Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Speeltoestel kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Yvonne

Speeltoestel kopen: waar let je op?

Als je een tuin hebt, is buitenspeelgoed vrijwel onmisbaar. Buitenspeelgoed loopt uiteen van kleine losse elementen zoals een voetbal of stoepkrijt, tot groter speelgoed zoals trampolines en speeltoestellen. Speeltoestellen zijn er in allerlei soorten, maten en met verschillende speelfuncties. Op deze pagina lees je waar jij allemaal op kunt letten als je een speeltoestel wilt gaan kopen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Snel naar:

 

Wat is een speeltoestel?

Speeltoestellen zijn constructies waar kinderen op en in kunnen spelen. Je kunt een schommel al zien als een speeltoestel, maar in dit artikel noemen we alleen de speelconstructies met meerdere speelmogelijkheden een speeltoestel. Een losse schommel noemen we dus geen speeltoestel, een schommel die aan een speeltoren en/of glijbaan vastzit wel. Een speeltoestel staat garant voor uren speelplezier, vanwege alle speelmogelijkheden. Buitenspelen wordt stukken leuker met een speeltoestel of ander buitenspeelgoed in je achtertuin!

Zit jij eraan te denken om enkel een schommel aan te schaffen? Lees dan onze koopgids voor schommels eens door.

Soorten

Er zijn verschillende soorten speeltoestellen. Waar je vooral aan moet denken voordat je een speeltoestel aan gaat schaffen is welke speelfuncties en -attributen je wilt hebben. Je kunt onder andere gaan voor:

  • Speeltoren of -huisje
  • Zandbak
  • Glijbaan
  • Schommel(s)
  • Klimwand
  • Touw of brandweerpaal
  • Ringen
  • Loopbrug
     

Een kleiner speeltoestel heeft vaak maar een paar van deze speelfuncties, grotere toestellen kunnen al deze functies hebben (en misschien nog wel meer). Daarnaast zijn sommige speeltoestellen uitbreidbaar.

Houten speeltoestel met kunststof glijbanen en schommels
Een speeltoestel heeft altijd meerdere speelfuncties of attributen, zie hierboven de glijbanen, schommels en het huisje.
 

Waar op letten bij het kopen van een speeltoestel?

Als je een speeltoestel wilt gaan kopen zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Hierboven hebben we je al wat verteld over de verschillende speelfuncties van een speeltoestel. Je hebt waarschijnlijk dus al wel een idee van wat voor soort speeltoestel je zoekt. Hieronder behandelen we nog enkele belangrijke punten om rekening mee te houden, zodat jij echt hét perfecte toestel voor jouw tuin aanschaft!

Grootte van je tuin

Bij de keuze voor een speeltoestel is het vooral ontzettend belangrijk om te kijken naar de grootte van je tuin. Het speeltoestel moet namelijk wel goed in de tuin passen. En je hebt vrije ruimte om het speeltoestel nodig, bijvoorbeeld voor te schommelen maar ook voor veiligheid. Zorg ervoor dat je minimaal 3 meter ruimte rondom schommels hebt. Zorg er daarnaast gewoon voor dat je rondom het gehele speeltoestel minimaal 2 meter vrije ruimte hebt.

Gelukkig gaan de meeste speeltoestellen vooral ook de hoogte in, schommels en glijbanen hebben de meeste ruimte nodig.

Materiaal

Speeltoestellen zijn er in verschillende materialen of combinaties van materialen. Elk van de materialen heeft weer andere eigenschappen. In de tabel hieronder lees je deze eigenschappen:

Materiaal Eigenschappen
Houten speeltoestel
  • Sterk en duurzaam.
  • Passen mooi in vrijwel iedere tuin.
  • Gemakkelijk uit te breiden.
  • Wel af en toe beitsen en moeren/bouten controleren.
Plastic/kunststof speeltoestel
  • Zo goed als onderhoudsvrij.
  • Verkrijgbaar in talloze kleuren.
  • Vooral gebruikt voor speelhuisjes (voor jonge kinderen).
  • Niet zo ecologisch verantwoord en duurzaam.
Metalen/stalen speeltoestel
  • Zo goed als onderhoudsvrij.
  • Robuust.
  • Je kunt er niet op spelen als het buiten erg koud of heet is.
  • Kan gaan roesten.

Leeftijd

Welk speeltoestel past bij welke leeftijd? Dit is ook een belangrijk punt om jezelf af te vragen. Kinderen tot een jaar of vier hebben nu eenmaal andere behoeften/wensen dan kinderen van tien. We gaan hieronder per leeftijdscategorie in op welke speelfuncties leuk zijn voor speeltoestellen:

Vanaf +/- 9 maanden tot vier jaar

Voor jonge kinderen kun je het beste voor een klein speeltoestel gaan. Speelfuncties die in deze leeftijdscategorie echt leuk zijn: een zandbak, korte glijbaan, (nest)schommel en een klein speelhuisje.

Voor de allerkleinsten (tot ongeveer 3 jaar) heb je een schommelzitje of babyschommel nodig met een rug- en buiksteun, en een band die tussen de benen doorloopt. Zo’n babyschommel vervang je eenvoudig door een gewone schommel als je kindje wat ouder wordt.

Van vier tot acht jaar

In deze leeftijdscategorie worden motorische vaardigheden (en vele andere vaardigheden) verder ontwikkelt. Het is belangrijk dat kinderen wat meer uitgedaagd en geprikkeld worden. Speelfuncties die echt leuk zijn: schommels, lange glijbanen, klimtouwen en hoge speeltorens of grote speelhuisjes met een verdieping.

Vanaf acht jaar

Vanaf een jaar of acht hebben kinderen meer behoefte aan avontuur. Ze kunnen in principe alles zelf en hebben een stuk meer zelfvertrouwen gekregen. Kinderen vinden dan ook alle speelfuncties leuk vanaf deze leeftijd. Heb je al een speeltoestel in huis, dan kun je deze uitbreiden met nieuwe elementen, zoals: een klimwand of -net, ringen, een trapeze en/of een boksbal.

Houd naast de leeftijd ook rekening met het aantal kinderen dat gebruik gaat maken van het speeltoestel.

Jongetje op een gele glijbaan
Voor elke leeftijd zijn andere speelattributen weer leuk. Let hier dus op als je een speeltoestel gaat kopen.

Speelfuncties en -attributen

We zijn er hierboven al even kort op ingegaan, maar een speeltoestel heeft meerdere speelfuncties. Afhankelijk van je wensen, de leeftijd van je kind(eren) en de grootte van je tuin schaf je een speeltoestel met bepaalde speelfuncties aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld een losse schommel, glijbaan en trampoline in je tuin te zetten. Heb je een tuin en kinderen? Zorg er dan gewoon voor dat er meer in je tuin te vinden is dan een grasveld.

  • Op onze pagina ‘Buitenspelen in je achtertuin’ lees je meer over waarom buitenspelen belangrijk is en hoe je een tuin leuk en veilig maakt om in te spelen.

Prijs

Je koopt al een klein speeltoestel of -huisje vanaf enkele tientallen euro’s, maar bedragen voor speeltoestellen kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Over het algemeen geldt: hoe meer speelfuncties en hoe groter het toestel, hoe duurder hij wordt.
 

Stappenplan: een speeltoestel kopen in drie stappen

Stap 1. Bedenk wat voor soort speeltoestel je wilt hebben. Daarbij gaat het vooral om de speelfuncties. Wat vind je nu echt belangrijk en wat is leuk voor je kinderen?
Stap 2. Weet hoeveel ruimte je in je tuin hebt of wilt gebruiken voor het speeltoestel. Let hierbij ook om de vrije ruimte die je om een speeltoestel heen moet hebben.
Stap 3. Bepaal je budget. Vind je geen speeltoestel dat aan je wensen voldoet binnen je budget? Overweeg dan om je budget te verhogen of om bijvoorbeeld voor wat minder speelfuncties te gaan.

Speeltoestel veiligheid: 5 tips

Zorg ervoor dat je speeltoestel veilig staat en veilig gebruikt wordt. Met behulp van onderstaande tips lukt dat zeker:

  • Tip 1. Lees de handleiding en gebruiksaanwijzing goed door en volg de richtlijnen die daarin staan.
  • Tip 2. Ga voor een speeltoestel met een CE keurmerk. Dit geeft aan dat hij voldoet aan gestelde Europese regels.
  • Tip 3. Veranker een speeltoestel met grondankers. Voor extra stevigheid zet je de grondankers vast in beton.
  • Tip 4. Leg valtegels (tegels van rubber), zand of gras onder en rondom je speeltoestel. Zo wordt een eventuele val altijd gebroken.
  • Tip 5. Zorg voor vrije ruimte rondom een speeltoestel. Dit is ruimte om te kunnen schommelen of van een glijbaan af te komen, maar ook ruimte waar je kunt lopen zonder tegen iemand die schommelt aan te botsen.
     

Hoe hoog mag een speeltoestel zijn? De maximale hoogte die een speeltoestel mag hebben is 2,5 meter. Is het speeltoestel hoger dan 3 meter dan moet je er waarschijnlijk een lichte bouwvergunning voor aanvragen.

Valtegels onder een speeltoestel
Zorg altijd voor een zachte ondergrond onder een speeltoestel, zoals valtegels. 
 

Onderhoud van een speeltoestel

Afhankelijk van het materiaal zijn er verschillende manieren om een speeltoestel te onderhouden.

Materiaal Onderhoudstips
Hout
  • Wil je een houten speeltoestel extra beschermen tegen weersinvloeden? Behandel hem dan met een laag buitenbeits. Je kunt daarbij voor transparant gaan, maar uiteraard ook voor een kleurtje.
  • Ruwe plekken in het hout kun je even schuren.
  • Verwijder vuil van een houten speeltoestel met behulp van een hogedrukspuit (op een lage stand).
  • Schilder/beits een houten speeltoestel ongeveer iedere vijf jaar.
Plastic/kunststof  
  • Controleer regelmatig op beschadigingen, zoals scheuren of deuken.
  • Plastic speeltoestellen kun je eenvoudig schoonhouden met wat warm water en mild afwasmiddel.
Metaal
  • Loop een metalen speeltoestel in het najaar na op beschadigingen. Bij kleine beschadigingen kun je even schuren en opnieuw lakken.
  • Bewegende metalen onderdelen moet je af en toe smeren zodat het soepel blijft bewegen.
  • Dek een metalen speeltoestel in de winter af.

Haal daarnaast alle losse onderdelen, zoals schommels en klimnetten, naar binnen in de winter zodat deze niet blootgesteld worden aan winterse omstandigheden. Tot slot is het slim om in de gaten te houden of onderdelen aan vervanging toe zijn.
 

Alles op een rijtje over speeltoestellen

Je hebt op deze pagina allerlei informatie gelezen over speeltoestellen. Je weet nu een stuk meer over waar je op kunt letten bij het kopen van een speeltoestel. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even kort voor je samen:

  • Een speeltoestel is een constructie waar kinderen op en in kunnen spelen, eigenlijk altijd met diverse speelfuncties.
  • Enkele speelfuncties en -attributen bij een speeltoestel: speeltoren of -huisje, schommel(s), een zandbak, glijbaan, klimwand, touw of brandweerpaal, ringen en een loopbrug.
  • Bij het kopen van een speeltoestel let je onder andere op: de grootte van je tuin, het materiaal van het toestel, de leeftijd van je kind(eren), de speelfuncties en de prijs.
  • Zorg er altijd voor dat je een speeltoestel in de grond vastzet met grondankers.
  • Als je een speeltoestel goed onderhoud zul je de levensduur optimaal kunnen gebruiken. Lees onze onderhoudstips hierboven terug. 
     

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van een speeltoestel of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm