Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Alles over poppen

Poppen zijn er in ontzettend veel soorten en maten. Er is er altijd wel eentje te vinden die bij jouw kind in de smaak valt. In dit artikel lees je meer over poppen. Waar kun je allemaal uit kiezen, wat zijn bekende merken en hoe houd je ze schoon? Slecht enkele vragen die in dit artikel beantwoord worden. Wil je meer weten over poppen? Lees dan snel verder.

Snel naar:

 

Poppen als speelgoed

Poppen zijn al duizenden jaren een vorm van speelgoed. Zelfs in de prehistorie werden er al poppen gemaakt, van hout, bot, klei etc. Deze poppen waren verbeeldingen van bijvoorbeeld goden en geesten, maar kinderen speelden er vast ook al mee (al is dat natuurlijk niet met zekerheid te zeggen). Tot de 19e eeuw werden poppen nog vooral gemaakt van hout, textiel of was.

Vanaf de 19e eeuw werden porseleinen poppen steeds populairder. Rond 1860 werden dit onverglaasde porseleinen poppen, die zagen er namelijk nog realistischer uit dan gewone porseleinen poppen. Pas rond en net na de tweede wereldoorlog werden poppen van plastic, rubber en vinyl populairder. En de barbiepoppen, die juist lijken op volwassenen, zijn er pas vanaf 1959. Daarnaast kwamen er vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw merchandise (actie)poppen op de markt.

Poppen zijn dus al in de gehele geschiedenis van de mens aanwezig, en zullen ook niet zomaar verdwijnen. En zowel de babypoppen als barbiepoppen zijn er in steeds meer soorten, maten en variaties gekomen, om zo iedereen uit de maatschappij de representeren.
 

Waarom met poppen spelen?

Of je nu zelf vroeger wel of niet met poppen hebt gespeeld maakt eigenlijk niet uit: met poppen spelen heeft allerlei voordelen. Spelen is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Het is een echt maatje voor je kind, die overal mee naartoe kan (en vaak ook gaat als je kind echt gek is op de pop). Andere voordelen van het spelen met poppen zijn:

 1. Het verbetert de sociale vaardigheden. Kinderen leren samen met anderen te spelen. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met elkaar, samenwerken en je beurt afwachten.
 2. Het vergroot het gevoel van verantwoordelijkheid. Ze leren voor de pop te zorgen en zullen gaan begrijpen wat 'verantwoordelijkheid' inhoudt. 
 3. Het is goed voor de fantasie. Kinderen kunnen alle situaties die ze maar kunnen bedenken uitspelen.
 4. Tijdens het spelen met poppen kan je kindje gebeurtenissen naspelen en leren te relativeren.
   

Een nadeel wat vaak genoemd wordt van het spelen met poppen, en dan gaat het over barbiepoppen, is dat een negatief lichaamsbeeld promoot. Oftewel, de poppen zijn te dun. Als reactie op deze kritiek zijn er inmiddels barbiepoppen met verschillende lichaamsbouwen, om meer variatie te creëren.  

Meisje met babypop en stethoscoop
Is de babypop ziek? Pak er een stethoscoop bij en kom er achter wat er mis is met hem of haar.

Ook voor jongens

Spelen met poppen wordt altijd gezien als iets dat typisch voor meisjes is. Ja, veel meisjes vind het leuk om met poppen te spelen. Maar dat wil niet zeggen dat jongens het niet leuk vinden óf dat alle meisjes het leuk vinden. Spelen met poppen heeft voor alle kinderen, zowel meisjes als jongens, de voordelen die hierboven genoemd zijn.

De keuze voor bepaald speelgoed zou je eigenlijk moeten baseren op wat je kind leuk vindt, en niet op of het wel of niet bij hun geslacht past.
 

Welke pop past het beste bij de leeftijd van je kind?

Een barbiepop met veel losse kleine onderdeeltjes is natuurlijk niet geschikt voor een jong kindje. Een pop moet goed aansluiten bij de leeftijd van je kind en de specifieke ontwikkelingsfase waarin hij/zij zich bevindt. Daarnaast kan er grofweg onderstaand onderscheid aangehouden worden:

Leeftijd Type pop
0 - 1,5 jaar Voor een baby of dreumes is een zachte pop, zoals een lappenpop of een pop van textiel perfect.
1,5 - 3 jaar Een ideale pop voor een peuter is een babypop met enkele accessoires (maar nog geen kleine onderdelen).
4 - 5 jaar Voor kleuters is een pop met interactieve functies en/of een poppenhuis met poppen leuk.
Vanaf 6 jaar Kinderen gaan vaak voor een barbiepop of andere pop in de vorm van een personage (bijv. een beroep of een superheld).

Als kinderen net geboren zijn zullen ze nog niet echt met een pop spelen. Het draait dan allemaal om het aanraken en bekijken van de pop. Pas vanaf een jaar of 2 beginnen kinderen echt met een pop te spelen. En hoe ouder ze worden, hoe leuker het is als de pop interactiever wordt. Hierbij kun je denken aan een pop die kan plassen, huilen of enkele woordjes of zinnetjes kan zeggen. Als je kind nog ouder wordt, wordt het spelen met poppen nog verfijnder. Poppen met lange haren, verschillende accessoires en diverse kledingsets worden dan in de meeste gevallen het interessantst om mee te spelen. 

En tot welke leeftijd kinderen met poppen spelen? Hier is natuurlijk geen vast antwoord op te geven. Er is echter wel een 'gemiddelde ontwikkeling' van kinderen. Kinderen zich vanaf ongeveer hun achtste levensjaar drukker maken om wie ze zijn en hoe anderen hen zien. Bewijsdrang, groepsdruk en schaamte komen naar voren in beslissingen die een kind maakt. De een zal al redelijk snel niet meer met poppen willen spelen, uit 'angst' om niet bij de groep te horen of uit schaamte om nog steeds met poppen te spelen. De ander trek zich daar minder van aan en speelt vlot nog tot zijn/haar twaalfde of dertiende levensjaar met poppen. Voor de meeste kinderen komt daarna wel echt de fase dat het 'met poppen spelen' voorbij is. 

Bekijk onze poppen:


 

Waar op letten bij het aanschaffen van een pop?

Bij het kopen van een pop let je in eerste instantie op de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Je gaat voor een pop die geschikt is voor je kindje. Maar daarnaast zijn er nog enkele andere dingen waar je rekening mee kunt houden:

Materiaal van de pop

Poppen zijn er in super veel verschillende materialen. Bij het kiezen van een bepaald materiaal is het natuurlijk weer slim om rekening te houden met de leeftijd van je kind. Maar daarnaast ook met de wensen van je kind. Sommige kinderen willen echt knuffelen met hun pop, dan is een hard plastic of houten pop geen aanrader. Maar een pop van een harder materiaal kan dan weer wel een aanrader zijn als je kind de pop eigenlijk vooral wil verzorgen (bijvoorbeeld: eten geven, in een stoeltje zetten en in een kinderwagen leggen). Of je gaat voor een zachte pop van bijvoorbeeld textiel, een hardere pop gemaakt van plastic of een houten pop, hangt dus vooral af van hoe je kindje met poppen speelt. Ga je voor een pop van textiel, maar wil je kind bijvoorbeeld de pop eigenlijk ook in bad doen, dan is het slim om bij de aanschaf van een volgende pop voor een plastic variant te gaan.

Wensen van je kind

Is je kind nog te jong om zelf een keuze te maken, dan geldt dit punt natuurlijk niet. Maar wordt je kind wat ouder en krijgt hij/zij bepaalde wensen, let hier dan op. Ga voor een pop die je kind ook echt leuk vindt. De keuze is ondertussen echt enorm in het poppen aanbod. Zoals hierboven al gezegd is de keuze voor een bepaald materiaal al best belangrijk. Maar daarnaast heb je allerlei poppen in verschillende groottes, kleuren en uitvoeringen.

Peuter met pop en teddiebeer
Een zachte stoffen pop is ideaal voor de allerkleinsten.

Wat een pop kan

Een ander punt om rekening mee te houden is om te kijken wat een pop allemaal kan. Ga bijvoorbeeld voor een pop met haar om te kammen of een pop die bijvoorbeeld kan plassen. Tegenwoordig kunnen poppen steeds meer, speelgoed wordt namelijk steeds slimmer en poppen worden hierdoor steeds ‘realistischer’. De vraag is en blijft dan of je een pop zoekt die echt lijkt en zich gedraagt als een baby of er liever een hebt die geen geluiden maakt? En ook een ding om rekening mee te houden: wil je kind de pop mee in bad nemen? Niet alle poppen zijn daarvoor geschikt. Dan duurt het lang voor de pop droog is of loopt hij vol met water. Ga in dit geval voor een pop die ervoor gemaakt is om mee in het water te nemen.

Uitbreiden met accessoires

Als je eenmaal een pop hebt aangeschaft kun je het speelplezier vergroten door extra accessoires en kleding aan te schaffen. Je hebt ontzettend veel verschillende kledingsets voor zowel babypoppen als barbiepoppen. Daarnaast kun je ook nog gaan voor bijvoorbeeld een poppenwagen, een poppenzitje, een babybadje, een poppenwieg en noem maar op. Weten wat wij allemaal in ons assortiment hebben? Neem dan eens een kijkje:

 

Wat zijn bekende merken?

Poppen zijn er van verschillende bekende merken. Natuurlijk kun je ook gaan voor een pop van een minder bekend merk, maar van onderstaande merken weet je zeker dat de kwaliteit ook echt goed is:

BABY born

BABY born is een poppenmerk van het merk Zapf Creation (ook bekend van Baby Annabel en Chou Chou). De poppen zijn realistisch, kunnen eten, drinken, plassen en meer. BABY born poppen zijn er tegenwoordig in ontzettend veel verschillende uitvoeringen en voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.

Hoe groot is BABY born? De standaard BABY born is 43 cm lang. BABY born Little, voor kinderen vanaf 2 jaar, is iets kleiner en heeft een lengte van 36 cm. Voor kinderen vanaf 1 jaar is er My First, met een lengte van 30 cm. De speciale BABY borns voor baby's zijn tussen de 18 cm en 30 cm lang.

Barbie

Barbie, gemaakt door Mattel, is een echte modepop voor de wat oudere kindjes. Met inmiddels vier verschillende lichaamstypen en een ontzettend uitgebreide keuze aan huidskleuren, haarstijlen en gezichten, zit er altijd wel een pop voor jouw kind bij. Daarnaast zijn er voor barbiepoppen ontelbare kledingsets en accessoires aan te schaffen.

Welke producent bracht in 1959 Barbie op de markt? Dit was Mattel. Ruth Handler, een van de oprichters van Mattel, kwam op het idee van de pop en besloot deze Barbie te noemen (vernoemd naar haar dochter 'Barbara').

Käthe Kruse

Käthe Kruse is een echt kwaliteitsmerk. Elke pop bevat met de hand aangebrachte details. Hierdoor is elke pop dus ook uniek en origineel. De poppen worden niet in massa’s geproduceerd (in tegenstelling tot BABY born en Barbie poppen) en blijven hierdoor echt gewild. Daarnaast zijn de poppen ontzettend duurzaam, waardoor ze vaak generaties lang voor plezier zorgen.

Heless

Heless is een ontzettend duurzaam poppenkleding en –accessoires merk. Bij dit merk staat kwaliteit echt centraal, en worden alleen de beste materialen gebruikt (de kwaliteit is vergelijkbaar met echte baby/kinderkleding). In het grote assortiment van Heless worden alle poppenkleertjes en kledingsets in meerdere maten verkocht. 

Bekijk onze Heless poppenkleding en -accessoires:

 

Hoe houd je poppen schoon?

Poppen kunnen na een tijdje wat vies worden en/of ‘onderhoud’ nodig hebben. Dingen die zo nu en dan schoongemaakt moeten worden: huid, haar en kleding. Hieronder lees je enkele tips voor elk van deze onderdelen:

1. De huid schoonmaken. De huid van een pop kun je schoonmaken met een wattenstaafje of –schijfje en wat reinigingsmiddel op basis van citroen. Let er op dat je het vochtige wattenstaafje of –schijfje niet over de nagels of het gezicht van de pop veegt. 

 • Op hardnekkigere vlekken kun je wat acne crème smeren. Zet de pop een dagje in de zon, terwijl je de onderdelen waar geen crème op zit afdekt, en schoonmaken maar. Je kunt het ook proberen met whitening tandpasta. Smeer het op de vlek, laat het een paar minuten intrekken en gebruik vervolgens een vochtige doek om het er weer af te halen.
 • Het gezicht en de nagels kun je voorzichtig een beetje schoonmaken met babydoekjes.
   

2. Het haar schoonmaken. Het haar van een barbiepop kun je ont-klitten. Gebruik om te beginnen wat warm water en een beetje kleurloos afwasmiddel. Even goed uitspoelen en doe vervolgens conditioner in het haar. Laat het een nachtje zitten, spoel het dan goed uit en kam het haar met een fijn kammetje goed door.

 • Lukt het niet om de haren goed te ontwarren, dan kun je het nog proberen met wat wasverzachter. Giet de wasverzachter in een kommetje, laat de wasverzachter goed intrekken (minimaal een uur), kam het haar dan goed door en spoel de wasverzachter vervolgens uit het haar.


3. Poppenkleding schoonmaken. De kleding van je poppen kan natuurlijk ook vies worden. Was het met de hand in een sopje uit. Als je deze kleding in de wasmachine doet is de kans groot dat het gaat krimpen.

Barbiepop met blond haar en roze jurk
Het haar van een barbiepop is redelijk eenvoudig te ont-klitten (lees er meer over bij stap 2 hierboven).
 

Met poppen spelen

Je kunt op verschillende manieren met poppen spelen. Natuurlijk kun je gewoon gaan voor een rollenspel. Heel simpel. Kies alleen, allebei of allemaal een pop naar wens uit. Nog even de onderlinge relaties bepalen en spelen maar! Maar je kunt veel meer dingen met poppen doen. Denk hierbij aan: aan- en omkleden en modeshows naspelen, een theekransje, spelen in een poppenhuis en met de pop gaan wandelen. De mogelijkheden zijn dus ontzettend uitgebreid. Mede hierom is het spelen met poppen leuk voor kinderen van alle leeftijden, en voor zowel meiden als jongens. 
 

Alles op een rijtje over poppen

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over poppen. Hopelijk helpt deze informatie jouw bij het maken van de juiste keuze voor een pop. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

 • Poppen zijn er al sinds de prehistorie en zijn nog altijd ontzettend populair speelgoed.
 • Spelen met poppen is goed voor de ontwikkeling van je kind.
 • Bij het kopen van poppen is het goed om te letten op: de leeftijd van je kind, de wensen van je kind, het materiaal van de pop en wat de pop allemaal kan.
 • Een pop wordt na een tijdje vies, maak hem dus af en toe even schoon. Lees hierboven de schoonmaaktips even terug.
   

Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifieke pop? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Toch op zoek naar ander speelgoed voor je kindje? Lees dan onze pagina 'Alles over speelgoed voor baby's en peuters' eens door en doe inspiratie op.
 

Bekijk al onze poppen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm