Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Knutsel ideeën: 9x knutselen met weinig materialen

Knutselen is leuk voor jong én oud. Maar voor sommige knutsel ideeën moet je behoorlijk wat spullen in huis halen. In dit artikel vind je allerlei knutsel ideeën waarvoor je niet meer dan één of twee items nodig hebt. Knutselen met weinig materiaal dus! Natuurlijk kun je uiteindelijk meer spullen gebruiken om je knutselwerk extra te pimpen, maar met één of twee items is het werk ook al af. Eenvoudig, creatief én je hoeft niet eerst met een boodschappenlijst langs de hobbywinkel om alle spullen in huis te halen.
 

Welke knutselspullen heb je nodig om te knutselen?

Voor onderstaande knutsel ideeën heb je, naast één of twee items, enkele basismaterialen nodig. Dit zijn materialen die je waarschijnlijk gewoon thuis hebt liggen, het zijn alledaagse materialen. Ons lijstje met basismaterialen:

Onze knutselmaterialen:


Knutsel ideeën

Hieronder staan verschillende leuke knutsel ideeën, die ingedeeld zijn op het materiaal dat je nog extra nodig hebt naast bovenstaande basismaterialen. Het ene idee is wat ingewikkelder dan het andere, maar over het algemeen is alles prima te maken. De ideeën kun je bijvoorbeeld gebruiken als je gaat knutselen voor een speciale gelegenheids, zoals Sinterklaas, Kerstmis, moederdag of vaderdag. Maar ook voor een gewoon middagje knutselen zijn deze ideeën perfect. Wat kun je allemaal knutselen? Lees hieronder de ideeën:

1. IJsstokjes

Met ijsstokjes kun je van alles knutselen. Het enige nadeel is dat het wel even duurt voordat je een goede hoeveelheid aan stokjes hebt verzameld. Maar met een aantal stokjes kun je ook al leuke dingen maken én je kunt de stokjes eventueel ook gewoon kopen. Een aantal ideeën voor knutselen met ijsstokjes:

 1. Schilder de stokjes in een leuke kleur, lijm ze op elkaar en maak er een leuk vogelhuisje van! Gebruik hiervoor een verf die goed tegen water en andere weersinvloeden kan, dan blijft het huisje het langste mooi. Dit is een tip voor wat oudere kinderen of volwassenen, of zorg ervoor dat je gewoon overal mee helpt als je kinderen een vogelhuisje met ijsstokjes willen maken. Op onderstaande afbeelding zie je hoe je een huisje van ijsstokjes maakt.
 2. Fotolijstje. Gewoon de stokjes leuk versieren en in een vierkantje aan elkaar vast lijmen. Simpel, maar toch een leuke manier om ijsstokjes een tweede leven te geven.
 3. Met ijsstokjes kun je ook een leuk bootje maken. Leg ongeveer tien stokjes in een rijtje neer. Lijm hier vervolgens tien stokjes in tegengestelde richting op. En zo maak je een paar lagen, zodat de onderkant van de boot af is. Dan moet er natuurlijk nog een mast op de boot. Deze maak je aan de onderkant van de boot vast door bij de laatste laag het middelste ijsstokje (voordat je hem vastplakt) doormidden te snijden. Mast er tussen en dan lijm je de twee helften van dit middelste ijsstokje op de onderkant met de mast er tussen. 
   

Huisje van ijsstokjes
Naast een vogelhuisje of vogel-voederbakje kun je natuurlijk ook gewoon een leuk huisje van ijsstokjes maken.

2. Kurken

Drink je ooit een glaasje wijn, dan is het slim om de kurk van de fles te bewaren (als je van een DIY project houdt natuurlijk). Tegenwoordig zijn er alleen steeds minder flessen met een kurk. Gelukkig kun je kurken ook als knutselmateriaal kopen. Met kurken kun je ontzettend veel leuke dingen doen. Een aantal ideeën voor knutselen met kurken:

 1. Maak een stempel van de kurk. Je kunt gewoon wat verf op een kant van de kurk doen en stempelen, maar je kunt ook een vorm uitsnijden aan één kant. Dan kun je bijvoorbeeld een hartjesstempel maken.
 2. Een onderlegger om onder je planten te leggen. Lijm kurken in een vierkant aan elkaar vast. Twee verticaal, dan twee horizontaal en dan weer twee kurken verticaal. Zo ga je door tot je de afmeting hebt die je wilt hebben.
 3. Je kunt ook allerlei leuke poppetjes maken van kurk. Maak stukken kurk of hele kurken aan elkaar met satéprikkers, en versier de poppetjes vervolgens met wiebeloogjes en stiften. Ook handig: ga gewoon voor een complete knutselset om een leuk kurk-poppetje te maken.

3. Watten

Watten heb je misschien niet zomaar in huis liggen, maar met watten kun je ook echt van alles maken! Denk hierbij vooral aan winterse knutselwerken. Een paar ideeën voor knutselen met watten:

 1. Knip twee papieren cirkels uit. Lijm ze aan elkaar vast in de vorm van een sneeuwpop. Vul de cirkels vervolgens helemaal met watten (je kunt lijm op de cirkels doen of onder elk stukje wat). Is de basis van je sneeuwpop af dan kun je nog met papier knopen, een mond, ogen, een sjaal etc. maken en op de watten plakken.
 2. Wat je nog meer kunt maken: schaapjes, een kerstman (en dan dus de baard/haren van wol), wolken.
 3. Een wolk-lamp maken. Gebruik hiervoor een ledlamp, deze wordt stukken minder heet dan bijvoorbeeld een halogeenlamp of gloeilamp (je kunt ook een lampion en led-strip gebruiken). Wat heb je hiervoor nodig: een lamp, ronde lampenkap, een lijmpistool en watten. Eigenlijk hoef je niet meer te doen dan wat lijm op de lampenkap en dan daar watten tegenaan plakken. Ga net zo lang door tot je een wolk hebt gecreëerd die je zelf mooi vindt.

4. Wc-rollen

Iets wat iedereen in huis heeft: wc-papier. En als de rol eenmaal op is gooi je het kartonnen rolletje weg bij het oud-papier. Maar wist je dat je ontzettend veel dingen kunt maken met het kartonnen rolletje. Enkele ideeën:

 1. Wc-rol dieren. Je kunt een wc-rol altijd gebruiken als het lijfje van een knutseldier (gebruik hiervoor gewoon je creativiteit). Maak bijvoorbeeld een vlinder, krokodil, kikker, bij, konijn, enzovoorts.
 2. Een knikkerbaan maken. Wist je dat je ook een echte knikkerbaan kunt maken die helemaal bestaat uit wc rollen. Begin hoog en werk naar beneden toe. Maak meerdere torens in verschillende hoogtes door wc-rollen aan elkaar vast te maken. Vervolgens maak je de baan door wc rollen verticaal doormidden te snijden. Verbind de torens aan elkaar met de baan (de halve wc rollen) door in de toren een ruimte te snijden waar de baan in kan.
  > Meer weten over knikkerbanen? Lees dan onze pagina 'Knikkerbaan maken: 7 tips' eens door.
 3. Maak een bowlingbaan. Maak tien ‘kegels’ van wc-rollen door ze te omwikkelen met gekleurd papier. Plak vervolgens op elke kegel een zwart rondje met een wit cijfer (van één tot tien). Zet de kegels neer zoals ze ook op een bowlingbaan staan. Gebruik vervolgens een balletje om de kegels om te gooien.
   

Toilet rol versierd als koe
Wc-rollen tover je super eenvoudig om in de leukste dieren!

5. Barbiepoppen

Nee, het gaat in dit geval niet om een barbiepop van enkele tientallen euro’s, die laat je het liefst heel. Maar barbiepoppen kun je ook op vele verschillende manier ‘pimpen’. Enkele van onze ideeën om te knutselen met barbies: 

 1. Verf en knip de haren van de barbiepop. Heb jij een simpele barbiepop thuis liggen, eentje met blond lang haar, en wil je eens wat anders. Verf dan de haren van de pop in een leuk fel kleurtje en knip het haar een stuk korter. Zo geef je de pop meteen een compleet nieuwe look!
 2. Van je barbie een zombie maken. Hier heb je eigenlijk alleen verf, een schaar en je fantasie nodig. Verf heel de barbiepop in een grijs/blauwe kleur, ja van top tot teen dus ook de haren en het gezicht. Daarna: bloedvlekken toevoegen en eventueel een arm of gedeelte van de arm eraf halen. Voor het gezicht hoef je niet zo veel te doen, enkel wat donkere ‘ingevallen’ effecten creëren op de plek waar de ogen zouden moeten zitten (je kunt hier ook nog wat geel toevoegen, zodat je toch een soort ogen hebt). Het haar lekker in de war doen met genoeg gel en de pop is bijna klaar. Alleen nog wat zombie-kleding.

6. Garen/touw

Met touw of garen kun je ook ontzettend leuk knutselen. Van echte knutselwerkjes tot wat meer volwassen diy projecten:

 1. Met wat dikker touw kun je ontzettend leuk een potje omtoveren in een bloempot, of een saaie bloempot pimpen. Je hebt hier niet meer voor nodig dan touw en lijm. Begin onderaan. Plak het uiteinde van het touw vast en smeer een gedeelte van de pot in met lijm. Vervolgens wikkel je het touw om de pot heen, totdat je helemaal bovenaan bent. Dan knip je het touw af en zorg je ervoor dat het uiteinde mooi weggewerkt is.
 2. Maak een kerstbal van draad. Wat je hiervoor nodig hebt is: een ballon, draad en dikke lijm (mod podge). Blaas de ballon op en knoop hem zo dat het een mooi rondje is. Smeer de ballon in met lijm. Wikkel vervolgens het draad om de ballon, en laat het geheel goed drogen. Dan nog even de ballon lek prikken en eruit halen en je hebt een leuke kerstbal.
 3. Maak een pom pom. Je heb hiervoor twee bierviltjes en touw nodig. Volg onderstaande stappen:

Stap 1. Knip in het midden een cirkel uit bij allebei de bierviltjes. Rol van je bol garen/touw een bolletje touw af wat precies door de cirkel van de bierviltjes heen past. Stap 2. Leg de bierviltjes op elkaar en knoop het uiteinde van het touw door de cirkel om de viltjes.
Stap 3. Nu ga je steeds het bolletje door de cirkel halen totdat je uiteindelijk geen touw meer over hebt (en geen bierviltjes meer ziet). Het uiteinde van het touw kun je gewoon laten hangen.
Stap 4. Daarna: de bierviltjes verwijderen. Knip het touw aan de buitenrand door, waarbij je schaar tussen de twee bierviltjes gaat.
Stap 5. Als je de hele cirkel gehad hebt kun je de bierviltjes verwijderen. Maar voordat je dit doet moet je alles nog met een touwtje aan elkaar vastbinden. Knoopje leggen en klaar.

 • Tip: voeg wiebel-oogjes toe om er een leuk poppetje van te maken (en maak eventueel met chenilledraad poten of voelsprieten).
   

Iemand maakt een pom pom met blauw touw/garen
Een pom pom maken is niet alleen super leuk, het is ook super eenvoudig!

7. Glazen pot

Misschien denk je: 'Ik heb toch niet zomaar een lege glazen pot thuis staan.' Ga dan in de supermarkt eens voor groenten die in een glazen pot zitten of een pot appelmoes. Niet altijd de allerlekkerste optie (zijn de meningen vast over verdeeld), maar het is lang houdbaar én er is als je een beetje creatief bent toch wel iets van te maken wat prima smaakt. En je raadt het al: na afloop heb je een lege glazen pot. En met onderstaande ideeën kun je een leuk knutselwerk maken van de pot: 

 1. Van een glazen pot kun je een superleuke theelichtjeshouder maken. Natuurlijk moet je het potje dan wel versieren. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Versier de buitenkant met lijm en glitters, lijm en vloeipapier of bijvoorbeeld met nagellak. Wat bij versieren met nagellak leuk is, is om er een satéprikker bij te pakken en puntjes in een leuk patroontje op het potje te zetten.
 2. Je kunt een glazen pot ook vullen met gekleurd zout. Doe een beetje zout in een bakje en kleur dit vervolgens met stoepkrijt. Dit is echt zo eenvoudig als het klinkt, gewoon met het stoepkrijt over het zout heen tekenen totdat je de gewenste kleur bereikt hebt. Stop het gekleurde zout vervolgens in de glazen pot en vul het bakje weer opnieuw met zout. Andere kleur stoepkrijt en ga zo maar door. Als het glazen potje helemaal vol zit met gekleurd zout doe je de deksel erop en ben je klaar.
 3. Maak een schelpenvaas met klei en schelpen. Je kunt de schelpen zelf op het strand zoeken, maar ook als knutselmateriaal kopen in de winkel. Kneed de klei en rol het uit, rol het vervolgens over het potje en duw vervolgens de schelpen erin. Nachtje laten drogen en klaar!

8. Verf

Verf staat in ons lijstje van basismaterialen. Maar toch willen we ook nog enkele ideeën geven van dingen die je met verf kunt doen:

 1. Veren verven. Ga naar buiten en ga op zoek naar veren (vooral lichte veren, maar donkere kun je ook meenemen). Je kunt ook gewoon nep veren kopen in een hobbywinkel. Vervolgens kun je ze met acrylverf in de mooiste kleuren beschilderen. Tip: maak als de verf droog is de mooiste patronen en motieven met een beetje witte verf.
 2. Stenen beschilderen. Net als veren kun je stenen ook ontzettend leuk beschilderen. Laat je creativiteit de vrije loop en schilderen maar.
 3. Dennenappels beschilderen. Wat ontzettend leuk is voor in de herfst is om dennenappels, kastanjes of bladeren te beschilderen. Tip: maak vervolgens met je beschilderde materialen een kleurrijk kersttukje.
   

Kinderen aan het verven
Met verf kunnen kinderen hun fantasie helemaal de vrije loop laten gaan.

9. Papier

Natuurlijk kun je nog veel meer dingen knutselen met weinig materialen. Je kunt ook gewoon knutselen met papier. Wat kun je dan zoal knutselen met papier? Gewoon een tekening of een schilderij maken behoort altijd tot de opties. Of maak bijvoorbeeld een eigen wenskaart. Nog een laatste leuke tip, waarin je kind zijn/haar creativiteit helemaal kwijt kan (je kunt ook een versie voor jezelf maken natuurlijk):

 • Maak een boek(je). Gebruik hiervoor A5 papier of knip A4 papier een keertje doormidden. En werk een verhaal uit, compleet met afbeeldingen en tekst, op elk papiertje één gedeelte van het verhaal. Vervolgens maak je alles aan elkaar met nietjes, en vergeet ook niet om een voor en achterkant toe te voegen. Op de voorkant komt de titel van het verhaal, en aan de binnenkant van het voorblad kan je kind (of jijzelf) even wat over zichzelf en het verhaal schrijven. Vergeet ook de paginanummers niet.
   

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Wil je meer weten over knutselen of weten wat nog meer leuke dingen om te knutselen zijn? Bekijk dan onze pagina 'Alles over knutselen' eens of ontdek bijvoorbeeld wat kleien zo leuk maakt door ons artikel over kleien met Play-Doh te lezen!
 

Bekijk al onze knutselspullen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm