Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Alles over leren lezen

Met een goed boek is een middagje binnen zitten helemaal nog niet zo slecht! Lekker wegdromen in een verhaal en de tijd helemaal vergeten. Lezen is voor veel volwassenen vanzelfsprekend; je kunt je eigenlijk al niet meer herinneren dat je ooit niet hebt kunnen lezen. Op deze pagina lees jij alles over hoe je jouw kind kunt helpen bij het leren lezen! Van voorlezen en leesniveaus tot leesproblemen en educatieve spellen die helpen bij het leren lezen: alles komt aan bod!

Snel naar:

 

Waarom is leren lezen belangrijk voor je?

Je hoort het vast vaker: lezen is goed voor je. Maar waarom is lezen eigenlijk goed voor je? Door te lezen train je je hersenen, net zoals je jouw lichaam traint als je gaat sporten. Bij leren lezen moeten visuele informatie en taal-informatie (zoals klanken) met elkaar worden verbonden, waardoor er nieuwe verbindingen in je hersenen ontstaan. Lezen heeft ontzettend veel voordelen. Het is goed voor de verbeeldingskracht, inlevingsvermogen, je leert er beter door te concentreren én luisteren, het bevordert de taalontwikkeling en het is gewoon erg leuk.

Daarnaast is laaggeletterdheid, oftewel het niet of niet goed kunnen lezen en schrijven, gerelateerd aan verschillende problemen zoals werkeloosheid en een zwakkere gezondheid. Als je kunt lezen kun je namelijk dingen leren, doorstuderen en solliciteren op jouw droombaan! Door de voordelen die lezen heeft en de nadelen die het niet kunnen lezen heeft, is het ontzettend belangrijk dat kinderen al van jongs af aan goed leren lezen. Lees ook zeker ons artikel over de redenen waarom kinderboeken belangrijk zijn eens door voor meer informatie.
 

Voorlezen

De eerste aanraking van je kind met boeken en lezen begint vaak met voorlezen. Je kunt hier al heel vroeg mee beginnen, zelfs wanneer je kind nog een baby is. Met voorlezen prikkel je verbeeldingskracht en fantasie. Een boek kan er echt voor zorgen dat je kind wordt meegesleurd naar een andere wereld. En met leuke stemmetjes en geluidseffecten is de fantasiewereld helemaal af! Hele jonge kinderen snappen misschien de woorden nog niet, maar ze leren wel al over hoe ze moeten communiceren en over de kleuren en patronen op een pagina.

Voorleesboeken zijn er in vele soorten en maten. Van een kort en simpel boek tot een uitgebreid sprookjesboek met superveel verschillende verhaaltjes. Ben jij op zoek naar een leuk voorleesboek omdat jij wil beginnen met voorlezen of een nieuw boek zoekt? Kijk dan eens in ons assortiment voorleesboeken.

Vader leest voor aan baby
Vader die zijn kind (<1 jaar oud) voorleest 


Leren lezen

Lezen komt niet natuurlijk, oftewel: je moet het echt leren. Het is dus anders dan leren praten, wat wel op een natuurlijke manier gebeurt. Leren lezen gaat voor elk kind op een ander tempo. Kinderen beginnen op de basisschool vanaf groep 3 met leren lezen, in veel gevallen met de methode ‘veilig leren lezen’. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om je kind voor groep 3 al voor te bereiden op het leren lezen. Tijdens het voorlezen kun je jouw kind mee laten lezen, woorden laten uitspreken, woorden aanwijzen en vertellen wat er staat, en nog veel meer. Het kost tijd om alle letters van het alfabet te leren, simpele of moeilijke woorden te leren, complete zinnen te begrijpen en het hele verhaal te snappen. Help je kind als het echt nodig is maar verbeter niet te snel. Heb vooral geduld en probeer het lezen zo leuk mogelijk te maken!

Sommige kinderen vinden lezen niet leuk, in veel gevallen omdat ze het (te) moeilijk vinden. Manieren om ze toch aan het lezen te krijgen:

 • Lees elke dag even samen en neem hier echt de tijd voor. Eén-op-één tijd met je kind kan nooit kwaad.
 • Laat je kind(eren) zelf de boeken uitkiezen. Lezen over dingen die je echt interesseren is nu eenmaal leuker dan over iets wat je minder interesseert. Zorg ervoor dat de boeken die uitgekozen worden van het juiste niveau zijn.
 • Blijf zelf voorlezen. Ook al kunnen je kinderen al best goed leren, ze leren altijd nog van bijvoorbeeld je uitspraak en intonatie.
 • Wacht niet met leren lezen tot ’s avonds. Wil je jouw kind helpen met leren lezen dan kun je dit het beste doen op een tijdstip wanneer je kind nog niet moe is. Voorlezen is ’s avonds geen probleem, het helpt je kind om te ontspannen.
 • Leren schrijven helpt vaak bij het leren lezen. Je kunt dus ook schrijfoefeningen doen met je kinderen, waardoor ze vervolgens de letters en woorden beter gaan begrijpen en beter leren lezen.
 • Denk ook aan luisterboeken. Zo wordt een verhaal visueel én auditief gepresenteerd.
   

Welke leesniveaus zijn er?

In Nederland wordt het leesniveau op de basisschool uitgedrukt in AVI-niveaus. Dit niveau heeft te maken met technisch lezen, oftewel of een kind de woorden in een tekst goed leest. In groep 3 ligt de focus sterk op dit technisch lezen, vervolgens komt ook begrijpend lezen erbij. Er zijn in totaal twaalf AVI-niveaus. Over het algemeen gaat een kind twee niveaus per jaar omhoog. Staat er op een AVI-boek M3? Het kind dat dit boek leest zit op het niveau van het midden van jaar 3. En staat er E3, dan betekent dat een leesniveau van het einde van groep 3. De verschillende AVI-niveaus worden ook nog aangegeven met kleuren.


In deze tabel zie je een algemeen overzicht van AVI-niveau, (basisschool) groep en kleur:

 Groep  Leesniveau  Kleur  

 Voor groep 3

 Start (AVI S)  Geel    

 Groep 3

 AVI 1 - 3  Oranje / rood    

 Groep 4

 AVI 3 - 6  Donkerrood / roze    

 Groep 5

 AVI 5 - 8  Paars / donkerblauw    

 Groep 6

 AVI 7 - 9   Middenblauw / lichtblauw    

 Groep 7

 AVI 8 - 9+  Donkergroen / middengroen    

 Groep 8

 AVI 9+  Lichtgroen  

Daarnaast vind je in de bibliotheek vaak A, B, en C boeken. A boeken zijn over het algemeen voor kinderen tot een jaar of 9 (groep 5), B boeken voor kinderen van 9 tot 13 jaar (groep 5 tot 8) en C boeken voor kinderen die het hoogste niveau hebben behaald. In het assortiment van Internet-Bookshop vind je ontzettend veel boeken voor kinderen van alle leeftijden. Ben jij op zoek naar een boek wat perfect aansluit op het leesniveau van jouw kind? Neem dan een kijkje bij onze AVI leesboeken waarmee jouw kindje sneller leert lezen. 

Kindje met een leesboekLaat kinderen vooral zelf een boek uitkiezen om het leuk te houden.

Begrijpend lezen

Naast technisch lezen is er ook begrijpend lezen. Dit geeft aan hoe goed een kind de tekst die hij/zij leest begrijpt. Het is dus mogelijk dat je kind goed technisch kan lezen maar niet goed is in begrijpend lezen. Om te bepalen wat een goed leesboek is voor je kind is het niveau van begrijpend lezen dus ook van belang. Het begrijpend leesniveau wordt bepaald met een CLIB systeem van acht levels. Zit je kind op een leesniveau van CLIB-6 dan zit hij/zij op de gemiddelde begrijpend-leesvaardigheid van een kind uit groep 6.

Bij begrijpend lezen spelen verschillende achtergrondprocessen een rol, waaronder visualisatie, voorkennis, vragen stellen en voorspellen. Als je een of meerdere van deze processen niet goed gebruikt ben je niet goed met je hoofd bij het lezen en weet je aan het einde van de pagina niet wat je gelezen hebt. Hoe kun je beter worden in begrijpend lezen? Denk aan de volgende punten:

 • Doe een koptelefoon op of oordopjes in. Geluid kan namelijk een storende factor zijn.
 • Begrijpend lezen kun je oefenen door hardop denkend te lezen.
 • Maak notities op een leuk memoblokje. Schrijf elke pagina of om de aantal pagina’s beknopt op wat je gelezen hebt.
 • En een van de belangrijkste dingen: herhalen, herhalen, herhalen.
   

Leesniveaus bepalen

Basisscholen bepalen het technische- en begrijpend leesniveau van een kind met behulp van testen op enkele vaste momenten in een jaar. Technische leesvaardigheid wordt bepaald door te meten hoe snel een kind leest, waarvoor een AVI-toetskaart wordt gebruikt. Begrijpend lezen wordt getest met begrijpend lezen toetsen. Zo’n toets zal in groep 6 minder moeilijk zijn dan in groep 8. Hoe wordt dan het niveau bepaald? Als je kind in groep 6 geen voldoende voor de toets haalt, is het begrijpend-leesniveau wat lager dan gemiddeld. Als een kind in groep 6 een heel hoog punt haalt is het begrijpend-leesniveau wat hoger dan gemiddeld.

Op kinderboeken staat het AVI en CLIB niveau aangegeven. Uitgevers vragen aan Cito om het level van hun boeken te bepalen. Vervolgens mogen uitgevers het AVI-niveau op hun boeken vermelden met een speciaal logo, waarbij vaak ook het CLIB-niveau vermeld wordt. Je leest het niveau van een boek op de rug (of achterkant) van een boek. Je hoeft je niet helemaal vast te houden aan het niveau van een boek, iets moeilijker kan een goede uitdaging zijn en iets makkelijker kan simpelweg een heel interessant boek zijn. Let vooral op de interesses van je kind.


Leesproblemen

Ook al proberen kinderen het nog zo hard, sommige kinderen blijven problemen ondervinden met lezen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. In sommige gevallen is een kind gewoon een stuk trager dan gemiddeld. Blijft je kind zijn best doen en veel lezen, dan zal hij/zij uiteindelijk toch een goed leesniveau halen. Soms is het enkel het begrijpend lezen wat een probleem vormt. Hier kun je ook aan werken door te blijven herhalen en oefenen, en door hardop denkend te lezen. Maar er zijn ook kinderen die problemen blijven ondervinden. Mogelijk hebben ze dan last van dyslexie, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je kind een taalachterstand heeft doordat hij/zij (jullie) een andere moedertaal heeft.

 • Iets wat erg goed helpt bij kinderen met dyslexie of een taalachterstand: luisterboeken! Zo kun je meelezen én luisteren naar hoe de woorden uitgesproken worden.
 • En denk ook aan educatieve boeken die jouw kind helpen om spelenderwijs beter te leren lezen en schrijven.

Dyslexie

Dyslexie is een stoornis in het technisch lezen. Mensen met dyslexie hebben over het algemeen problemen met de snelheid van het lezen en het vloeiend lezen. Dyslexie wordt in bepaalde mate genetisch bepaald. Als een ouder dyslexie heeft, heeft een kind meer kans het ook te hebben dan bij ouders die geen van beide dyslexie hebben. Meestal wordt de diagnose dyslexie al in groep 3 of 4 gesteld. Er is echter geen strakke grens om te bepalen of een kind wel of geen dyslexie heeft, het is meer een spectrum (oftewel: je hebt er meer of minder last van). Bij het vaststellen van de diagnose moet ook uitgesloten worden dat bijvoorbeeld slecht onderwijs de oorzaak van de lees- en spellingsproblemen is. Soms wordt een kind onterechte als ‘dyslectisch’ bestempeld, terwijl eigenlijk de scholen, leerkrachten en/of ouders de oorzaak zijn van de lees- en spellingsproblemen.


Taalachterstand

Als ouders uit een land komt waar Nederland niet de moedertaal is, is het aannemelijk dat hun kind(eren) een taalachterstand heeft. De kinderen moeten dan veel moeite moeten doen om de achterstand in te halen, en soms zal deze achterstand niet ingehaald worden. Want niet alleen de kinderen hebben dan een taalachterstand, de ouders ook. En deze ouders kunnen hun kinderen niet goed voorlezen en helpen met huiswerk. Kinderen met een taalachterstand kunnen de achterstand in de meeste gevallen wel inhalen, als scholen maar genoeg aandacht geven aan het leren lezen.


5 tips om beter te leren lezen

 1. Laat kinderen al vanaf een jonge leeftijd zelf boeken uitkiezen.
 2. Met een luisterboek kan je kind meelezen en tegelijkertijd luisteren naar hoe de woorden klinken.
 3. Praat over het boek. Laat je kind uitleggen wat hij/zij heeft gelezen.
 4. Schrijf op een post-it de belangrijkste dingen die je hebt gelezen wanneer je een boek weg wil leggen. Lees deze notities weer door als je weer verder gaat in het boek.
 5. Maak van lezen een spel:
  - Gooi met een dobbelsteen en bepaal zo wie er gaat lezen.
  - Ga wat bakken en laat je kind het recept voorlezen.
  - Kijk series/films op televisie met ondertiteling aan (en misschien ook het geluid uit), zo zal je kind meelezen met wat hij/zij ziet op tv.
  - Maak een beloningskaart. Laat kinderen bijvoorbeeld stickers uitkiezen en ergens op plakken als ze 15 minuten hebben gelezen of als ze een hoofdstuk/boek uit hebben.
  - Schaf spellen aan waarmee je jouw kind kunt helpen om te leren lezen.
   

Bekijk ons woorden & letters speelgoed
 

Leuke/leerzame boeken om te lezen

Probeer ervoor te zorgen dat je kind lezen met plezier associeert. Op die manier gaan ze vaker lezen én worden ze er dus beter in. Stimuleer je kind(eren) ook om zoveel mogelijk soorten teksten en genres te lezen. Zo blijft er uitdaging in het lezen en wordt je kind er steeds beter in.

Genres

Er zijn ontzettend veel genres waar je uit kunt kiezen, de ene populairder dan de andere. Wat je je vooral af moet vragen is: welk genre vind mijn kind leuk? Laat je kind altijd zelf een boek uitkiezen, tenzij je al weet welk genre hij/zij het liefste leest.

Niet alle boeken zijn onder één genre in te delen. Deze vind je in een (online) bibliotheek vaak onder de noemer ‘algemene verhalen’ of onderverdeeld in een van de genres waartoe het behoort. Als je kind veel leest zul je er snel achter komen welke genres hij/zij het leukst vind (meestal meer dan één genre). En vervolgens koop jij nooit meer een boek wat je kind niet leuk vindt!

In de bibliotheek kom je onderstaande genres tegen bij de kinderboeken:

Genres Voorbeelden:
Avontuur Ridder Rik
Detective Darknet (12+)
Dieren Vrolijke ponyverhalen
Griezelverhaal Nachtwacht: ad inferos
Historisch verhaal Ooggetuigen - Het oude Griekenland
Humor Ken jij die mop al?
Oorlog & verzet Oorlog van Inez (12+)
Psychologisch verhaal Het laatste dat ze deed (12+)
School Klas 13 wint de loterij
Sociaal / politiek verhaal De missie Mali (12+)
Spanning Spannende dinoverhalen
Sport De verdwenen voetballen
Sprookje / fantasie Vaiana
Vriendschap & verliefd Brugklas: de tijd van m'n leven

Grenzen verleggen; andere talen

Als je kind goed kan lezen kun je met andere talen beginnen. In principe zul je als eerste (of meest voor de hand liggende) met Engels beginnen, maar ook boeken in andere talen zoals Frans en Duits kunnen ontzettend leuk en een echte uitdaging zijn! Voordat je echte leesboeken gaat lezen is het slim om met woorden en zinnetjes te gaan oefenen. Wanneer je namelijk in groep 3 op school begint te lezen ken je al veel Nederlandse woorden en ben je in staat (redelijk) goede zinnen te maken. Bij een andere taal begin je met helemaal geen kennis. Daarom begin je dus met het leren van woordjes en zinnetjes.

Bekijk onze talen-boeken


Alles op een rijtje

Je hebt op deze pagina van alles kunnen lezen over ‘leren lezen’. Hopelijk helpt de informatie op de pagina jou en geeft het je handvaten om je kind te helpen met het leren lezen. Ook vind je veel leuke voorbeelden en boeken die kunnen helpen bij het leren lezen. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

 • Voordelen lezen: goed voor onder andere verbeeldingskracht, inlevingsvermogen, concentratie, taalontwikkeling, en meer.  
 • Leesniveau: AVI-niveaus (technisch lezen) en CLIB systeem (begrijpend lezen).
 • Leesproblemen: dyslexie of een taalachterstand.
 • Enkele ‘leren lezen’ tips:
  1. Zelf blijven voorlezen
  2. Kinderen hun eigen boeken uit laten kiezen
  3. Luisterboek? Meelezen en naar de klanken van de woorden luisteren
  4. Praat met je kind over het boek
  5. Maak van lezen een spel
   

Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek leesboek? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze kinderboeken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm