Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Kinderkamer inrichten: 10 tips

Een kinderkamer leuk inrichten is helemaal niet zo gemakkelijk. Natuurlijk kun je een leuk dekbedovertrek kopen en een paar decoratie dingetjes, maar het kan allemaal veel leuker. Het is wel slim om bij het inrichten te bedenken dat de interesses van je kind nogal snel kunnen veranderen. Ga voor een redelijk algemene inrichting of een inrichting die je eenvoudig met een paar aanpassingen helemaal verandert, om niet regelmatig veel werk te hebben. Wij geven je op deze pagina advies in de vorm van 10 tips voor het inrichten van de kinderkamer: 
 

Tip #1. Kies een kleur en thema

Voordat je echt wat in gaat richten of pimpen is het slim om na te denken over kleuren en/of een bepaald thema. Een thema is vooral erg fijn om een bepaalde samenhang te creëren in de kinderkamer. Geen zin in een compleet thema? Ga dan gewoon voor een aantal kleuren die mooi bij elkaar passen. Een lijstje van leuke en makkelijk uit te voeren thema’s waar je voor kunt gaan:

 • Jungle thema. Daarbij kun je denken aan: bomen, planten, hout, een boomhut, jungledieren, groen en aardetinten.
 • Planeten thema. Daarbij kun je denken aan: het zonnestelstel op de muur, planeet-lamp, glow-in-the-dark sterren, een raket(bed), donkere muren.
 • Sprookjes thema. Daarbij kun je denken aan: een sprookjesboom, elfjes, vlinders, veel hout en groen, sterrenverlichting in het plafond, een lees-tentje.
 • Dieren thema. Alles gericht op het favoriete dier van je kind. Bijvoorbeeld bij de dolfijn als lievelingsdier: dolfijnen, water, blauw, een boot, andere zeedieren.  
 • Sport thema. Alles gericht op de favoriete sport van je kind. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voetbal, ballet of skate slaapkamer.
   

Marine thema kinderkamer
Je kunt een kamer helemaal in een bepaald thema inrichten, en daarin natuurlijk zo ver gaan als je zelf wilt. 
 

Tip #2. Kies vervolgens het juiste bed

Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk het bed. Hier zullen je kinderen zich elke nacht uren bevinden. Het moet dus in ieder geval ontzettend comfortabel zijn. Zoals bij de thema's al voorbij is gekomen kun je gaan voor een speciaal bed in een leuke of grappige vorm, zoals een raketbed, een autobed of een bed in de vorm van een huisje. 

Is de kamer redelijk klein, dan is het altijd slim om voor een hoogslaper of half hoogslaper te gaan. Zo kun je de ruimte onder het bed ook nog benutten. Je kunt zelfs gaan voor een tweepersoons hoogslaper en de ruimte eronder compleet inrichten als leeshoek, speelruimte of studeerplekje. 

Bij een grote kamer heb je gewoon meer ruimte voor alles, dus ook voor het bed. Klein nadeel hiervan is dat de ruimte ook té groot kan lijken als je het niet goed indeelt. En je wilt toch dat de slaapkamer gezellig aanvoelt. Tip: zet het bed niet in een hoek tegen de muur aan. Als je het bed midden in de kamer zet, is alles wat beter in balans en wordt de ruimte beter benut.
 

Tip #3. Ga voor een eyecatcher

Wat erg leuk is, is om een eyecatcher in de kamer te hebben. Iets wat echt de aandacht trekt. Dit is een ideale manier om op een simpele manier een kamer te pimpen en daarbij ook nog eens een leuke uitstraling te geven. Voorbeelden van eyecatchers zijn: een hele grote knuffel, een felgekleurd vloerkleed en een bed in een aparte vorm. Ook speelgoed kan een leuke eyecatcher zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende soorten houten speelgoed, zoals een houten hobbelpaard of houten treintje. Meer weten over houten speelgoed? Lees dan onze pagina '5 voordelen van houten speelgoed' eens door.

Kleine kamer? Ga dan voor een eyecatcher aan de muur. Denk hierbij aan dingen als: een fotocollage, muurschildering of leuke spiegel.

Enkele eyecatchers uit ons assortiment:

 

Tip #4. Denk ook aan genoeg opbergruimte

Opbergruimte is ook zo’n ding waar je van tevoren goed over na moet denken. Speelgoed, kleding, schoolspullen en meer, het moet allemaal ergens blijven. En zonder genoeg opbergruimte wordt de kamer een groot zootje.

Is de kinderkamer klein, dan zul je creatief moeten zijn met het creëren van opbergruimtes. Grote kasten zul je namelijk niet snel neerzetten in een kleine kamer. Maar waar laat je al je spullen dan? Denk allereerst eens aan onder het bed. Daar kun je met behulp van dozen of lades al best wat spullen opbergen. Daarnaast kun je met wandplanken ook wat extra ‘opbergruimte’ creëren. Je bergt de spullen dan niet echt op, maar stalt ze uit. 

In een grotere kinderkamer heb je veel meer mogelijkheden om opbergruimte te creëren. Wat erg leuk is maar waar wel wat tijd in gaat zitten: een podium. Maak een soort klein podium (een verhoging) met opbergruimte eronder. Boven op het podium is dan plek om een speelruimte of leeshoekje te creëren. En daarnaast heb je een podium! Hoe gaaf is dat? Microfoon erbij en het optreden kan beginnen.
 

Tip #5. Creëer een speel- of leeshoekje

Een speel- of leeshoekje in een kinderkamer is bijna onmisbaar. De slaapkamer is dé plek waar je kindje zich veilig voelt, waar alle eigen spulletjes staan en waar je kind zich even af kan zonderen. Met een eigen speel- of leeshoekje creëer je echt een plekje voor je kind. Je kunt dit op verschillende manieren creëren. Wij geven je hieronder alvast drie tips, maar het kan natuurlijk op veel meer manieren:

 1. Leg een vloerkleed in een hoekje van de kinderkamer neer. Maak het comfortabel door allemaal kussens en knuffels op en om het vloerkleed te leggen. Maak eventueel nog een klamboe of doek aan het plafond vast, waarmee je een soort tentje maakt.   
 2. Leg één of twee zitzakken in de hoek van de kamer. Een leuke grote staande lamp erbij, en de basis voor het hoekje is af. Dan kun je nog uit gaan breiden met bijvoorbeeld een lichtsnoer, kussentjes en een hoektafeltje.
 3. Zet een comfortabele stoel of bank in de hoek van de kamer. Net als bij de zitzakken een leuke grote staande lamp erbij, en het is eigenlijk al af. Wat je er nog meer bij kunt zetten/leggen om het nog comfortabeler te maken zijn bijvoorbeeld kussentjes en een plaid.  
   

Is de kinderkamer erg klein? Creëer dan een speel- of leeshoekje onder een hoogslaper.

Tentje in kinderkamer
Creëer een leuk leeshoekje in een kinderkamer met behulp van een tipi-tent. 
 

Tip #6. Creëer gezelligheid met de juiste vloer én verlichting

De vloer van een kinderkamer kan de complete look veranderen. Een houten vloer creëert warmte, wat erg fijn is in een slaapkamer. Heb je geen zin om de vloer helemaal aan te pakken? Met een leuk vloerkleed creëer je ook al ontzettend veel warmte. En daarnaast kun je er natuurlijk voor zorgen dat dit vloerkleed mooi in het thema van de kamer past.

Naast de vloer creëer je ook met verlichting gezelligheid. En daarnaast is verlichting natuurlijk ook gewoon handig om ook in het donker wat te kunnen zien in de kamer.  Ga voor meerdere lichtbronnen, dus niet enkel een plafondlamp. Denk hierbij aan: een staande lamp bij een zithoekje, een bedlampje, een LED strip en/of een lichtsnoer.

Bekijk onze verlichting:

 

Tip #7. Kies de juiste gordijnen

Vooral in de zomer fijn: verduisterende gordijnen. Gordijnen zijn er in verschillende kleuren en prints. Je kunt ze dus helemaal laten aansluiten op het thema van de kamer. Heb je al veel drukke prints, bijvoorbeeld een behang met print, dan is het slim om voor rustige gordijnen te gaan. Maar zijn de muren enkel in een kleurtje geschilderd of nog wit, dan kun je van de gordijnen de eyecatcher van de kamer maken.
 

Tip #8. Maak een muurschildering

De muren van de slaapkamer kun je natuurlijk in een bepaalde kleur schilderen. Maar als je zin hebt in een groter DIY project, is het ontzettend leuk om een muurschildering te maken. Dit kun je natuurlijk doen in het thema van de kamer. Ben je zelf niet zo creatief maar wil je toch aan de slag gaan? Volg dan eens een Bob Ross tutorial. Eenvoudig te volgen en je hoeft niet super goed te kunnen tekenen of schilderen om toch een mooie muurschildering te creëren. 

Naast een muurschildering kun je ook een muur met krijtverf beschilderen. Vervolgens kan je kind zelf zijn of haar creativiteit de vrije loop laten en de muur met krijt ondertekenen. Niet creatief genoeg of geen tijd om de uitdaging aan te gaan om zelf te schilderen? Behang dan de muren van de kinderkamer of hang één of meerdere posters of schilderijen op. Natuurlijk kun je de muren ook helemaal wit laten, bijvoorbeeld als de rest van de inrichting al erg druk is.

Kinderkamer wandschilderij zon
Een kamer is eenvoudig versierd met een leuke muurschildering en een eyecatcher (zoals bovenstaande giraf-knuffel).
 

Tip #9. Het plafond pimpen

Het is waarschijnlijk niet iets waar je meteen aan denkt, maar ook het plafond kun je pimpen zodat het beter bij het thema van de kamer past. Dit kan op meerdere manieren. We geven je hieronder drie voorbeelden:

 1. Wat vooral er leuk is: de bovenste 20 - 30 cm van de muur schilderen of behangen en de rest van de muur wit laten. Dit is eens wat anders dan de hele muur behangen of schilderen. Muur wit, bovenste strook behang met een leuke print en het plafond in een gave kleur schilderen.
 2. Je kunt ook een complete plafondschildering maken. Veel werk, maar het eindresultaat is prachtig.
 3. Of ga voor een bijzondere plafondlamp, waarmee het de eyecatcher van de kamer is.
   

Tip #10. Foto’s maken alles gezelliger

Een van de eenvoudigste dingen om een kinderkamer in één klap een stuk gezelliger te maken: foto’s. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Print een leuke foto af op canvas, zet fotolijstjes neer of maak een eigen creatie aan de muur met uitgeprinte foto’s. Daarnaast geef je de kamer hiermee een persoonlijke touch. 

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze spullen voor de kinderkamer

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm