 24 keer bij elkaar moeten komen, of meerdere maanden op een avond moeten spelen.
 • Misschien net wat té ingewikkeld. Ontzettend veel keuzemogelijkheden waardoor je mogelijk het overzicht kwijtraakt.
   

Pandemic Legacy varianten:

 

7. Exploding Kittens

Leeftijd: vanaf 7 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 15 minuten.

Hou je van katten, explosies, lasers en geiten? Dan is dit tactische spel iets voor jou. Bij Exploding Kittens speel je een soort Russisch roulette. Je trekt om de beurt kaarten van een stapel. Degene die als eerste een exploderende kitten-kaart trekt is af. Met andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan, etc. Het spel is er in verschillende varianten, waaronder ook een 18+ versie. 

 • Leuk om even snel tussendoor te spelen.
 • Makkelijk te leren.
 • Kaartkleuren van uitbreidingen niet dezelfde kleur als het basisspel (Engelse en Nederlandse versie combineren niet goed samen).
 • Je speelt het niet meer dan een paar keer kort na elkaar, dan wordt het eentonig.
   

Het traditionele spel + varianten:

 

8. Camel Up

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 3-8 spelers. Duur: +/- 30 minuten.

Camel up is een tactische gokspel. Het is echt een ander soort spel dan je waarschijnlijk gewend bent. Gok welke kameel het eerste de finish haalt. Het spel bestaat uit meerdere etappes. Je wint steeds geld als je goed gokt, en verliest geld als je op de verkeerde kameel ingezet hebt. En… als leuke extra kun jij zelf de race manipuleren door woestijntegels op tactische plekken neer te leggen. Wie wint de knotsgekke race?

 • Anders dan normale bordspellen door het gok-element.
 • Niet echt strategisch. Je kunt best goed inschatten wat er gaat gebeuren als de race eenmaal bezig is.

 

9. De Mol: de Code-opdracht

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Voor 3-6 spelers. Duur: +/- 45 minuten.

Werk samen en los het mysterie rondom de codes op. Maar… niets is wat het lijkt! Eén persoon loopt de boel te saboteren, de mol. De mol doet er alles aan om te voorkomen dat het codewoord geraden wordt. En natuurlijk zijn er ook weer gewone spelers die zichzelf verdacht proberen te maken. Wie kun je vertrouwen en wie is de mol?

 • Uitdagend spel en extra leuk voor de echte Wie is de Mol fans.
 • Wanneer je een set kaarten hebt gespeeld en het codewoord hebt geraden, kun je deze set niet meer opnieuw gebruiken.

 

10. Escape Room

Leeftijd: vanaf 16 jaar. Voor 3-5 spelers. Duur: 60 minuten.

Escape room is een spel van Identity Games. Net als bij een echte escape room, zit je ook bij dit spel opgesloten en moet je binnen een uur proberen vrij te komen. Alles draait om teamwork, communicatie, aandacht voor detail en vindingrijkheid. Naast de basiseditie Escape Room The Game, die vier verschillende escape rooms bevat, zijn er inmiddels ook verschillende uitbreidingen (oftewel: extra kamers om uit te ontsnappen). Doel van het spel: vind binnen 60 minuten de code om te ontsnappen uit een gevangenis, een atoombom te ontmantelen, een virus te stoppen, etc.

 • Ontzettend spannend en het spel zit echt goed in elkaar.
 • Het grootste nadeel van dit spel is dat het niet echt herspeelbaar is. Je kunt het pas na een lange tijd weer spelen, omdat je anders nog weet hoe je vrijkomt.  
 • Lastig voor jongere kinderen, leeftijdsgrens van +/- 16 jaar.
   

Escape Room varianten:

 

Ben je enthousiast geworden over een van de spellen en overweeg je om er een aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk al onze gezelschapsspellen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm