Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over longboards Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over longboards

Een longboard lijkt verdacht veel op een skateboard, maar je zult merken dat er toch aardig wat verschil zit tussen de twee varianten. Dat verschil, en nog veel meer, gaan wij je uitleggen. Dus wil jij een expert worden op het gebied van longboards, of ben je op zoek naar het perfecte longboard voor jou? Dan ben je op de juiste plek!

Snel naar:

 

Wat is een longboard?

Longboarden kwam vanaf 1950 opzetten. Surfers in Hawaii en California wilden het liefst hele dagen surfen, maar helaas lieten de golven en weersomstandigheden dat niet altijd toe. Daarom bedachten ze dat een langere variant op het bestaande skatebord ze ook over wegen kon laten ‘surfen’. Het longboard was daarmee bedacht, en ze zijn door de jaren heen ontzettend populair geworden.

Een longboard is dus langer dan een skateboard, en de functie verschilt daarmee ook meteen. Het ‘surfen’ op een longboard houdt in dat je er gemakkelijk langere afstanden mee kunt afleggen. Skateboards zijn er echt op gericht om stunts mee uit te halen, maar die functie is bij een longboard wat minder van belang. Het grote verschil zit hem (naast het verschil in lengte) in de grote zachte wielen en het onderstel van de longboards. Die zorgen voor veel meer comfort tijdens het rijden. Dit zorgt er echter wel voor dat longboards een stuk zwaarder zijn, en daardoor veel minder geschikt voor het uitvoeren van stunts.

Ben je toch meer fan van andere vormen van skaten, bijvoorbeeld rolschaatsen of inlineskaten? Ontdek dan op onze website alles over rolschaatsen of ontvang meer informatie over inlineskates.

 

Wat kun je doen met een longboard?

Je kunt longboards voor allerlei verschillende doeleinden gebruiken. Veel mensen willen ermee van A naar B. Maar ook binnen het longboarden zijn een paar disciplines te onderscheiden. Om de rest van dit artikel wat duidelijker te maken, bespreken we deze eerst. Zo kun je precies herkennen wat jij het liefst wilt doen met een longboard, en maak je daarna gemakkelijker de keuze voor een type longboard.

Cruising/carving

Het echte surfgevoel haal je naar boven als je doet aan cruisen en carven. Hierbij rol je relaxed de stad door, en maak je veel soepele bochten. Als je dus een rit naar school, werk of een feest maakt, doe je vanzelf aan cruisen. Carving is snelheid maken door van links naar rechts te sturen. Je zet dan dus niet meer af met je voeten, wat je bij cruisen wel doet. Dit wordt ook wel pompen genoemd doordat de bewegingen die je maakt daar een beetje op lijken. De overtreffende trap hiervan wordt long-distance pumping (LDP) genoemd. Daarbij leg je lange afstanden af zonder dat je voeten de grond raken. De longboards voor cruisen en carven zijn vaak extra lang, dat zorgt er namelijk voor dat je langer blijft rollen.

Downhill longboarding

Bij downhill longboarding ga je met je longboard van een helling af. Dit gaat vaak gepaard met hoge snelheden. In deze discipline worden ook wedstrijden gehouden, om te kijken wie de snelste is. Als je dus een echte snelheidsduivel bent met een competitieve instelling, dan is dit de discipline voor jou.

Twee longboarders die van een heuvel af racen
Voor snelheidsduivels is downhill longboarding een echte aanrader!

Sliden

Je kunt sliden vergelijken met het driften van een auto. Wanneer je een bocht wilt maken, ‘gooi’ je je longboard in één zwaai 90⁰ om, waardoor de wielen dwars op de straat komen te staan. Je slide dan net zo lang door tot je stil staat, of tot je je board weer terugdraait. Op deze manier kun je dus snel remmen, of scherpe bochten maken.

Dancing

De naam zegt het al een beetje: dansen op een longboard. Terwijl je rijdt, doe je allerlei stunts op het longboard. Dat kan variëren van danspasjes tot handstanden en flips. Het is een zeer technische vorm van longboarden, omdat je zowel het evenwicht als de danspasjes volledig onder controle moet hebben. Het ziet er wel altijd ontzettend gaaf uit, zoek maar eens wat filmpjes op!

Freeride

De discipline freeride is eigenlijk een mengelmoes van een aantal disciplines hiervoor. Bij freeriden zul je slidings, cruising en downhill longboarding door elkaar zien. Freeriders hebben een voorkeur voor hellingen naar beneden, en doen daar zo veel mogelijk slidings of vinden het heerlijk om gewoon relaxed naar beneden te cruisen.

Freestyle

Freestyle is letterlijk doen waar je zin om hebt. Stunts, dansen, cruisen en slidings zijn allemaal toegestaan. We raden dit dan ook aan als goed startpunt, omdat je alles kunt leren en daardoor vanzelf ontdekt wat je het allerleukst vindt om te doen.
 

Welke soorten longboard zijn er?

Longboards zijn er in alle soorten en maten, allemaal gericht op een specifiek doel. Ze hebben wel allemaal gemeen dat ze gemaakt zijn om langere afstanden af te leggen, maar je zult merken dat je nog genoeg keuze hebt. We zullen ze allemaal op een rijtje zetten voor je, en uitleggen waarvoor die boards dan bedoeld zijn.

Twin longboard

 

 


Twin

Een twin longboard lijkt het meest op een traditioneel skateboard, maar dan groter en breder. De neus en staart zijn symmetrisch, waardoor je er beide kanten mee op kunt rijden. De twin longboards zijn geschikt voor alle disciplines longboarden. Of je er nu stunts op wilt doen, langere afstanden mee wilt rijden of slidings gaat maken. Zeer veelzijdig dus! Een twin-board is daarom ook de ideale manier om te starten met longboarden. Onder de benaming ‘twin’ vallen alle boards die symmetrisch zijn, ook de drop-through boards.



 

Drop-through longboard

 

 


Drop-through

Bij een drop-through longboard is het deck (gedeelte waar je op staat), smaller bij de wielen. Daardoor stoten deze niet tegen het deck aan bij het maken van een bocht. De constructie van de wielen worden daarnaast door het longboard heen gemonteerd. Deze constructie zorgt er daarnaast voor dat je lager bij de grond staat, en dat is goed voor de stabiliteit. Deze boards worden door die extra stabiliteit veel gebruikt voor het cruisen en downhill-longboarden. Maar je ziet ze in bijna ieder discipline wel terugkomen.

 


 

Pintail longboard

 

 

 


Pintail

De pintail longboards zijn geïnspireerd op surfplanken. Dat is ook terug te zien in de vorm, die wel eens ‘druppel-vorm’ wordt genoemd. Deze speciale vorm zorgt er (net als bij de drop-through) voor dat de wielen het deck niet raken. Hierdoor ga je erg soepel door bochten heen, en krijg je het echte surf-gevoel. Pintail decks zijn uitermate geschikt voor het cruisen, carven en long-distance pumping. Je zult ze daardoor vaak in lange varianten tegenkomen.

 

 

 

Fishtail longboard

 

 

 

Fishtail

Net als de pintail longboards, zijn ze gemaakt om er uit te zien als een surfplank. Het verschil is echter dat de achterkant van het longboard niet doorloopt, maar de vorm van een vissenstaart heeft (vandaar de naam). De manier van rijden is dan wel hetzelfde als bij de pintail. Ook met een fishtail longboard probeer je het echte surfgevoel na te bootsen. Je zult ze dus zien in langere varianten, speciaal gericht op cruisen, carven en long-distance pumping.

 


 

Kicktail longboard

 





Kicktail

De kicktail longboards hebben aan de achterkant een opstaande rand. Daar kun je op trappen (vandaar kicktail) om de voorkant omhoog te krijgen. Zo kun je stunts uitvoeren, maar bijvoorbeeld ook over scheuren in de weg springen. Er bestaan ook kicktail-borden met aan beide kanten een opstaande rand. Deze lijken erg veel op de reguliere skateboards. Over het algemeen zijn de kicktail-boards een stukje korter dan andere varianten. Veel andere varianten worden uitgevoerd met kicktails, voor degene die graag stunts wil uitvoeren. Een kicktail is dus vaak een toevoeging, en niet zozeer een type longboard.

 

 

 

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een longboard?

Nu we de verschillende disciplines en boardtypes hebben besproken, weet je vast in welke richting je denkt voor je een longboard gaat kopen. Maar waar let je dan op? Dat leggen we je hier uitgebreid uit!

Ronding in het deck

Ook in de decks zelf kan verschil zitten per soort longboard. Dat heb je hiervoor al gezien, maar naast de verschillende vormen kan er ook ronding zitten in een deck. Er bestaan vier algemene vormen, die we hier bespreken. Tussen die vier vormen zijn allerlei varianten te verzinnen, maar je zult uiteindelijk zelf uit moeten vinden welke afstelling voor jou het beste werkt.

Concaaf

Bij concave ronding van het deck zijn de zijkanten hoger dan het midden. Enkel het midden van het bord ligt lager. Als dit verschil groot is, wordt het longboard stijf genoemd. Stijvere boards zijn uitermate geschikt voor downhill, cruisen en carven. Ga je één van die disciplines beoefenen, kies dan dus voor een stijf (concaaf) longboard.

Convex

Dit is exact het tegenovergestelde van een concaaf longboard. Bij een convexe rondig zijn de zijkanten juist lager dan het midden. Zoals je al raadt, zorgt een convexe ronding dan ook voor een meer flexibel longboard. Flexibele boards worden meer gebruikt om te dansen, sliden en om stunts mee uit te halen.

Camber

Een camber gevormd deck is aan de voor- en achterkant lager dan in het midden. Je hebt dan dus een soort afloop vanaf het midden naar de wielen toe. Dit zorgt voor extra flexibiliteit in het board, waardoor je dus beter stunts kunt uithalen, dansen en sliden.

Rocker

Er zit een bepaalde opbouw in dit hele verhaal, dus zul je wel geraden hebben dan een rocker gevormd deck het tegenovergestelde van een camber deck is. Bij een rocker deck heb je juist een oploop naar de voor- en achterkant van het longboard. Het midden van het board ligt lager, waardoor dit board weer stijver is. Ga je dus cruisen, downhill longboarden of long-distance pumpen? Dan kun je het beste kiezen voor een rocker-gevormd deck.

Bekijk onze longboards:

Wielen

Welke discipline je ook wilt gaan doen, het zal een stuk gemakkelijker gaan met wieltjes die daarvoor zijn gemaakt. Hiervoor kijk je naar de hardheid en diameter. De hardheid van de wieltjes wordt aangegeven door een getal met de letter ‘A’ erachter. Hoe hoger het getal, des te harder de band is. Het maximum qua hardheid is 90A, en het meest zachte wiel is 70A. Harde wielen zijn geschikt voor stunts en dansen. Ga je juist downhill longboarden of cruisen? Dan heb je meer grip nodig. Zachtere wielen zijn dan perfect.

Ook de grootte van de wielen is dus van belang. Als tip willen we je meegeven om altijd goed te meten voor je wieltjes gaat kopen. Zorg ervoor dat de wielen niet tegen het deck aankomen bij het maken van een bocht. Dat is niet alleen zonde van de wieltjes en je deck, het kan ook tot flinke valpartijen en botsingen leiden. Grote wielen rollen langer, en kunnen dus voor meer snelheid zorgen. Ga je dus doen aan downhill, cruisen of long-distance pumping, dan kun je het beste kiezen voor een grotere diameter. De grootste wielen zijn meestal rond de 80 mm, maar ze bestaan ook tot 100 mm. Voor dansen, stunts en freestyle zijn kleinere wieltjes dan weer geschikt. Deze zijn beschikbaar vanaf 60 mm.

Longboard deck, trucks en wielen
Kies jouw deck, wielen, trucks en lagers uit door te kijken naar wat het beste bij je rijstijl past.

Lengte & breedte

De lengte van een longboard is officieel altijd langer dan 80 cm (32 inch). De maximale lengte is aan iedereen zelf om te bepalen, maar meestal houdt het na 112 cm (44 inch) wel op. Hoe langer een board is, des te makkelijker het board stabiel te houden. Dit is dus ideaal voor cruisers, carvers en downhill longboarders. Een kleiner board is fijner te manouvreren, en dus uitermate geschikt voor stunts en freestyle. Dansen is een uitzondering daarop, want je wilt wel genoeg ruimte hebben om de pasjes uit te voeren. Deze boards zijn over het algemeen dus wat langer.

Ook bij de breedte van een longboard geldt dat een breder board meer stabiliteit meebrengt. Een beginnend longboarder raden we dus aan om een zo lang en breed mogelijk board te nemen om te oefenen. De breedte loopt over het algemeen van 20 cm (8 inch) tot 28 cm (11 inch). Stabiliteit is goed voor cruisers, downhill boarders en long-distance pumpers. Zij willen dus een breder board.

Lagers

Misschien vraag je je nu af wat lagers precies zijn. Lagers zijn ronde omhulsels met 8 of 9 geoliede balletjes, die gebruikt worden om wrijving te verminderen tussen bewegende delen. Bij longboards zorgen deze er voor dat de wielen met zo weinig mogelijk wrijving rond blijven draaien. Dat is voor iedere longboarder dus van groot belang. Er is een ABEC-classificatie die aangeeft hoe nauwkeurig de lagers zijn gefabriceerd. De classificatie loopt van 1 tot 9 (met tussenstappen 3, 5 en 7). Het houdt niet in dat je met een hoger cijfer sneller zult gaan, maar gaat over het lawaai, de hittebestendigheid en duurzaamheid van de lager. Hoe hoger het nummer, des te langer en comfortabeler je er mee kunt rijden. Aan de andere kant geldt wel dat hogere ABEC-classificaties ook duurder zijn. Neem het dus mee in je beslissing, maar laat vooral niet alles er van afhangen.
 

Welke bescherming moet ik gebruiken?

Goed dat je het vraagt! Bescherming is ontzettend belangrijk bij iedere sport, maar zeker als je met hogere snelheid over de weg gaat rijden op enkel een plank en vier wielen. We raden als skatebescherming altijd knie-, elleboog- en polsbeschermers aan. Als je valt, zijn dat namelijk de meest kwetsbare plekken voor schaafwonden en breuken. En ga je op hogere snelheid rijden, dus downhill of freeriden? Doe dan alsjeblieft een helm op. We snappen dat het niet altijd even stoer eruit ziet, maar het zorgt er echt voor dat je veilig op weg kunt. Bij officiële wedstrijden is niet alleen een helm verplicht, de deelnemers hebben zelfs volledige pakken aan (te vergelijken met een motorpak). Dat zegt iets over de serieuze aard van de sport. Wil je dus genieten van snelheid, bereid je goed voor met de juiste bescherming.

Bekijk onze skatebescherming:

 

Alles op een rijtje over longboards

We hebben er alles aan gedaan om je een echte expert te maken op het gebied van longboards. Vertrouw je inmiddels genoeg op dit artikel om een keuze te maken? Om je helemaal zeker te maken van je keuze zetten we alles nog even overzichtelijk achter elkaar.

  • Een longboard is de langere variant van een skateboard, vooral bedacht om ook over de weg te kunnen ‘surfen’ als de golven het een dagje lieten afweten.
  • Er zijn verschillende disciplines binnen het longboarden, sommige wat meer gericht op het rijden en andere zijn juist meer voor degene die stunts wil uitvoeren.
  • Voor de disciplines zijn er ook allerlei soorten longboards, gemaakt voor allerlei doeleinden. Kies vooral het board uit dat het beste bij de discipline past die je wilt gaan uitvoeren.
  • Bij aankoop van een goed longboard kijk je naar de ronding van het deck, de wielen, lengte & breedte en de lagers.
  • Als laatste (zeer belangrijk) zorg je voor goede bescherming.
     

Ben je helemaal overtuigd van een bepaald type longboard, of wil je eerst eens wat longboards zien voor je je keuze maakt? In ons grote assortiment longboards vind je sowieso wat je zoekt. En mochten er nog vragen zijn, dan kun je ons bereiken via de chat op onze website of via onze klantenservice
 

Bekijk al onze longboards

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm