Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Tijmen

7 redenen waarom kinderboeken belangrijk zijn

In Nederland worden ontzettend veel kinderboeken geschreven, kijk alleen maar naar ons enorme assortiment. Toch is het niet voor iedereen duidelijk waarom het ook belangrijk is om die kinderboeken te (laten) lezen. Daarom zetten wij 7 redenen voor je op een rij. Dit varieert van redenen die je waarschijnlijk al wist, tot volledig nieuwe inzichten. Lees dus snel verder!
 

#1. Het versterkt de band tussen kinderen en ouders om samen te lezen

Kinderboeken worden in de eerste jaren vooral voorgelezen. Dat blijkt ontzettend goed te zijn voor zowel kinderen als ouders. Het versterkt hun band namelijk enorm, omdat er even aandacht voor elkaar is via het boek. Zo kunnen ouder en kind praten over de avonturen in het boek, of juist de dag aan de hand van het boek doornemen. Dan laten we uiteraard nog even buiten beschouwing dat je als vader of moeder stiekem best vaak in slaap valt na het lezen van een kinderboek. En het is bewezen dat samen slapen zorgt voor minder stresshormonen in je lichaam.

Bekijk onze favoriete voorleesboeken:

 

#2. Kinderboeken helpen bij de concentratie

Door het lezen van een boek, sluiten de hersenen zich meer af voor invloeden van buitenaf. Dat betekent ook voor kinderen dat ze hun aandacht meer focussen op hetgeen ze aan het lezen (of bekijken) zijn. Dit helpt bij het leren van concentratie, en zorgt voor concentratiebogen. Deze bogen gebruiken mensen om zich te focussen op taken. Hoe jonger kinderen hiermee in aanraking komen en eraan gewend raken om deze bogen te gebruiken, des te beter worden ze hierin.

#3. Woordenschat wordt uitgebreid

Door nieuwe woorden te lezen in goed lopende zinnen, wordt de betekenis van die woorden vanzelf beter. En mochten kinderen de woorden niet weten, dan zijn ouders altijd in de buurt om het uit te leggen. Op die manier wordt de woordenschat enorm uitgebreid. Hoe beter de woordenschat van kinderen is, des te beter communiceren zij nu en later. Let erop dat er een verschil is tussen passieve en actieve woordenschat. Bij passieve woordenschat gaat het voornamelijk over het begrijpen wat een woord betekent als je het leest of als het tegen je gezegd wordt. Bij actieve woordenschat kun je het woord ook daadwerkelijk gebruiken in je eigen verhalen en zinnen. Die actieve woordenschat stimuleer je door over de woorden te praten en kinderen bijvoorbeeld een zin met het woord te laten maken.

#4. Lezen is goed voor de slaaprust

Lezen voor het naar bed gaan is goed voor mensen (en dus kinderen) om twee redenen. Allereerst zorgt het ervoor dat je slaperiger wordt. Lezen kost namelijk een klein beetje inspanning en zorgt voor een ontspannen gevoel als je ermee stopt. Korte verhaaltjes zijn daarbij perfect, en dat is precies wat kinderboeken zijn! Maar niet alleen het in slaap vallen gaat beter, je slaapt na het lezen ook dieper. Stress van het dagelijks leven zorgt ervoor dat mensen tegenwoordig minder diep slapen. Door even te lezen wordt die stress wat verder naar achteren gedrukt en ontspannen we dus. Dat zorgt voor een diepere slaap. Kinderboeken zijn daarnaast (meestal) vrolijke verhalen die goed aflopen. Dat idee ontspant extra, dus kom maar op met die nacht!

#5. Het stimuleert de hersenen op sociaal en emotioneel vlak

Een kinderboek is speciaal geschreven voor het inleven in karakters. Zo leren kinderen om verbinding te maken met de hoofdpersonen in het boek. Inlevingsvermogen is een ontzettend belangrijk gedeelte van het sociale en emotionele leren. Door boeken te lezen ontwikkelt dit gedeelte zich, en zeker wanneer je meerdere boeken en dus meerdere karakters hebt om in te leven. Het is net als in het echte leven; contact met anderen zorgt ervoor dat je sociaal en emotioneel ontwikkelt.

Kind leest een boek bij een boekenkast
Lezen zorgt voor rust in een druk kinderleven, en werkt daardoor ontspannend.
 

#6. Een boek brengt rust in een druk kinderleven

We benoemden het al eerder; een boek lezen zorgt voor ontspanning. Nu liggen ontspanning en rust dicht bij elkaar, maar zijn ze niet precies hetzelfde. Rust is namelijk even een momentje pakken in de dag om te gaan ontspannen. Het ontspannen volgt dus pas nadat je rust neemt. Juist die rust creëer je door bijvoorbeeld een boek te lezen. Voor kinderen is dit ontzettend belangrijk. Tegenwoordig worden er dagelijks ontzettend veel impulsen gegeven, ook aan kinderen. Zo gaan kinderen veel van het ene speelgoed naar het andere, zonder er echt even mee te spelen. Een boek lezen brengt rust (en dus ontspanning) in de drukke dag. Dat het vervolgens helpt om te concentreren hadden we ook al eerder aangestipt.

#7. Voor elk kind van iedere leeftijd een boek

Kinderboeken worden altijd met een bepaalde gedachte geschreven. Zo kan een boek gericht zijn op vriendschap, vertrouwen of het delen van spullen. Op die manier leren kinderen van de boeken die ze lezen. Daarnaast zijn er verschillende soorten boeken voor iedere leeftijdsgroep.

  • Voor de allerkleinsten begint het met kijk- en zoekboeken en prenten. Deze zijn er om plaatjes aan te wijzen, ontdekken wat de namen zijn van de voorwerpen en om de fantasie te stimuleren.
  • Na de eerste kennismaking met boeken vol plaatjes, kun je gaan denken aan voorleesboeken en boeken vol rijmpjes, versjes en gedichten. Hier ligt de nadruk op het leren van de taal en de zinsbouw. Voorlezen kun je dus het beste ook volhouden als kinderen zelf kunnen lezen. De boeken met rijmpjes en gedichten helpen met het kennen van nieuwe woorden, en laten op een creatieve manier kennismaken met de taal.
  • Wanneer kinderen naar groep 3 gaan, leren ze lezen en schrijven. Om dat te stimuleren bestaan er boeken om te leren lezen (zoals je ook kunt lezen in ons artikel over leren lezen). Deze boeken zijn vaak ontzettend mooi versierd en hebben boeiende verhalen. Op die manier willen kinderen iedere keer weer het boek van de plank pakken om verder te lezen.
  • Gaat het lezen goed en merk je dat de leren-lezen-boeken ontgroeid worden, dan kun je gaan kijken voor jeugdromans (fictie) en informatieve boeken (non-fictie). Deze boeken zijn er nog meer op gericht om het plezier van het zelf lezen van boeken te benadrukken. Jeugdromans helpen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele gedachten en informatieve boeken helpen juist om de wereld beter te begrijpen.

 

Bekijk al onze kinderboeken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm