1. Wat is een stuntstep?
2. Welke maat stuntstep heb je nodig?
3. Onderdelen van een stuntstep
Alles over stuntsteppen
Als je van snelheid en avontuur houdt, is een stuntstep echt iets voor jou! Ben je al vaak in het skatepark of op straat aan het skaten of steppen, dan kun je overwegen de switch naar een stuntstep te maken. Maar ook als je nog helemaal geen ervaring hebt met steppen kan een stuntstep echt iets voor jou zijn. Wil je wat meer weten over stuntsteppen, zodat je genoeg informatie hebt om de juiste step aan te kunnen schaffen? Lees dan snel verder!
Snel naar:
Wat is een stuntstep?
Stuntsteppen is een extreme sport. Een stuntstep is een step die speciaal ontworpen is om harde klappen goed op te kunnen vangen. Dit type step is echt ideaal om mee te stunten, springen en trucs uit te voeren. Eigenlijk is het dus een extra duurzame versie van een gewone step. Je kunt het ook een beetje zien als de BMX-fiets onder de steppen.
Alles staat helemaal in het teken van stevigheid en veiligheid. Zo heeft het balhoofd bijvoorbeeld een compressiesysteem, waardoor er weinig kans is op speling. Daarnaast is het gehele frame extra stevig en zit er een hele goede rem op een stuntstep.
Enkele punten waarop een stuntstep van een gewone step verschilt:
- Stuntsteppen zijn, in tegenstelling tot gewone steppen, in principe nooit opvouwbaar en hebben geen verstelbaar stuur. Hierdoor zou de step namelijk een stuk minder stevig worden. Daarnaast heeft het stuur vaak ook nog extra verstevigingen op de plek waar het aan de stuurstang vastzit.
- Daarnaast zou je misschien denken dat een stuntstep zwaarder is dan een gewone step, omdat hij van steviger materiaal gemaakt is. Vaak is dat ook zo, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer redelijk lichte stuntsteppen.
- Een stuntstep is over het algemeen duurder dan een gewone step. De prijzen voor stuntsteppen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.
Let erop dat je de juiste maat stuntstep aanschaft, de step is namelijk niet in hoogte verstelbaar.
Welke stuntstep maat heb je nodig?
Omdat stuntsteppen meestal niet in hoogte verstelbaar zijn, is het noodzakelijk om de juiste maat aan te schaffen. Bij een gewone step kun je het stuur nog in hoogte verstellen, waardoor de maat van de step niet zo belangrijk is. Een stuntstep is vaak wat lager dan een gewone step (voornamelijk omdat je hem niet op kunt vouwen en hierdoor wat makkelijker mee kunt nemen). Voor de juiste maat stuntstep kun je onderstaande aanhouden:
Maattabel stuntsteppen | ||||
---|---|---|---|---|
Lichaamslengte | < 110 cm | 110 - 140 cm | 140 - 160 cm | > 160 cm |
Stuntstep hoogte | < 70 cm | 70 - 75 cm | 75 - 80 cm | 80+ cm |
Voor kinderen vanaf een jaar of 4 - 5 tot een jaar of 10, is een stuntstep van 75 cm in de meeste gevallen prima. Je hoeft dus niet regelmatig een nieuwe maat aan te schaffen. Is je kindje echt wat groter of kleiner dan gemiddeld, dan kan het zijn dat hij/zij bijvoorbeeld op 8 of 9 jarige leeftijd al een hogere stuntstep (van bijvoorbeeld 80 cm) nodig.
Onderdelen van een stuntstep
Op de juiste stuntstep maat is het uitvoeren van trucs het gemakkelijkst en meest comfortabel. Het is dus belangrijk om in ieder geval niet een veel te grote of te kleine step aan te schaffen. Een stuntstep bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen kun je bijna allemaal aan je persoonlijke wensen aanpassen. De belangrijkste onderdelen van de stuntstep zijn de volgende:
1. Stuur
Een breed stuur zal over het algemeen de stabiliteit en controle verbeteren. Dit is vooral voor beginnende rijders ook echt een voordeel. Je rijdt namelijk met een extra veilig gevoel rond tijdens het oefenen van trucs. Maar ook voor ervaren rijders is een breed stuur een voordeel. Je kunt er namelijk echt het uiterste mee uit je step halen.
- Een smaller stuur is makkelijker vast te houden en heeft kleinere inputs nodig om het voorwiel te laten draaien. Dit is vooral fijner voor (jonge) kinderen.
2. Deck
Op een stuntstep is een deck in veel gevallen bevestigd en gelast aan de balhoofdbuis voor extra stevigheid en duurzaamheid. Decks hebben verschillende breedtes en lengtes. Een groter deck zorgt voor meer stabiliteit en controle, en is sterker dan een kleinere variant. Brede decks zijn ontzettend fijn voor rijders met grotere voeten. Als je echt een ervaren rijder bent en veel trucs uitvoert, heeft een licht en smal deck de voorkeur.
3. Handvatten
Handvatten zijn een eenvoudige manier om een step te upgraden. Siliconen handvatten zijn zacht en bieden veel grip, maar slijten redelijk snel. Rubberen handvatten daarentegen zijn een stuk duurzamer dan siliconen handvatten. Daarnaast kun je ook nog gaan voor schuimrubberen handvatten. Deze zijn alleen niet goed in het opvangen van schokken bij het maken van harde landingen.
4. Remmen
Bij een stuntstep is er de keuze tussen twee verschillende soorten remmen: een vaste rem of een verende rem. Een verende rem is makkelijker met de hiel van je voet in te drukken, een vaste rem zorgt voor meer controle. Vaste remmen kunnen alleen voor lichtgewicht rijders (dus vooral jongere kinderen) wat lastig zijn om goed en efficiënt te gebruiken.
5. Headset
Een headset is het mechanisme dat het mogelijk maakt om de bar en het dek te laten draaien. Zonder headset zijn de trucs die je kunt uitvoeren maar beperkt. Bij headsets heb je de keuze tussen een headset met schroefdraad of zonder schroefdraad. De draadloze variant is goedkoper dan de variant met schroefdraad en daarom ideaal voor beginners. Wat meer ervaren rijders zullen sneller gaan voor een headset met schroefdraad. Deze zijn vaak duurder, maar bieden wel een soepelere rijervaring.
6. Wielen
Wielen voor stuntsteps zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Metalen wielen, zoals die van alloy, zijn de sterkste optie. Voor ervaren rijders hebben deze wielen de voorkeur. Je kunt daarnaast ook gaan voor kunststof wielen. Deze zijn wat lichter, maar zijn niet in staat om schokken goed te absorberen. Wil je wielen die lang mee gaan, dan ga je voor metalen wielen.
Daarnaast zijn stuntstep wielen er in verschillende groottes en hardheden. Grotere wielen zorgen voor een snellere en soepelere rit, kleinere wielen zijn compacter. Hardheid wordt bepaald op een schaal van 0 tot 100. Een hardheid van 80 of 90 is voor stuntstep wielen ideaal, oftewel redelijk harde wielen. Met harde wielen ga je sneller en rem je minder af tijdens het uitrollen. Zachtere wielen zijn wat comfortabeler, maar stukken minder duurzaam dan hardere wielen.
Stuntsteppen zijn er zelfs met voetsteunen bij de wielassen om nog betere en gavere trucs uit te kunnen voeren.
Waar op letten bij het kopen van een stuntstep?
Wat is een goede stuntstep? Er zijn allerlei punten waar je op kunt (of moet) letten bij het kopen van een stuntstep. Natuurlijk is het belangrijk dat de step er goed uit ziet. Wil je bijvoorbeeld een blauwe step, eentje met een legerprint of ga je voor een neon roze uitvoering? Je wilt natuurlijk niet rondsteppen op een oerlelijke step, dus hoe hij eruit ziet is zeker belangrijk. Maar naast dit visuele aspect zijn er nog meer punten om rekening mee te houden:
Leeftijd
In principe zijn stuntsteps geschikt voor kinderen vanaf ongeveer zes of zeven jaar oud. Natuurlijk kun je voor een kind jonger dan zeven ook al een stuntstep aanschaffen, maar qua maat zal dat een probleem zijn. De steps zijn namelijk niet in hoogte verstelbaar. Voor jongere kinderen kun je gewoon beginnen met een gewone step die ook nog eens in hoogte verstelbaar is. Is je kind daarna nog steeds helemaal gek van steppen? Dan kun je altijd de ‘upgrade’ naar een stuntstep maken als je kind wat ouder is.
Let wel altijd even op het maximale gewicht wat de step aankan. Meestal ligt dit tussen de 50 en 100 kilo, maar check dit altijd even van tevoren.
Vaardigheidsniveau
Kijk ook altijd naar het vaardigheidsniveau van de rijder. Zo goed als alle freestyle modellen zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren rijders. De meer ervaren rijders zullen echter meestal gaan voor een duurder model dat langer meegaat en de extreme klappen goed opvangt.
Prijs
De prijs van een stuntstep ligt over het algemeen wat hoger dan de prijs van een gewone (kinder)step. Prijzen beginnen rond de 30 of 40 euro, en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. In principe geldt dat hoe duurder de step is, hoe duurzamer de materialen zijn.
Onderdelen/accessoires
Een stuntstep bestaat uit verschillende onderdelen, zoals hierboven uitgelegd. Je kunt natuurlijk gewoon voor een standaard step gaan, maar het is ook slim om even te bedenken of er bepaalde aspecten van de step zijn die je graag net wat anders wilt hebben. En vergeet daarnaast niet om skatebescherming aan te schaffen, zoals knie-, elleboog- en polsbeschermers en een helm.
Merk
Er zijn verschillende stuntstep merken. Enkele interessante merken voor beginners zijn: Xootz, Nijdam, Stiga, Tempish, Globber en Move. Maar ook de stuntsteps van ons eigen merk AMIGO zijn voor beginners, en eventueel ook meer gevorderde rijders, ontzettend fijn. De AMIGO stuntsteps zijn allemaal gemaakt van ontzettend duurzame en sterke materialen zodat je ermee kunt springen en stunten. Neem eens een kijkje in ons assortiment stuntsteppen, en bekijk ook onze eigen steppen van AMIGO eens.
Bekijk onze stuntsteps:
Enkele stunts/tricks voor beginners
Een stuntstep is er, zoals de naam al zegt, echt voor gemaakt om mee te stunten. Maar wat zijn de stunts en tricks dan die je zoal uit kunt halen met een stuntstep? Op de skatebaan kun je op de halfpipe ontzettend gave sprongen maken. Als beginner zul je dit niet snel doen, even van een halfpipe naar beneden rijden om vervolgens een sprong te gaan maken. Op de grond kun je echter ook allerlei trucs oefenen en uitvoeren, zoals kleine sprongetjes, slaloms en pirouettes.
Enkele tricks die je als beginner kunt oefenen:
- Bunny Hop. Hierbij houd je allebei je voeten op het deck en je handen aan de handvatten terwijl je snelheid hebt. Vervolgens maak je een sprongetje. Het duurt misschien even voordat je goed van de grond af komt, maar de Bunny Hop is ideaal om meer zelfvertrouwen te krijgen voor het uitvoeren van sprongen.
- Nollie. De Nollie is bijna hetzelfde als de Bunny Hop. Voor deze truc houd je alleen je voorwiel aan de grond. Maak snelheid, zet beide voeten op het deck, leun en duw wat naar voren met je armen om zo de achterkant van je deck omhoog te wippen. En terwijl je op je voorwiel rolt spring je in de lucht door het voorwiel omhoog te liften.
- No Footer. Ben je klaar voor sprongen, dan is de ‘No Footer’ een ideale beginsprong. De naam zegt het al, je haalt je voeten van het deck tijdens je sprong. De truc is om met je handen de stuntstep in balans te houden. Kijk naar het deck voordat je er weer met je voeten op belandt, zo weet je beter waar je terecht moet komen.
- One Hander. De One Hander is ook een truc in de lucht. En het is precies wat de naam al zegt: je haalt een hand los van je stuur op het moment dat je in de lucht hangt. Het is dan de bedoeling om de stuntstep in balans te houden met je andere hand. Net voordat je landt grijp je met je losse hand het handvat weer vast.
- Barspin. Probeer deze trick eerst op de grond. Bij een Barspin draai je het stuur 360 graden rond. De truc is hier om het stuur nooit helemaal los te laten. Als je het op de grond onder de knie hebt, kun je de truc in de lucht gaan oefenen.
Alles op een rijtje over stuntsteps
Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over stuntsteppen. Hopelijk helpt deze informatie jou bij het maken van de juiste keuze voor een stuntstep die bij jou past. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:
- Een stuntstep is de BMX-fiets onder de steppen.
- Stuntsteppen zijn niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor is het kiezen van de juiste maat belangrijk.
- Een stuntstep is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes/zeven.
- Een stuntstep is over het algemeen wat duurder dan een gewone step.
- Stuntsteppen zijn gemaakt om, je raadt het al, mee te stunten. Enkele beginner-stunts zijn: de Bunny Hop, Ollie, No Footer, One Hander en Barspin.
Heb je nog vragen of wil je advies over een bepaalde stuntstep? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Toch liever met ander stuntspeelgoed de skatebaan ingaan? Ontdek dan of een skateboard iets voor jou is door onze adviespagina over skateboards door te lezen.