Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Wat kun je maken met strijkkralen?

Knutselen met strijkkralen, het is leuk voor jong én oud. Bijna elk kind vindt het leuk om zelf strijkkralen op een grondplaatje te leggen en na het smelten het eindresultaat te bewonderen. Het is super eenvoudig en je hebt er niet meer voor nodig dan de strijkkralen zelf, één of meerdere grondplaten, een strijkijzer en bak/strijkpapier. In dit artikel lees je alles over wat je nodig hebt, wat meer over populaire thema’s en geven we je wat voorbeelden voor wat je je strijkkralen kunstwerkjes kunt doen als ze af zijn. Benieuwd naar al deze informatie? Lees dan snel verder.
 

Wat zijn strijkkralen?

Strijkkralen zijn kleine plastic kralen die je in een patroon op een grondplaat/bordje kunt rangschikken. Vervolgens bedek je je creatie met strijkpapier of bakpapier, en ga je er met een heet strijkijzer overheen. Als je het papier verwijdert verschijnt er een aan elkaar gesmolten meesterwerk.

Strijkkralen zijn er in drie afmetingen. De meest voorkomende maat is 5 mm groot. Dit zijn midi strijkkralen. Daarnaast heb je nog maxi en mini strijkkralen. De maxi kralen zijn twee keer zo groot als de normale kralen, de mini kralen zijn twee keer zo klein. Maxi strijkkralen zijn door kinderen vanaf een jaar of 3 al vast te houden. Let er bij deze leeftijd goed op dat ze de strijkkralen niet in de mond stoppen. De afmetingen hangen samen met leeftijden waarvoor ze geschikt zijn, zie onderstaande tabel:

Leeftijd Welke maat?
Vanaf 3 jaar Maxi strijkkralen
Vanaf 5 jaar Maxi en midi strijkkralen
Vanaf 10 jaar Maxi, midi en mini strijkkralen

Kleuren

Strijkkralen zijn er in talloze kleuren en ‘specials’. Zo kun je kralen in standaard kleuren aanschaffen, maar ook gaan voor gestreepte varianten, kralen die glinsteren, glow-in-the-dark versies of zelf kralen met geuren. Koop je een strijkkralen-set let dan dus naast de kleuren eventueel ook op de leuke ‘specials’ die verkrijgbaar zijn.
 

Waarom spelen met strijkkralen?

 • Strijkkralen zijn goed voor de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. Denk hierbij aan hand-oog coördinatie, kleurherkenning, concentratie, fijne motoriek en fantasierijk spelen.
 • Het stimuleert kinderen (die moeite hebben met stilzitten) om zich te concentreren op een project met superleuke eindresultaten waar ze trots op kunnen zijn!
 • Je hebt er best wel wat geduld voor nodig. Soms stoot je je kunstwerk om voordat je er met een strijkijzer overheen gaat. Jammer, want dan zul je opnieuw moeten beginnen.
   

Kind legt gele strijkkralen op een onderplaat in de vorm van een ster
Met een kunststof pincet is het neerleggen van strijkkralen nét wat gemakkelijker dan met de hand.
 

Wat heb je nodig?

Als je met strijkkralen gaat knutselen heb je een aantal dingen nodig.

 • Strijkkralen. Schaf meteen een grote pot aan of kies een leuke set uit.
 • Grondplaten/onderplaten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.
 • Bakpapier of strijkpapier.
 • Een strijkijzer.
 • Optioneel: een kunststof pincet. Dit is handig voor het vastpakken van kleine voorwerpen, zoals strijkkralen.


Bekijk onze strijkkralen benodigdheden:


 

Hoe strijkkralen strijken?

Strijkkralen strijken is helemaal niet zo moeilijk. Met een paar simpele tips kan het (bijna) niet mislukken. Leg in ieder geval je grondplaatje met strijkkralen op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat deze ondergrond tegen de hitte van het strijkijzer kan. Dus leg het gewoon op een strijkplank, of leg een placemat op tafel voordat je met het strijkijzer aan de slag gaat. Vervolgens leg je strijkpapier of bakpapier op de strijkkralen en ga je daarnaast over het werkje met je strijkijzer. Enkele handige tips om in je achterhoofd te houden:

 • Zet je strijkijzer op de koudste (katoen)stand. Of in ieder geval niet te warm. En zorg dat de stoom uit staat.
 • Houd je strijkijzer goed recht én niet te lang op één plek, zodat het werkje gelijkmatig smelt. Beweeg het strijkijzer in cirkelvormige bewegingen over de strijkkralen.
 • Kijk af en toe of de strijkkralen al aan elkaar vast zitten.
 • Strijk niet langer dan nodig is. Dan kan het zijn dat de puntjes van de grondplaat gaan smelten.
 • Laat het werkje even afkoelen na het strijken voordat je hem van de grondplaat lostrekt. En doe dit loshalen voorzichtig. Mocht hij toch breken, dan kun je hem even voorzichtig terugleggen en er toch nog kort overheen gaan met het strijkijzer.
   

Strijkijzer op bakpapier en een onderplaat gevuld met strijkkralen
Zorg ervoor dat de ondergrond tegen de hitte van het strijkijzer kan, dus leg het werkje op een strijkplank of bijvoorbeeld een mat.
 

Strijkkralen voorbeelden: 5 leuke thema's

Strijkkralen kun je in allerlei patronen en thema’s leggen. Hiervoor kun je een speciaal voorbeelden-boek aanschaffen, maar ga je voor een set dan zie je er vaak op de doos ook al genoeg staan (daarnaast zijn er online ook genoeg voorbeelden te vinden).

Grondplaten

De grondplaten of strijkkralenbordjes waar je de strijkkralen in legt zijn verkrijgbaar in talloze vormen. Zo kun je uiteraard gaan voor een vierkant, rond of hartvormig bordje, maar er zijn ook specifiekere vormen zoals bijvoorbeeld een bepaald dier of een voertuig. Daarnaast zijn er grondplaten die met een patroon bedrukt zijn. Volg gewoon dat patroon en je creëert een mooi strijkkralen-kunstwerkje. Ga in ieder geval voor een aantal standaard vormen en breid je collectie eventueel uit met wat speciale versies. Hieronder zie je een lijstje met populaire thema’s:

Populaire thema’s

 1. Dieren. Leg strijkkralen op een vierkant of in een dier-grondplaat en maak je lievelingsdier met strijkkralen. Ga voor natuurgetrouwe kleuren of laat je creativiteit de vrije loop en kies bijzondere kleuren uit.
 2. Stripfiguren. Ga voor je favoriete stripfiguur of kies bijvoorbeeld een Pokémon of Mario patroon uit om te leggen.
 3. Kunst. Maak je favoriete kunstwerk na met strijkkralen. Dit is vooral echt leuk voor volwassenen. Kies die van Gogh of Monet uit om te leggen en creëer dat meesterwerk! Tip: ga voor een leuke Beedz Art set om écht een prachtig kunstwerk te maken.
 4. Feestdagen. Ga voor strijkkralen werkjes met bijvoorbeeld een kerst- of paasthema. Creëer een kerstboom, Kerstman, ster, Sinterklaas of een ander strijkkralen-werkje dat met een feestdag te maken heeft. Erg leuk om je creaties vervolgens te gebruiken als decoratie, zoals hangers voor in de kerstboom.  
 5. Kleurenexplosie. Dit is populair voor alle leeftijden, maar vooral voor de allerkleinsten. Kies een paar kleuren uit (of gewoon alle kleuren die je hebt) en leg de grondplaat vol met deze kleuren, compleet willekeurig. Dit is vooral leuk bij grondplaten in speciale vormen, of bijvoorbeeld een hartje.
   

Strijkkralen op onderplaten in de vorm van dino's
Strijkkralen kun je op allerlei verschillende manieren op grondplaten leggen, zie op bovenstaande afbeelding al drie variaties.
 

Wat doe je met je creaties: 7 tips

En dan is je werkje af. Maar wat doe je er dan mee? Je kunt de creaties natuurlijk gewoon mooi uitstallen of cadeau geven. Wat je ook kunt doen is er iets van maken. Je kunt een kant-en-klare set kopen waarmee je strijkkralen sleutelhangers of andere dingen maakt. Maar wat je ook kunt doen is gewoon zelf aan de slag gaan. We geven je hieronder zeven tips of ideeën over wat je kunt maken met je strijkkralen-creatie:

Tip #1. Maak een sleutelhanger

Je strijkkralen-creatie tover je heel eenvoudig om in een sleutelhanger. Zo raak jij je sleutelbos nooit meer kwijt! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een strijkkralenwerkje maken en zorgen dat je hem niet zo hard smelt dat de gaatjes dicht zijn. Vervolgens rijg je een ringetje waar je een sleutelhanger aan vastmaakt door één zo’n gaatje. Kijk van tevoren goed wat mooi is. Maak het ringetje in het midden of ergens bovenaan vast, zodat je creatie mooi hangt.

Tip: zijn de gaatjes toch dichtgesmolten? Met een naald of schaartje (of ander scherp voorwerp) kun je één kraal altijd nog openmaken zodat je er toch nog een ringetje doorheen kunt doen.

Tip #2. Pimp cocktailprikkers

Cocktailprikkers zijn superleuk en handig voor in een cupcake, bij de borrel of bij een verjaardag traktatie. Je kunt de prikkers op allerlei manieren versieren, maar hele eenvoudige dingen zijn een bloemetje of hartje bovenop de prikker

Voorbeeld: bloemetje

Pak een ronde onderplaat. Leg in het midden zeven strijkkralen, waarvan de middelste geel is als binnenste gedeelte van de bloem. Leg daarna een prikker tussen de strijkkralen en strijk vervolgens over de boven en onderkant heen. Zo smelten de kralen goed om de prikker heen en zit het geheel goed vast. 

Tip #3. Ga voor leuke 3D figuren

Maak je een 3D figuur dan kun je je strijkkralenwerkje rechtop zetten. Een 3D figuur kun je op twee manieren maken.

 1. Leg een grondplaat van je favoriete dier of figuur vol met strijkkralen. Vervolgens strijk je het geheel en haal je je creatie van de plaat af. Daarna leg je het onderste gedeelte, bijvoorbeeld de poten, nog twee keer. Even strijken en daarna gebruik je wat lijm om deze losse gedeeltes aan je grote werkje vast te plakken. Je kunt het in principe zo gek maken als je zelf wilt en nog meer diepte creëren door nog meer kleine stukken extra te maken.  
 2. Je kunt ook een 3D creatie maken door stukken in elkaar te schuiven. Erg leuk is om op deze manier een kerstboompje te maken. Dit gaat in twee verschillende delen. Elk van deze delen heeft een kleine gleuf nodig in het midden, waardoor je de stukken in elkaar kunt schuiven.
   

Je kunt ook een kant-en-klare 3D strijkkralen set kopen. Superhandig en je hoeft niet zelf moeilijk (of creatief) te gaan doen, maar kunt gewoon een eenvoudig stappenplan volgen.

Strijkkralen 3D kerstboom en sneeuwpop
Maak je een 3D creatie dan kun je je strijkkralen perfect gebruiken als decoratie. 

Tip #4. Creëer je eigen sieraden

De bloemen die je bij de tweede tip maakt kun je ook super eenvoudig omtoveren in sieraden. Maak twee bloemen, rijg deze aan elkaar vast met een touwtje/draadje. Maak zo steeds nieuwe bloemen en rijg deze allemaal aan elkaar vast totdat de rij lang genoeg is voor een armbandje.

 • Je kunt ook een armband of ketting maken door strijkkralen in verschillende kleuren aan een touwtje te rijgen. Gewoon rijgen tot het geheel lang genoeg is voor een ketting of armband, even dichtknopen en je bent klaar.
 • Daarnaast kun je ook, net als bij de eerste tip, gewoon een werkje maken en vervolgens hier een touwtje doorheen rijgen. Zo creëer je een ketting met een strijkkralen-hanger.

Tip #5. Maak vrolijke onderzetters

Onderzetters maken met strijkkralen is echt een van de eenvoudigste dingen die in deze lijst staat. Je hoeft hier niet veel speciaal voor te doen. Pak een vierkante of ronde grondplaat en leg deze vol met strijkkralen. Ga bijvoorbeeld voor een kunstwerk-patroon of ga voor een kleurenexplosie.

Let er wel op dat je deze onderzetters niet voor hele hete mokken gebruikt, dan kunnen de kralen wat gaan smelten.

Hoe maak je de onderzetter steviger?

 1. Ga met je strijkijzer over de boven- en onderkant. Zo wordt je onderzetten nét wat steviger.
 2. Daarnaast kun je ook nog wat karton vastplakken aan de onderkant van de onderzetter voor wat extra stevigheid.
 3. Of breng een laagje transparante nagellak over het werkje aan.

Tip #6. Maak een schaaltje of kommetje

Zit jij eraan te denken om met strijkkralen een kommetje of schaaltje te maken maar vraag je je af óf dat echt kan? Jazeker, dat kan. En het is helemaal niet zo moeilijk. Wat je hiervoor nodig hebt zijn: een ovenvast schaaltje, een oven, olie en strijkkralen. Stappenplan voor het maken van een schaaltje:

Stap 1. Zet om te beginnen de oven op 200 graden en bestrijk het schaaltje met wat olie.
Stap 2. Leg vervolgens de strijkkralen in het schaaltje. Doe dit op zo’n manier dat alles goed bedekt is en er geen open ruimtes meer zijn.
Stap 3. Nu zet je het schaaltje +/- 10 minuten in de oven.
Stap 4. Als je vervolgens het schaaltje uit de oven haalt moet je even wachten tot de strijkkralen afgekoeld zijn.
Stap 5. Tot slot haal je je creatie heel makkelijk uit het ovenschaaltje (omdat je het met olie ingesmeerd had).

Tip #7. Maak een gave boekenlegger

Een boekenlegger is net zo makkelijk om te maken als een onderzetter. Leg op een vierkanten of rechthoekige grondplaat een aantal rijen met strijkkralen neer (van 15 cm of meer). Maak aan de bovenkant een leuk figuur of diertje. Als je gaat strijken ga je wat langer over de rijen dan over de bovenkant. Dit stuk gaat namelijk tussen je boek, de bovenkant steekt er bovenuit.

Je kunt ook gewoon een superleuke set aanschaffen waarmee je sleutelhangers, 3D figuren of andere creatieve dingen kunt maken:

Strijkkralen sets:


 

Alles op een rijtje over strijkkralen

Knutselen met strijkkralen, het is een leuke bezigheid om lekker een middagje mee bezig te zijn. In dit artikel heb je van alles gelezen over strijkkralen. Wat je nodig hebt, hoe je ze het beste strijkt en wat je met je werkjes kunt doen als ze eenmaal aan elkaar gesmolten zijn. We geven je hieronder nog even kort de belangrijkste punten van deze pagina:

 • Strijkkralen zijn kleine plastic kralen die je in een patroon op een grondplaat kunt leggen en vervolgens aan elkaar smelt met een strijkijzer.
 • Om te knutselen met strijkkralen heb je niet meer nodig dan: strijkkralen, onderplaten, strijkpapier en een strijkijzer.
 • Hoe strijk je de strijkkralen aan elkaar? Zet je strijkijzer niet te warm, zorg dat de stoom uit staat, houd het strijkijzer goed recht én niet te lang op één plek, kijk af en toe of de strijkkralen al aan elkaar vast zitten en strijk vooral niet langer dan nodig is.
 • Populaire strijkkralen thema’s: dieren, stripfiguren, kunst, feestdagen, kleurenexplosie.
 • Wat doe je met je strijkkralen-creaties? Je kunt ze gewoon ergens neerleggen of -zetten, maar kunt er ook echt iets van maken. Lees onze tips hierboven nog eens terug.


Heb je toch nog vragen over strijkkralen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Heb je zin om nog meer te knutselen? Lees onze pagina’s ‘Alles over knutselen’ en/of ‘Knutsel ideeën: 9x knutselen met weinig materialen’ eens door voor allerlei tips en ideeën.
 

Bekijk al onze strijkkralen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm