Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Luuk

7 vragen en antwoorden over knuffels

Knuffels, wie is er niet mee opgegroeid? Die lieve grote teddybeer of schattige eenhoorn of puppy; bijna iedereen heeft wel één of meerdere knuffels gehad in het verleden. Er zijn zelfs mensen die als ze volwassen zijn nog niet zonder knuffel kunnen. Deze pluchen figuren zijn dan ook ideale maatjes voor velen! Omdat knuffels zo populair zijn, is het niet gek dat er mensen met vragen rondlopen over de materialen waarvan ze gemaakt zijn, hoe je ze schoon houdt en veel meer zaken. In dit blogartikel geven we antwoorden op enkele veelgestelde vragen over knuffels. Wanneer jij een vraag hebt, doe je er dan ook goed aan om direct verder te lezen!

Snel naar:

 

Meisje houdt teddybeer vast terwijl ze op de bank zit
Een knuffel biedt steun en is de beste vriend van jouw kind!
 

1. Waarom zijn knuffels zo belangrijk voor kinderen?

Dat kinderen dolgelukkig worden van knuffels is geen geheim. Ze spelen er graag mee en nemen hun pluchen vriend het liefst ook mee naar bed. Maar waar komt de liefde voor knuffels toch vandaan? Een belangrijke reden hiervoor is dat een knuffel steun, troost en zekerheid biedt. Jonge kinderen merken in hun overgang van baby naar kind dat hun ouders niet dag en nacht bij hen kunnen zijn. De kinderen moeten namelijk naar een kinderdagverblijf, school of naar een oppas. En wat dacht je van ‘s nachts, als jouw kind alleen in z’n eentje in bed ligt? Een knuffel kan hij of zij overal mee naartoe nemen, zelfs naar bed.

Naast dat de aanwezigheid van een knuffel een kind geruststelt en een veilig gevoel geeft, helpt zo’n pluchen stuk speelgoed ook om de creativiteit van het kind te stimuleren. Hij of zij verzint de leukste, fantasievolle verhalen en verbetert daarmee zijn of haar verbeelding. Dit speelt ook een rol in de creatieve en emotionele ontwikkeling van het kind.
 

2. Wat is de beste leeftijd van je kind voor een eerste knuffel?

Een knuffel is een regelmatig voorbijkomend cadeau als er een kindje geboren is. Het is ook zeker een leuk kraamcadeau, alleen heeft de baby nog niet direct door wat een knuffel precies is en wat hij of zij ermee moet. Over het algemeen gebeurt het pas na ongeveer zeven maanden dat een baby echt interesse in knuffels begint te krijgen en zich er ook langzaamaan aan gaat hechten. Ze krijgen rond die leeftijd door dat de knuffel altijd in de buurt is en hen nooit in de steek laat. Het is dan ook een leuke vorm van decoratie voor de kinderkamer, zoals je al kunt lezen in onze adviespagina over de inrichting van de kinderkamer.

Belangrijk: haal de knuffel uit het bed zodra je kindje slaapt en zet hem op veilige afstand in het zicht van hem of haar. Wanneer de knuffel in het bedje blijft liggen, is de kans namelijk aanwezig dat deze het hoofd van je kind bedekt en er zo voor kan zorgen dat jouw zoon of dochter komt te stikken.

Bekijk onze knuffels:

Een baby ligt in bed met een mutsje op en een knuffel naast hem
Pas na ongeveer zeven maanden hebben baby's echt besef van de aanwezigheid van knuffels en willen ze ermee spelen en slapen.
 

3. Hoe worden knuffels gemaakt?

Uiteraard verschilt het enorm per type knuffel hoe deze gemaakt wordt. Zowel de stof die voor de buitenkant wordt gebruikt als de vulling voor kan per knuffel anders zijn. Wat vaststaat is dat er eerst een tekening wordt gemaakt hoe de knuffel eruit moet komen te zien. De afmetingen en kleur spelen hierbij een belangrijke rol, inclusief het uiterlijk van de knuffel natuurlijk. Wordt het een teddybeer, een ander dier of juist een bepaalde vorm of een bekend figuur? Het idee wordt uitgetekend in 2D, waarna deze wordt omgetoverd in een 3D-ontwerp. Hoe de knuffel er in 3D uitziet, geeft al een aardig inkijkje hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

Wanneer de tekening in orde is, wordt een patroon gemaakt van het materiaal waarmee de knuffel wordt aangekleed. De losse stukken worden tevens aan elkaar genaaid, waarbij het belangrijk is dat er één stukje open blijft. Hier wordt namelijk het opvulmateriaal in gestopt. Dit gebeurt met behulp van een stuffing machine. Hoe? De machine blaast het materiaal in de knuffel om de juiste vorm eraan te geven. Als opvulmateriaal wordt vaak katoen, houtwol of fiberfill (een bepaalde variant polyester) gebruikt. Hoe meer vulling je gebruikt, hoe steviger de knuffel wordt. Een zeer stevige knuffel zet je gemakkelijker overeind, een zachtere knuffel is vanzelfsprekend fijner om te knuffelen. Zodra de vulling erin zit en op de juiste wijze is verdeeld, is het tijd om de knuffel dicht te maken.

Tip: als je de knuffel van jouw kind zelf wilt opvullen, bestel je online gemakkelijk geschikt opvulmateriaal. Zorg er wel voor dat je de al aanwezige vulling naar de buitenkant duwt en de nieuwe vulling aan de binnenkant van de knuffel stopt. Zo blijft het oppervlak van het haakwerk glad.


4. Is het mogelijk om zelf knuffels te maken?

Creatieve ouders, familieleden en andere bekenden vinden het nog wel eens leuk om zelf een knuffel te maken voor een klein kind. Het maakt het cadeau natuurlijk een stuk persoonlijker, bovendien is het leuk om te doen en kan een echte creatieveling zich hierop helemaal uitleven. Ben jij creatief ingesteld en overweeg je om zelf een knuffel te maken voor een kindje? Dat is zeker niet moeilijk om te doen, mits je de juiste materialen in huis hebt. Op internet vind je onder meer voorbeelden van hoe knuffels van handdoeken of lakens gemaakt worden met behulp van een naaimachine. Vaak zit hier wel een duidelijke handleiding of tutorial bij, zodat je stap voor stap weet wat je moet doen en zo tot een mooi eindresultaat komt.

In plaats van door te naaien is het ook mogelijk om knuffels zelf te haken. Wanneer je een beetje handig bent met naalden, is het echt niet moeilijk om mooie patronen te haken. Gehaakte knuffels zien er erg mooi uit en bieden de mogelijkheid om een echt persoonlijke touch mee te geven. Kies voor leuke kleurtjes en maak hem lekker zacht, dan is de ontvanger zeker blij met die mooie gehaakte knuffel!

Een gehaakte knuffel met de bol ernaast
Wanneer je goed bent in haken, is het zeker leuk om zelf een knuffel te maken voor jouw kleintje.
 

5. Hoe moet je knuffels wassen?

Bij kleine kinderen weet je dat het zomaar kan gebeuren dat ze hun knuffel ergens laten vallen of op een bepaalde plek laten liggen. Het gevolg is wel dat de knuffel naar verloop van tijd er aardig vies uit kan komen te zien. Heel hygiënisch is het dan ook niet om jouw kind met een vies pluchen maatje te laten spelen. Helaas is het nooit helemaal te voorkomen dat knuffels vies worden, maar het is gelukkig ook niet al te veel werk om ze schoon te maken. De meeste knuffels kunnen gewoon in de wasmachine. Check hiervoor altijd wel even het waslabel als dit aan de knuffel vastzit. Zit er geen kaartje aan vast? Dan kun je het beste even Googelen, om advies aan iemand vragen of voor de zekerheid gewoon handmatig wassen.
 

6. Is het raar om als volwassene nog knuffels te hebben?

Knuffels worden echt als iets voor kinderen gezien. Toch hoor je wel eens dat er volwassenen zijn die een eigen knuffel hebben waarmee zij te bed gaan, of puur ter decoratie van de (slaap)kamer. Je hoeft je er dus zeker niet voor te schamen als jij een wat ouder iemand bent en nog knuffels hebt! Sommigen zien het als kinderachtig, maar er zijn meer mensen die ze hebben dan je zou denken. De redenen hiervoor variëren enorm. De een krijgt er een veilig gevoel van, terwijl de ander er een heeft om lekker mee te knuffelen. Ook zijn er mensen die knuffels vooral voor de sier aanschaffen. Het ziet er immers gezellig uit als een knuffel een plekje inneemt in jouw slaapkamer. Je ziet: een knuffel is voor alle leeftijden leuk!

Een meisje met een grote knuffel in haar handen
Kinderen nemen hun knuffels graag overal mee naartoe.
 

7. Wat te doen met oude knuffels?

Is jouw kind op een leeftijd gekomen dat hij of zij niks meer met knuffels doet? Dat is begrijpelijk, genoeg kinderen hebben ooit een moment dat ze er niet meer naar omkijken. Jij kunt dan de knuffels nog wel bewaren, maar je kunt er ook iets anders mee doen. Naast dat je ze aan een bekende kunt geven, zijn er ook andere adressen waar je terechtkunt. Zo bestaan er enkele goede doelen die knuffels inzamelen. Op die manier maak je er een ander kind heel gelukkig mee! Enkele organisaties die je kunt benaderen om knuffels aan te geven zijn onder andere het Leger des Heils, Stichting Babyspullen (mits de knuffel babyproof is uiteraard) en diverse speelgoedbanken die door het hele land verspreid zijn.

We hopen dat je een hoop wijzer bent geworden als het over knuffels gaat. Heb je toch nog vragen over een specifiek product? Of heb je behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of maak gebruik van de live chatfunctie op onze website.
 

Bekijk onze knuffels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm