Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Zandspeelgoed kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Yvonne

Zandspeelgoed kopen: waar let je op?

Heb jij net een zandbak in de tuin gezet, of zit jij eraan te denken een zandbak aan te gaan schaffen? Dan is zandbak speelgoed geen overbodige luxe. Het ‘met zand spelen’ wordt stukken leuker met het juiste speelgoed. Weet je nog niet zo goed wat nou echt leuk is om aan te schaffen, waar je allemaal op moet letten als je zandbak speelgoed aan wilt schaffen, of ben je op zoek naar tips voor het bouwen van een zandkasteel? Lees dan snel verder!

Snel naar:

 

Zandbak speelgoed: wat en waarom?

Met zandbak speelgoed wordt spelen in het zand nog leuker. En zandbak speelgoed is er in ontzettend veel soorten en maten. Het is vaak gemaakt van plastic, en heeft meestal geen of weinig kleine of losse onderdelen. Zandbak speelgoed zorgt ervoor dat kinderen op meer verschillende manieren met zand kunnen spelen. Daarnaast is het speelgoed goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Kinderen leren bijvoorbeeld om een schep te gebruiken, proberen een zandkasteel te maken of trekken een tractor door het zand. Ook zullen ze het speelgoed soms moeten delen met andere kinderen, waar bepaalde sociale vaardigheden door zullen verbeteren. En wat dacht je van de mogelijkheden die kinderen met zand hebben. Ze kunnen hun fantasie helemaal de vrije loop laten. Kortom, zandbak speelgoed is niet alleen erg leuk, het stimuleert ook de ontwikkeling van je kindje op verschillende manieren.

Meisje zittend in zandbak
Met zandbak speelgoed wordt spelen in de zandbak nog leuker!
 

Waar op letten bij het kopen van zandbak speelgoed?

Er zijn enkele punten waar je op kunt letten voordat je zandbak speelgoed aan gaat schaffen. De belangrijkste lees je hieronder:

Duurzaamheid

Kinderen spelen niet altijd super voorzichtig. Zorg er dus voor dat het speelgoed wat je uitzoekt van een stevig materiaal gemaakt is, denk bijvoorbeeld aan hard plastic. Hard plastic kan redelijk goed tegen een stootje, en tegen andere invloeden van buitenaf zoals zand, water en de zon.

Leeftijd

Bij bijna al het speelgoed wat je aanschaft staan minimum leeftijden vermeld. Vaak heeft dit te maken met losse onderdelen of de moeilijkheidsgraad van een speeltje. Maar je kunt ook nog letten op onderstaande punten:

  • Baby’s: ga voor speelgoed in felle kleuren en met een grof design, dus geen kleine onderdeeltjes.
  • Peuters: een echte aanrader is een emmer en een schepje.
  • Kleuters / kinderen: maak zandkastelen of speel spelletjes in of met het zand. 

Maat en gewicht

Let bij de aanschaf van zandbak speelgoed ook even op de afmetingen en het gewicht van het speelgoed. Verplaats je de spullen vaak, dan kan het slim zijn om niet te zwaar speelgoed te kopen. Heb je niet zo’n grote tuin én een kleine zandbak, dan is het slim om ook niet te groot speelgoed aan te schaffen. Kortom, bedenk even welke maat speelgoed voor jou het meest ideaal is.

Hoe schoon te maken?

Bekijk ook van tevoren hoe je het speelgoed wat je aanschaft schoon kunt maken. Doe je ook regelmatig wat met water, zorg er dan voor dat je speelgoed aanschaft waar geen water in vast kan blijven zitten. Speelgoed gemaakt van hard plastic is over het algemeen goed schoon te maken. Gewoon even met een sopje en water, en het meeste vuil is er eenvoudig af te poetsen.
 

Zandbak speelgoed: top 7

1. Emmer en schepje

Standaard, misschien wel. Maar een emmer en een schepje zijn echt de basis in zandbak speelgoed. Leuk voor elk kind, en de speelmogelijkheden zijn enorm. Zandkastelen maken, figuren in het zand maken of gewoon de emmer vullen om hem ergens anders weer te legen. Kortom, met een emmer en een schepje heb je al een hele goede aanwinst in huis.

2. Zandvormpjes

Het lijkt wel een beetje op een emmertje, maar met een zandvormpje maakt je kind de leukste en grappigste zandfiguren. Vullen met zand, even aandrukken en omdraaien. De zandfiguren komen er het mooiste uit als je een beetje nat zand gebruikt. Dus, vul een emmertje met zand en een beetje water, en mengen maar! Vervolgens gebruik je het mengsel om de zandvormpjes te vullen.

3. Grote schep

Een klein schepje is nog hartstikke prima voor een peuter. Worden je kinderen wat ouder dat kan het slim en leuk zijn om een grote schep aan te schaffen. Hiermee graven ze eenvoudig diepere kuilen, scheppen ze meer zand op een heuvel en bouwen ze nog grotere zandkastelen!

4. Graafmachine

Niet alleen leuk voor jongens, nee bijna alle kinderen vinden een graafmachine leuk. In combinatie met een kiepwagen kan je kind een complete bouwplaats namaken. Schep zand van de zandbak in de kiepwagen en verplaats het naar de andere kant van de zandbak.

5. Kruiwagen

Een kruiwagen kun je echt voor van alles gebruiken. Zand vervoeren of meehelpen in de tuin met tuinieren. Of gebruik hem als opslagplaats voor al het zandspeelgoed.

6. Zandzeef

Zeef alle grotere steentjes uit het zand met een zandzeef! Heb je in je zandbak alleen speelzand, dan zullen er niet veel steentjes in zitten. Maar dan is een zeef nog steeds ontzettend leuk. En je kunt hem altijd meenemen naar het strand en echt het zand gaan zeven.

7. IJsset

Met een ijsset maak je de lekkerste ijsjes van zand. Maak je eigen fantasie-ijssalon. Vullen, aandrukken en serveren maar! In plaats van ijsjes zijn er ook sets waarmee je cupcakes kunt maken.

 

Zandkasteel bouwen: 5 tips

  1. Gebruik best veel water. Door genoeg water aan zand toe te voegen kleeft het zand beter aan elkaar. Maar let er ook op dat je niet té veel water toevoegt, dan stort je toren namelijk meteen in elkaar.
  2. Bepaal de grootte van je kasteel voordat je echt al gaat bouwen. Teken dit eventueel even uit. Ga vervolgens zand van buiten de uitgetekende kasteelmuren naar binnen verplaatsen.
  3. Creëer een heuvel en werk vervolgens van boven naar beneden. Je maakt dan de onderkant van het kasteel.
  4. Is het fundament af, dan kun je de boel gaan versieren met torens, deuren, ramen etc. IJsstokjes zijn hiervoor het ideale gereedschap.
  5. En werk vooral met je handen. Hiermee kun je het zand goed aandrukken en verplaatsen.
     

Je hebt ook speciale emmers waarmee je zandkastelen kunt bouwen. Deze zijn dan bijvoorbeeld gemaakt in de vorm van een compleet kasteel of een toren. Wil je je kinderen en jezelf een handje helpen, ga dan voor zo’n emmer.

Bekijk onze zandkasteel emmers:


Samengevat

In het zand spelen wordt nog leuker met zandbak speelgoed! Je hebt hierboven gelezen waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van zandbak speelgoed en wat voor speelgoed je allemaal aan kunt schaffen. Ook hebben we je tips gegeven om nog beter een zandkasteel te kunnen bouwen. Ga je naar het strand om een zandkasteel te maken? Dan is waterspeelgoed ook (zo goed als) onmisbaar. Lees meer over waterspeelgoed op onze pagina 'Waterspeelgoed kopen: waar let je op?'. Wil jij daarnaast ook nog wat meer informatie over zandbakken? Lees dan ons artikel 'Alles over zandbakken' eens door.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al ons zandbak speelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm