Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Schilderen op nummer: 7 tips voor beginners

Met schilderen op nummer maak jij gewoon thuis de mooiste schilderijen. Het is super makkelijk en daarnaast ook nog leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Zit jij eraan te denken om te beginnen met schilderen op nummer en overweeg je om een of meerdere sets aan te gaan schaffen? Op deze pagina vind jij allerlei informatie over schilderen op nummer. Je leest hier onder andere wat het is en hoe het is ontstaan, wat voor sets er allemaal zijn en hoe je precies te werk gaat. Benieuwd naar de informatie? Lees dan snel verder!
 

Wat is schilderen op nummer?

Schilderen op nummer (ook wel painting by numbers genoemd) is dé manier om, als je niet creatief bent of gewoon (nog) niet kunt schilderen, toch prachtige schilderijen te creëren. In een ‘schilderen op nummer’ set zit een canvas met nummertjes en verfpotjes met nummertjes. En je raadt het vast al: de nummers op de verf corresponderen met de nummer op het canvas. In de meeste sets zitten ook nog penselen in verschillende diktes. Handig, want zo kleur je grote vakken met een dikke penseel in en kleine vlakjes met een dun penseeltje.

Hoe werkt schilderen op nummer?

Op nummer schilderen is heel erg eenvoudig. Je schildert de vlakjes op het canvas met de verf in het potje met hetzelfde nummer als het nummer dat in het vlakje staat. Hiermee ga je door totdat je alle vlakjes gevuld hebt. Uiteindelijk ontstaat er dan een mooie afbeelding. Een echt DIY bezigheidje dus! Ben je echt fan van zelf dingen maken met behulp van een set? Lees onze pagina 'Maak je eigen… de 9 leukste DIY pakketten' dan eens door voor meer ideeën en andere sets om uit te proberen. 

Schilderen op nummer lijkt wel wat op diamond painting. Bij diamond painting werk je alleen met strass-steentjes in plaats van verf. Meer interesse in daimond painting? Bekijk al onze sets hier.

Hoe is het ontstaan?

De eerste schilderen op nummer sets zijn in 1951 op de markt gebracht door Max S. Klein, werkzaam bij het bedrijf Palmer Paint, en Dan Robbins, een kunstenaar. De sets waren meteen succesvol, hiermee kon iedereen namelijk mooie schilderijen maken.

Schilderen op nummer set met canvas, verfpotjes en penselen

Maar schilderen op nummer bestond al langer. Michelangelo (1475-1564) gebruikte het om ervoor te zorgen dat zijn leerlingen zijn schilderijen af konden maken als hij zelf te druk was met andere dingen. Da Vinci (1452-1519) gebruikte schilderen op nummer om zijn leerlingen grondbeginselen van het schilderen te leren. 

Voor kinderen of voor volwassenen?

Schilderen op nummer is leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Er zijn sets in verschillende moeilijkheidsgraden en met slechts enkele kleuren of tientallen kleuren. Voor de allerkleinsten is schilderen op nummer nog niet leuk. Het kost nu eenmaal wat tijd én precisie om zo’n schilderwerkje te maken. Maar vanaf een jaar of 7 is het leuk om te schilderen op nummer. De complexiteit van een set hangt af van het aantal kleuren, de grootte van de vakjes en het ontwerp.

 • Meer kleuren betekent in principe dat het complexer is en meer werkt vraagt om af te krijgen. Sets voor jonge kinderen bestaan vaak uit maar een paar kleuren, zodat het niet te moeilijk is.
 • Sets met kleine vlakjes zijn geschikt voor oudere kinderen of volwassenen. Voor jonge kinderen zijn sets met grote vlakjes ideaal.
 • In sets voor kinderen vind je vaak ontwerpen speciaal voor kinderen, zoals tekenfilmfiguren en dieren. In de sets voor volwassenen vind je vaak wat meer realistische of complexe ontwerpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan uitgebreide landschappen, realistische bloemen of populaire kunstwerken.
   

Waarom zou je gaan schilderen?

Schilderen is leuk en ontspannend, het verbetert de hand-oog coördinatie en het is belonend. Je bent er een paar uurtjes (of langer) zoet mee en houdt er op het einde nog een mooi eindresultaat aan over. En bij schilderen op nummer neem je één veelvoorkomend ‘probleem’ weg, namelijk: ‘Hoe begin ik?’. Je hoeft niets meer te doen dan een set te kopen en je kunt vervolgens meteen aan de slag gaan.

Schilderen op nummer is vooral echt een mooie manier op in aanraking te komen met schilderen. Je leert bijvoorbeeld hoe je penselen het beste gebruikt en ziet hoe kleuren elkaar beïnvloeden. Sommige mensen die beginnen met schilderen op nummer gaan uiteindelijk gewoon op een leeg canvas aan de slag.

Bekijk onze schilderen op nummer sets:


 

Schilderen op nummer: 7 tips

Schilderen op nummer is helemaal niet moeilijk. Toch kan het zijn dat je met wat vragen zit als je net een schilderen op nummer set hebt aangeschaft. Want hoe begin je nu precies, waar moet je nog allemaal rekening mee houden als je begint te schilderen en wat als er dingen fout gaan? Hieronder lees je 7 tips die je toe kunt passen als je gaat schilderen op nummer:

Tip 1. Strijk je canvas voordat je begint

Als je het canvas uit de doos haalt kan hij wat verkreukeld zijn. Je kunt dan wel meteen aan de slag gaan, maar naderhand de kreukels eruit krijgen is een hele klus. Strijk je canvas dus, voordat je begint te schilderen, even mooi glad. In sommige sets zit geen canvas maar gewoon een papier met het ontwerp, hier geldt dit uiteraard niet. Wil je het papier toch mooi vlak krijgen? Je kunt dit ook strijken, maar leg er dan altijd een handdoek of theedoek tussen zodat het papier zeker niet verbrand. Dit kun je voor de zekerheid ook bij je canvas doen. En zorg er altijd voor dat je het strijkijzer nooit té lang op één plek houdt.

Breng eventueel een laagje transparante gesso aan. Gesso is een primer die wat ruwheid aanbrengt op het canvas, ervoor zorgt dat de verf beter blijft hangen en uiteindelijke voor een matte finish zorgt.

Tip 2. Schilder met één kleur tegelijkertijd

Schilderen altijd maar met één kleur tegelijkertijd en maak alle vlakjes in deze kleur af. Vooral acrylverf droogt redelijk snel uit. Mocht je je schilderwerkje wegleggen en nog niet alle vlakjes van een nummer/kleur geschilderd hebben, dan kan het zijn dat de verf van dit nummer uitgedroogd is als je een op een later moment weer aan de slag wilt gaan. Is de verf te dik of een klein beetje uitgedroogd? Vaak zijn een paar druppeltjes water voldoende om de verf een klein beetje te verdunnen, waardoor je het gewoon nog/weer kunt gebruiken.

Zit er een potje verf in je set zonder nummer of met een grijze stip? Deze hoort op de vlakken van het canvas waar geen nummer in staat.

Verschillende kleuren verfpotjes met nummers op de bovenkant
Bij schilderen op nummer komt de verf in potjes met nummer erop.

Tip 3. Bedek de cijfers voordat je eroverheen schildert

Zorg ervoor dat de cijfers niet meer zichtbaar zijn voordat je eroverheen schildert. Vooral bij lichtere kleuren kan het voorkomen dat de nummers door de verf heen komen als je deze niet bedekt. Hoe doe je dit dan? Ga gewoon heel eenvoudig met wat tip-ex of een wit potlood over de nummers.

Maak je per ongeluk een fout? Laat de verf dan gewoon opdrogen en schilder er later overheen met de juiste kleur. Je kunt de verf er ook proberen af te halen met een watje en wat nagellakremover.

Tip 4. Werk met een systeem

Begin met donker en werk naar lichte kleuren toe of doe dit andersom. Op die manier kun je de samenstelling van kleuren goed regelen op het canvas en zien hoe alle kleuren elkaar beïnvloeden. Als je met uiteenlopende kleuren na elkaar werkt zie je dit proces niet echt. Werk daarnaast op een manier zodat je niet met je hand over net geschilderde plekken gaat. Ben je rechtshandig? Begin dan linksboven en werk diagonaal naar onderen toe. Ben je linkshandig? Werk dan van rechtsboven diagonaal naar onderen toe.

Voor de allerkleinste vlakken is zelf een hele smalle penseel ooit nog te groot. Gebruik voor deze vlakjes een tandenstoker of satéprikker om wat verf aan te brengen.

Tip 5. Maak je penselen tussen verschillende kleuren schoon

Maak de penselen die je gebruikt tussen verschillende kleuren goed schoon. Je wilt namelijk bij schilderen op kleur absoluut niet dat kleuren uit verschillende potjes bij elkaar komen. Je maakt een penseel eenvoudig schoon door hem eerst in water te dopen en vervolgens droog te deppen met een papieren doekje. Dit proces herhaal je eventueel een paar keer, gewoon totdat je ziet dat er geen verf meer van de penseel afkomt. 

Ben je net lekker aan het schilderen en heb je geen zin om je penseel schoon te maken? Dan kun je natuurlijk ook altijd nog een nieuwe penseel pakken. Dan moet je alleen naderhand alle penselen nog schoonmaken. Tijdswinst levert dit dus niet op.

Tip 6. Gebruik altijd de punt van de penseel om te schilderen

Dit heeft meerdere voordelen. Je kunt veel secuurder werken als je enkel verf op het topje van de kwast doet. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je kwasten veel makkelijker schoon te maken (en houden) zijn, en je dus ook langer plezier hebt van de kwasten. Nog een ander voordeel is dat je minder verf gebruikt en dus efficiënter te werk gaat. Meestal is de verf die je in een set vindt gelukkig ruim voldoende voor je kunstwerk, maar voor de zekerheid is het altijd slim om niet té veel verf te gebruiken. Daarnaast is het ook gewoon niet mooi als het ene vlakje heel dik geschilderd is en het volgende vlakje weer heel dun. Door verf op het puntje te doen heb je gewoon elke keer dat je de kwast gebruikt ongeveer evenveel verf dat op het canvas gaat. Zo kun je elk vlakje veel beter steeds met ongeveer evenveel verf beschilderen.

Iemand die schildert op nummer met verf op een penseelpuntje
Verf aanbrengen op het canvas gaat het beste als je enkel verf op de penseelpunt aanbrengt.

Tip 7. Neem de tijd

Als er iets echt belangrijk is, is het om de verf goed te laten drogen. Niet alleen als je klaar bent met schilderen, ook tussen verschillende kleuren. Als twee verschillende kleuren elkaar raken is het belangrijk dat de eerst-geschilderde kleur droog is voordat je met de tweede kleur aan de slag gaat. Verwacht dus niet dat je een kunstwerkje in een middagje maakt (dit kan natuurlijk wel als je dat echt wilt), maar trek er gewoon verschillende dagen voor uit. Schilder gewoon één kleur, ga vervolgens even wat anders doen zodat de verf de tijd krijgt om te drogen en ga dan pas weer met een nieuwe kleur aan de slag. Eén ‘geluk’: acrylverf droogt redelijk snel, na 15 minuten is het droog genoeg zodat het niet meer mengt met de nieuwe aangrenzende kleur.   

Extra tip. Staan er dubbele cijfers in een vlak? Mix dan twee kleuren in gelijke hoeveelheden om de juiste kleur te krijgen. Doop je penseel niet van het ene potje in het andere potje maar breng de verf buiten het potje bij elkaar (bijvoorbeeld op stukje papier of in een bakje).
 

Alles op een rijtje over schilderen op nummer

Je hebt op deze pagina van alles gelezen over schilderen op nummer. Wat het precies is, voor wie het leuk is en allerlei tips voor hoe jij elk projectje laat slagen. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even kort voor je samen:

 • Bij schilderen op nummers correspondeert de nummer op een verfpotje met nummers op het canvas.
 • Schilderen op nummer is leuk voor kinderen en volwassenen.
 • Lees bovenstaande tips nog eens door om het schilderen op nummer altijd te laten slagen!
 • Alles draait om een goede voorbereiding, de juiste werkwijze en geduld. Neem de tijd en laat verf goed drogen, zodat kleuren zeker niet in elkaar overlopen.
   

Heb je toch nog vragen over schilderen op nummer of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze schilderen op nummer sets

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm