Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Top 10 dobbelspellen Banner
Geschreven door Tijmen

Top 10 dobbelspellen

Op vakantie of tijdens de feestdagen ontkom je er bijna niet aan: een dobbelspelletje! En dat is helemaal niet erg, want de spelletjes zijn leuk, afwisselend en snel. Toch wil je die afwisseling er in houden. Daarom presenteren wij de 10 beste dobbelspellen, zodat je altijd een leuk spel kunt spelen. Veel speelplezier!

Ook benieuwd naar andere top 10's? Bekijk dan onze top 10 reispellen of gezelschapsspellen eens. 
 

Onze top 10 dobbelspellen:

1. Qwixx
2. Yahtzee
3. Qwinto
4. Machi Koro
5. Twenty One
6. Rory’s Story Cubes
7. Imperial Settlers Roll & Write
8. Shut the Box
9. Ka Pai
10. De Gorgels – Het ondergrondse avontuur

 

1. Qwixx

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-5 spelers. Duur: +/- 15 minuten.

Het nummer één dobbelspel is Qwixx. Zoals de naam al doet vermoeden, speel je dit spelletje snel en afwisselend. Je hoeft bij dit spel niet te wachten op je beurt, iedereen kan de worp van de gooier gebruiken om getallen aan te kruisen op zijn of haar kaart. Hoe meer getallen je aan het einde van de ronde hebt aangekruist, des te meer kans dat jij de winnaar bent! Qwixx is er in ontzettend veel verschillende varianten, en kent nog meer uitbreidingen. Je kunt daardoor eindeloos blijven spelen, en nieuwe manieren om te winnen ontdekken.

 • Je leert het spelletje binnen een minuut
 • Ideaal spelletje om tussendoor te spelen, duurt slechts 15 minuten

2. Yahtzee

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-8 spelers. Duur: +/- 20 minuten

Wellicht het meest bekende spel in deze Top 10. Yahtzee bestaat al sinds 1954 en wordt gespeeld met 6 dobbelstenen, een scoreblok en een pen. Tijdens jouw beurt gooi je maximaal drie keer met de dobbelstenen, tot je een combinatie op tafel hebt liggen waar je tevreden mee bent. Die combinatie schrijf je vervolgens op het scoreblok. Iedere categorie mag je maar één keer vullen. De uiteindelijke winnaar is de speler die aan het einde van de ronde de hoogste score heeft.

 • Goed voor het hoofdrekenen
 • Iedereen kan meedoen, snel geleerd

3. Qwinto

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-6 spelers. Duur: +/- 15 minuten

Qwinto is de opvolger van Qwixx, en daarom ook een grote favoriet bij velen die Qwixx al kennen. Waar bij Qwixx de nummers op de scoreblokken al vast staan, is dat bij Qwinto niet het geval. Hier mag je ze zelf nog invullen, waarbij je wel rekening moet houden met de volgorde van de nummers. Extra uitdaging dus! Je hoeft overigens niet Qwixx al gespeeld te hebben om Qwinto te kunnen spelen, het is namelijk zo geleerd.

 • Makkelijk te leren
 • Iedere keer weer uitdagend (en verslavend!)

4. Machi Koro

Leeftijd: vanaf 7 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: 30 minuten

Bij Machi Koro krijg je de sleutel van de stad in handen. Maar geen tijd voor feest: de inwoners hebben eisen! Je moet er bij dit spel voor zorgen dat je jouw stad zo snel mogelijk uitbreidt met gebouwkaarten. Een dobbelspelletje, maar wel met tactieken en verschillende manieren om te spelen. Het leuke aan Machi Koro is dat er veel uitbreidingssets en verschillende varianten van het spel te vinden zijn. Altijd een nieuwe manier om te spelen!

 • Ontzettend divers en tactisch spel dat je toch snel speelt
 • Veel uitbreidingen en andere varianten beschikbaar

5. Twenty One

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-6 spelers. Duur: 15 minuten.

Twenty One komt van dezelfde makers als Qwixx en Qwinto. Ze hebben de snelheid en dynamiek van die spelletjes perfect doorgevoerd. Ook bij Twenty One hoef je namelijk niet te wachten op je beurt, omdat je de worpen van anderen kunt gebruiken om tot hoge scores te komen. Het uiteindelijke doel is om 21 bonuspunten te scoren, waardoor je natuurlijk veel makkelijker wint.

 • Snel geleerd, iedereen kan zo meedoen

6. Rory’s Story Cubes

Leeftijd: vanaf 6 jaar. Voor meer dan 2 spelers. Duur: Afhankelijk van hoeveel mensen er meedoen. Met 2 spelers: 10 minuten.

Een spel als geen ander! Bij Rory’s Story Cubes gaat het niet zozeer om het winnen, maar juist om het vertellen van een verhaal. Je gooit de 9 dobbelstenen en maakt met de plaatjes die naar boven liggen een verhaal. Ontzettend leuk, grappig en vooral ook heel goed voor de ontwikkeling van de fantasie bij kinderen. Een echte aanrader!

 • Iedereen kan meedoen, en verhalen vertellen blijkt leuker dan ooit
 • Goed voor de ontwikkeling van fantasie bij kinderen

7. Imperial Settlers Roll & Write

Leeftijd: vanaf 10 jaar. Voor 1-4 spelers. Duur: 30 minuten.

Het bekende spel is er nu ook met dobbelstenen. De basis blijft echter hetzelfde: je verzamelt arbeiders en grondstoffen. Daarmee bouw je gebouwen en verzamel je punten om te winnen. De gebouwen zijn nu alleen niet noodzakelijk om overwinningspunten te halen, maar ze helpen wel. Het leuke aan dit spel is dat je écht voor jezelf speelt, en dus niet andere spelers dwars zit of kan blokkeren.

 • Je valt anderen niet lastig met jouw tactiek, maar speelt echt voor jezelf
 • Het spel is te ingewikkeld om direct te gaan spelen

8. Shut the Box

Leeftijd: vanaf 6 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: 20 minuten.

Een simpel, maar ontzettend leuk en leerzaam spel voor het hele gezin. Het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk van de genummerde klepjes sluit om te winnen. Dat doe je uiteraard door de juiste nummers te dobbelen. Meer uitleg heb je eigenlijk niet nodig, simpel toch? Perfect spel om tussendoor te spelen met vrienden of kinderen, en door het formaat ideaal om mee te nemen op vakantie.

 • Ontzettend makkelijk om te leren
 • Maak er varianten op door een inleg te verzinnen

9. Ka Pai

Leeftijd: vanaf 8 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: 15 minuten.

Weer een spel waar je niet hoeft te wachten op je beurt om mee te spelen (herken je al een patroon in wat wij leuk vinden?). Je moet in de beurten van medespelers namelijk ook keuzes maken. Het spel gaat over de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland: de Māori. Zij maken totems die verhalen vertellen over de stammen. In Ka Pai host elke speler een Hui (Māori sociale bijeenkomst) en probeert deze totems via stammen (Iwi‘s) te verbinden om hun kennis zo ver mogelijk te verspreiden, terwijl ze tegelijkertijd de stammen in krachtige, individuele groepen verzamelen. Dit doe je door de symbolen van iedere worp te tekenen.

 • Erg verslavend, je wilt direct weer een ronde spelen

10. De Gorgels – Het ondergrondse avontuur

Leeftijd: vanaf 6 jaar. Voor 2-4 spelers. Duur: 20 minuten.

Jochem Myjer (de cabaretier) is de bedenker van de Gorgels. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen die wellicht bang zijn ’s nachts, of wel wat steun van een onzichtbare vriend kunnen gebruiken. Gorgels slapen overdag, en zorgen ’s nachts voor hun mensenkind. Dit spel is daar een ontzettend leuke variant op. Je beschermt een zieke Gorgel tegen hun aartsvijand, de Brutelaar. Een écht avontuur voor kinderen!

 • Erg leuk concept, voor ieder kind herkenbaar


Heb je nog vragen over een specifiek product of een algemene vraag, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm