Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Broodtrommel kopen: waar let je op?

Ben jij op zoek naar een broodtrommel voor jezelf of voor je kind(eren), dan zul je merken dat er ontzettend veel soorten broodtrommels zijn. Maar waar kun je allemaal op letten bij het kopen van een broodtrommel? Je leest het op deze pagina. Na het lezen van de informatie op deze pagina zul jij een weloverwogen keuze kunnen maken in de aanschaf van een broodtrommel, waar jij (of je kinderen) jarenlang plezier van zullen hebben!

Snel naar:

 

Waarom een broodtrommel gebruiken?

Een broodtrommel gebruik je om brood, en andere lekkernijen, in te bewaren en mee te nemen. In een broodtrommel houdt je boterhammen, en ook het beleg, lekker vers! Maar daarnaast is het ook nog eens een milieubewuste manier van je lunch meenemen. In plaats van steeds een nieuw plastic zakje gebruiken, hergebruik je de broodtrommel gewoon elke dag! Vers brood dus én minder gebruik van plastic. Daarnaast kun je in een broodtrommel nog meer dingen meenemen, die je anders los in je tas zou moeten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stukjes groente, fruit en/of een ei.

Meisje met broodtrommel tijdens lunchHet hebben van een eigen broodtrommel is praktisch, goed voor het milieu én ontzettend leuk!

En daarnaast vinden kinderen een eigen broodtrommel gewoon erg leuk! Laat je kind(eren) zelf een broodtrommel uitkiezen, zodat ze echt een trommeltje hebben wat aan hun wensen voldoet. Tip: geef je kind(eren) bijvoorbeeld vijf keuzes, zo worden ze niet overweldigd met honderden verschillende producten om uit te kiezen én kun jij van tevoren alvast broodtrommels uitkiezen die in ieder geval ook aan jouw persoonlijke wensen voldoen. 

 • Houd er wel rekening mee dat in de zomer, als het echt warm buiten is, dingen sneller bederven (ja, ook in een broodtrommel). Geef tijdens die hete dagen in ieder geval geen vleeswaren mee die snel bederven, zoals rosbief, fricandeau of filet americain. Ga dan gewoon voor een boterham met kaas, chocoladepasta, pindakaas, zuivelspread of iets anders wat niet snel bederft.
   

Broodtrommel vullen: ideeën en tips

Zoals hierboven al gezegd is kun je van alles meenemen in je broodtrommel. Wil je jouw kind(eren) veel verschillende dingen meegeven in één broodtrommel? Dan is een broodtrommel met aparte vakjes ideaal! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor een kleine pauze en voor de lunchpauze een bakje/broodtrommeltje mee te geven.

In het bakje voor de kleine pauze doe je bijvoorbeeld:

 • Stukjes fruit of een fruitspiesje.
 • Dadels of gedroogde abrikozen.
 • Bakje met gesneden paprika, wortel en bleekselederij (in frietjes) met eventueel een dipje.
 • Cherrytomaatjes.
 • Een klein bruin bolletje met beleg of mueslibolletje.

In de broodtrommel voor de lunch doe je bijvoorbeeld:

 • Natuurlijk kun je gewoon kiezen voor enkele boterhammen met beleg.
 • Een boterham met banaan. Rol de boterham een beetje plat met een deegroller, doe de banaan er heel tussen en rol het geheel op. Snij het vervolgens in stukjes. Tip: extra lekker met een beetje pindakaas, honing of ahornsiroop.
 • Een boterham met ei en geraspte worteltjes.
 • Een puzzel boterham. Doe beleg tussen twee boterhammen en snijdt er vervolgens met een scherp mes 4 puzzelstukjes uit. 
 • Een bagel, die je belegt alsof het gewoon een boterham is.
 • Een gekookt ei. Los of belegd op brood in combinatie met bijvoorbeeld zalm, bacon of avocado.
 • Een stukje bananenbrood.
   

In een broodtrommel met aparte vakjes kun je deze dingen allemaal bij elkaar meenemen. De dingen die je anders in een apart bakje voor de kleine pauze mee zou geven, kun je dan gewoon in een apart vakje van de broodtrommel doen. Of je gaat voor een los bakje of een broodtrommel met aparte vakjes, hangt puur af van je eigen persoonlijke voorkeuren en wat jij het handigst vindt! Wat je ook altijd nog kunt doen is een speciale banaan- of appel opbergbox aanschaffen. Handig, maar zo'n fruitbox wel alleen maar te gebruiken voor één specifiek soort fruit.

Vier verschillende school lunches
De schoollunch kan veel meer zijn dan enkel wat boterhammen. Breng variatie aan met groente, fruit, noten en meer!
 

Vanaf welke leeftijd zelf broodtrommel vullen?

In principe kan een kind, vanaf het moment dat hij/zij het zelf aangeeft, zijn/haar eigen broodtrommel gaan vullen. Let natuurlijk altijd op met scherpe messen! Leer je kind(eren) hoe ze voorzichtig kunnen snijden, zonder dat ze in hun vingers snijden. En laat ze steeds meer zelf doen. In het begin leg je alles nog klaar en help je overal mee, worden je kinderen ouder dan kunnen ze na een tijdje alles zelf doen. Het kan natuurlijk zijn dat er simpelweg in de ochtend te weinig tijd is om je kind(eren) zelf zijn/haar broodtrommel te laten vullen. Ze zullen hier namelijk, vooral in het begin, lang mee bezig zijn. Oefen dan gewoon eerst in de weekenden met het zelf smeren van brood en maken van keuzes voor wat ze willen eten. Als ze er actief mee bezig zijn, zal het vanzelf steeds beter en sneller gaan.

Zelf eten kiezen

Wil je kindje zelf bepalen wat hij/zij eet? Geen probleem. Maar om ervoor te zorgen dat er niet alleen maar lekker, minder voedzaam eten mee naar school gaat, is het slim om van te voren een lijstje te maken met dingen waar je kind uit mag kiezen. Maak een lijstje met vaste categorieën zoals groente, fruit, beleg en wat extraatjes met diverse keuzemogelijkheden. Laat je kind dan vervolgens uit elke categorie iets kiezen wat hij/zij wil eten. Zo leert je kind zelf keuzes te maken, maar geef je hem/haar niet de volledige vrijheid om zomaar alles te kiezen wat hij/zij wil. 

 • Let wel op dat vooral jonge kinderen geen (half) rauwe vleeswaren op hun brood doen. Denk bijvoorbeeld aan rauwe ham of filet americain. Deze producten kunnen ziektekiemen en parasieten bevatten. Hier kunnen jonge kinderen, maar ook oudere mensen en zwangere vrouwen, behoorlijk ziek van worden. Wacht hier in ieder geval mee tot je kinderen minimaal een jaar of 6 zijn.
   

Waar kun je op letten bij het kopen van een broodtrommel?

Als je een broodtrommel wilt gaan kopen, zul je vooral letten op het design van de broodtrommel. Je wilt hem natuurlijk vooral gewoon leuk vinden. Toch zijn er nog wel wat andere punten waar je rekening mee kunt houden, zoals de afmetingen om maar iets te noemen. En wat eigenlijk gewoon het allerbelangrijkst is: hij moet lang meegaan! Anders kun je namelijk net zo goed gewoon plastic zakjes of aluminiumfolie gebruiken om je brood in mee te nemen. Een broodtrommel moet eigenlijk jarenlang meegaan. Dan pas krijg je echt het gevoel dat je een keuze hebt gemaakt die beter is voor het milieu dan herbruikbare plastic zakjes gebruiken. Als jij elke paar weken/maanden je broodtrommel moet vervangen, is het idee van een duurzaam alternatief er niet echt meer. Naast dat de broodtrommel stevig en duurzaam moet zijn, kun je letten op het design, de afmetingen, de prijs en hoe je hem kunt reinigen. We bespreken deze punten hieronder:

Design

Een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk naar gaat kijken: het design. Wil je een rustige kleur of print of ga je voor een vrolijke of drukke print? Je hebt verschillende keuzes. Denk van tevoren even na over wat je precies wilt. De materialen bepalen in veel gevallen ook hoe de broodtrommel eruit ziet. Ga bijvoorbeeld voor een kleurrijke plastic broodtrommel, stoere rvs broodtrommel of een ontzettend stijlvolle bamboe broodtrommel voor je kind (of jezelf). Kortom, of je nu op zoek bent naar een echte broodtrommel voor een meisje of jongen, of geen voorkeur hebt en gewoon een leuke broodtrommel zoekt, de keuzes zijn ontzettend uitgebreid en er zit altijd wel een trommel tussen die aan jouw wensen voldoet!

Afmetingen

Wat daarnaast een van de belangrijkste dingen is om rekening mee te houden is de grootte van de broodtrommel. Ga je voor een kleine, middelgrote, grote of extra grote trommel? Hij moet namelijk wel genoeg ruimte bieden voor al je boterhammen en lekkernijen! De grootte hangt dus vooral af van of je kind een grote eter is of niet. Je kunt er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om een apart bakje voor je tussendoortjes aanschaft. En wat dacht je van een broodtrommel met vakjes? Superhandig om alle verschillende dingen die je mee wilt nemen ook echt apart mee te kunnen nemen. Er zijn dus veel dingen waar je rekening mee kunt houden. Bedenk van tevoren even wat voor soort broodtrommel je wilt, een grote of kleine, een broodtrommel met aparte vakjes, etc. In onderstaande tabel zie je een globaal overzichtje van afmetingen van broodtrommels en hoeveel boterhammen erin kunnen:

Boterhammen Inhoud Globale afmeting (lxbxh)
4 750 ml - 1 liter 18 cm x 12 cm x 6 cm
8 1,5 liter 25 cm x 17 cm x 6 cm
12 2,0 liter 26 cm x 17 cm x 8 cm

Bovenstaande tabel geeft een idee hoe groot een broodtrommel ongeveer moet zijn voor het aantal boterhammen dat je mee wilt nemen. In een trommel die kleiner is dan 750 ml kun je mogelijk wel 4 boterhammen meenemen, maar wil je zeker weten dat het past ga dan voor een inhoud van minimaal 750 ml. Wil je 6 boterhammen meenemen? Dan ga je qua inhoud tussen 1 en 1,5 liter zitten óf je gaat gewoon voor een trommel die geschikt is voor 8 boterhammen. Onze tip: beter iets te groot dan nét te klein.

Prijs

De prijs kan een ontzettend belangrijke factor zijn in de aanschaf van een broodtrommel. Maakt het je niet uit hoe duur de trommel is, dan kun je natuurlijk altijd een trommel die helemaal naar wens is uitkiezen. Wil je niet te veel uitgeven? Dan kan het zijn dat je een broodtrommel uit moet kiezen die niet helemaal perfect is. De goedkoopste broodtrommels zijn enkele euro’s, maar je kunt natuurlijk ook voor een duurdere broodtrommel van enkele tientallen euro’s gaan. De goedkopere broodtrommels zijn over het algemeen allemaal van plastic gemaakt, wil je wat meer geld aan een broodtrommel uitgeven dan kun je ook gaan voor eentje die gemaakt is van bijvoorbeeld metaal of bamboe. Daarnaast is het goed om te bedenken dat een duurdere broodtrommel vaak toch van wat betere kwaliteit is (wat niet wegneemt dat er ook prima broodtrommels te vinden zijn voor ontzettend voordelige prijzen).

Tip: bepaal eerst een prijs en ga dan zoeken naar een broodtrommel, zo voorkom je teleurstellingen als je leuke trommels tegenkomt die boven je budget zitten.

Reiniging

Een ander punt om rekening mee te houden, waar je misschien in eerste instantie niet echt aan denkt, is de manier waarop je een broodtrommel kunt reinigen. Niet alle broodtrommels kunnen namelijk in de vaatwasser. Dit staat gelukkig meestal wel aangegeven op de broodtrommel. En de broodtrommels die in de vaatwasser kunnen, kunnen niet altijd tegen temperaturen hoger dan 40 graden. Bedenk dus voordat je een broodtrommel aanschaf even of je per se wilt dat hij in de vaatwasser kan. Wel zo handig als jij geen zin hebt om elke dag met de hand de broodtrommel schoon te maken.
 

Welke merken broodtrommels zijn er?

Broodtrommels zijn er van allerlei verschillende merken. Natuurlijk kun je ook gaan voor een merkloze variant, maar met een goed merk weet je zeker dat je broodtrommel jarenlang meegaat. Welke merken vind je zoal in onze shop:

Rosti Mepal

Broodtrommels van Broodtrommels van Rosti Mepal zijn ontzettend duurzaam. De broodtrommels sluiten altijd goed af, waardoor je brood gegarandeerd lekker vers blijft. Rosti Mepal heeft broodtrommels in allerlei afmetingen, kleuren en/of met uitneembare bakjes. Daarnaast kunnen de trommels gewoon in de vaatwasser! Ben jij op zoek naar een echte kwaliteits-broodtrommel? Dan kan een Rosti Mepal broodtrommel wel eens perfect voor jou zijn!

Sigg

De Sigg broodtrommels in ons assortiment zijn gemaakt van roestvrij staal, en hebben een uitneembaar siliconen binnen-gedeelte. Klein nadeeltje van roestvrij staal: het kan niet in de vriezer. De sluiting van deze broodtrommel is daarnaast super kindvriendelijk. Wil je een stoere, degelijke broodtrommel? Dan is een Sigg broodtrommel misschien wel iets voor jou!

Chic.Mic

Chic.Mic broodtrommels zijn gemaakt van duurzaam bamboehout, wat een hele andere look geeft dan een plastic of metalen broodtrommel. Het deksel heeft een siliconen rand, waardoor hij goed afsluit. Als jij op zoek bent naar een originele broodtrommel, dan is een Chic.Mic broodtrommel misschien wel wat voor jou!

A Little Love Company

Broodtrommels van A Little Love Company zijn kleurrijk, vrolijk en lief. Het merk verkoopt veel meer dan alleen maar broodtrommels, het is een echt Nederlands lifestyle merk voor kinderen. Met als doel: het dagelijks leven extra lovely te maken. En dat zie je terug in de designs van al hun producten.

ECObrotbox

ECObrotbox is een merk met broodtrommels die volledig vrij zijn van schadelijke stoffen, zodat je brood (en dus ook je gezondheid) niet wordt aangetast. Daarnaast zijn de trommels gemaakt van roestvrijstaal en kunnen ze gewoon in de vaatwasser. Ze zijn alleen niet 100% lekvrij. Dit geeft natuurlijk niet als je er gewoon een simpele boterham in meeneemt, maar toch een puntje om rekening mee te houden.

We hebben nog veel meer broodtrommels van andere merken in onze shop, de merken die hierboven genoemd zijn is slechts een selectie van ons uitgebreide assortiment. Wil je ons complete assortiment broodtrommels zien? Kijk dan hier.


Hoe maak je een broodtrommel schoon?

Een broodtrommel moet je goed schoonmaken. Doe je dit niet, dan wordt het een bron van bacteriën. Even snel de kruimels uit de broodtrommel schudden is dus niet voldoende. Natuurlijk kun je dit een keertje doen als je echt geen tijd hebt om de trommel schoon te maken, maar echt schoon wordt het er niet van. Doe je broodtrommels dus regelmatig, het liefst zelf elke avond, in de vaatwasser of was hem af met heet water en een sopje. Zo voorkom je dat jij of je kind(eren) onnodig ziek worden van een vieze broodtrommel. Omdat je een broodtrommel het beste elke dag schoonmaakt, is het dus aan te raden om van tevoren te bekijken of de trommel in de vaatwasser kan. Tenzij je het natuurlijk niet erg vindt om elke dag even snel met heet water en wat afwasmiddel de broodtrommel schoon te maken.   

En waar berg je hem op?

Je kunt een broodtrommel, in de vakantie of het weekend, eenvoudig overal opbergen. Je kunt de trommel natuurlijk gewoon op je aanrecht laten staan, maar kunt ze ook in een keukenkastje bewaren zodat ze niet in het zicht staan. Dit hangt allemaal puur af van je persoonlijke voorkeuren. Wat je alleen niet moet doen is een broodtrommel ‘vies’ opbergen. Zorg ervoor je je de trommel in ieder geval elke vrijdag en voor elke vakantie goed schoonmaakt (het beste is en blijft om hem elke dag in de vaatwasser te zetten).

 • Heb je meerdere bakjes, bijvoorbeeld een broodtrommel en een apart bakje voor tussendoortjes? Dan is het ontzettend fijn als deze bakjes in elkaar passen zodat het minder ruimte in beslag neemt. Wil je dat de bakjes in elkaar passen, let dan goed op de afmetingen van elk bakje.
   

Alles op een rijtje over broodtrommels

Je hebt op deze pagina van alles gelezen over broodtrommels. Hopelijk helpt de informatie je bij het maken van een keuze voor een broodtrommel. We vatten de belangrijkste punten nog even voor je samen:

 • Met een broodtrommel houd je jouw lunch lang vers!
 • Vanaf wanneer eigen brood smeren? Dit kan eigenlijk al heel snel, maar kijk gewoon wat voor jouw tijdsplanning én voor jouw kind(eren) het beste uitkomt.
 • Dingen om op te letten bij de aanschaf van een broodtrommel zijn: design, afmetingen, prijs en reiniging.
 • Maak een broodtrommel elke dag goed schoon. Even de kruimels uit een broodtrommel schudden is eigenlijk niet voldoende.
   

Heb je toch nog vragen of wil je advies over broodtrommels in het algemeen of bepaalde types/merken broodtrommels? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En zoek je nog andere schoolartikelen? Lees dan ons artikel over schoolspullen eens door welke spulletjes er niet in jouw tas mogen ontbreken!
 

Bekijk al onze broodtrommels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm