Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Top 10 educatieve spellen

Op deze pagina vind je de top 10 educatieve spellen van Internet-Toys. Je vindt hier spellen voor de allerkleinsten vanaf ongeveer 1 jaar, maar ook spellen voor wat oudere kinderen. Want leren kan altijd! En eigenlijk leer je van bijna alle spellen wel iets. Denk bijvoorbeeld aan LEGO waar je leert bouwen en creatief te zijn of puzzels waar de focus ligt op oplossingsgericht zoeken. In deze top 10 staan spellen die echt als educatief gezien worden en er speciaal voor gemaakt zijn om kinderen iets te leren. Spellen die erop gericht zijn om kinderen of volwassenen spelenderwijs dingen te leren, zoals woordjes uitspreken, tellen, klokkijken, experimenteren en algemene kennis.

We beginnen met de spellen voor de jongsten en reserveren de laatste paar nummers in de lijst voor educatieve spellen voor oudere kinderen en (jong)volwassenen. Kortom, in de lijst staan allerlei uiteenlopende spellen. Benieuwd naar onze lijst? Lees dan snel verder!

Ook benieuwd naar andere top 10's? Bekijk dan onze top 10 dobbelspellen, reispellen of gezelschapsspellen eens. 
 

Onze top 10 educatieve spellen:

1. Mijn eerste 100 woordjes (of Electro)
2. Cijfers en tellen
3. 3-in-1 memo, lotto, domino
4. Kwartet
5. Leren klokkijken
6. Topografie of kennis over de wereld
7. Trivia
8. Experimenten
9. EXIT – Het spel
10. Chronicles of Crime

 

1. Mijn eerste 100 woordjes (of Electro)

Leeftijd: vanaf 1,5 jaar. Vaardigheden: taalvaardigheid en hand-oog coördinatie.

Ontdek woorden door op de plaatjes te tikken met een pen. Leer zo bijvoorbeeld getallen, woorden of dieren kennen, ontdek leuke plekken om naartoe te gaan of leer de personages van Nijntje te spotten. Het omslaan van de bladzijden en het drukken op de plaatjes van de bladzijden bevorderen daarnaast de hand-oog coördinatie. Bij Electro druk je met een pen in een gaatje, hiervoor oefenen kinderen met het vasthouden van een pen. Sommige kinderen van 1,5 jaar hebben hier nog wat moeite mee. Voor de zekerheid kun je voor kinderen van die leeftijd beter gaan voor een variant waarbij er op plaatjes gedrukt kan worden.

  • Sommige van deze spellen geven de woorden zowel in het Nederlands als in het Engels.

 

2. Cijfers en tellen

Leeftijd: vanaf 2,5 jaar. Vaardigheden: taalvaardigheid, tellen en rekenen.

Leer cijfers kennen en tellen of ga zelfs een stapje verder een leer rekenen. Er zijn genoeg spellen die kinderen helpen met cijfers. Vanaf een jaar of 1 kan je kleintje, net als met andere woordjes, beginnen met het uitspreken van een paar getallen. Vanaf een jaar of 3 worden telspelletjes leuk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telramen en stapelspellen. Vanaf een jaar of 5 beginnen kinderen met het leren rekenen. Ga dus altijd voor een cijfer- of rekenspel dat bij de leeftijd van je kindje past.

 

3. 3-in-1 memo, lotto, domino

Leeftijd: vanaf 3 jaar. Duur: +/- 20 minuten per spel. Vaardigheden: motorische vaardigheden, geheugen en logica.

Haal in één klap drie favoriete kinderspellen in huis met de 3-in-1 spellensets uit ons assortiment. Met de attributen in de dozen spelen kinderen memo, lotto én domino. Zoek twee dezelfde plaatjes bij elkaar (memo), draai een plaatje om en probeer hem te vinden op je Lotto-bord (lotto) of leg steeds dezelfde plaatjes aan elkaar (domino). Buiten in het zonnetje of binnen aan de tafel: urenlang speelplezier gegarandeerd. Want ben je op een spel uitgekeken, dan speel je gewoon het volgende spel. Natuurlijk hebben we de spellen ook los in ons assortiment, mocht je maar geïnteresseerd zijn in één van de drie spellen. 

Memory

Lotto

Domino

 

4. Kwartet

Leeftijd: vanaf 4 jaar. Duur: +/- 20 minuten. Vaardigheden: sociale vaardigheden en geheugen.

Verzamel dezelfde afbeeldingen bij elkaar. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je 'kwartet!' en leg je de vier kaarten voor je neer op tafel. Let goed op wat andere spelers hebben om te achterhalen waar jij de kaarten voor het kwartet dat je gaat verzamelen kunt vinden. Kwartetten is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 4. Ze hoeven in ieder geval nog niet te kunnen lezen, aangezien de kaarten vrijwel altijd bestaan uit plaatjes. Alles draait dus om het herkennen van afbeeldingen en vragen stellen aan tegenstanders om kaarten te bemachtigen. Je kindje moet dus al wel redelijk goed kunnen praten, anders dan bij bijvoorbeeld memory waarbij enkel twee dezelfde plaatjes bij elkaar moeten worden gezocht. 

 

5. Leren klokkijken

Leeftijd: vanaf 5 jaar. Duur: +/- 15 minuten. Vaardigheden: geheugen en taal- en rekenvaardigheid.

Tijd om spelenderwijs alles over de klok te leren! Oefen het lezen en benoemen van zowel analoge als digitale klok met behulp van een spel. Als kind heb je nog niet echt een tijdsbesef. Dit moet je aanleren. Het leren klokkijken begint al in groep 1 en 2, dus als je kind ongeveer 4 jaar oud is. Maar echt beseffen hoe laat het is en wat dat betekent, begint pas als je kind ongeveer 6 jaar (of ouder) is. Met een spel leer je je kind spelenderwijs klokkijken. Leuk én leerzaam dus!

 

6. Spellen over topografie of kennis over de wereld

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Duur: +/- 20 minuten. Cognitieve vaardigheden en kennisontwikkeling.

Leer onder andere landen, vlaggen en dieren van de wereld kennen. Superleuk voor iets oudere kinderen, die echt interesse krijgen in de wereld om zich heen. Als je kindje wat ouder wordt kun je ze gewoon blijven uitdagen met educatieve spellen. Zo zijn kennisspellen, zoals topografie spellen of trivia, geweldig. Ze leren spelenderwijs allerlei feiten kennen en vergroten hun kennis over de wereld!

 

7. Trivia

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Cognitieve vaardigheden en kennisontwikkeling.

Misschien niet een echt educatief spel, maar toch vinden we dat hij in dit rijtje past. Met triviaspellen test je je kennis niet alleen, maar vergroot je ook je kennis. Gaat het bij een eerste potje nog niet zo goed, onthoud dan de antwoorden en geef het volgende potje meer goede antwoorden! Naast ‘standaard’ triviaspellen zetten we ook 30 Seconds hier neer. 30 Seconds is een spectaculair (party)spel voor teams. Bij dit spel probeer je binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de vijf begrippen op een kaartje te omschrijven. De andere teamleden raden welk begrip je bedoelt. 30 Seconds is een uitdagende spel waarbij je snel moet denken en net zo snel moet praten, maar waarbij een grote algemene kennis ook zeker in je voordeel werkt!

 

8. Experimenten

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Vaardigheden: leren begrijpen, analyseren en concluderen.

Leren experimenteren. Als je kinderen een jaar of 8 zijn, hebben ze de basis van de meeste vaardigheden wel onder de knie. Ze hebben een grote woordenschat, kunnen rekenen en hebben al behoorlijk wat algemene kennis. Tijd dus voor: experimenten. Lekker zelf dingen uitvogelen en ontdekken. Dat is wat kinderen in deze levensfase (meestal) geweldig vinden. Er zijn talloze soorten experiment-speelgoed te vinden in ons assortiment. Sommige experimenten zijn zelfs al geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4 à 5. Let altijd goed op de aanbevolen leeftijd die bij een product aangegeven staat. Zo weet je zeker dat je niet een té moeilijk experiment voor jouw kindje aanschaft! Een aantal van de experimenten uit ons assortiment:

 

9. EXIT – Het spel

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Voor 1 tot 4 spelers. Duur: +/- 45 minuten. Vaardigheden: abstract- en probleemoplossend denken.

Voor de oudere kinderen vanaf een jaar of 11 zijn escaperooms superleuk en interessant om te spelen. Dit kan op een locatie, maar ook gewoon bij je thuis met EXIT van 999 Games. Nadeel is dat een spel maar één keer speelbaar is. Daarnaast kun je het ook niet doorgeven aan anderen, omdat je in het spelmateriaal knipt, vouwt en erop schrijft. Maar dat maakt het allemaal niet minder leuk om te spelen!

Probeer binnen een bepaalde tijd de puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan ontsnappen jullie uit de locatie waar jullie opgesloten zitten. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen!

 

10. Chronicles of Crime

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Voor 1 tot 4 spelers. Duur: +/- 60 minuten. Vaardigheden: abstract- en probleemoplossend denken.

Chronicles of Crime is een bloedstollend spannend detectivespel in een historische setting. Je kruipt in de huid van een karakter en probeert mysterieuze misdaden op te lossen. Wat bij de Chronicles of Crime erg belangrijk is: opletten én nadenken. Alleen dan lossen je samen de misdaad op! Het spel is een mix van een app en bordspel. Dit maakt het echt even wat anders dan een gewoon bordspel. Spelers starten de app, kiezen het scenario dat ze willen spelen, en volgen het verhaal. Het doel is om de moordenaar binnen de kortst mogelijke tijd te pakken. Klein nadeeltje: het basisspel bevat vijf scenario's, die (helaas) elk maar één keer speelbaar zijn.

  • Om dit spel te kunnen spelen is een smartphone of tablet vereist.


 

Samengevat

Educatieve spellen zijn er in talloze soorten en verkrijgbaar voor elke leeftijd. Dit soort spellen bevorderen het leerproces van kinderen, op allerlei vlakken. Daarnaast zorgen educatieve spellen bij kinderen echt voor motivatie en plezier om te leren. Ze zien het leren niet als iets dat moet, maar iets waar ze zin in hebben.

  1. Voor de allerkleinsten kies je een spel dat zich focust op de ontwikkeling van een vaardigheid als hand-oog coördinatie, motorische vaardigheden en spraak- en taalvaardigheid. Woordjes leren of speelgoed zoals een hamerbank of vormenstoof zijn perfect.
  2. Voor iets oudere kinderen, vanaf 4 – 5 jaar, kies je het beste een spel dat zich richt op het verfijnen van vaardigheden, zoals een rekenspel of leren klokkijken. Ook spellen rondom taalvaardigheid zijn nog steeds erg interessant. Een voorbeeld hiervan is kwartet, waarbij kinderen aan tegenspelers moeten vragen of ze een kaart van die persoon mogen. Ze   moeten dan de kleuren of figuren van de kaart die ze willen herkennen én uit kunnen spreken.
  3. Vanaf ongeveer 8 of 9 jaar kunnen kinderen steeds logischer denken, zijn ze in staat verbanden te leggen en stellen ze steeds meer vragen. Educatieve spellen die vanaf deze leeftijd leuk zijn, draaien om deze vaardigheden. Denk hierbij aan: topografie of andere kennisspellen, leren programmeren en leren experimenteren. Deze spellen zijn ook leuk voor tieners en volwassenen.
  4. Voor kinderen vanaf 12 jaar zijn spellen waarbij ze abstract moeten denken, en dus analyseren en reflecteren, erg leuk. Escaperoom spellen en detectivespellen zijn hier goede voorbeelden van.
     

Meer weten over (educatief) speelgoed voor baby’s, peuters en kinderen? Lees dan onze pagina’s ‘Alles over educatief speelgoed’ of ‘Alles over speelgoed van baby’s en peuters’ eens door. Op deze pagina’s vind je meer over wat voor soort speelgoed perfect bij de leeftijd van je kindje past en geven we je daarnaast genoeg voorbeelden.  

Ben je enthousiast geworden over de educatieve spellen en overweeg je om er één (of meerdere) aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in het uitgebreide en voordelige spellen-assortiment van Internet-Toys. En voor extra hoge kortingen en voordelige prijzen kijk je in onze opruiming. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over educatieve spellen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze educatieve spellen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm