Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over LEGO, DUPLO en Playmobil Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over LEGO, DUPLO en Playmobil

LEGO, DUPLO en Playmobil zijn merken die eigenlijk iedereen wel kent. Het is leuk voor jong en oud, en voor zowel meiden als jongens. De ene gebruikt het speelgoed om complete bouwwerken te maken, de ander speelt er vooral rollenspellen mee. Al deze mogelijkheden maken dit soort speelgoed zo gewild. Maar wat zijn precies de verschillen tussen LEGO, DUPLO en Playmobil en waar kun je allemaal uit kiezen? Op deze pagina lees je er alles over.

Snel naar:

 

Waarom is LEGO, DUPLO en Playmobil goed voor kinderen?

LEGO, DUPLO en Playmobil is echt universeel speelgoed, leuk voor jongens en meiden en voor kinderen van alle leeftijden. Spelen met dit speelgoed is over het algemeen erg goed voor kinderen. LEGO en DUPLO is echt bouwspeelgoed, terwijl het bij Playmobil allemaal draait om de poppetjes en het spelen van een verhaal (bij LEGO kun je natuurlijk ook alleen met de poppetjes spelen). LEGO en DUPLO, maar dus vooral ook Playmobil, helpen ontzettend bij het ontwikkelen van de fantasie van je kind. LEGO en DUPLO zijn daarnaast in het bijzonder ook nog goed voor onder andere de fijne motoriek, ruimtelijk inzicht en creativiteit. Sommige kinderen zullen meer een voorkeur geven aan het bouwen met LEGO of DUPLO, anderen zullen juist het verhalende effect van Playmobil fantastisch vinden.

Is je kind een echte bouwer? Lees dan onze pagina over het maken van een eigen knikkerbaan eens door. 

LEGO star wars collectie

Speel Star Wars scènes na of creëer je eigen verhaal met LEGO Star Wars. 
 

Wat is LEGO, DUPLO en Playmobil?

LEGO, DUPLO en Playmobil lijken best wel wat op elkaar, maar hebben toch ook enkele onderlinge verschillen. Eén overeenkomst die ze in ieder geval hebben: het bestaat allemaal al erg lang. Hoe lang bestaat LEGO? Het bedrijf kreeg in 1932 de naam LEGO en tussen 1947-1949 kwam het idee bij het bedrijf om plastic bouwblokjes op de markt te brengen. In 1953 kregen de blokjes de naam 'legostenen'. DUPLO kwam in 1969 op de markt. Playmobil bestaat iets minder lang dan LEGO, namelijk vanaf 1974. Al is dit natuurlijk ondertussen ook al ongeveer 50 jaar. We geven je hieronder nog wat eigenschappen van de verschillende soorten speelgoed en gaan even kort in op de onderlinge verschillen:

Eigenschappen van de soorten bouwspeelgoed

Wat is LEGO?

LEGO is bouwspeelgoed. Het zijn kleine blokjes en onderdelen die je op elkaar kunt klikken en waarmee je de mooiste bouwwerken kunt maken. De legoblokjes zijn al vanaf het ontstaat hetzelfde gebleven, waardoor de blokjes uit bijvoorbeeld 1980 nog steeds passen op de allernieuwste blokjes. Vanaf welke leeftijd is LEGO geschikt? LEGO is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier. Naast de klassieke legoblokjes hebben de lego poppetjes ook een herkenbaar uiterlijk. Even geen idee hoe ze eruit zien? Gele kleur, onderdelen die je kunt buigen en haar (of bijvoorbeeld een helm) dat je op het hoofdje kunt klikken. 

In het kort: hoe wordt LEGO gemaakt? LEGO wordt gemaakt van plastic korrels waar kleurstoffen aan worden toegevoegd. Deze korrels worden verhit en in mallen gegoten. Vervolgens wordt de mal onder een druk tussen de 25 en 150 ton gezet. Onder deze druk komt de goede vorm tot stand. Dan wordt het plastic in enkele seconden hard, wordt het uit de mal gehaald en blijft er een mooi legoblokje over.

Wat is DUPLO?

DUPLO is een grote variant van LEGO (en valt ook onder dit merk). De blokjes zijn twee keer zo lang, breed en hoog als de LEGO blokjes. Hierdoor zijn de blokjes steviger, makkelijker vast te houden en ook nog eens veiliger. Door de afmetingen zal je kindje niet zomaar per ongeluk een blokje inslikken. Ondanks de maatverschillen tussen LEGO en DUPLO kunnen de blokjes overigens wel op elkaar vastgeklikt worden. Superhandig!

Vanaf welke leeftijd DUPLO? Het is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen anderhalf en vijf jaar oud. De kleine legoblokjes zijn wat gevaarlijk voor jonge kinderen, met name het stik-gevaar. Vandaar dat in 1969 de duploblokjes op de markt kwamen. 

Wat is Playmobil?

Waar LEGO en DUPLO echt bekend staan om de blokjes, staat Playmobil bekend om de kleine poppetjes met lachende gezichtjes. Playmobil is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier. Naast de poppetjes heeft Playmobil een ruim assortiment accessoires, gebouwen, voertuigen en meer. Daarnaast zijn alle bouwwerken, poppetjes en andere voorwerpen meestal snel en makkelijk in elkaar te zetten. Ideaal dus voor de kinderen die vooral het 'rollenspel' ontzettend gaaf vinden en iets minder geïnteresseerd zijn in bouwen en constructie.

Verschillen tussen de drie soorten: waar ga je voor?

Weet je niet zo goed of je voor LEGO, DUPLO of Playmobil wilt gaan? Houd dan de volgende richtlijnen of focuspunten aan:

DUPLO is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen, LEGO en Playmobil zijn voor kinderen van vier jaar en ouder. Bij DUPLO en LEGO ligt de focus op bouwen, bij Playmobil draait alles om het spelen van een verhaal. Houdt je kind niet zo van bouwen, dan is Playmobil dus ideaal. Je kunt alle soorten natuurlijk ook door elkaar heen gebruiken. Hierbij kun je in je achterhoofd houden dat de blokjes van DUPLO en LEGO echt op elkaar passen.

Playmobil Ark van Noach
Met Playmobil speel je meestal een verhaal, zoals in dit geval het verhaal van de Ark van Noach.
 

Welke thema's zijn er?

Zowel LEGO, DUPLO als Playmobil verkopen sets in allerlei verschillende soorten en thema’s. Voor ieder kind zit er wel een set of een thema tussen. Daarnaast maakt de onderverdeling in thema’s het makkelijk om altijd het juiste cadeau te kunnen kiezen of de juiste set voor je kind aan te schaffen. Weet je dat hij/zij een bepaald thema leuk vindt, dan zit je altijd goed als je binnen dit thema blijft kopen. Hieronder geven wij je kort wat uitleg over enkele thema’s, met korte beschrijvingen van wat de thema’s inhouden:

LEGO

LEGO heeft ontzettend veel verschillende sets om uit te kiezen. Je hebt onder andere keuze uit allerlei bekende thema's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: LEGO Ninjago, LEGO Star Wars, LEGO Harry Potter, LEGO Minecraft en LEGO Disney Mickey and Friends. Binnen deze thema's zijn verschillende sets verkrijgbaar. Door steeds binnen een bepaald thema te kopen, kun je een complete themawereld creëren. Heel gaaf voor de echte fans van Harry Potter, Star Wars, Disney en meer!

We benoemen hieronder ook nog even de meest bekende / populaire series die nu in verkrijgbaar zijn:

 • LEGO Classic. Deze sets bevatten klassieke LEGO stenen, maar ook speciale elementen.
 • LEGO Creator. Met deze sets kun je echt dingen creëren. Denk bijvoorbeeld aan huizen, vliegtuigen, auto’s, diersoorten en meer. Door het 3-in-1 bouwsysteem kun je een bouwwerk omtoveren tot iets anders.
 • LEGO City. Deze sets bevatten thema’s die je in de stad tegenkomt, zoals bijvoorbeeld de politie, brandweer of treinen. Met meerdere LEGO City sets kun je een hele stad bouwen.
 • LEGO Friends. Deze sets zijn wat meer gericht op meiden. De LEGO Friends zijn vijf vriendinnen die allerlei avonturen beleven. Denk hierbij aan dingen als een middagje genieten op een cruisschip, een ijsje eten bij een café en paardrijden.
 • LEGO Technic. Deze sets zijn voor kinderen vanaf een jaar of zes superleuk, het is namelijk wat ingewikkelder dan de reguliere sets. LEGO Technic bestaat uit gewone LEGO stenen, maar ook tandwielen, assen, wielen enzovoort.

DUPLO

Net als LEGO heeft DUPLO ook ontzettend veel verschillende sets en thema’s, zodat er voor elk kind wel een leuk thema bij zit. Enkele van deze thema’s:

 • LEGO DUPLO Creative Play. Deze sets bestaan uit alle basistenen en elementen voor beginnende bouwers. Het zijn echte starter-sets.
 • LEGO DUPLO Disney. Deze sets spreken eigenlijk wel voor zich. Allemaal gericht op Disneyfiguren en films. Superleuk voor alle Disney liefhebbers.
 • LEGO DUPLO Town. Net als de LEGO City sets, staan de LEGO DUPLO Town sets in het teken van thema’s die je in het alledaagse leven tegenkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een kermis, huis, bakkerij en brandweerkazerne.
   

Bekijk onze LEGO en DUPLO:

Playmobil

Playmobil blijft natuurlijk niet achter. LEGO heeft zich met DUPLO ook gericht op kinderen jonger dan vier jaar. Van Playmobil is er ook een serie op de markt gericht voor kinderen jonger dan vier jaar. Daarnaast heeft Playmobil natuurlijk nog veel meer verschillende sets en thema’s, zoals:

 • Playmobil 1.2.3. Geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden. Deze sets zijn net wat eenvoudiger dan andere Playmobil sets, de figuren zijn wat meer afgerond en er komen allerlei herkenbare thema’s terug die voor dreumesen en peuters leuk zijn.
 • Playmobil City Life. Deze sets lijken qua thema op LEGO City en LEGO DUPLO Town. Alles draait hier om het leven in een stad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een dierenarts, ziekenhuis, speeltuin en leef keuken.
 • Playmobil Country. Bij deze sets staat het plattelandsleven centraal. Ga voor een kippenren, manege, tractor of complete boerderij.
 • Playmobil Princess. Spreekt voor zich, alles draait hier om prinsessen. Deze sets lijken wel wat op de LEGO DUPLO Disney sets.
 • Playmobil Action. Deze sets zijn gericht op actie. Je vindt in dit thema bijvoorbeeld een treinstation, vliegveld, reddingsboot en hijskraan.
 • Playmobil Family Fun. Ontspannen met de familie, dat is waar het bij Family Fun om draait. Ontspannen op een cruiseschip, naar een onbewoond eiland of lekker even kamperen.
   

Bekijk onze Playmobil:

Losse poppetjes

Daarnaast kun je bij LEGO, DUPLO en Playmobil losse poppetjes kopen. Zo kun jij een set uitbreiden met nieuwe karakters. Bij de meeste sets zitten wel al enkele poppetjes, al bevatten sommige sets helemaal geen karakters. Door zelf losse poppetjes te kopen kun je de speelmogelijkheden van een set vergroten, omdat er meer verhaallijnen etc. mogelijk zijn. En ook al staat vooral Playmobil bekend om de poppetjes en het spelen van een verhaal, ook bij LEGO of DUPLO kan het erg leuk zijn om nieuwe poppetjes te kopen. Kortom, het is een leuk extraatje of een leuke mogelijkheid om een set een nieuw leven in te blazen.


Waar op letten bij kopen van LEGO, DUPLO en Playmobil?

Bij het kopen van LEGO, DUPLO en Playmobil zijn er enkele punten waar je op moet letten. Als eerste is het natuurlijk slim om van tevoren te bepalen voor welke ‘soort’ je gaat. Weet je niet meer precies wat de verschillen zijn? Je leest ze hier. Daarnaast is het slim om nog te letten op:

1. Leeftijd

Houd altijd rekening met de leeftijd van je kind. Kinderen onder de vier jaar stoppen nog alles in hun mond. LEGO blokjes en veel Playmobil sets zijn dan nog niet verantwoord. Ga dan altijd voor DUPLO of voor Playmobil 1.2.3. Deze varianten zijn geschikt voor kinderen jonger dan vier jaar. Voor oudere kinderen kun je bijvoorbeeld gaan voor LEGO Technic. Dit is wat uitdagender dan gewone LEGO.

2. Interesses

Een van de belangrijkste dingen is om altijd rekening te houden met de interesses van je kind. Er zijn super veel varianten om uit te kiezen, voor elk kind is er wel een thema of set die helemaal aansluit bij zijn/haar wensen. 

3. Afmetingen / grootte

Natuurlijk is het ook slim om van tevoren na te denken over de grootte van de set die je aan wilt gaan schaffen. Daarbij gaat het om dingen als hoeveel blokjes en onderdelen de set bevat en om hoe groot het eindwerk wordt. De grotere sets zijn natuurlijk in de meeste gevallen een stukje duurder dan de kleinere sets. Dit kan ook een puntje zijn om op te letten.

LEGO bouwwerk
Bij LEGO ligt de nadruk wat meer op het bouwelement dan bij Playmobil.

 

Hoe maak je het schoon?

LEGO, DUPLO en Playmobil kan na een tijdje wat vies worden. Maar gelukkig is het allemaal redelijk eenvoudig schoon te maken. Het handigste is het om gewoon een sopje met warm water te maken, eventueel wat azijn toevoegen. Daarna gooi je de onderdelen in het water en maak je de boel voorzichtig schoon. Op deze manier kun je alle drie de soorten bouwspeelgoed schoonmaken. Heb je onderdelen waar stickers op zitten, let dan altijd goed op. Laat deze onderdelen niet lang in het water liggen of maak deze onderdelen voorzichtig met een doekje schoon. Na het schoonmaken spoel je alle onderdelen even af met koud water en maak je ze droog. 

Extra behandeling

Witte onderdelen die wat gelig zijn geworden kun je een speciale behandeling geven. Vergeelde blokjes kun je behandelen met zuiveringszout. Je kunt hiervoor ook bijvoorbeeld waterstofperoxide of citroensap gebruiken. Laat ze een uurtje ‘weken’ en maak ze vervolgens schoon met een sopje en warm water. Herhaal het proces een aantal keer voor het beste resultaat (al is dit zeker niet altijd nodig). Vervolgens de boel even goed afspoelen, afdrogen en je bent klaar!

Tip: let op met chloor/bleek. Dit werkt ook, maar kan de onderdelen op langere termijn (als je het vaker op deze manier schoonmaakt) aantasten. 


Waar berg je alles op?

LEGO, DUPLO en Playmobil is super duurzaam speelgoed. Het gaat jaren mee. Klein nadeeltje van dit: je spaart vaak best wel wat bij elkaar. En waar laat je alles dan, zonder dat het onoverzichtelijk wordt? Enkele tips voor het goed bewaren van dit soort speelgoed:

 1. Bewaar alles zoveel mogelijk in de originele verpakkingen of ga voor een supergave LEGO opbergsteen. Zo'n LEGO opbergsteen is ook gewoon superhandige decoratie voor in een kinderkamer. Het ziet er leuk uit én je bergt er spullen in op. 
 2. Instructieboekjes kun je heel eenvoudig in een insteekmapje bewaren. Je kunt de boekjes ook gewoon in de originele verpakkingen bewaren, maar dan zullen ze waarschijnlijk sneller kapot gaan.
 3. LEGO blokjes op kleur soorten klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is niet praktisch. Wil je gaan sorteren? Soorteer dan op soort/functie. Dus alle daken bij elkaar, alle deuren, alle poppetjes enzovoorts.
 4. Bewaar verdwaalde onderdelen, die je ineens op de grond vindt bijvoorbeeld, in een apart bakje. Bouw je een keertje iets en mis je een stuk? Dan kun je het gevonden voorwerpen bakje pakken en hem daar waarschijnlijk eenvoudig vinden.
 5. Breek niet alles af. De grootste of mooiste bouwwerken (vooral van LEGO) zijn leuk om opgebouwd te bewaren.
   

Bekijk onze LEGO opbergstenen:

                                                                                                                                             

Om af te sluiten, enkele interessante feitjes over LEGO, DUPLO en Playmobil

 • De hoofden van LEGO poppetjes hebben een gat in hun hoofd. Als er eentje vast komt te zitten in de keel van een kindje, dan is hij/zij nog steeds in staat om gewoon adem te halen.
 • DUPLO betekent tweemaal in het Latijn. De blokjes zijn tweemaal zo groot als LEGO blokjes, in lengte, breedte en hoogte.
 • Playmobil poppetjes hebben, net als LEGO poppetjes, geen neus. De enige uitzondering op deze regel bij Playmobil is: de clown.
 • Twee LEGO blokjes passen op 24 manieren op elkaar, drie stukken op 1.060 manieren.
 • Zowel LEGO als Playmobil hebben themaparken, games en films.
   

Alles op een rijtje over LEGO, DUPLO en Playmobil

Je hebt op deze pagina ontzettend veel kunnen lezen over DUPLO, LEGO en Playmobil. Hopelijk helpt al deze informatie jouw bij het maken van de juiste keuze voor hét perfecte speelgoed. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

 • LEGO, DUPLO en Playmobil is ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kind.
 • DUPLO is het junior merk van LEGO. Playmobil heeft als junior merk Playmobil 1.2.3.
 • Het speelgoed is er in verschillende thema’s, voor elk kind zit er wel iets tussen.
 • Je maakt het speelgoed eenvoudig schoon in een sopje met warm water (en eventueel wat azijn).
 • Op zoek naar tips om LEGO, DUPLO of Playmobil op te bergen? Lees ze hierboven.
   

Heb je toch nog vragen of wil je advies over DUPLO, LEGO of Playmobil? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm