Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

5 voordelen van houten speelgoed

Houten speelgoed, het is niet alleen mooier maar ook gewoon op verschillende vlakken beter dan plastic speelgoed. Dat wil niet zeggen dat je absoluut geen plastic speelgoed aan moet schaffen, zeker niet. Maar wat zijn dan precies de voordelen van hout? Waarom wordt houten speelgoed vaak als beter gezien dan plastic speelgoed? Wij zochten het voor jou uit en hebben vijf voordelen voor je op een rijtje gezet:
 

#1. Houten speelgoed is ecologisch én veilig

Een van de voornaamste redenen om houten speelgoed te kopen: het is ecologisch en veilig speelgoed. Houten speelgoed bestaat uit hout, wat lijm en/of schroeven en dan misschien nog wat verf. In principe is het helemaal biologisch afbreekbaar. Het productieproces is daarnaast in veel gevallen helemaal niet zo vervuilend. Wordt het speelgoed bijvoorbeeld gemaakt van rubberbomen, die anders verbrand zouden worden nadat ze geen rubber meer produceren, dan 'gebruik' worden bomen dus dubbel gebruikt. Ook kan het zijn dat een producent van houten speelgoed een eigen bamboebos aanlegt of dat ze bomen herplanten als ze bomen kappen voor het gebruik van speelgoed.

Bij houten speelgoed moet je er vooral op letten dat de verf niet giftig is (een verf op waterbasis is prima) en de lijm niet schadelijk.

Hoe zit het met plastic speelgoed?

Plastic speelgoed is vaak gemaakt van PVC. De productie van PVC is niet goed voor het milieu, er komen stoffen bij vrij die in de natuur en zo ook in ons eten belanden. Kortom, PVC is slecht voor jou, je kind en de natuur. En daar komt nog bij dat het niet biologisch afbreekbaar is, waardoor je er dus nooit meer vanaf komt. Daarnaast is het productieproces van plastic nogal vervuilend. En tot slot is plastic speelgoed over het algemeen minder duurzaam dan houten speelgoed, waardoor het eigenlijk extra ‘slecht’ is. Het is sneller kapot én er moet vaker een nieuw product gemaakt worden (terwijl het productieproces dus vervuilend is). 

Twee kinderen met houten speelgoed
Ga bij geverfd houten speelgoed altijd voor een loodvrije verf, zoals een verf op waterbasis. 
 

#2. Het is ontzettend duurzaam

Houten speelgoed kan heel erg lang meegaan. Denk hierbij maar eens aan bijvoorbeeld de houten treinset of hobbelpaard dat al generaties lang meegaat. Houten speelgoed is gewoon bijna onverslijtbaar. Precies de reden waarom veel basisscholen met houten speelgoed werken. Het is meestal wel duurder dan plastic speelgoed, maar daar staat dan tegenover dat het stukken langer meegaat. Ga je voor goedkoper houten speelgoed, dan zullen de gebruikte materialen waarschijnlijk van een minder goede kwaliteit zijn.

Welke houtsoort wordt gebruikt voor houten speelgoed?

Er kunnen verschillende duurzame houtsoorten gebruikt worden. Enkele veelgebruikte soorten: beukenhout, vurenhout, grenen en rubberwood. Beukenhout splintert minder dan vurenhout. Grenenhout en vurenhout zijn makkelijk te bewerken en daarom ideaal als hout voor speelgoed. Rubberwood is de meest milieuvriendelijk optie. Het is hout van rubberbomen die geen latex meer geven. Daarnaast is sommig houten speelgoed gemaakt van massief hout, maar is er ook speelgoed dat is gemaakt van triplex/multiplex platen. 
 

#3. Het is goed voor de fantasie

Ja, al het speelgoed stimuleert de fantasie van je kind. Maar plastic speelgoed is er vaak echt voor gemaakt om de aandacht van je kind te trekken, met extra felle kleuren, licht en geluid. Leuk voor even, maar na een tijdje raakt je kind er wel op uitgekeken. Het speelgoed spreekt gewoon niet echt de creativiteit aan. Houten speelgoed is daarentegen vaak wat eenvoudiger. Dit speelgoed komt ook in leuke kleuren, maar doordat het toch wat eenvoudiger is dan plastic speelgoed, wordt de fantasie en creativiteit van je kindje veel meer geprikkeld. Denk hierbij maar eens aan houten blokken. De ene dag wordt hier een huis van gebouwd, de volgende dag is elke blok een poppetje en weer een dag later zijn het auto's. Kortom, kinderen laten hun fantasie de vrije loop en bedenken zelf wat het blokje voorstelt. Daarom is het ideaal voor de kinderkamer (meer tips over de inrichting van je kinderkamer geven we hier).

Kindje speelt met houten blokken
Houten blokken kunnen elke dag iets anders voorstellen, wat de fantasie van je kind prikkelt. 
 

#4. Kinderen leren er verschillende concepten beter door begrijpen

Houten speelgoed is eigenlijk altijd wel zwaarder dan plastic speelgoed. Dit is goed voor de ontwikkeling van concepten als balans, zwaartekracht, gewicht en afmetingen. Bij plastic speelgoed is een groter ding niet per definitie ook veel zwaarder. Bij hout is dit wel het geval. Hierdoor leren kinderen beter bovengenoemde concepten te begrijpen. En het is ook gewoon goed voor de motoriek. Bij plastic speelgoed hoeft je kind soms niet meer te doen dan op een knopje drukken, bij houten speelgoed moet je kind het eigenlijk altijd het speelgoed goed vastpakken.
 

#5. Het is tijdloos

Omdat het eenvoudiger is en meer inspeelt op de fantasie van kinderen, is houten speelgoed tijdlozer dan plastic speelgoed. En daarmee gaat het niet alleen om het idee dat kinderen misschien wel jaren met het speelgoed zullen en kunnen spelen. Nee, ook is het speelgoed vaak over tientallen jaren nog steeds leuk. Het is wat universeler, niet zo gericht op bepaalde trends. Hierdoor is bijvoorbeeld een houten treintje of houten keuken speelgoed uit de jaren 80 nu nog steeds geweldig, terwijl met de plastic flippo’s die in de jaren 90 onderin zakken chips te vinden waren nu niet meer wordt gespeeld. Dan krijg je waarschijnlijk de reactie: ‘Wat moeten we daar nu mee?’. 

Bekijk ons houten speelgoed:


Samengevat

Dus de volgende keer dat je in een winkel of online op zoek bent naar speelgoed, overweeg dan de houten optie. De houten keuken, de houten garage, of natuurlijk het houten treintje (als je deze nog geen thuis hebt liggen). Een van de grootste nadelen van houten speelgoed is dat het niet altijd even waterbestendig is. Buitenspeelgoed van hout is dat wel, dit is behandeld met bijvoorbeeld een beitslaag waardoor het beter tegen weersinvloeden kan. Doordat het minder goed tegen water kan, is houten speelgoed wat lastiger schoon te maken. Je kunt het niet zoals plastic speelgoed in de vaatwasser gooien. Gebruik voor het schoonmaken van houten speelgoed een vochtige doek en wat zeep, spoel het vervolgens goed schoon en droog het daarna goed af. 

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al ons houten speelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm