Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Alles over knutselen

Kinderen leren al op hele jonge leeftijd knutselen. Het is dé perfecte manier om vaardigheden te trainen, creatief bezig te zijn en ontzettend veel plezier te hebben. Op deze pagina lees jij alles over knutselen. Waarom het goed is, veiligheidstips en knutselideeën: het komt allemaal aan bod! En wat doe je met al je knutselwerken als het af is? Je leest het op deze pagina!

Snel naar:

 

Wat is knutselen?

Knutselen is een activiteit waarbij decoratieve werkjes gemaakt worden met behulp van verschillende materialen. Kinderen kunnen in het begin vrij abstract zijn, maar naarmate de knutselvaardigheden van kinderen verbeteren worden ook de knutselwerken verfijnder. Bij knutselvaardigheden kun je denken aan: kleuren, knippen, plakken, vouwen, stempelen en meer. En hoe verbeteren de knutselvaardigheden van kinderen? Gewoon door kinderen te laten experimenteren en creatief hun gang te laten gaan.

Peuter die aan het knutselen is
Knutselen is goed voor de ontwikkeling van een kind én daarnaast ook gewoon superleuk!
 

Waarom knutselen?

Knutselen is een superleuke bezigheid voor kinderen om uren zoet mee te zijn. Op school wordt er, vooral in de kleuterklassen, veel geknutseld. Maar ook thuis kunnen kinderen knutselen, daarvoor hoef je echt geen speciale, dure spullen in huis te halen. Elk kind kan thuis knutselen. Knutselen heeft ontzettend veel voordelen, maar toch ook enkele nadelen. Welke dat zijn lees je hieronder:

Voordelen

 • Goed voor de motorische en creatieve ontwikkeling.
 • Het is goed voor het concentratievermogen.
 • Het is goed voor het zelfvertrouwen. Als het lukt om iets te maken voelt het als een overwinning. Als iets niet meteen lukt en kinderen proberen het opnieuw, dan leren ze dat ze niet op moeten geven en ergens beter in worden als ze het vaker proberen.  
 • Je daagt kinderen uit om na te denken over vormen, kleuren, materialen etc. Hoe zit iets in elkaar? Wat moet ik allemaal doen om te maken wat ik in gedachten heb?
 • Het is ontzettend leuk.
 • Door samen te knutselen leert je kind samenwerken en goed te luisteren.

Nadelen

 • Het kan nogal een rommelige bende worden. Maar met de goede voorbereiding valt dit ook allemaal reuze mee!
 • Kinderen kunnen gefrustreerd raken als iets steeds niet lukt. Tip: ga iets anders maken of neem bij lastige punten het werk even over. Maar laat vooral je kinderen zelf experimenteren.
 

Vanaf welke leeftijd knutselen?

Kinderen leren op jonge leeftijd al knutselen. Welke vaardigheden je kind op welke leeftijd heeft kun je indelen in vier fases:

Eerste fase = zien en doen – 2 tot 3,5 jaar

In deze fase leren kinderen begrippen als zacht en hard, dik en dun, groot en klein. Ze maken vooral abstracte knutselwerken waarbij er geëxperimenteerd wordt met deze begrippen.

Tweede fase = zien en weten – 3,5 tot 6 jaar

In deze fase leren kinderen onder andere vormen, figuren en cijfers kennen. Ze gaan echt aan de slag om mooie dingen te proberen te maken. Dit kun je als volgt zien: een kind weet hoe een hond eruit ziet en zal proberen een echte hond te knutselen. In de eerste fase gaat het nog veel meer op fantasie. 

Derde fase = zien en denken – 6 tot 7 jaar

In deze fase wordt de fijne motoriek echt stukken beter. Kinderen leren schrijven en kunnen al steeds beter plannen en bedenken hoe ze iets zullen gaan maken. Als ze iets willen creëren zal dit niet altijd goed lukken, maar je zult er ook al versteld van staan wat er wel allemaal lukt!

Vierde fase = denken – 8 jaar en ouder

In deze fase kunnen kinderen eigenlijk alles creëren. Ze hebben geen concreet materiaal meer nodig. Dit kun je als volgt zien: een kind kan een hond maken van een simpel wit vel papier. Hij/zij knipt de juiste vormen uit, kleurt de delen in om de juiste kleuren te krijgen en bedenkt zelfs om een halsband te maken van een ander materiaal zoals een stuk touw.

 • Natuurlijk is elk kind verschillend. Het ene kind zal een bepaalde vaardigheid wat eerder beheersen dan de het andere kind, en sommige kinderen zullen natuurtalenten zijn terwijl anderen nooit echte kunstenaars worden. Maar dat maakt allemaal helemaal niets uit, zo lang je kind het maar leuk vindt!
   

Meisje en jongen aan het schilderen
De fijne motoriek van kinderen wordt steeds beter. Hierdoor worden de kunstwerken steeds verfijnder/mooier. 


Materialen en voorbereiding

Als je kind(eren) willen gaan knutselen hebben ze ook de juiste materialen nodig. Het is slim als je standaard knutselspullen altijd in huis hebt. Hierbij kun je denken aan:

 • Schrijfwaren (potloden, pennen, stiften, waskrijt, etc.)
 • Verf (en toebehoren)
 • (Kinder)scharen
 • Lijm
 • Papier en karton (in verschillende leuke kleuren)
 • Garen, wol, textiel, vilt en/of andere materialen
 • Een bak vol met prulletjes: kurken, bierdopjes, stickers, kraaltjes, potjes, etc.
   

Dit is slechts een basis. Je kunt je knutselassortiment natuurlijk uitbreiden met allerlei leuke dingen, zoals klei, gips, crêpepapier, hout, chenille draad, stempels, strijkkralen, glitters en meer. Maar met de bovengenoemde basisproducten kun je al ontzettend veel knutselwerken maken. Lees hier ook zeker meer over op onze adviespagina over knutsel ideeën.

Voorbereiden van de knutselplek

Voordat je kind(eren) beginnen te knutselen is het slim om, als je niet zo van rommel en verfvlekken houdt, wat voorbereidingen te treffen aan de knutselplek. Denk hierbij aan dingen als: kranten of een plastic doek op tafel leggen, een mok/beker gevuld met water om kwasten in schoon te maken, een doos waar afvalmateriaal in gedaan wordt en een knutselschort voor je kind(eren).

Bekijk onze knutselmaterialen: 

 

5 veiligheidstips voor als je gaat knutselen

 1. Gebruik materialen die van goede kwaliteit zijn en kindvriendelijke lijm en verf.
 2. Vingerverf moet voldoen aan het Warenwetbesluit Speelgoed. En verwijder het gewoon met water.
 3. Let op met scherpe punten. Ga bij voorkeur voor een kinderschaar.
 4. Let er ook op dat kinderen kleine materialen niet inslikken.
 5. Zorg er dus echt voor dat materialen passen bij de leeftijd van je kind en op een veilige manier worden gebruikt.

 

Eenvoudige knutselideeën

Er zijn echt ontzettend veel mogelijkheden als het om knutselen gaat. Toch kan het voorkomen dat je even niet op ideeën komt. Om je op weg te helpen geven wij je enkele tips:

Knutselen met papier

1. Bloemen maken

Je kunt heel eenvoudig supermooie bloemen maken met slechts een rietje en wat gekleurd papier. Het rietje gebruik je als bloemsteeltje en kun je versieren met groen papier. Vervolgens kies je e en kleur papier uit en knip je reepjes van ongeveer 1 cm breed en 10 cm lang. Als je er ongeveer vijftien heb kun je de bloem gaan maken. Stap 1: knip twee cirkels uit van ongeveer 2 - 3 cm, deze moeten het midden van je bloem worden. Stap 2: lijm één cirkeltje aan de bovenkant van je rietje vast. Stap 3: pak vervolgens een reepje papier en lijm beide uiteindes aan de cirkel vast (zodat er een soort lusje ontstaat). Zo werk je heel het cirkeltje af met al je reepjes papier. Stap 4: ben je klaar dan pak je het tweede cirkeltje en plak je deze precies op de uiteindes van de lusjes die op het andere cirkeltje zitten.

2. Watten-tekening

Vooral in de winter voegt dit echt een superleuk element toe. Maak bijvoorbeeld een pinguïn. Stap 1: het tekenen of maken van de pinguïn in 2D. Stap 2: voeg watten-bolletjes toe bij op alle witte gedeeltes. Stap 3: Plak ogen en een snavel op de watten op de plek waar deze horen te zitten. Je kunt dit ook doen bij bijvoorbeeld een sneeuwpop, kerstman en winter/kerstmuts. 

3. Muizentrapjes maken

Een muizentrapje is een leuke manier van twee stroken papier in elkaar vouwen. Wat heb je ervoor nodig? Twee stroken papier (ongeveer 1 cm breed) en een beetje lijm. Stap 1: maak het uiteinde van één strook vast aan de uiteinde van de andere strook vast met wat lijm. Stap 2: vouw de onderste strook over dit uiteinde heen. Stap 3: vouw nu weer de onderste strook (nu is dit dus de andere strook) over het uiteinde heen. Stap 4: herhaal tot jij vindt dat je muizentrapje klaar is en voeg dat wat lijm toe zodat ook dit uiteinde aan elkaar geplakt is.

 • Ook leuk voor de armen van je wc-rol creatie, of maak er een rups/slang van!

4. Happertjes vouwen

Een happertje, in het Engels een ‘cootie catcher’, is een superleuke manier om papier te vouwen. En nadat je het gevouwen hebt kun je er de toekomst mee gaan voorspellen.

Maar hoe vouw je een happertje?

Stap 1. Pak een vierkant stuk papier en vouw hem horizontaal dubbel en weer terug, en verticaal en weer terug. Dit doe je alleen om vouwlijnen te creëren.
Stap 2. Vouw vervolgens alle vier de hoeken naar het midden toe (precies naar het middelpunt van de vouwlijnen).
Stap 3. Draai je papier om.
Stap 4. Vouw nu weer alle hoeken naar het middelpunt van je vierkantje.
Stap 5. De vouwlijnen nog een keer extra vouwen en je bent klaar. En nu kun je er kleuren en nummers opzetten en er ‘de toekomst’ mee gaan voorspellen.

Knutselen met wc-rollen

Wc-rollen zijn het ideale ‘afvalproduct’ waarmee je de leukste knutselcreaties kunt maken. Je kunt er alle soorten dieren mee maken, waarbij je de rol als lijfje gebruikt en de juiste kleur papier eromheen wikkelt. Daarna: oogjes, vleugeltjes, voelsprieten, pootjes enzovoort. In de winter kun je een leuke sneeuwpop maken. Hiervoor heb je niet meer nodig dan een stift (om een gezicht te tekenen en de knopen) en een reepje papier om een sjaal te creëren die je om het rolletje wikkelt.

wc-rol knutselwerkjes
Wc-rol knutselwerkjes zien er superleuk uit en zijn onzettend makkelijk te maken.

Knutselen met dingen die je buiten kunt vinden

 • Stenen beschilderen. Ga op zoek naar stenen in de tuin of tijdens een wandeltocht, en schilderen maar! De stenen leg je na afloop gewoon terug in je tuin.
 • Met kastanjes knutselen. Verzamel kastanjes en ga aan de slag. Maak bijvoorbeeld een spinnenweb. Stap 1: prik statéprikkers door de kastanje heen (kost wat moeite). Stap 2: bind touw om één satéprikker en weef het om de prikkers, waarbij je het touw telkens 1x om elke prikker draait.  Begin aan de binnenkant, dan kun je als je aan de buitenkant bent het touw afknopen en kun je hem naar wens afknippen (of het overgebleven touw gebruiken om het spinnenweb op te hangen).
 • Knutselen met bladeren. Ga in de tuin op zoek naar bladeren en beschilder ze. Laat het dan drogen en leg de bladeren, als de verf droog is, onder een dikke stapel boeken (of in een oud telefoonboek). Na een tijdje is het blaadje helemaal verdroogd, kun je hem onder de stapel vandaan halen en zul je er extra lang plezier van hebben! Iets anders wat je met bladeren kunt doen als je ze beschilderd hebt is stempelen. Druk het blad, met de verf aan de onderkant natuurlijk, op een wit vel papier. Haal hem vervolgens voorzichtig omhoog en de afdruk verschijnt!

Glazen potten versieren

Glazen potten kunnen een superleuk alternatief zijn voor een theelichtjeshouders. Als ze maar leuk versierd zijn. Ga in huis op zoek naar geschikte potjes en laat je kinderen de potjes, aan de buitenkant, beschilderen.

- Leuk alternatief voor verf: vloeipapier. Je zult dit niet altijd standaard in huis hebben, maar het is in de meeste hobbywinkels in ontzettend veel kleuren verkrijgbaar. Stap 1: scheur het vloeipapier in stukken. Stap 2: doop het papier stuk voor stuk in lijm en plak het op het glas. Stap 3: laat het twee uur drogen en smeer er dan nog een laagje lijm overheen. En creëer een extra leuk effect door er ook stickers of glitter op te plakken.

- Voor oudere kinderen: ga aan de slag met nagellak en de achterkant van een luciferstokje. Doop het stokje in de nagellak en druk voorzichtig een puntje op het glas. En maak vervolgens de mooiste creaties met allerlei verschillende kleuren.   

En altijd leuk:

 • Strijkkralen. Hiermee kun je alles maken wat je maar wilt, zoals je kunt lezen in ons artikel over strijkkralen. Zorg er wel voor dat je het strijken zelf doet.
 • Ecoline blazen. Een druppel ecoline op een vel papier, rietje in je mond en blazen maar.
 • Papier-maché. Benodigdheden: kranten, lijm en water in een bak en een ballon.
 • Tekenen/schilderen, muizentrapjes maken, happertjes vouwen.
   

Bekijk onze knutsel-producten:

 

Wat doe je met de knutselwerken?

Je kent het misschien al wel, en als je kinderen net in de leeftijd komen dat ze beginnen te knutselen kom je er heel snel achter: er komen heel veel kunstwerken die je niet weg mag gooien. Maar wat doe je dan met die ontelbare knutselwerken? Je kunt ze niet allemaal cadeau doen aan opa of oma. Wat echt leuk is, is om een box te maken of kopen en daar de knutselwerken in te doen. Voor elk kind 1 gepersonaliseerde knutsel-box. Zit de box vol? Dan zal er iets uit moeten. Zo leert je kind keuzes te maken en kan hij/zij zelf bepalen welke knutselwerken hij/zij wil bewaren.


Alles op een rijtje over knutselen

Je hebt op deze pagina de belangrijkste informatie gelezen over knutselen. Je weet nu waarom het goed voor kinderen is, hoe je jezelf voor kunt bereiden op een knutselmiddag en hebt enkele knutselideeën gelezen. De hoogste tijd om zelf aan de slag te gaan! Toch vatten we de belangrijkste punten uit dit artikelen nog even voor je samen:

 • Knutselen is onder andere goed voor: motorische, sociale en creatieve ontwikkeling, zelfvertrouwen en concentratievermogen.
 • Kinderen kunnen vaak vanaf hun achtste  alles al maken.
 • Lees ook onze veiligheidstips even terug, knutselen lijkt heel onschuldig maar er kunnen toch wel wat dingen fout gaan als je geen rekening houdt met veiligheid.
 • En wat doe je met knutselwerken die af zijn? Weggeven, gebruiken of opbergen in een gepersonaliseerde doos/box.


Heb je toch nog vragen of wil je advies over knutselen in het algemeen of bepaalde knutselmaterialen? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En schrijf je ook zeker in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van leuke acties op het gebied van knutselmaterialen.


Bekijk hier al onze knutselspullen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm