Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over racebanen Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over racebanen

Racebanen zijn er voor jong en oud, en in allerlei soorten en maten. Ze worden dan ook gebruikt als speelgoed, of als hobby. Waar jij ook naar op zoek bent, wij geven je tips, advies en inspiratie zodat je de perfecte racebaan kiest. Lees snel verder!

Welke soorten racebanen zijn er?

Er wordt binnen de racebanen onderscheid gemaakt tussen analoge en digitale racebanen. Dit geldt dan alleen voor de banen waar de auto’s met een pinnetje in metalen gleuven worden gezet. Deze gleuven worden in het Engels ‘slots’ genoemd. De algemene benaming hiervoor is dan ook slotcars of slotracen. Deze auto’s worden aangedreven met handregelaars, zodat je exact kan doorgeven hoe hard de auto rijdt of remt. We leggen eerst het verschil tussen analoge en digitale banen uit, voor we ook andere soorten racebanen benoemen. Want er bestaan ook racebanen die zonder handregelaars werken. Deze zijn over het algemeen meer gericht op kinderen.

Handgestuurde racebanen

Analoge racebaan

De metalen van de baan worden onder spanning gezet door een transformator (moeilijk woord voor een apparaat dat stroom omzet in spanning). Via het pinnetje van de auto, dat in de baan zit, wordt die spanning doorgegeven aan het kleine motortje binnenin de auto waardoor deze gaat rijden. Omdat een auto de spanning van de baan gebruikt, kan er ook maar één auto tegelijk op een spoor rijden. Zou je er twee neerzetten op hetzelfde spoor, dan werken ze elkaar tegen en rijden ze beide niet. Op banen met twee sporen kunnen dus ook maximaal twee auto’s rondrijden. Dat is direct het verschil met de digitale baan.

Digitale racebaan

Op een digitale racebaan wordt er geen spanning op de sporen gezet, maar een soort code. Iedere auto die je op de baan neerzet, reageert op één specifieke code. Op die manier kun je met de code doorgeven of de auto moet stilstaan, harder rijden of juist afremmen (door het gas los te laten). Uiteraard hoef je niet zelf de code bij te werken, maar doe je dit door de handregelaar te besturen. Die werkt namelijk op dezelfde code als de auto die jij bestuurt. Deze combinatie van handregelaar en auto betekent dat je ook met meerdere auto’s op één spoor kunt rijden. De meeste digitale racebanen zijn dan ook ingericht om met maximaal drie tot zes auto’s op te rijden. Meer auto’s leidt namelijk tot botsingen, en dat komt het raceplezier niet ten goede!

Extra leuk aan digitale banen is dat het niet uitmaakt op welke baan je jouw auto neerzet. Door de code van de auto en de handregelaar, werkt de auto ongeacht welke baan je gebruikt. Dat zorgt ervoor dat je kunt inhalen als je van baan wisselt. Veel digitale banen hebben daarom knoppen die ervoor zorgen dat jouw auto bij wissels een andere baan gaat gebruiken. Ook worden er bij sommige banen pitstops ingebouwd. Niet dat je auto dan nieuwe banden krijgt of bijgetankt moet worden, maar juist om het racen nóg realistischer te maken. Sla je de pitstop over, dan komt je auto stil te staan en lig je uit de race. Digitaal racen is écht niet zo makkelijk als het lijkt, zeker als je een andere auto in wilt halen. Timing is alles, maar je haalt er extra veel voldoening uit als het lukt!

Niet-handgestuurde banen

Deze naam hebben we zelf bedacht, want voor racebanen zonder een handregelaar is geen algemene naam. Er bestaat wél een naam voor de banen die veel door Hot Wheels worden gemaakt, namelijk lanceerbanen.

Vader en zoon spelen met auto's op een lanceerbaan
Op een lanceerbaan wordt de auto gelanceerd en blijft deze door bochten en loopings rijden of schiet van de baan af

Lanceerbanen

Zoals de naam al aangeeft, worden auto’s hierbij gelanceerd vanuit een zogenaamde ‘launcher’. Die schiet de auto als het ware de baan op, waarna er meestal vele loopings volgen. Bij Hot Wheels is het vaak zelfs zo dat auto’s dan op een baan kunnen blijven rijden doordat de baan door blijft lopen in verschillende loopings en bochten. Het doel is dan om de volgende auto zo te lanceren dat je de andere auto’s van de baan af kaatst.

Speelbanen

Ook hier hebben we een eigen naam verzonnen, maar we vinden hem zelf wel passend. Het gaat namelijk om racebanen voor de kleinere kinderen, waar echt gespeeld wordt met de auto’s. Deze worden dan ook niet gelanceerd of bestuurd met een regelaar, maar juist door de handen van de kinderen. Er zijn dan ook vaak thema’s speciaal voor kinderen verbonden aan deze banen.

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een racebaan?

Van plan om een racebaan te kopen, maar geen idee waar je eigenlijk naar moet kijken? Dan staan wij voor je klaar. Er zijn namelijk een aantal punten die helpen om de ideale racebaan te kiezen. We leggen ze natuurlijk aan je uit.

Soort racebaan

Niet geheel verrassend, begint het allemaal bij de vraag wat voor soort racebaan je nodig hebt. Omdat we de verschillende soorten zojuist hebben uitgelegd, gaan we hier iets meer in op de leeftijd van degene die gaat racen. Voor kinderen onder de zes jaar blijkt dat veel racebanen iets te geavanceerd zijn, tenzij het gaat om een speelbaan. Kinderen rond de 8 jaar hebben al wat meer coördinatie en kunnen dus veel beter overweg met een lanceerbaan of handgestuurde racebaan. Oudere kinderen krijgen steeds betere controle over de oog-handcoördinatie, en zijn dus ook beter in het inschatten van snelheden van auto’s. Je kunt hier dus de keuze gaan maken tussen analoge en digitale banen. Voor af en toe spelen raden we de goedkopere analoge racebanen aan en voor de echte hobbyisten is een digitale racebaan veel uitdagender. Hetzelfde geldt voor volwassenen die slotracen als een nieuwe hobby zien.

Auto op een racebaan die nog niet opgebouwd is
Racebanen zijn er in veel verschillende maten, houd daar dus rekening mee als je de baan koopt.

Hoeveelheid ruimte in de kamer

Racebanen zijn er in allerlei uitvoeringen en hebben vaak mogelijkheden voor uitbreidingen. Je kunt het dus zo groot en gek mogelijk maken als je maar wilt. Het is dan wel verstandig om te bedenken waar je de racebaan precies neer wilt leggen. En bedenk dat deze er wel even blijft liggen. Het is namelijk niet fijn (en meer werk dan je denkt) om de baan na een paar rondes weer op te bergen in de doos. Daarom raden wij een plek aan die niet te veel in het zicht is, maar waar je wel de ruimte hebt. Is die ruimte maar beperkt? Kies dan voor een kleinere baan. Heb je een volledige en ruime zolder beschikbaar? Dan kun je uiteraard zo veel uitbreiden als je zelf wilt.

Hoe vaak gebruik je de racebaan?

Gebruik je een racebaan vaak (of ben je dat van plan), dan kun je voor een wat luxere variant kijken. Ben je juist benieuwd of het iets voor jou of je kinderen is? Dan is het verstandig om voor een wat simpeler en goedkoper model te gaan. Het is namelijk zonde als je na een week racen klaar bent met de dure baan, en deze vervolgens de kast in verdwijnt. Denk hier vooraf dus goed over na, al gaan we er vanuit dat je dit met meerdere aankopen doet.

Prijs van de racebaan

Last but not least: de prijs van de racebaan. Voor veel mensen de doorslaggevende factor bij het aankopen van een racebaan, daarom benoemen we deze als laatste. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een racebaan die eraan voldoet. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan vast. Voor ontzettend luxe digitale racebanen met allerlei uitbreidingen kun je duizenden euro’s uitgeven. We verwachten niet dat je dit van plan bent, maar snappen wel dat je een keer jaloers naar de buurman kijkt die dat wel heeft gedaan. Het is namelijk ontzettend gaaf om te zien.

Voor de meeste mensen gaat het bij een eerste slotracebaan om een aankoop rond de € 40,- á € 50,-. Daarvoor heb je een prima kwaliteit analoge racebaan, zonder uitbreidingen. Het is de perfecte manier om kennis te maken met een racebaan om erachter te komen of het iets voor je is. Wil je een lanceerbaan of een speelbaan, dan heb je voor minder geld (€ 20,-) al een erg leuke en uitdagende baan. Vanaf ongeveer € 100,- vind je de eerste digitale slotracebanen. Deze zijn van prima kwaliteit, en je kunt er heerlijk mee racen. Vanaf dat punt geldt wel: hoe hoger de prijs, des te beter de baan is.

Op welke merken racebaan kan ik rekenen?

Er zijn een aantal merken racebanen die door de jaren heen hun waarde hebben bewezen, we zetten ze hier voor je op een rijtje. Op die manier kun je erop vertrouwen dat je naast het type, soort en prijs ook qua merken helemaal op de hoogte bent. Alles om jou de juiste racebaan te laten kiezen!

Carrera

We beginnen met waarschijnlijk het grootste en meest bekende merk als het gaat om racebanen. Carrera is een Italiaans merk, oorspronkelijk als speelgoedfabriek in 1920 begonnen. Ze hebben zich  door de jaren heen voornamelijk gespecialiseerd op (speelgoed)auto’s. Dat varieert van bestuurbare auto’s tot de racebanen. De jarenlange ervaring zorgt ervoor dat de kwaliteit van de racebanen ontzettend hoog is, maar ook dat er al heel veel verschillende uitbreidingen zijn voor de banen van Carrera. Met Carrera hoef je dan ook niet te twijfelen, je koopt altijd een racebaan van goede kwaliteit.

Cartronic

Het Duitse merk Cartronic heeft voor zichzelf een duidelijk doel gesteld: technisch hoogstaande producten leveren tegen vriendelijke prijzen. En dat lukt ze goed! De racebanen van Cartronic zijn ontzettend stevig en betrouwbaar, maar kosten niet de hoofdprijs. Ze gaan wel voornamelijk voor analoge racebanen, dus voor de luxere digitale banen kun je beter bij een ander merk terecht.

Hot Wheels

De racebanen van Hot Wheels zien er vaak spectaculair uit, en nodigen uit om de mooiste stunts te maken met de stevige auto’s. Zoals we al benoemden bestaan deze banen vaak uit meerdere loopings en bochten. Op die manier blijven de auto’s in de baan rondrijden, of schieten ze er uit. Het bedrijf achter Hot Wheels (Mattel) heeft jarenlange ervaring met speelgoed, en zorgt daardoor voor hoge kwaliteit en hele mooie auto’s en banen. Echte aanraders!

Jono Toys

Het Nederlandse bedrijf Jono Toys groeit steeds verder door in de speelgoedbranche. De speelbanen die ze maken zijn een echte uitdaging voor opgroeiende kinderen en nodigen uit om zo hard mogelijk te rijden met de auto’s. Voeg daar veel kleur en mooie loopings aan toe, en je hebt de perfecte speel- of lanceerbaan gevonden. En de prijs is erg fijn, want je betaalt zeker niet te veel voor deze mooie racebanen.

 

Alles op een rijtje over racebanen

Heb je de keuze voor jezelf of je kinderen al kunnen maken? Zoals je merkt helpen we graag, daarom zetten we al het bovenstaande nog even kort achter elkaar. Herhaling is namelijk vaker de sleutel gebleken tot het onthouden van informatie!

  • Racebanen zijn op te delen in handgestuurde en niet-handgestuurde banen.
  • De handgestuurde banen zijn analoog of digitaal.
  • Niet-handgestuurde banen worden dan weer verdeeld in lanceerbanen en speelbanen.
  • Bij het kopen van een lanceerbaan houd je rekening met het type baan, de hoeveelheid ruimte in de kamer, hoe vaak je de baan wilt gebruiken en de prijs van de racebaan.
  • Er zijn een aantal betrouwbare merken racebaan die allemaal gespecialiseerd zijn in een bepaald type baan.
     

Na deze herhaling heb je de keuze ongetwijfeld nog voor jezelf bevestigd. Het enige dat nu nog rest is ons grote assortiment te bekijken en de beste racebaan uit te kiezen. Mochten er vragen of opmerkingen zijn over onze producten of over dit artikel, kun je contact met ons opnemen via onze klantenservice. En ben je sowieso al een fan van speelgoedauto's? Lees dan gerust ons artikel over bestuurbare auto's eens door, want ook met deze voertuigen wil jij graag spelen!
 

Bekijk ons racebaansets

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm