Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over skateboards Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over skateboards

Als jij of je kind wil gaan skaten of skateboarden komen er veel nieuwe onbekende termen voorbij. In je zoektocht naar een eerste skateboard of upgrade van je basis skateboard kunnen alle producten en onderdelen wel eens voor verwarring zorgen. Maar geen zorgen, na het doorlezen van deze pagina weet jij waar je naar moet kijken en ben je in staat om voor jezelf hét perfecte skateboard uit te zoeken!

Een skateboard met toelichting over de kenmerken ervan

Snel naar:

 

Wanneer koop je een eerste skateboard?

Als je een skateboard wil aanschaffen voor jezelf of je kind, heb je keuze uit twee opties:

  1. Een complete set. Dit is vaak voor beginners prima. Je koopt dan een compleet skateboard, met alles erop en eraan.
  2. Zelf samenstellen. Ben je op zoek naar een upgrade van je eerste skateboard, dan is het aan te raden hem zelf samen te stellen. Zoek de aparte onderdelen los uit en bouw een board dat helemaal aan jouw wensen voldoet. Je kunt je laten adviseren in een skateshop, maar na het lezen van de informatie op deze pagina kun je zelf ook al een heel eind komen.

Vanaf een jaar of vijf kan jouw kind al met een echt skateboard aan de slag gaan. Voor die tijd is het mogelijk een mini-deck aan te schaffen, al is de kwaliteit daarvan vaak niet super. Een tijdje na het kopen van je eerste echte skateboard zal het aan vervanging toe zijn of ben jij zelf aan een upgrade toe. Wanneer je voor een tweede board gaat kijken zul je een stuk beter weten wat je fijn vindt. Dan is het dus in veel gevallen het leukst om je nieuwe board helemaal zelf samen te stellen.

Heb je toch meer interesse in een longboard? Lees dan onze adviespagina met alles over longboards eens door. Of wellicht zijn inlineskates of rolschaatsen wel meer voor je? Zorg dat je je goed inleest voordat je een keuze maakt!

 

Welke maat skateboard heb ik nodig?

Je zult zien dat de maat van een skateboard vaak in inches wordt weergegeven. De breedte van je board is belangrijker dan de lengte, dus voor de maatbepaling kijk je dan ook voornamelijk naar de breedte van het board. In onderstaande tabellen zie je welke maat skateboard het beste bij jou past. Dit is slechts een richtlijn, je eigen persoonlijke voorkeuren tellen natuurlijk ook mee.

  • Kindervoeten groeien snel, dus ga bij twijfel tussen twee maten voor de grootste.
  • Let erop dat maten in inches worden gegeven; 1 inch = 2.54 cm.
     
  Micro Mini Mid Full
Leeftijd 5 jaar en jonger Tot 8 jaar 9 t/m 11 jaar 13 jaar en ouder
Lengte 1.02 meter en kleiner Tot 1.35 meter 1.35 t/m 1.54 meter 1.55 meter en groter
Schoenmaat Tot 32 34 t/m 37 38 t/m 40 42 en groter
Deckmaat 6.5 - 6.65 inch 6.75 t/m 7.24 inch 7.25 t/m 7.49 inch 7.5 t/m 8.75 inch


Waar let je op bij het kopen van een skateboard?

Als jij een skateboard gaat kopen kun je op verschillende dingen letten. Of je nu een complete set koopt of een board zelf samenstelt, er zijn altijd dingen waar je naar kunt kijken bij het kopen van een board.

Deck

Het deck is ook wel: de houten plank waar je op staat. Een deck heeft een voorkant, “nose”,  en een achterkant, “tail”. Je aanbevolen maat board vind je in bovenstaande maattabel. Naast de maat zijn er nog andere dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van jouw perfecte deck:

  • Houtsoort. De kwaliteit van je deck hangt af van de houtsoort waar het van gemaakt is. Wil je de beste kwaliteit? Ga dan voor Canadese esdoorn. Naast het materiaal zijn er meer
  • Concave. Dit is de kromming die in de breedte van het board zit. Het kan laag, medium of hoog zijn. Decks met een lage kromming zijn stabiel maar belemmeren behendigheid, met een hoge kromming zijn ze wendbaarder maar minder stabiel. Weet je niet wat voor concave je wilt? Ga dan voor een medium kromming.   
  • Vorm. Afhankelijk van de skateboardstijl waarmee je je vooral bezig wil gaan houden kun je een bepaalde vorm deck kiezen. Beginner? Ga dan gewoon voor een klassieke ‘popsicle deck’. Een stuk verder lees je welk type skateboard het beste bij elke skatestijl passen.
     

Bekijk onze skateboards:

Wielen

De wielen zijn vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van een skateboard. Bij het kiezen van de perfecte wielen is het onder andere slim om rekening te houden met de grootte en hardheid van de wielen.

  • Wielgrootte. Skateboardwielen zijn er in verschillende maten, uiteenlopend van een diameter tussen 50 en 59 mm. Kleinere wielen accelereren sneller en zijn lichter, met grotere wielen kun je hogere snelheden bereiken en beter over ruw terrein rijden.
  • Hardheid. Skateboardwielen kun je kopen in verschillende maten van hardheid, uiteenlopen van een hardheid van 75A t/m 100A. Hoe hoger het nummer hoe harder de wielen. Met zachte wielen heb je meer grip en kun je soepeler over ruw terrein rijden, met harde wielen kun je meer snelheid maken.
  • Wielbreedte. Het is ook nog interessant om te kijken naar de breedte van de wielen. Je kunt kiezen uit basiswielen, tussen de 18-20 mm, of smalle wielen, tussen de 15-17 mm. Smalle wielen zijn met name geschikt voor gevorderde skaters: minder frictie is fijn voor technische trucs.

Trucks 

Trucks zijn een belangrijk onderdeel van een skateboard. Bij een compleet skateboard set hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wil je zelf een skateboard gaan samenstellen, dan is het ook noodzakelijk om de juiste trucks uit te zoeken. Een truck moet ten eerste goed op je deck passen. Daarnaast kun je letten op de breedte en hoogte van de trucks.

  • Breedte. Over het algemeen kies je een truck in dezelfde breedte van je deck, met een marge van +/- 0.125 inch.  
  • Hoogte. Je kunt kiezen uit lage, medium/standaard of hoge trucks. De keuze voor een hoogte hangt eigenlijk vooral af van je lichaamslengte en de grootte van je wielen.
  • Tussen de trucks en het deck zitten ‘riser pads’. Deze harde pads vangen schokken op en voorkomen dat wielen tegen het deck aan komen bij harde schokken. Je kunt ook gaan voor ‘shock pads’; risers die gemaakt zijn van zacht materiaal. Ze absorberen schokken en je landingen worden zachter.
     

Skateboard ondersteboven op asfalt
Skateboard wielen zitten aan het deck vast door middel van 'trucks'. 

Lagers

Lagers voor een skateboard hebben altijd dezelfde maat. Ze verschillen echter wel van kwaliteit. Duurdere skateboards hebben over het algemeen betere lagers en rijden daardoor soepeler. Lagers worden gemeten met een ABEC rating die loopt van ABEC 1 t/m ABEC 9. Een hogere ABEC rating betekent een nauwkeurigere en preciezere lager. Een hogere rating betekent niet automatisch dat de lager ook beter presteert dan een lager met een lagere rating. Dit is namelijk afhankelijk van heel veel verschillende factoren.

ABEC 7-9 lagers kunnen tot 20.000-30.000 rotaties per minuut bereiken. Bij een wiel van 54mm is dit een snelheid van 200km/u. Voor geen enkele normale skater en skateboard haalbaar.

Zo lang je lagers goed zijn maakt het dus eigenlijk niet heel veel uit wat voor ABEC rating ze hebben. Kwaliteit is vooral afhankelijk van het soort materiaal waarvan je lagers gemaakt zijn. Wil je een hogere kwaliteit? Ga dan voor chroom, titaan of Zwitsers staal. Kwaliteit behouden: smeer en reinig je lagers regelmatig en ben voorzichtig met vocht en vuil.

Griptape

Griptape is een soort schuurpapier laag op het deck van je skateboard. Het zorgt voor meer weerstand en wrijving tussen je schoenen en het skateboard. Net als schuurpapier wordt griptape na een tijdje kaal. Je zult het dus af en toe een nieuwe laag griptape op je deck moeten bevestigen.

Stappenplan voor het afhalen en aanbrengen van griptape:

  1. Met een haardroger haal je oude griptape eenvoudig van het deck van je skateboard af.
  2. Haal alle lijm van je deck af met bijvoorbeeld nagellakremover of laat de lijmresten zitten.
  3. Breng nieuwe griptape aan. Geen bubbels? Breng de tape in kleine stappen aan. Toch bubbels? Prik een klein gaatje in de bubbel en laat de lucht eruit.
     

Schoonmaaktip: gebruik een schoenborstel of huishoud-schoonmaakborstel om vuil van je griptape te verwijderen.
 

Welk skateboard past bij mij?

Afhankelijk van de manier waarop je je skateboard wilt gebruiken kun je een keuze voor een bepaald type maken:

  Skatepark | Allround skateboarden Straat Transitie | Halfpipe, bowl, ramp
Deck Breedte niet van belang Smalle decks fijner (7.5 - 8 inch) Brede decks fijner (8 inch of meer)
Trucks Standaard Laag of standaard Standaard of hoog
Wielen Gemiddelde grootte (52 - 56 mm)
Hard (minimaal 98A)
Klein (50 - 53 mm)
Hard (minimaal 100A)
Gemiddelde grootte (53 - 56 mm)
Hard en zacht (zacht voor meer grip)
Lagers   Ga voor duurzame lagers  
Optioneel Shock pads, riser pads Shock pads Shock pads, deck rails


Skateboard personaliseren

Heb je een skateboardset gevonden die bij je past maar wil je hem personaliseren? Dat kan! Iets wat je eenvoudig zelf aan kunt passen, is de griptape. Griptape is verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints, waarmee je jouw board gemakkelijk pimpt.

Stel je je skateboard zelf samen? Naast de griptape kun je ook de wielen, lagers en andere onderdelen kiezen die aan jouw wensen voldoen.


Leren skateboarden

Na de aanschaf van jouw skateboard kun je beginnen met het leren skateboarden. Dit gaat met vallen en opstaan. Ben je al sportief of ga je regelmatig op wintersport, dan zal het wellicht makkelijker zijn om te leren skateboarden. Een ding is zeker, je gaat regelmatig vallen. In het begin zal dat heel onwennig aanvoelen, maar met de juiste skatebescherming is vallen helemaal niet zo eng. En als je vaak genoeg blijft oefenen zul je minder gaan vallen en stapje voor stapje steeds beter worden.

Juiste board en bescherming

Met de informatie op deze pagina kun je jouw perfecte skateboard kiezen. Na het aanschaffen van het juiste board is het nog aan te raden goede skatebescherming aan te schaffen. Denk hierbij aan een skatehelm en pols-, elleboog- en kniebeschermers. Beginnende of ervaren skateboarder, bescherming is en blijft altijd belangrijk. Wil je de kans op letsel en ziekenhuisbezoeken verkleinen? Met het juiste board en goede skatebescherming breng jij gegarandeerd meer tijd door op de skatebaan of op straat dan in een ziekenhuisbed.

Bekijk onse skatebescherming:

Evenwicht bewaren

De eerste keer dat je op een skateboard staat zal onwennig en instabiel aanvoelen. Je moet echt je balans leren bewaren en dit kost tijd om te leren. Dit balanceren leer je het beste terwijl je stilstaat. Als je meteen al probeert te rijden zul je in bijna alle gevallen snel vallen.

Tip: oefen op gras of tapijt om niet weg te glijden met je board.

Leren rijden

Als je eenmaal het gevoel hebt dat je je evenwicht kunt bewaren, kun je beginnen met rijden. Probeer in het begin regelmatig te oefenen, zodat je ook echt beter kunt worden. Rijden gaat niet zomaar. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de eerste keer gaat rijden:

1. Met welk been zet je af? Dit is je persoonlijke voorkeur. Je merkt vanzelf met welk been je het fijnste afzet door het een beetje uit te proberen.

2. Hoe duw je jezelf vooruit? Probeer eerst gewoon af te zetten en zet nog niet beide voeten op het skateboard. Heb je dit even geoefend, probeer dan je voet waarmee je afzet op het board te plaatsen. Deze zet je op de tail van het board. Oefen dit totdat het wat comfortabeler aanvoelt

3. Hoe maak je bochten? Je kunt met je skateboard draaien door je gewicht te verplaatsen, dit wordt ook wel carving genoemd. Ook kun je een kick-turn uitvoeren. Dit doe je door de voorste wielen van je board lichtjes op te tillen door gewicht naar de tail te verplaatsen. Een kick-turn vereist wat meer oefening, maar hiermee kun je uiteindelijk scherpere bochten maken dan met carving.

4. Probeer niet meteen trucs uit. Je moet eerst de basics echt onder de knie hebben voordat je gekke dingen gaat proberen.

Leren remmen

Remmen moet je ook leren. Als je eenmaal weet hoe je snelheid maakt maar niet weet hoe je moet remmen, kan je gezicht zomaar je rem worden. En dat is voor niemand aan te raden! De gemakkelijkste manier om te remmen is door je voet waarmee je afzet over de grond te slepen. Je remt dan langzaam af.

Denk je dat je niet op tijd kunt remmen en zie je een obstakel snel dichterbij komen? Spring dan gewoon van je board af en hoop dat je niet (hard) valt.

Skateboarder die een truc uitvoert
Word beter door trucs uit te proberen en grenzen te verleggen.  

Grenzen verleggen

Denk je dat je alle basis aspecten wel onder de knie hebt, dan kun je je grenzen gaan verleggen. Zes uitdagingen en tricks voor beginners:

1. Fakie. Dit is achteruit skateboarden. Je oefent dit het beste op een ramp of quarterpipe. Je skateboard omhoog en rolt weer naar beneden. Op deze manier voel je hoe het is om achteruit te gaan.

2. Je skateboard oppakken. Duw met kracht snel met je voet op de tail van je board en je board gaat een stukje de lucht in. Pak de nose van je board vervolgens met je hand vast.

3. Wheelie. Sta met beide benen op je board. Met je achterste been ga je op de tail staan en vervolgens plaats je je gewicht naar dit been. De nose van je board gaat dan omhoog, en je maakt een wheelie.

4. Tic-tac. Je hebt je beide voeten op je skateboard staan. Vervolgens ga je de nose van je board naar links en rechts tikken. Je verplaatst je gewicht naar het midden van je board. Je lichaam beweeg je in dezelfde richting als waar je de nose naartoe wilt bewegen. 

5. Pumping. Om meer snelheid te krijgen wanneer je van bijvoorbeeld een halfpipe afrijdt. Als je net naar beneden gaat hurk je, ben je bijna beneden dan strek je je benen weer.

6. Caveman. Hou je skateboard in je hand, spring in de lucht en land vervolgens op het deck. Je houdt je skateboard vast bij de nose en de tail is naar de grond gericht.

Bij alle trucs geldt: oefenen, oefenen, oefenen.


Gaat het allemaal niet snel genoeg: elektrisch skateboard

Je hoeft zelf niets te doen en gaat toch vooruit. Een elektrisch skateboard kan in veel gevallen een snelheid bereiken van 40 km/u of zelfs meer. Een elektrisch skateboard lijkt dan wel op een normaal skateboard, het is eigenlijk alleen een vervoersmiddel en geen leuk speeltje zoals een skateboard. Het dragen van een helm is echt een must, want hogere snelheden betekent harder vallen. Ben je van plan een elektrisch skateboard aan te schaffen? Zoek dan eerst goed uit hoe alles werkt.


Alles op een rijtje over skateboards

Hieronder lees je nog eens samengevat belangrijke punten om rekening mee houden als je een skateboard aan wil gaan schaffen:

  • Kies een skateboard die bij je lengte en hoe je hem vooral wil gebruiken past.
  • Leer onderdelen kennen, zo weet je wat je koopt en kun je uiteindelijk zelf een skateboard samen gaan stellen.
  • Leer balanceren voordat je gaat rijden.
  • Remmen is ook een dingetje. Geen tijd? Spring van je board af.
  • En daarna: oefenen, oefenen, oefenen. Alleen door veel te skateboarden wordt je beter.
     

Ben je enthousiast geworden over skateboards en zit jij eraan te denken om een skateboard aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment skateboards. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice. Schrijf je ook zeker in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze beste deals!
 

Bekijk al onze skateboards

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm