Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over sport en spel voor kinderen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over sport en spel voor kinderen

Bewegen is ontzettend goed voor kinderen. Met sport en spel kun je ervoor zorgen dat je kinderen op een leuke manier genoeg bewegen. En met ‘sport en spel’ bedoelen wij sporten en sportieve of fysieke spelletjes. Dus alles uiteenlopend van voetbal en fietsen tot tikkertje en buitenspelen. Ben je benieuwd naar hoe je kinderen enthousiast kunt maken om meer te bewegen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Snel naar:

 

Waarom is sport en spel belangrijk voor kinderen?

Spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Het is goed voor de motorische, sociale en intellectuele ontwikkeling. Maar echt fysiek spelen, zoals bij sport en spel het geval is, heeft nog één bijkomend voordeel. Je kinderen zijn in beweging. En laat bewegen nou eens super gezond zijn. Maar waarom dan?

  1. Tijdens het sporten of bewegen komen er in de hersenen stoffen vrij waar je kind zich gelukkiger door gaat voelen.
  2. De spieren en botten van je kind worden sterker als ze elke dag genoeg bewegen.
  3. En daarnaast verbetert het de conditie, coördinatie en motoriek van je kind.

Motorische ontwikkeling

Sport en spel zijn erg goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. In de leeftijd van 1 tot 2 jaar leren kinderen echt goed staan, lopen en rennen. Op deze manier vergroten ze hun leefwereld echt aanzienlijk. Ze gaan vervolgens verder experimenteren. Denk hierbij aan: springen, klimmen en hinkelen. Met sport en spel worden de motorische vaardigheden extra gestimuleerd, waardoor het de ontwikkeling bevordert.

Sociale en emotionele ontwikkeling

Sport en spel helpen bij de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Het helpt onder andere bij het vinden van vrienden, leren communiceren en leren winnen en verliezen. Wat hierbij belangrijk is, vooral voor jongere kinderen, is dat er niet zo’n sterke nadruk ligt op competitie. Voor sommige kinderen kan een sterk competitie-element een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld. Wat oudere kinderen kunnen het competitie-element daarentegen juist geweldig vinden.

Beweging

Sinds de opkomst van computers, telefoons en tablets wordt er steeds meer binnen gespeeld. Dit is niet altijd erg, maar zorg ervoor dat je kinderen wel genoeg blijven bewegen. Het is helemaal goed als ze dit buiten doen. Bewegen is goed voor het gewicht en de conditie van je kind. Een goede conditie zorgt weer voor een betere weerstand, waardoor je kind minder snel ziek wordt. Voor basisschoolkinderen wordt er aangeraden om minimaal één uur per dag matig of intensief te bewegen. Naar school fietsen is al een manier om wat beweging mee te pakken, maar hierdoor kom je vaak niet aan één uur per dag. Buitenspelen, maar ook alle andere vormen van sport en spel zorgen ervoor dat jouw kind dat uur beweging per dag gewoon makkelijk bereikt.

Kindje op een schommel
Schommelen stimuleert de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan, doordat kinderen steeds een heen- en weergaande beweging maken.
 

Kinderen interesseren in sport en spel: 3 tips

Verplicht bewegen kan voor kinderen misschien saai zijn (of lijken). En tegenzin helpt nergens voor. Zorg ervoor dat je kinderen het bewegen leuk vinden, door ze op een leuke manier kennis te laten maken met sport en spel. Hoe doe je dit dan? Wij geven je enkele tips:

  1. Geef het goede voorbeeld. Zorg dat je op momenten dat je wilt dat je kind(eren) gaan bewegen, je zelf ook bijvoorbeeld gaat sporten of meedoet met je kinderen.
  2. Dwing nooit. Ga je kinderen niet dwingen om bepaalde dingen te doen, maar laat ze zelf kiezen wat ze willen doen. Geef hierbij bijvoorbeeld drie opties om uit te kiezen.
  3. Zorg ervoor dat je kinderen al genoeg beweging krijgen van dingen die zij zelf niet als ‘beweging’ of ‘sport’ bestempelen. Denk hierbij aan dingen als een rondje fietsen, een dagje naar het strand, met de skeelers naar opa en oma of gewoon buitenspelen. 
     

Bekijk ons buitenspeelgoed:

 

Vanaf welke leeftijd sport en spel?

Voor elke leeftijd zijn andere sporten of spellen leuk en stimulerend. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd ook persoonlijke verschillen tussen kinderen. Hieronder geven wij je voor elke leeftijdsgroep waar kinderen motorisch in staat zijn. Daarnaast geven we steeds enkele speeltips, waardoor je je kinderen spelenderwijs kunt laten bewegen:

0-1 jaar

In het eerste levensjaar ontwikkelt je kind zich supersnel. Het is er mooi om te zien hoe je kindje in korte tijd steeds meer kan. Het grijpreflex, hoofdje omhoog houden, zitten, kruipen en waarschijnlijk zelfs al staan (en de eerste stapjes). Je kunt je kindje in deze levensfase ontzettend helpen om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Daarnaast ontwikkelt je kind zich op sociaal gebied erg snel. Woorden herkennen, reageren op eigen naam, herkennen van eigen spiegelbeeld en sociale imitatie worden in dit jaar geleerd.

Enkele tips om de motorische ontwikkeling te stimuleren:

  1. Babygym. Voor de allerkleinsten is een babygym ideaal om de ontwikkeling van de motoriek te stimuleren. De speeltjes nodigen uit om naar te grijpen, wat de hand-oog coördinatie en het grijpreflex stimuleert.
  2. Leg hindernissen op de grond (zoals kussens, een matras, een poef, een klein trapje) en stimuleer je kind om over de hindernissen heen te klimmen.
  3. Leg speeltjes net buiten bereik van je kind op een stoel of tafel. Zorg ervoor dat je kind het speelgoed goed ziet liggen. Maar leg ze op zo’n hoogte neer dat je kind zichzelf omhoog moet trekken (of op de knieën moet gaan zitten) om bij het speelgoed te kunnen.
  4. Heeft je kind zich opgetrokken en houdt hij/zij zich vast aan een stoel of tafel terwijl hij/zij staat? Daag je kindje dan extra uit. Leg een speeltje op de grond, zodat je kind moet bukken om het op te pakken. Of leg speelgoed net buiten bereik van je kind, bijvoorbeeld aan de andere kant van de tafel, en stimuleer je kind om langs de tafel af te lopen om het speelgoed te pakken.
     

Baby in een babygym
Voor baby's vanaf ongeveer drie maanden is een babygym perfect om de (motorische) ontwikkeling te stimuleren. 

1-2 jaar

In deze levensfase leert je kindje echt lopen (en waarschijnlijk ook rennen, ja dat komt er ook heel snel bij kijken). In het begin is het allemaal nog wat wankel en voorzichtig, maar het wordt allemaal steeds zekerder. Het evenwicht van je kind wordt steeds beter. Daarnaast leert je kindje dingen als met een lepel eten, een bal gooien, de deur opendoen, op één been staan en dingen oprapen van de vloer zonder te vallen. Ook de sociale ontwikkeling gaat erg snel. Je kind begint met samenspelen, leert nee zeggen, krijgt een ‘ik-besef’ en begint met het imiteren van dagelijkse handelingen.

Enkele tips om je kindje tijdens deze fase te helpen met de ontwikkeling:

  1. Schaf trek- en duwspeelgoed aan. Dit bevordert het lopen, de coördinatie en het evenwicht.
  2. Laat je kinderen op allerlei verschillende ondergronden kruipen en lopen. Zand, gras, grind, een matras. Je kunt het zo gek niet bedenken. Alles voelt anders aan voor je kind en hij/zij moet in alle situatie net op een andere manier zijn/haar evenwicht proberen te bewaren.
  3. Ga naar speeltuinen en laat je kindje veel buitenspelen. Buitenspelen is gezond, je leest er meer over in ons artikel ‘Buitenspelen in je achtertuin’.
  4. En wat dacht je van samen springen op de bank, een matras en kussens of mini-trampoline? Leuk, je kind kan zijn/haar energie kwijt en het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek van je kindje.

2-4 jaar

In deze fase leert je kindje ontzettend veel, en vooral om zijn/haar grenzen te verleggen. Je kind leert achteruit lopen, op tenen lopen, springen, dansen, traplopen, fietsen op een driewieler. Alle lichaamsbewegingen worden vloeiender, evenwichtiger en verfijnder. Sociaal gezien ontwikkelt je kindje zich ook sterk. Zo ontstaat er een eigen persoon, eigen wil en eigen ideeën. Samenwerking, samenspelen en leren delen worden in deze levensfase geleerd.

Enkele tips voor om je kindje tijdens deze fase meer te laten bewegen:

  1. Buitenspelen en de speeltuin zijn nog steeds echte aanraders. Je kinderen kunnen nieuwe dingen proberen en vaardigheden (klimmen, glijden, schommelen) leren.
  2. Stimuleer het lopen en zet je kind steeds minder in een buggy. Maak een wandeling in het bos, park of strand. Het lopen kan extra gestimuleerd worden met bijvoorbeeld trek- of duwspeelgoed, het favoriete speeltje van je kind, een loopfietsje of een step.
  3. Verstoppertje! Verstoppertje spelen is niet alleen leuk en spannend, het stimuleert ook de motorische vaardigheden van je kind. Je kind zal namelijk moeten rennen, klauteren, sluipen, zich klein moeten maken. Daarnaast heeft verstoppertje al echt een spelelement, er zijn regels waar je kind zich aan moet houden (al zal dit in het begin nog wel een uitdaging zijn).

4-6 jaar

Je kind heeft vanaf een jaar of vier een goede algemene lichaamsbeheersing. Je kunt je kindje nu leren fietsen, rolschaatsen, voetballen en nog veel meer. De sociale vaardigheden van je kind worden ook steeds meer verfijnd. Kinderen worden in deze fase realistischer ten opzichte van hun eigen mogelijkheden, worden gevoeliger voor competitie-elementen, leren echte vriendschappen te sluiten. En wat goed is om altijd te bedenken: kinderen leren ook in deze fase nog ontzettend veel door te bewegen. 

Enkele tips voor om je kindje tijdens deze fase meer te laten sporten en fysiek spelen:

  1. Leer je kind fietsen. Vanaf een jaar of 4 zijn de meeste kinderen in staat om lichaam goed te beheersen. Hierdoor kunnen ze hun grenzen gaan verleggen en dus ook gaan leren fietsen. Zo kun je jouw kind ook leren skaten op inlineskates of rolschaatsen.
  2. Laat je kinderen een sport beoefenen bij een vereniging. Dit is goed voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van je kind.
  3. Zwemles. Dit leert kinderen veiliger in en om water te bewegen, maar is ook nog eens een goed middel om je kinderen meer te laten bewegen. Je kunt al heel vroeg beginnen met een zwemles voor baby's, maar vanaf ongeveer 4 of 5 jaar kun je starten met zwemles voor zwemdiploma A.
  4. Trampoline springen. Je kinderen kunnen als ze jonger zijn ook al trampoline springen, maar in deze leeftijdsfase kunnen ze hun grenzen verleggen en steeds meer trucjes uitproberen. Wat dacht je van een salto of handstand? En merk je dat je kinderen het echt superleuk vinden om trucjes te doen, overweeg dan om ze op turnen of gymnastiek te doen.
     

Jongens voetbalteam
Vanaf een jaar of vijf, en soms nog wat later, vinden veel kinderen het leuk om te gaan sporten in teamverband of verenigingsverband.

6-8 jaar

De motorische ontwikkeling van je kindje maakt geen sterke sprongen meer. Bestaande vaardigheden kunnen worden verfijnd door specifiek te oefenen of trainen en nieuwe vaardigheden kunnen nog makkelijk worden aangeleerd. Sociaal gezien leert je kind dingen in perspectief te plaatsen, zoals de eigen thuissituatie ten opzichte van die van leeftijdsgenoten en het eigen kunnen ten opzichte van dat van leeftijdsgenoten. Daarnaast leren kinderen doelen te stellen en worden ze steeds onafhankelijker. 

Enkele tips om de ontwikkeling van je kind in deze fase met sport (en fysiek spel) te stimuleren:

  1. Net als bij de leeftijd van 4-6 jaar is deze leeftijdsfase nog perfect om een nieuwe sport te gaan beoefenen (bij een vereniging). Veel kinderen gaan zelfs pas in deze fase op een sport.
  2. Doordat kinderen oorzaak-gevolg relaties steeds beter leren begrijpen, worden sport en spelletjes met bepaalde spelregels steeds belangrijkere/leukere manieren van bewegen.
  3. Buitenspelen blijft goed. Eigenlijk is dit tijdens de gehele kindertijd een van de beste en makkelijkste manieren om je kind voldoende te laten bewegen. Lekker rennen, springen, voetballen: buitenspelen is vooral fysiek. 

Vanaf 8 jaar

Je kinderen kunnen motorisch alles, of tenminste alles wat ze geleerd hebben. Je kinderen gaan (zeker vanaf een jaar of 12) minder rennen, springen, klauteren en blijven eerder binnen zitten. Dit hoort bij het volwassen worden, maar neemt niet weg dat je je kinderen helemaal niet meer kunt laten spelen. Ze kunnen nog steeds makkelijk van alles bijleren en bijvoorbeeld nieuwe sporten en talenten ontdekken. De sociale ontwikkeling gaat nog jaren door. In ieder geval tot kinderen volwassen zijn, worden er dingen bijgeleerd en eventueel afgeleerd. Kinderen krijgen echt moreel besef, leren om te gaan met jaloezie, het verantwoordelijkheidsgevoel wordt steeds beter en kinderen worden steeds zelfstandiger. Veel kinderen verliezen interesse in sport of bewegen doordat ze bijvoorbeeld niet gestimuleerd worden om te bewegen, geen sport beoefenen die ze leuk vinden of niet tegen het competitie-element van veel sporten kunnen.

Enkele tips om je kind in deze fase voor sport (en fysiek spel) te blijven interesseren:

  1. Leg geen druk op je kind om te presteren als je ziet dat dit averechts werkt. En ook niet om een bepaalde sport te beoefenen als je kind dit niet leuk vindt. Ga af op wat je kind wil, zijn/haar interesses.
  2. Kijk sport op televisie met je kinderen. Nee, dit is helemaal geen beweging, maar het kan wel aanzetten tot beweging. Het kijken naar een voetbal-, handbal-, basketbalwedstrijd of wedstrijd van nog een andere sport kan ervoor zorgen dat je kind in de sport geïnteresseerd raakt. En daarvoor hoef je geen volledige wedstrijd te kijken. De aandacht van je kind voor de wedstrijd kan snel over zijn, maar het kan genoeg zijn om een bepaalde interesse te wekken.
     

De leukste sport en spellen: 5 tips

Bij Internet-Toys geven we graag advies. In dit geval: advies om je kinderen meer te laten bewegen. Maar naast wat meer algemeen advies denken we dat het ook fijn is om wat concrete (aankoop)tips  te geven. Welk speelgoed is nou echt ideaal om je kind meer te laten bewegen? Wij geven je hieronder vijf tips:

  1. Trek- en duwspeelgoed. Dit is perfect voor kinderen tot een jaar of 4, en maakt het leren lopen een stuk makkelijker en leuker.
  2. Trampoline. Geschikt voor bijna alle leeftijden. Jonge kinderen zullen niet veel meer doen dan een beetje springen, als je kinderen ouder worden verleggen ze hun grenzen en doen ze steeds meer op een trampoline. Meer weten over trampolines? Lees dan onze pagina 'Alles over trampolines' eens door.
  3. Springtouw. Touwtjespringen is een perfecte manier om veel te bewegen en energie kwijt te kunnen. Daarnaast kost een springtouw bijna niks en neemt het weinig plek in beslag, waardoor het echt een goede en slimme aankoop is.
  4. (Voet)bal. Kinderen kunnen al erg jong gaan spelen met ballen. In het eerste levensjaar zal dit niet veel meer zijn dan de bal vastpakken en (per ongeluk) weggooien, na verloop van tijd kunnen kinderen met een bal gaan overgooien, en weer wat later zelfs gaan voetballen.
  5. Fiets of skates. Van loopfiets naar een driewieler, dan een fiets met zijwieltjes en uiteindelijk fiets zonder zijwieltjes. Fietsen of skaten is ideaal voor je kindje om genoeg beweging te krijgen. Daarnaast is het een leuk vervoersmiddel om mee naar het park, oma of naar school te gaan.
     

Bekijk ons sport en spel speelgoed:

 

Klassieke spellen die aanzetten tot bewegen

Naast de bovengenoemde spellen zijn er ook verschillende oud Hollandse of klassieke spellen die je kunt doen, die aanzetten tot bewegen. Denk hierbij aan dingen als: tikkertje, elastieken, Annemaria Koekoek, Schipper mag ik overvaren?, knikkeren en touwtjespringen. Deze spellen zijn vooral buiten goed te spelen, maar met wat creativiteit kun je binnen ook knikkeren, tikkertje spelen of touwtjespringen. 

Een laatste tip van ons om je kinderen meer te laten bewegen: een dance-break. Dit kan op elk moment van de dag en is een uitstekende manier om energie kwijt te raken. Muziek aan en dansen maar!

Kinderen aan het touwtjespringen
Buitenspelen is ontzettend goed voor kinderen, gezond, leuk en een manier om veel energie kwijt te kunnen.
 

Alles over sport en spel

Je hebt op deze pagina allerlei informatie gelezen over sport en spel voor kinderen. Je hebt op de pagina vooral gelezen over hoe je je kind meer kunt laten bewegen én waarom bewegen zo belangrijk is. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

  • Fysiek spelen, zoals bij sport en spel het geval is, heeft als bijkomend voordeel dat je kinderen in beweging zijn.
  • Bewegen is gezond. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind, maakt je kind gelukkiger en zorgt ervoor dat je kind een betere weerstand krijgt.
  • Voor elke leeftijd zijn andere sporten of spellen leuk en stimulerend.
  • Klassieke spellen die aanzetten tot bewegen zijn onder andere tikkertje, touwtje springen en Annemaria Koekoek. 
     

Heb je toch nog vragen over sport en spel of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al ons sport en spel speelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm