Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over je eerste schaatsen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over je eerste schaatsen

Heb je plannen om schaatsen aan te schaffen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt. Van de basis, tot een keuzehulp en leren schaatsen: alles komt voorbij. Na het doorlezen van deze pagina ben jij in staat met de juiste schaatsen de ijsbaan op te gaan en kan het schaatsplezier echt van start gaan!

Snel naar:

 

Hoe zien schaatsen eruit?

Schaatsen bestaan grofweg uit een schoen en ijzers.

  • De schoen kan gemaakt zijn van een hard materiaal of zacht materiaal. Harde schoenen bieden meer stabiliteit, maar vaak minder comfort dan zachte schoenen. Harde schoenen hebben in veel gevallen warme voeringen en dikke vullingen, waardoor ze comfortabeler zijn dan je in eerste instantie zou denken.
  • De ijzers zijn meestal gemaakt van koolstofstaal met een chroom coating en over het algemeen 4mm dik. Op basis van je niveau, voorkeur of stijl kan de dikte van de ijzers variëren. Daarnaast is de onderkant van de ijzers gegroefd; het bestaat uit een binnen- en buitenrand. Het is niet erg als je als beginner niet weet hoe ijzers er precies uitzien, als ze maar goed glijden. Pas als ze niet meer goed glijden en je moet ze gaan slijpen, dan moet je ijzers op een juiste manier geslepen moeten worden. En zelfs dan hoeft dat niet altijd, bij een schaatsbaan of schaatswinkel kun je je schaatsen meestal laten slijpen.
     

En ander onderdeel van je schaatsen zijn de veters. De beste? Waxveters. Deze nemen geen vocht op, waardoor ze nooit zullen bevriezen. Wil je weten hoe je de veters het beste in je schaatsen rijgt, lees dan verder.

Waxveters zijn het beste, deze bevriezen nooit.


Eerste schaatsen kopen

Als je je eerste schaatsen aan wilt gaan schaffen zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste aankoop kan namelijk leiden tot een teleurstelling wanneer de schaatsen niet goed voor jou zijn. Wil je dat voorkomen, houd dan met name rekening met de soorten schaatsen waar je uit kunt kiezen en dat je echt de juiste maat aanschaft. Met de juiste schaatsen wordt leren schaatsen een stuk aangenamer.

Kindje zittend op het ijs met schaatsen aan
Met goede eerste schaatsen wordt het leren schaatsen één groot feest. 
 

Voor de beginner: welke soorten schaatsen zijn er?

Je leert hier alles over de opties die je hebt als je jouw eerste schaatsen gaat kopen. Er zijn verschillende soorten schaatsen waar je uit kunt kiezen, en alle soorten hebben hun eigen specificaties. Ben je niet van plan om vaak te gaan schaatsen? Geef dan niet te veel geld uit. Goedkope schaatsen zijn kwalitatief minder dan duurdere varianten, maar als je ze niet intensief gebruikt is veel geld uitgeven aan schaatsen zonde. Maar bedenk wel: duurdere schaatsen = meer kwaliteit. Schaatsen zijn grofweg onder te verdelen in: kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen. Naast deze typen schaatsen zijn er nog tussenvormen en speciale schaatsjes voor kindjes die voor het eerst het ijs op gaan, namelijk de glij-ijzers.

Glij-ijzers

Glij-ijzers zijn de allereerste ‘schaatsen’ waarmee jouw kindje het ijs op kan gaan. Ze bestaan uit twee ijzers die je met enkele snelbinders onder de schoenen van je kindje vast kunt binden. De glij-ijzers  zijn over het algemeen ontzettend makkelijk aan en uit te doen, waardoor je kindje dit zelf ook snel leert. Maar dan komt stap 2: het ijs op. Met een schaatshulp, of een stoel, wordt dit een stuk makkelijker. Bij ijsbanen kun je zo’n hulpmiddel in veel gevallen lenen of huren, maar op natuurijs neem je gewoon een stoeltje of ander geïmproviseerde schaatshulp mee.

Glij-ijzers zijn ideaal om mee te starten. Je kindje leert er zijn/haar evenwicht mee te houden en oefent de schaatsbeweging. Na een tijdje kun je overstappen op reguliere schaatsen. Je kunt natuurlijk ook altijd meteen met gewone schaatsen beginnen. Als je over gaat stappen naar echte schaatsen heb je de keuze uit verschillende soorten.

Bekijk onze glij-ijzers:

Kunstschaatsen

Je gaat voor kunstschaatsen als je figuren en stunts wil gaan maken op het ijs. Deze schaatsen zijn daar speciaal voor gemaakt. Ze hebben toe-picks aan de voorkant van de ijzers, die je in het ijs kunt zetten om je af te zetten. Aan de achterkant zijn de ijzers wat langer, wat de ‘tail’ genoemd wordt. De schoen is meestal gemaakt van leer of synthetisch leer. Leren schoenen bieden over het algemeen wat meer stabiliteit dan synthetische schoenen, maar de synthetische variant is dan weer net wat comfortabeler.

IJshockeyschaatsen

Als beginner zijn ijshockeyschaatsen prima om mee te starten. Ze bieden namelijk erg veel steun. De schaatsen zijn met name ideaal als je voornamelijk snel wilt gaan schaatsen. Daarnaast schaf je deze schaatsen natuurlijk aan als je met ijshockey wilt beginnen. De schoen is gemaakt van stevig materiaal, maar omdat de binnenzijde goed gevuld en gevoerd is zijn ze toch comfortabel. De ijzers zijn kort en gebogen, waardoor ze ideaal zijn voor een snelle acceleratie en een goede wendbaarheid.

Bekijk onze ijshockeyschaatsen:

Hybride schaatsen

Ben jij een beginner en weet je nog niet goed op welke manier je wilt gaan schaatsen? Overweeg dan om hybride schaatsen aan te schaffen. De ijzers van de schaatsen kunnen ijshockey ijzers en kunstschaats ijzers zijn. De schoen van een hybride schaats is een softboot, vergelijkbaar met de schoen van een inlineskate. Het maakt niet veel uit of je voor ijshockeyschaatsen of hybride schaatsen gaat, ze zijn beide stevig en comfortabel. Denk je eraan om kunstschaatsen te kopen, dan zijn de hybride schaatsen een stuk comfortabeler en aangenamer om te dragen. Vooral voor beginnende schaatsers die kunstjes of trucjes willen oefenen bieden deze hybride schaatsen dan een uitkomst.

Noren en klapschaatsen?

Noren en klapschaatsen schaf je pas aan als je kunt schaatsen en je vooral wil gaan bezighouden met langeafstand schaatsen. Noren bieden een stuk minder stabiliteit dan kunst- of ijshockeyschaatsen. Normaal stap je pas na een of twee jaar schaatsles over op noren. Voor recreatief gebruik zijn lage noren prima, daarop heb je meer stabiliteit dan op hoge noren. Hoge noren zijn er eigenlijk alleen voor ervaren schaatsers die in de bochten te schuin hangen voor lage noren; deze raken dan het ijs. Klapschaatsen schaf je pas aan als je eenmaal goed op noren kunt rijden. Met klapschaatsen zul je nog meer snelheid kunnen maken dan op noren.

> Combinoren zijn ideaal voor beginners. Ze hebben een harde schoen en ijzers die op gewone noren-ijzers lijken. Zo kun jij toch comfortabel lange afstanden gaan schaatsen, zonder dat je op echte noren moet leren schaatsen. Na het schaatsen op combinoren is het echter erg lastig om over te stappen naar klassieke noren. Je leert bij combinoren namelijk niet goed je evenwicht te bewaren. Geen ambitie om op noren of klapschaatsen te schaatsen? Dan zijn combinoren een prima alternatief voor kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen. 
  

Keuzehulp schaatsen kiezen


Beginner schaatsen, ga dan voor kunstchaatsen of ijshockeyschaatsen.

 

Schaatsen voor beginners Voorbeelden
Glij-ijzers Nijdam, Tempish
Kunstschaatsen Graf Davos GoldRoces RFG 1
IJshockeyschaatsen Graf Rinkmaster 101, Nijdam Combo
Hybride schaatsen Tempish Neo-X
Combinoren Nijdam N-Force 1


Welke maat schaatsen heb ik nodig?

Schaf schaatsen niet te groot en niet te klein aan. Dit klinkt logisch, maar toch zul je snel geneigd zijn een iets te ruime maat te kiezen omdat dit lekkerder lijkt te zitten. Als je eenmaal gaat schaatsen merk je dat ruime schaatsen schuren en daardoor blaren veroorzaken. Houd over het algemeen je normale schoenmaat aan als schaatsmaat. Schaatsen moeten een stevige pasvorm hebben zonder dat ze knellen. Vooral bij kunstschaatsen is het ontzettend belangrijk dat je schaatsen niet te groot zijn. Maar hoe weet je dan dat ze niet té strak zitten? Als je je voet naar voren schuift tot je tenen de voorkant raken, moet je aan de achterkant nog een vinger tussen je hiel en de achterkant van de schaats kunnen schuiven. Is dat het geval, dan heb je de goede maat.

  • Pas schaatsen niet met blote voeten. Waarschijnlijk ga je (dikke) sokken dragen om je voeten warm te houden, doe deze bij het bepalen van de juiste maat dan ook gewoon aan.
  • Elk merk kan een andere pasvorm hebben. Teleurstelling voorkomen? Lees dan voordat je schaatsen aanschaft of een merk bijvoorbeeld groot, klein, breed of smal uitvalt.

Verstelbare schaatsen? Ideaal voor snelgroeiende kindervoeten.


Hoe onderhoud ik mijn schaatsen?

Als je lang van je schaatsen wilt genieten moet je ze goed onderhouden. Deze zeven tips helpen jouw om de levensduur van je schaatsen te verlengen:

  1. Draag schaatsbeschermers als je het ijs verlaat.
  2. Droog de ijzers van je schaatsen na een schaatsbeurt om roestplekken te voorkomen.
  3. Droog ook de schoen van je schaats. Daarnaast kun je de schoenen behandelen met lederolie of een impregneermiddel.
  4. Schaatsen in je tas? Doe soakers (of zachte beschermers) om de ijzers van je schaatsen.
  5. Leg je schaatsen nooit op een verwarming of een vochtige plek. Kamertemperatuur is de ideale temperatuur om je schaatsen te bewaren.
  6. Schaatsen opbergen? Smeer de ijzers in met een dun laagje zuurvrije olie.
     

Slijp je schaatsen af en toe. Dit kun je vaak bij een ijshal laten doen. Je kunt dit ook zelf doen als je de juiste materialen hebt en weet waar je op moet letten om jouw schaatsen te slijpen.

Kind dat leert schaatsen
Schaatsen kun je op elke leeftijd leren, als je er maar zin in hebt!

 

Leren schaatsen

Schaatsen is een sport op zich die je moet leren. Als je vaker inlineskate of bijvoorbeeld skiet kan schaatsen gemakkelijker zijn om te leren, omdat je al wat beter getraind bent om je evenwicht te bewaren. Toch kan het nog een hele uitdaging zijn om soepel te leren schaatsen. In tegenstelling tot verschillende andere sporten is schaatsen iets wat je op elke leeftijd kunt leren. Het belangrijkste voor leren schaatsen is weten hoe je goed moet schaatsen en dit in de praktijk brengen door regelmatig te oefenen.  

Na het goed onderbinden van je schaatsen, waarbij je vooral moet letten op het goed vastbinden van je veters, kun je rustig richting het ijs gaan lopen. Denk eraan dat je tijdens het lopen op een normale ondergrond schaatsbeschermers of hoezen om je ijzers hebt zitten. Heb je de ijsbaan bereikt dan stap je voorzichtig op het ijs en kan de ijspret echt beginnen!

Hoe rijg ik mijn veters?

Het goed rijgen van de veters van je schaatsen is ontzettend belangrijk om comfortabel te leren schaatsen. Doe je het niet goed dan kunnen je schaatsen tijdens het rijden snel te los gaan zitten, wat voor de nodig frustraties en/of pijntjes kan zorgen. Om je veters goed te rijgen houd je rekening met het volgende:

  • Rijg door het oogje van buiten naar binnen, dan schuin omhoog, en bij het volgende gaatje weer van buiten naar binnen. Zo kun je de veters horizontaal strak trekken en gaan ze niet snel losser zitten tijdens het rijden.
  • Voor het aantrekken van je veters kun je gebruik maken van een veter-trekker.
  • Bij het uittrekken van je schaatsen maak je de veters zo ver mogelijk los zodat er geen spanning op de schoen staat als je de schaats uittrekt. Zo gaat je schoen langer mee.

Lichaamshouding

Een van de eerste dingen die je goed moet hebben is je lichaamshouding. Met een verkeerde houding zal het lang duren voordat je soepel over het ijs kunt rijden. Maar wat is dan de juiste lichaamshouding:

  • Buig je knieën een beetje
  • Houd je armen voor je om je evenwicht beter te kunnen bewaren
  • Plaats je gewicht vooral op de bal van je voeten

Vallen en opstaan

Schaatsen leer je door vallen en opstaan. Het is belangrijk dat je durft te vallen, dit zul je in het begin namelijk regelmatig doen. Je kunt oefenen met vallen door je op een rustige manier op je zijkant te laten vallen. Maar het allerbelangrijkst is dat je niet bang bent. En houd er rekening mee dat je, mocht je voelen dat je gaat vallen, je beter vooruit kunt vallen dan achteruit. Als je vooruit valt kun je jezelf namelijk opvangen met handen en knieën.

Vooruit bewegen

Hoe begin je dan? Vooral je evenwicht bewaren zal in het begin ontzettend moeilijk zijn. Om je hierbij te helpen kun je een reling aan de zijkant van een ijsbaan vasthouden of een stoeltje/schaatshulp gebruiken. In het stappenplan zie je hoe je als beginner langzaam kunt beginnen te schaatsen:

  1. Hou aan de zijkant van de baan een reling vast en begin langzaam te lopen.
  2. Voel je dat het goed gaat, ga dan een beetje sneller. Dan zul je merken dat je vanzelf een klein beetje begint te glijden.
  3. Zet dan langzaam met één voet af en schuif met je andere voet verder. Denk steeds aan je lichaamshouding.
  4. Pas als je je nog wat zekerder voelt laat je de reling los en ga je op een afstandje van de reling verder met oefenen.
  5. Voel je dat je gaat vallen? Probeer dan in eerste instantie je evenwicht te herstellen. Lukt dit niet, laat je dan rustig naar voren vallen.
  6. Blijf oefenen tot je het voor je gevoel onder de knie hebt. En dan is het tijd om kunstjes te leren of snelheid te gaan maken.

Remmen

Er zijn verschillende manieren om te remmen op schaatsen. Je kunt natuurlijk wachten tot je uitgegleden bent, maar sneller stoppen is ook een optie. Dit kun je doen met verschillende remtechnieken:

  • Mini pizzapunt. Ga met je benen naast elkaar vooruit glijden. Duw vervolgens de achterkant van je beide schaatsen wat naar buiten en de voorkant naar binnen, in een soort pizzapunt. Langzaam zul je tot stilstand komen.
  • Waaghals of ervaren? Je kunt ook een glijstop maken waarbij je beide schaatsen ineens dwars op het ijs zet, je kort dwars doorschuift en dan snel tot stilstand komt.

Iemand vastpakken kan een noodoplossing zijn, maar is niet aan te raden. In veel gevallen ga je beiden richting de grond.


Waar kan ik gaan schaatsen?

Natuurijs

Wil je op natuurijs gaan schaatsen, let er dan goed op dat de dikte van het ijs goed is. Dit is over het algemeen een dikte van minimaal vijf tot zeven centimeter. Pas vanaf 12 centimeter worden er toertochten gereden. In Nederland is het vaak maar een of enkele keren per jaar mogelijk om op natuurijs te schaatsen (of helemaal niet). Wil je vaker gaan schaatsen dan ga je naar een ijsbaan.

Indoor of outdoor ijsbaan

Op een ijsbaan kun je het hele jaar door schaatsen. Soms worden er in de winterperiodes speciale outdoor ijsbanen gemaakt waar je dus in de buitenlucht kunt schaatsen. Dit kun je dus zien als een kunstijsbaan in de natuur. Daarnaast vind je in Nederland meer dan 20 indoor ijsbanen, er zit er altijd wel eentje bij je in de buurt. 

Schaatsers op natuurijs
Bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken is het natuurijs in de veel gevallen onveilig.

 

Praktische tips voor beginners

  • Koop schaatsen in de juiste maat en die goed passen bij hoe je wilt gaan schaatsen.
  • Noren en klapschaatsen schaf je pas na enkele jaren schaatsles/schaatsen aan.
  • Draag een helm en skatebescherming om pijn en/of letsel bij vallen te voorkomen.
  • Onderhoud je schaatsen goed voor een optimale levensduur.
  • Eerste keren op het ijs? Blijf aan de buitenkant van de baan schaatsen.
  • Ga pas in bochten ‘overstappen’ als je het schaatsen echt onder de knie hebt. Bij overstappen zet je in een bocht je ene voet voor je andere voet en beweeg je vooruit zonder snelheid te verliezen.


Ben je enthousiast geworden over schaatsen en wil je jouw eerste paar aanschaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice. En ontdek ook zeker welke tips op het gebied van winterspeelgoed wij hebben, want er is nog veel meer leuks te doen in de winter dan alleen schaatsen!
 

Bekijk al onze schaatsen voor beginners

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm