Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over bestuurbare auto’s Banner
Geschreven door Roel

Alles over bestuurbare auto’s

Bij het kopen van een bestuurbare auto zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Zo zijn er verschillende soorten aandrijvingen mogelijk, variëren de maten van de op afstand te besturen auto en verschillen de auto’s in prijs. In dit artikel lees je meer over bestuurbare auto’s zodat je de goede keuze maakt bij de aankoop van een bestuurbare auto.

We gaan in op de volgende vragen:


Hoe werkt een bestuurbare auto?

De bestuurbare auto (ook wel RC auto genoemd) bestuur je met behulp van een afstandsbediening. In de auto zit een antenne met een printplaat waar de radiografisch bestuurbare auto signalen mee opvangt. De afstandsbediening verzendt deze signalen. Op basis van deze signalen kan de auto zich voortbewegen en bijvoorbeeld draaien.
Ook bevat de auto een krachtbron. Dit is nodig om de onderdelen van de bestuurbare auto van stroom te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld een oplaadbare batterij zijn. Daarnaast beschikt de auto over een motor. De motor zorgt ervoor dat de auto de benodigde onderdelen kan bewegen zoals sturen of accelereren.

Speel je liever binnen met kleinere autootjes die juist níet met een afstandbediening bestuurd worden? Dan spreken raceauto's je waarschijnlijk meer aan. Lees hier meer informatie over racebanen en de bijbehorende raceauto's die hier overheen scheuren.

 

Welke type aandrijvingen zijn er?

De aandrijving van bestuurbare auto’s is te verdelen in twee typen: een aandrijving op basis van elektriciteit en op basis van brandstof.

Elektrische motoren

De elektrische modellen rijden door middel van een batterij die je opnieuw kunt opladen of ze bevatten batterijen die je moet verwisselen wanneer ze leeg zijn. Het voordeel van de elektrische RC auto’s is dat je geen brandstof hoeft te betalen. Echter duurt het bij veel auto’s wel enkele uren voordat de batterij is opgeladen en je weer kunt rijden.

Brandstofmotoren

Bij de op brandstof gedreven bestuurbare auto’s kun je onderscheid maken tussen 2 type motoren, namelijk de nitro- en de benzinemotoren. De motors die werken op basis van nitro zijn in de aanschaf vaak goedkoper dan de benzinemotoren. Ook zijn de nitromotoren vaak kleiner dan de benzinemotoren. Daarentegen zijn de motoren op benzine vaak groter dan de nitromotoren. Ook zijn de bezinemotoren zuiniger dan de nitromotoren. De benzinemotoren kunnen tot wel 45 minuten rijden op een tank. In tegenstelling tot de benzinemotoren, kunnen de nitromotoren ongeveer maar 12 minuten rijden op een volle tank. Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat je bij brandstofmotoren iets meer technische kennis dient te hebben. Ook moet je de auto erg goed onderhouden. Je zult dan ook regelmatig een keer moeten sleutelen aan de auto. Mocht je dus niet van sleutelen houden en het lawaai ook niet geweldig vinden, dan raden we je aan om voor een elektrisch model te gaan.

Man giet olie in de bestuurbare auto
Als je van sleutelen en snelheid houdt, dan is een bestuurbare auto op brandstof echt wat voor jou.
 

Wat is het bereik van een bestuurbare auto?

De maximale afstand die de bestuurbare auto af kan leggen, verschilt per auto. Zo kunnen sommige auto’s maar 20 meter afleggen en hebben andere auto’s een bereik van 100 meter. Een auto met een hogere maximale snelheid heeft vaak ook een groter bereik. Ook is het bereik van de RC auto afhankelijk van het terrein waarop de bestuurbare auto rijdt.
 

Welke maten zijn er?

Binnen de bestuurbare autowereld zijn er een hele hoop maten. Echter hebben ze er voor gekozen om de auto’s uit te drukken op basis van een schaal. Het blijft af en toe nog erg moeilijk te zien hoe groot de bestuurbare auto precies is. Zorg er dus altijd voor dat je de specificaties van het product controleert voor je een bestuurbare auto besteld. Het wil anders nog wel eens iets kleiner uitpakken als je niet op let.

Leeftijd Voorbeelden
2-4 jaar Leuke Chicco speelgoedauto met leuke licht- en geluidseffecten. 
4-6 jaar Maisto super luxe lamborghini. Met deze lamborghini steel je zeker de show.
6+ JAMARA dakar desertbuggy zwart. Met deze buggy race je door elk terrein.

Een klein modelauto tegen over een grote bus
Kijk goed naar de maat voordat je een auto koopt die niet aan je wensen voldoet.
 

Voor welke leeftijd is een bestuurbare auto toegankelijk?

Bestuurbare auto’s zijn geschikt voor zowel jong als oud, afhankelijk van welke bestuurbare auto je koopt. Er zijn veel mensen die het erg leuk vinden om met een bestuurbare auto te rijden, vooral als de auto’s wat sneller gaan. Vanaf welke leeftijd kun je je kind een bestuurbare auto cadeau doen?

  • Een bestuurbare auto kan al toegankelijk zijn voor een kind van twee jaar. Bij de aankoop van een bestuurbare auto raden wij je aan om even in de specificaties te kijken voor welke leeftijd de auto geschikt is.
  • Maak ook altijd zelf even een afweging of het veilig is voor je kind. Een erg zware bestuurbare auto met een topsnelheid van 120 km/u is namelijk niet erg veilig voor het kind.
  • Let erop of de auto afgeronde hoeken heeft, zodat je kind zich niet zo snel verwondt tijdens het spelen. 
     

Wat kosten de RC auto’s?

De prijzen voor een bestuurbare auto variëren heel erg. Je kunt al een bestuurbare auto kopen vanaf ongeveer € 10. Wil je toch een wat duurdere, dan kan dat ook. De prijzen lopen op tot wel € 1500,- bij de bestuurbare auto’s. Er zijn namelijk bestuurbare auto’s die bijvoorbeeld snelheden van wel 200 km/u bereiken, of beschikken over een camera die filmt onder het rijden. Deze auto’s zijn dan wel wat duurder. Echter zijn de aanschafkosten niet altijd de enige kosten die je maakt. Bij de brandstofmotoren ben je ook geld kwijt aan de brandstof die je moet betalen om met de auto te kunnen rijden. Ook moet je er rekening mee houden dat er wel eens een onderdeel van de auto kapot kan gaan. Dit onderdeel zal dan ook vervangen moeten worden en dat kost ook geld.

Kind is aan het spelen met bestuurbare auto
Er zijn voor elke leeftijd snelle en stijlvolle RC auto's beschikbaar. 
 

Hoe snel gaan de RC auto’s?

De snelheden van de RC auto’s variëren. Voor echt kinderspeelgoed zal de snelheid niet hoog liggen. Speelgoed radiografische auto’s gaan ongeveer tot een maximale snelheid van 12 km/u. Als je kijkt naar de bestuurbare auto's die worden gebruikt bij races, dan hebben we het over heel andere snelheden. Deze snelheden kunnen wel oplopen tot 200 km/u of sneller. Natuurlijk dien je er wel rekening mee te houden dat de ondergrond waar je op rijdt ook een belangrijke rol speelt. Een auto die bijvoorbeeld op asfalt rijdt met de wind in zijn rug, zal een hogere snelheid bereiken dan dezelfde auto die in het zand rijdt.
 

Waar mag je met een RC auto rijden?

Met een bestuurbare auto mag je bijna overal rijden. Wat wel fijn is, is dat je er rekening mee houdt dat je geen overlast veroorzaakt. Hebben mensen last van je bestuurbare auto met brandstofmotor, omdat deze nogal wat lawaai maakt? Ga dan ergens anders rijden. Ga je in een woongebied rijden? Houd dan rekening met je snelheid, zodat je bestuurbare auto niet met 120 km/u tussen de geparkeerde auto’s racet. En plekken waar je echt niet mag komen met je bestuurbare auto: de snelweg, op iemand anders terrein of in een stilgebied. Bedenk gewoon even van tevoren waar je wilt rijden en of dat veilig en legaal is.
 

Welke bestuurbare voertuigen zijn er nog meer?

Er zijn nog vele andere voertuigen die vanaf een afstand bestuurbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld boten en helikopters die ook door middel van een controller bestuurd kunnen worden. Verder bestaan er nog veel meer RC voertuigen, bijvoorbeeld de voertuigen die je hieronder vindt:

Bestuurbare boot vaart over het water
Naast bestuurbare auto's zijn er ook boten waar je snel mee over het water kunt racen.


 

Alles op een rijtje over bestuurbare auto’s

Je zou nu een goed beeld moeten hebben waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een bestuurbare auto. Hieronder zetten we de belangrijkste punten uit de tekst voor je op een rijtje:

  • Bepaal welk type je aandrijving wilt hebben. Elke type heeft zijn eigen voor- en nadelen, kijk dus goed wat bij je past.
  • De grootte van de auto is niet altijd goed te zien op de foto. Kijk dus altijd bij de specificaties hoe groot de auto is, zodat je verwachting overeenkomt met het bestelde artikel.
  • Een bestuurbare auto is leuk voor iedereen. Echter dien je bij kleine kinderen rekening te houden met wat voor auto er wordt gekocht, zodat het kind zich niet verwond tijdens het spelen.
  • Je kunt deze hobby zo duur maken als je zelf wilt. Houd je van heel veel opties op je bestuurbare auto en moet die heel erg snel zijn, dan zul je wat meer betalen.
  • Gebruik de auto op plekken waar je geen overlast veroorzaakt en waar je weinig kans hebt om schade aan te richten.


Mocht je toch nog vragen hebben over de bestuurbare auto’s, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. En speel 
 

Bekijk al onze bestuurbare auto's

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm