Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Tijmen

Alles over muzikaal speelgoed

Naast het leren door te lezen, praten en schrijven kunnen kinderen ook door muziek ontzettend veel leren. Waarom dat zo is en waarom muzikaal speelgoed belangrijk is, vertellen we je allemaal in dit artikel. Wil jij je kinderen muzikaal opvoeden of ben je op zoek naar leuk en leerzaam speelgoed? Lees dan snel verder!

Snel naar:

 1. Waarom is muziek belangrijk voor opgroeiende kinderen?
 2. Welke speelgoedinstrumenten zijn interessant voor kinderen?
 3. Hoe zorg je voor muziek in het leven van kinderen?
 4. Op welke merken kan ik rekenen?
 5. Alles op een rijtje over muzikaal speelgoed

Waarom is muziek belangrijk voor opgroeiende kinderen?

Dit is een vraag die ontzettend veel wetenschappers zichzelf al eens gesteld hebben. En dat leidde natuurlijk tot een hoop onderzoeken waar jij profijt van hebt. We zetten de 5 belangrijkste redenen voor je op een rijtje.

1. Muziek heeft een kalmerende werking

Zingen, klappen of met muziekinstrumenten muziek maken werkt kalmerend voor kinderen. Dit helpt bij het ontwikkelen van concentratie, voor mensen een ontzettend belangrijke eigenschap.

2. Muziek helpt bij de taalontwikkeling

Door het luisteren naar muziek en gezang leren kinderen vanzelf woorden herkennen. Doordat er vaak wordt gerijmd in liedjes is het makkelijk om combinaties van woorden te leren en om ook nieuwe woorden te ontdekken.

Jongen speelt met xylofoon en verbetert zo zijn motoriek
Het spelen met speelgoedinstrumenten zorgt ervoor dat kinderen hun lichaam beter leren kennen zodat de motoriek wordt getraind

3. Het maken van muziek verbetert de motoriek

Geef kinderen een speelgoedinstrument en ze gaan direct geluid produceren. Met een trommel is dat vanzelfsprekend, maar andere instrumenten moeten eerst ontdekt worden. En juist dat ontdekken is ontzettend goed voor het verbeteren van de motoriek. Uiteraard helpt ook het bewegen en dansen op muziek bij de motoriek.

4. Door muziek maken kinderen kennis met emoties

Muziek is er in allerlei soorten, genres en voor iedereen anders. Dat zorgt ervoor dat er ook verschillende emoties voorkomen tijdens het luisteren of maken van muziek. De perfecte manier dus om kinderen daarmee kennis te laten maken. Dat begint vaak met vrolijke liedjes om vrolijkheid tevoorschijn te laten komen, maar kan bijvoorbeeld ook door slaapliedjes voor rust en ontspanning.

5. Muziek helpt bij structuur tijdens de dag

We benoemden al dat slaapliedjes goed zijn om rust en ontspanning in te luiden. Maar liedjes en muziek kunnen ook bij andere momenten op de dag zorgen voor structuur. Denk aan een liedje bij het tanden poetsen of ontbijten. Als kinderen het liedje horen, weten ze dat het tijd is om iets te doen.

Welke speelgoedinstrumenten zijn interessant voor kinderen?

Het bepalen welke speelgoedinstrumenten leuk en uitdagend zijn voor kinderen is afhankelijk van leeftijd en een aantal andere factoren. We zetten daarom handig voor je op een rij welke instrumentfamilies je uit kunt kiezen, en bij welke leeftijden deze dan goed passen.

Toetsen

Speelgoedinstrumenten met toetsen zijn ideaal voor jonge kinderen. Druk simpelweg op een toets, en er komt geluid uit! Het leert kinderen niet alleen een begin van oorzaak-gevolg, maar is ook ontzettend leuk. Deze speelgoedinstrumenten worden dan ook ingericht voor de allerjongste kinderen. 

Snaarinstrumenten

Een speelgoedgitaar of –viool is ontzettend leuk voor iets oudere kinderen. Daarbij moet je denken aan kinderen van 5 jaar of ouder. Kinderen van deze leeftijd hebben namelijk een iets betere motoriek en kunnen dus echt tokkelen op de snaren. Uiteraard zijn er ook elektrische varianten met knoppen, die kunnen net als de toetsinstrumenten al direct gebruikt worden door de allerkleinsten.

Blazers

Bij blazers moet je denken aan de trompet, saxofoon of fluit. Een fluit is meestal het eerste speelgoedinstrument waar kinderen mee kennis maken. Dat betekent dat blaasinstrumenten uitstekend geschikt zijn voor kinderen vanaf 4 jaar. Houd er rekening mee dat jongere kinderen dit ook ontzettend leuk vinden. Speelgoed in de mond stoppen blijft echter een risico voor hele jonge kinderen, opletten dus!

Percussie

Onder de instrumentfamilie percussie vallen het drumstel, de xylofoon en de trommel. Er is natuurlijk niets leuker voor jonge kinderen dan ergens op de slaan en er direct geluid uit hoort komen. Het is dan ook één van de meest natuurlijke instrumentfamilies, omdat een hele hoop voorwerpen in het normale leven een trommel kunnen zijn: tafels, muren en stoelen dienen als prima instrument. 

 

Hoe zorg je voor muziek in het leven van kinderen?

Het is je vast al duidelijk dat muziek erg goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe pas je dit nu gemakkelijk toe in hun leven? Daarvoor geven we je een aantal tips, en hebben we muzikale spelletjes die je ontzettend leuk kunt spelen.

1. Zet muziek op

De eerste tip die we je geven is iets dat je waarschijnlijk zelf al vaker doet: muziek opzetten! En dat hoeft niet per se kindermuziek te zijn voor kinderen. Zij kunnen namelijk meer aan dan de meeste mensen denken. Je kunt daarbij kiezen voor Nederlandse muziek om die woorden te leren herkennen, maar anderstalig werkt ook prima door de melodieën. Wie weet stimuleer je zo ook nog de tweetaligheid, dat is nog niet bewezen.

Als je dan muziek op zet, zing vooral zelf mee! Kinderen leren veel door imitatie en gaan je binnen de kortste keren dus nadoen. Op die manier leren kinderen ook zelf de verbanden tussen de woorden te leggen, én samen zingen is beter dan alleen! Uiteraard is zingen niet verplicht, ook klappen of dansen op de maat is prima.

Kind-danst-met-ouders-op-muziek
Door muziek op te zetten zorg je vanzelf voor beweging en herkenning, goed voor de motoriek en ontzettend leuk!

2. Zorg voor herhaling

Door muziek meerdere keren te horen, krijgen kinderen steeds beter een idee van wat er gezongen wordt. Zorg er dus voor dat je muziek meerdere keren voorbij laat komen (tot je eigen verveling toe). We hebben al eerder aangestipt dat liedjes voor bepaalde momenten op de dag heel handig zijn, denk aan een liedje voor het tandenpoetsen of de schoenen aantrekken. Ook deze liedjes spelen in op herhaling en helpen bij het onthouden van de woorden en de taken.

3. Verwissel bekende woorden binnen liedjes

“Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar dinsdag niet” of “Op een grote paddenstoel, geel met groene stippen”. Het verwisselen van bekende woorden binnen liedjes zorgt ervoor dat kinderen verrast worden en gaan nadenken over wat het verwisselde woord oorspronkelijk was. Als je vervolgens vraagt of ze het liedje goed kunnen zingen, zorg je ervoor dat de tekst beter onthouden wordt. Simpel, maar erg effectief!

4. Speel muzikale spelletjes

Spelletjes zijn voor kinderen leuk, en door ze te combineren met muziek zorg je voor extra plezier. Ze zorgen daarnaast voor een associatie tussen dat plezier en de muziek.

Begin bijvoorbeeld met het spelen of neuriën van een liedje en laat kinderen vervolgens raden welk liedje het is. Ze krijgen een punt als ze het goed hebben.

Je kunt ook verschillende speelgoedinstrumenten gebruiken voor een leuk spel. Zo begint de eerste door te zeggen: “Ik speel op mijn trommel en dat klinkt zo” gevolgd door een melodie. De andere kinderen spelen vervolgens de melodie na met hun eigen instrument of door met hun handen te klappen. De beginner mag vervolgens zeggen wie dat het beste deed en geeft de beurt aan diegene.

Ook de stoelendans is een leuk muzikaal spel. Als er 10 kinderen meespelen, zet je 9 stoelen neer in een cirkel (met de zitting naar buiten) en laat de kinderen rond deze stoelen lopen of dansen terwijl de muziek speelt. Stopt de muziek, dan moet je zo snel mogelijk gaan zitten op een stoel. Ben je degene die geen stoel heeft, dan ben je af. Vervolgens gaat de muziek weer aan en wordt de volgende stoel weggehaald.

5. Geef een karaoke-feest

Wie houdt er nu niet van karaoke? Kinderen wel! Daarom is er niets zo leuk als een muzikaal kinderfeestje in de vorm van karaoke. Zet een groot scherm neer en regel een paar microfoons. Vervolgens kun je op Youtube ontzettend veel nummers in karaoke-vorm vinden. We garanderen je dat het een geweldig feest wordt!

Op welke merken kan ik rekenen?

Er zijn een aantal merken speelgoedinstrumenten die kwalitatief goed speelgoed maken en ook ontzettend uitdagend zijn voor kinderen. We nemen een aantal merken erbij, en leggen precies uit waarom juist deze merken goed zijn voor kinderen.

Bontempi

Deze Italiaanse ontwerper van muziekinstrumenten heeft ook veel in het assortiment voor (jonge) kinderen. Ze zijn bekend geworden met kleine orgels, maar hebben ook gitaren, drumstellen en bijvoorbeeld blokfluiten. Het leuke aan Bontempi is dat je voor iedere leeftijd en dus ieder kind wel een instrument kunt vinden. De kwaliteit is daarnaast altijd hoog, maar de prijzen zijn erg vriendelijk. Het muzikale speelgoed van Bontempi is echt een aanrader.

Small Foot

Sinds 1988 maakt Small Foot houten speelgoed om de fantasie en zintuigen van kinderen te prikkelen. Zo ontdekken ze spelenderwijs de wereld. De vele certificaten en prijzen die het merk gewonnen heeft spreken voor zich. Zo levert Small Foot gegarandeerd kwaliteit en spelen kinderen wereldwijd ontzettend graag met het houten speelgoed.

Goki

Voor speelgoedinstrumenten op houtbasis moet je ook bij Goki zijn. Deze Duitse fabrikant van houten speelgoed heeft sinds 1981 al meerdere veiligheidscertificaten en –prijzen binnengesleept. Dat garandeert voor jou dat kinderen veilig hun muzikale kunsten kunnen vertonen. De speelgoedinstrumenten zijn vooral trommels en fluiten, maar ook xylofoons en gitaren vind je bij Goki. Meer dan genoeg keuze dus!

 

Alles op een rijtje over muzikaal speelgoed

Inmiddels weet je alles over muzikaal speelgoed, maar is het toch fijn om alles wat we verteld hebben nog even te herhalen. Op die manier onthoud je de informatie beter, en kun je nog eens terugkijken als iets uit de volgende punten je toch nog even ontglipt is.

 • Muziek is belangrijk voor kinderen door de kalmerende werking, het verbeteren van de motoriek en het helpen bij structuur creëren tijdens de dag. Daarnaast leert het kinderen kennis maken met emoties en de taal.
 • Voor de jongste kinderen zijn speelgoedinstrumenten met toetsen ideaal, ook trommels en drumstellen zijn zeer geschikt.
 • Op wat hogere leeftijden kunnen kinderen beter overweg met snaar en –blaasinstrumenten.
 • Muziek in het leven van kinderen brengen doe je door vooral veel muziek op te zetten, voor herhaling te zorgen, bekende woorden binnen liedjes te verwisselen of door muzikale spelletjes en karaoke-feesten te verzorgen.
 • Er zijn een aantal betrouwbare merken waar je op kunt rekenen als het om speelgoedinstrumenten gaat.
   

Na zo’n samenvatting gaan we er van uit dat je weer volledig op de hoogte bent. In ons grote assortiment vind je ontzettend veel muzikaal speelgoed waar je kinderen blij mee maakt én ze iets mee leert. Mocht je over het assortiment en dit artikel nog vragen hebben, dan kun je die stellen via onze klantenservice. En voor meer tips over leerzaam speelgoed kun je altijd ons artikel over educatief speelgoed eens doorlezen!

 

Bekijk ons assortiment muzikaal speelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm